Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Pentagram Fanatic
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Pentagram Fanatic

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Pentagram Fanatic

    Jak zainsatalować modem Pentagram Fanatic pod Mandrake'iem 9.0
    Mam sterowniki ze strony Intela. Robię: make clean, make 536ep a potem make install. Ale jest Starting module (czy coś takiego), a potem error loading 536ep moldules i done, ale modem nie działa. Co zrobić, żeby ruszył?


    POMOCY! :?:

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    34
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    66
    Reputacja
    517

    Re: Pentagram Fanatic

    Jak zainsatalować modem Pentagram Fanatic pod Mandrake'iem 9.0
    Mam sterowniki ze strony Intela. Robię: make clean, make 536ep a potem make install. Ale jest Starting module (czy coś takiego), a potem error loading 536ep moldules i done, ale modem nie działa. Co zrobić, żeby ruszył?
    POMOCY! :?:
    A jak instalujesz? Jako user czy root? No i masz zainstalowane źródła kernela?

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Instaluję jako root, a i źródła kenrnela mam zinstalowane...

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    34
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    66
    Reputacja
    517
    Instaluję jako root, a i źródła kenrnela mam zinstalowane...
    Moze tak...Sprawdz czy istnieje plik/urzadzenie /dev/53ep, albo jakos podobnie. Jesli jest to powinno byc ok. Wtedy zrob symlink:
    ln -s /dev/53ep /dev/modem
    Wszystko jako root oczywiscie

  6. #5
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Nie mam takich urządzeń :cry:
    Nie ma ani 536ep, ani modem

    Nawet jak stworzę 536ep (mknod...) to nie powiąże go z /dev/modem, bo modem nie istnieje

    Po make install dostaję:

    bash 536ep-inst
    running kernel 2.4.19-16mdk
    installing hamregistry, used for persistant storage
    installing 536EP module
    installing 536ep core module
    mandrake 536ep-boot script
    starting module and utilities
    error loading 536ep
    done

    Jeżeli wywalę jeden exit z 536ep-boot to po error loading 536ep dowiem się, że nie można uzyskać informacji o /dev/536ep (no such device)

    Korzystałem już ze sterowników ze strony www.pentagram.pl oraz download'u Intela i nic

    Czy ma jakieś znaczenie, na którym COM'ie mam modem (u mnie COM4, pod linuxem mam urządzenie Unknown (Ambient Technologies) na IRQ11)?

    Jeżeli skonfiguruję połączenie PPP pod Netconf'em to i tak przy ifup ppp0 dostaję, że nie można with error 2

    W modemconf'ie przy autodetect nie wykrywa żadengo modemu

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    34
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    66
    Reputacja
    517

    Nie mam takich urządzeń :cry:
    Nie ma ani 536ep, ani modem
    No dobrze...Tam wygląda to tak, że nie mozna zaladowac modulu. Akurat mam paczke z tym sterownikiem. Probowałeś robic tak jak jest w readme?
    #v+
    ATTENTION: if the driver compiles but the script just wont work for you.
    Here are the bare minimum steps to get your modem to work.

    0. log in as root.
    1. insmod -f 536epcore.o
    2. insmod -f 536ep.o
    2a. you can start "hamregistry" at this point if you wish.
    3. rm /dev/536ep
    4. mknod /dev/536ep c 240 1 (note "240" is the default, if it does not
    work see what /proc/devices says 536ep's major number is)
    5. ln -s /dev/536ep /dev/modem
    6. start a comm application like minicom and use the modem.
    7. see section 3 (International Users) for info on setting the correct
    country settings.
    #v-

    Wiem z doświadczenia, że ten modem działa. Ni chu chu, da się go uruchomic
    Powodzenia

  8. #7
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    :cry: :cry: :cry:
    Testowałem już to rozwiązanie i nic. Przy

    insmod -f 536ep.o

    dowiaduję się, że 536ep: no such device

    Ogólnie to rozwiązanie jest może i skuteczne, ale nie w moim przypadku.

    Modem jak nie działał, tak nie działa.


    PS. Wygląda na to, że nie mam w systemie także urządzenia /dev/modem, ale menadzerze sprzętu pod KDE mogę się dowiedzieć, że mam na IRQ11 urządzenie Unknown (Ambient Technologies), więc o co tutaj chodzi?

    Gdzieś czytałem, że przy instalacji należy wyłączyć wsparcie USB, bo mogą być konflikty. Czy to dotyczy także mojego przypadku, a jeśli tak, to gdzie mam wyłączyć to wsparcie?

    :cry: :cry: :cry:

  9. #8
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    34
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    66
    Reputacja
    517
    PS. Wygląda na to, że nie mam w systemie także urządzenia /dev/modem, ale menadzerze sprzętu pod KDE mogę się dowiedzieć, że mam na IRQ11 urządzenie Unknown (Ambient Technologies), więc o co tutaj chodzi?

    Gdzieś czytałem, że przy instalacji należy wyłączyć wsparcie USB, bo mogą być konflikty. Czy to dotyczy także mojego przypadku, a jeśli tak, to gdzie mam wyłączyć to wsparcie?
    Urzadzenia /dev/modem nie bedziesz mial do czasu, az pojawi sie /dev/536ep Tak naprwde to /dev/modem jest tylko dowiazaniem symbolicznym.
    Zeby wylaczyc wsparcie dla USB mozna wyedytowac plik /etc/sysconfig/usb

    Musisz zamienic USB=yes na USB=no
    Ale szczerze watpie, aby to cos dalo. Moze sprawdz jakies inne sterowniki...

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Gdańsk
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Tylko jakie? Miałem już te ze strony intela i te z pentagram.pl. Są jeszcze jakieś? Może jakieś adresy?


    PS. Czy ma znaczenie, że jadę na Mandrake'u 9.0, a sterowniki są dla wersji 9.1?

  11. #10
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    34
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    66
    Reputacja
    517
    Tylko jakie? Miałem już te ze strony intela i te z pentagram.pl. Są jeszcze jakieś? Może jakieś adresy?


    PS. Czy ma znaczenie, że jadę na Mandrake'u 9.0, a sterowniki są dla wersji 9.1?
    Nie wiem skąd jeszcze inne sterowniki...Może sprawdź te które ja mam. U kolegi działały z MDK 9.0 i 9.1. Więc to raczej nie ma znaczenia. http://www.zolty.website.pl/intel536ep-460-1.tgz
    Mam nadzieję, że nic w adresie nie pokręciłem

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Pentagram Omen 2
    By djwindows in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 25.08.2004, 00:25
  2. modem pentagram navel V.92
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 01.04.2004, 11:32
  3. modem pentagram
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 18.03.2004, 18:04
  4. Pentagram Hex 2
    By filonmp in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03.01.2004, 20:55

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •