Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Instalacja Mandrake i innych Linuxów
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Instalacja Mandrake i innych Linuxów

  1. #1
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    29
    Wątków
    9
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1

    Instalacja Mandrake i innych Linuxów

    Mandrake istalowałem już kilka razy na różnych komputerach ale tego nie miałem jeszcze.
    Po zabotowaniu z płyty (9.1) uruchamia mi się ekran powitalny instalatora. Do wyboru F1 - zaawansowane opcje i Enter - Dalej. Cokolwiek wybiorę Enter czy F1 (i np. tryb tekstowy). Coś tam ładuje i za chwilę się komputer przeładowuje i dalej to samo.
    Co u licha. Płyta sprawdzona na innych komputerach instalacja bez problemu. Myślałem że komp za słaby i Próbowałem też z wcześniejszymi dystrybucjami 8.0, 7.2, 7.1 6.x. Próbowałem Auroxa, Red Hata w kilku wersjach i jakiegoś starszego Slacka. Za każdym razem to samo.
    Komputer dość stary AMD K6 200MHz ale cokolwiek by się mogło zainstalować :-(.
    Co może być przyczyną?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517

    Re: Instalacja Mandrake i innych Linuxów

    Coś tam ładuje i za chwilę się komputer przeładowuje i dalej to samo.
    Właśnie to coś może być przyczyną. Postaraj się w jakiś sposób sprawdzić co to takiego. Może będzie coś na pozostałych konsolach. Bo IMHO wygląda to na problrm sprzętowy. W takim wypadku - jeśli coś jest uszkodzonę to Linuks jet bardzo czujny i nie pozwoli się zainstalować.

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    29
    Wątków
    9
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Nie mogę tego przechwycić. W trybie graficznym nic nie ma. W trybie tekstowym trwa to za szybko. Wychwytuję:
    loading alt0.................
    loading.......alt0/all.rdz..............
    Ready.
    uncompresing i błyskawicznie pojawia sie jakiś ekran i od razu restart. Nie wiem co tam jest bo za szybko.

    Zmienię jutro pamięć i zobaczę.

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    U mnie najczęściej coś nie tak idzie jak pamięć walnięta. Jak masz 64 ramu to spróbuj puścić instalke WINXP - osobiście muszę przyznać że w przypadku sprzętowych kłopotów - linux i winxp to najlepsze testy. Jak XP nie pójdzie to coś nie tak ze sprzętem (na 90% wiadomo jak to z windą jest) , też się wywala na istalacji - najczęsciej jak pamięć walnięta pisze błędy odoczytu.

  6. #5
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517
    U mnie najczęściej coś nie tak idzie jak pamięć walnięta. Jak masz 64 ramu to spróbuj puścić instalke WINXP - osobiście muszę przyznać że w przypadku sprzętowych kłopotów - linux i winxp to najlepsze testy. Jak XP nie pójdzie to coś nie tak ze sprzętem (na 90% wiadomo jak to z windą jest) , też się wywala na istalacji - najczęsciej jak pamięć walnięta pisze błędy odoczytu.
    Ale jest jeszcze lepszy sposób, żeby to sprawdzić Jest program, który nazywa się memtest. Można nagrać go na dyskietkę, zbootować z niej komputer i sprawdzić RAM. Ale nigdy nie miałem z nim do czynienia, więc o szczególach nie napiszę

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    29
    Wątków
    9
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Pamięć zmieniłem na inną. Jest to samo. Próbowałem zmieniać ustawienia timingów pamięci w BIOSIE, różne ustawienia (auto też) nic to nie daje.
    Na kompie jest zainstalowany Win98 - bez problemów. Siedzi też karta graficzna Matroxa - może to coś ma znaczenie. RAMU jest 32 MB może i mało ale starsze dystrybujcje by poszły. Nic nie rozumiem.
    Przelecę pamięć jeszcze programem Gold Memory jak nic nie pokaże pewnie bedzie trzeba kompa zmienić i na innym próbować.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 04.08.2007, 09:03
  2. Instalacja Mandrake 9.1 - błędy
    By DeeL in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 09.07.2004, 15:44
  3. Instalacja Mandrake przez FTP
    By daniel_d in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 01.07.2004, 00:37
  4. Instalacja Mandrake 9.2
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 15.12.2003, 08:53

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •