Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Pentagram Fanatic
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Pentagram Fanatic

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Pentagram Fanatic

    Jak zainsatalować modem Pentagram Fanatic pod Mandrake'iem 9.0
    Mam sterowniki ze strony Intela. Robię: make clean, make 536ep a potem make install. Ale jest Starting module (czy coś takiego), a potem error loading 536ep moldules i done, ale modem nie działa. Co zrobić, żeby ruszył?


    POMOCY! :?:

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517

    Re: Pentagram Fanatic

    Jak zainsatalować modem Pentagram Fanatic pod Mandrake'iem 9.0
    Mam sterowniki ze strony Intela. Robię: make clean, make 536ep a potem make install. Ale jest Starting module (czy coś takiego), a potem error loading 536ep moldules i done, ale modem nie działa. Co zrobić, żeby ruszył?
    POMOCY! :?:
    A jak instalujesz? Jako user czy root? No i masz zainstalowane źródła kernela?

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Instaluję jako root, a i źródła kenrnela mam zinstalowane...

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517
    Instaluję jako root, a i źródła kenrnela mam zinstalowane...
    Moze tak...Sprawdz czy istnieje plik/urzadzenie /dev/53ep, albo jakos podobnie. Jesli jest to powinno byc ok. Wtedy zrob symlink:
    ln -s /dev/53ep /dev/modem
    Wszystko jako root oczywiscie

  6. #5
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Nie mam takich urządzeń :cry:
    Nie ma ani 536ep, ani modem

    Nawet jak stworzę 536ep (mknod...) to nie powiąże go z /dev/modem, bo modem nie istnieje

    Po make install dostaję:

    bash 536ep-inst
    running kernel 2.4.19-16mdk
    installing hamregistry, used for persistant storage
    installing 536EP module
    installing 536ep core module
    mandrake 536ep-boot script
    starting module and utilities
    error loading 536ep
    done

    Jeżeli wywalę jeden exit z 536ep-boot to po error loading 536ep dowiem się, że nie można uzyskać informacji o /dev/536ep (no such device)

    Korzystałem już ze sterowników ze strony www.pentagram.pl oraz download'u Intela i nic

    Czy ma jakieś znaczenie, na którym COM'ie mam modem (u mnie COM4, pod linuxem mam urządzenie Unknown (Ambient Technologies) na IRQ11)?

    Jeżeli skonfiguruję połączenie PPP pod Netconf'em to i tak przy ifup ppp0 dostaję, że nie można with error 2

    W modemconf'ie przy autodetect nie wykrywa żadengo modemu

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517

    Nie mam takich urządzeń :cry:
    Nie ma ani 536ep, ani modem
    No dobrze...Tam wygląda to tak, że nie mozna zaladowac modulu. Akurat mam paczke z tym sterownikiem. Probowałeś robic tak jak jest w readme?
    #v+
    ATTENTION: if the driver compiles but the script just wont work for you.
    Here are the bare minimum steps to get your modem to work.

    0. log in as root.
    1. insmod -f 536epcore.o
    2. insmod -f 536ep.o
    2a. you can start "hamregistry" at this point if you wish.
    3. rm /dev/536ep
    4. mknod /dev/536ep c 240 1 (note "240" is the default, if it does not
    work see what /proc/devices says 536ep's major number is)
    5. ln -s /dev/536ep /dev/modem
    6. start a comm application like minicom and use the modem.
    7. see section 3 (International Users) for info on setting the correct
    country settings.
    #v-

    Wiem z doświadczenia, że ten modem działa. Ni chu chu, da się go uruchomic
    Powodzenia

  8. #7
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    :cry: :cry: :cry:
    Testowałem już to rozwiązanie i nic. Przy

    insmod -f 536ep.o

    dowiaduję się, że 536ep: no such device

    Ogólnie to rozwiązanie jest może i skuteczne, ale nie w moim przypadku.

    Modem jak nie działał, tak nie działa.


    PS. Wygląda na to, że nie mam w systemie także urządzenia /dev/modem, ale menadzerze sprzętu pod KDE mogę się dowiedzieć, że mam na IRQ11 urządzenie Unknown (Ambient Technologies), więc o co tutaj chodzi?

    Gdzieś czytałem, że przy instalacji należy wyłączyć wsparcie USB, bo mogą być konflikty. Czy to dotyczy także mojego przypadku, a jeśli tak, to gdzie mam wyłączyć to wsparcie?

    :cry: :cry: :cry:

  9. #8
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517
    PS. Wygląda na to, że nie mam w systemie także urządzenia /dev/modem, ale menadzerze sprzętu pod KDE mogę się dowiedzieć, że mam na IRQ11 urządzenie Unknown (Ambient Technologies), więc o co tutaj chodzi?

    Gdzieś czytałem, że przy instalacji należy wyłączyć wsparcie USB, bo mogą być konflikty. Czy to dotyczy także mojego przypadku, a jeśli tak, to gdzie mam wyłączyć to wsparcie?
    Urzadzenia /dev/modem nie bedziesz mial do czasu, az pojawi sie /dev/536ep Tak naprwde to /dev/modem jest tylko dowiazaniem symbolicznym.
    Zeby wylaczyc wsparcie dla USB mozna wyedytowac plik /etc/sysconfig/usb

    Musisz zamienic USB=yes na USB=no
    Ale szczerze watpie, aby to cos dalo. Moze sprawdz jakies inne sterowniki...

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Tylko jakie? Miałem już te ze strony intela i te z pentagram.pl. Są jeszcze jakieś? Może jakieś adresy?


    PS. Czy ma znaczenie, że jadę na Mandrake'u 9.0, a sterowniki są dla wersji 9.1?

  11. #10
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517
    Tylko jakie? Miałem już te ze strony intela i te z pentagram.pl. Są jeszcze jakieś? Może jakieś adresy?


    PS. Czy ma znaczenie, że jadę na Mandrake'u 9.0, a sterowniki są dla wersji 9.1?
    Nie wiem skąd jeszcze inne sterowniki...Może sprawdź te które ja mam. U kolegi działały z MDK 9.0 i 9.1. Więc to raczej nie ma znaczenia. http://www.zolty.website.pl/intel536ep-460-1.tgz
    Mam nadzieję, że nic w adresie nie pokręciłem

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Pentagram Omen 2
    By djwindows in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 24.08.2004, 23:25
  2. modem pentagram navel V.92
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 01.04.2004, 10:32
  3. modem pentagram
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 18.03.2004, 17:04
  4. Pentagram Hex 2
    By filonmp in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03.01.2004, 19:55

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •