Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Instalacja Mandrake i innych Linuxów
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Instalacja Mandrake i innych Linuxów

  1. #1
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    29
    Wątków
    9
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1

    Instalacja Mandrake i innych Linuxów

    Mandrake istalowałem już kilka razy na różnych komputerach ale tego nie miałem jeszcze.
    Po zabotowaniu z płyty (9.1) uruchamia mi się ekran powitalny instalatora. Do wyboru F1 - zaawansowane opcje i Enter - Dalej. Cokolwiek wybiorę Enter czy F1 (i np. tryb tekstowy). Coś tam ładuje i za chwilę się komputer przeładowuje i dalej to samo.
    Co u licha. Płyta sprawdzona na innych komputerach instalacja bez problemu. Myślałem że komp za słaby i Próbowałem też z wcześniejszymi dystrybucjami 8.0, 7.2, 7.1 6.x. Próbowałem Auroxa, Red Hata w kilku wersjach i jakiegoś starszego Slacka. Za każdym razem to samo.
    Komputer dość stary AMD K6 200MHz ale cokolwiek by się mogło zainstalować :-(.
    Co może być przyczyną?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    34
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    66
    Reputacja
    517

    Re: Instalacja Mandrake i innych Linuxów

    Coś tam ładuje i za chwilę się komputer przeładowuje i dalej to samo.
    Właśnie to coś może być przyczyną. Postaraj się w jakiś sposób sprawdzić co to takiego. Może będzie coś na pozostałych konsolach. Bo IMHO wygląda to na problrm sprzętowy. W takim wypadku - jeśli coś jest uszkodzonę to Linuks jet bardzo czujny i nie pozwoli się zainstalować.

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    29
    Wątków
    9
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Nie mogę tego przechwycić. W trybie graficznym nic nie ma. W trybie tekstowym trwa to za szybko. Wychwytuję:
    loading alt0.................
    loading.......alt0/all.rdz..............
    Ready.
    uncompresing i błyskawicznie pojawia sie jakiś ekran i od razu restart. Nie wiem co tam jest bo za szybko.

    Zmienię jutro pamięć i zobaczę.

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    U mnie najczęściej coś nie tak idzie jak pamięć walnięta. Jak masz 64 ramu to spróbuj puścić instalke WINXP - osobiście muszę przyznać że w przypadku sprzętowych kłopotów - linux i winxp to najlepsze testy. Jak XP nie pójdzie to coś nie tak ze sprzętem (na 90% wiadomo jak to z windą jest) , też się wywala na istalacji - najczęsciej jak pamięć walnięta pisze błędy odoczytu.

  6. #5
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    34
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    66
    Reputacja
    517
    U mnie najczęściej coś nie tak idzie jak pamięć walnięta. Jak masz 64 ramu to spróbuj puścić instalke WINXP - osobiście muszę przyznać że w przypadku sprzętowych kłopotów - linux i winxp to najlepsze testy. Jak XP nie pójdzie to coś nie tak ze sprzętem (na 90% wiadomo jak to z windą jest) , też się wywala na istalacji - najczęsciej jak pamięć walnięta pisze błędy odoczytu.
    Ale jest jeszcze lepszy sposób, żeby to sprawdzić Jest program, który nazywa się memtest. Można nagrać go na dyskietkę, zbootować z niej komputer i sprawdzić RAM. Ale nigdy nie miałem z nim do czynienia, więc o szczególach nie napiszę

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    29
    Wątków
    9
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Pamięć zmieniłem na inną. Jest to samo. Próbowałem zmieniać ustawienia timingów pamięci w BIOSIE, różne ustawienia (auto też) nic to nie daje.
    Na kompie jest zainstalowany Win98 - bez problemów. Siedzi też karta graficzna Matroxa - może to coś ma znaczenie. RAMU jest 32 MB może i mało ale starsze dystrybujcje by poszły. Nic nie rozumiem.
    Przelecę pamięć jeszcze programem Gold Memory jak nic nie pokaże pewnie bedzie trzeba kompa zmienić i na innym próbować.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 04.08.2007, 10:03
  2. Instalacja Mandrake 9.1 - błędy
    By DeeL in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 09.07.2004, 16:44
  3. Instalacja Mandrake przez FTP
    By daniel_d in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 01.07.2004, 01:37
  4. Instalacja Mandrake 9.2
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 15.12.2003, 09:53

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •