Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Kopia bezpieczenstwa ?
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Kopia bezpieczenstwa ?

  1. #1
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    Kopia bezpieczenstwa ?

    Witka ..

    obecnie mam poinstalowane co potrzeba i jakoś działa po moich próbach kompilacji - cud ze mi sie poudawało.
    mam pytanko czy można zrobić taki backup (kopie bezpieczeństwa) tzn. ze jak teraz cos nawale to przywróce stan do dnia dzisiejszego. Rozumicie .?

    Da sie coś takiego ? i jak ?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517

    Re: Kopia bezpieczenstwa ?

    Witka ..

    obecnie mam poinstalowane co potrzeba i jakoś działa po moich próbach kompilacji - cud ze mi sie poudawało.
    mam pytanko czy można zrobić taki backup (kopie bezpieczeństwa) tzn. ze jak teraz cos nawale to przywróce stan do dnia dzisiejszego. Rozumicie .?

    Da sie coś takiego ? i jak ?
    Najprościej skopiować katalog /etc w jakieś bezpieczne miejsce, a jak coś się napsuje to zastąpić plikami, przy których działało. Są pewnie inne, lepsze, subtelniejsze metody, ale ta jest skuteczna. Przynajmniej na desktopie...

  4. #3
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    No właśnie .. kufa ...

    Wczoraj instalowałem sterowniki do grafiki .. znalazłem kilkanascie opisów jak to zrobic i w kazdym było to samo albo bardzo podobnie.. ładnie zainstalowałem .. i pozmieniałem w XF86Config4 .. i spoko .. restart kompa i X-sy nie wchodza juz. To spowrotem pozmieniałem XF86Config4 tak jak było .. ale X-sy dalej nie działają ..

    Więc mam pytanie czy ten katalog /etc wystarczy skopiować czy jeszcze jakiś inny trzeba .. nie chce co chwila insalowac linuksa jak mu nie podejdzie jakis sterownik .. ? czy program

    Np. instaluje MC i działa potem instaluje Kadu i działa .. robie kopie kataogów gdzies .. potem instaluje grafe i nie działa .. to przekopiuje katalogi co zrobiłem wczesniej kopie na ich miejsce tak co by np ten zainstalowany wcześniej MC i Kadu działały i dalej bawie sie z grafą

    Pozatym nie wiem czemu sie nie zainstalowało mam Titanium 4800 Gainwalda GF4 .. i przy instalacji mandraka nie chciało mi chodzic na "nv" tylko musialem tryb "vesa" ..

    Więc jakie katalogi sa odpowiedzialneza sterowniki i programy ?

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517

    Więc mam pytanie czy ten katalog /etc wystarczy skopiować czy jeszcze jakiś inny trzeba .. nie chce co chwila insalowac linuksa jak mu nie podejdzie jakis sterownik .. ? czy program
    Generalnie wystarczy /etc. Czasami zdarza się, ze niektóre programy mają ustawienia gdzieś w /usr, ale nie są to ważne programy...Z reguły.
    O sterownikach nvidii, było już sporo, a Ty liczysz na pomoc nie pokazujac nawet komunikatów Xserwera. Najpierw to co mówi Xserwer, potem pomoc, bo inaczej się nie da. Conajwyżej można z /dev/fusy powróżyć...

  6. #5
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    No dobra . kapuje ..

    Dzis zainstaluje na nowo mandraka i zrobie /etc i /usr kopie .. po instalce grafy jak znów nie bedzie działała .. to przekopiuje /etc .. i zobacze czy zadziała .. normalnie .. Dzięki .. !

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517
    No dobra . kapuje ..

    Dzis zainstaluje na nowo mandraka i zrobie /etc i /usr kopie .. po instalce grafy jak znów nie bedzie działała .. to przekopiuje /etc .. i zobacze czy zadziała .. normalnie .. Dzięki .. !
    Wyraziłem się nieprecyzyjnie...Moja wina. Kopii /usr nie ma potrzeby robić. Trafiają tam pliki programów i dokumentacja. Jestem pewien,że nie ma tam żadnej ważnej konfiguracji.

    Obierasz złą drogę. Reinstalacja systemu jest ostatecznością. Linux to nie Windows, że trzeba go co chwilę instalować na nowo. Jeśli coś nie działa to spróbuj t zdiagnozować. Niemal wszystkie programy linuksowe wypluwają jakieś komunikaty. Czuyaj je, one są naprawdę ważne. Zawsze też możesz zajrzeć do /var/log Wszelkie błędy będą zapisane. Zacznij myśleć jak linuksiarz

  8. #7
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    No chyba bede musiał .. wiesz cieżko sie przetawić z winzgrozy po .. hmm.. 8 latach .. zaczynałem od dosa potem winda 3.11 .. etc ... a teraz chce poznac lina .. i wywaliłem wszytko co z windą jest związane .. by sie naprawde przyłożyć do Lina ..

    Jeszcze mam zamęt te wszystkie katalogi co i jak poukładane .. to mi robi zamieszanie .. bo komendy spoko - coś ala dosik ..

    Powiadasz /var/log - tam wszytko co go boli .. oki bede czytał i czytał ..

    Acha jeszcze jedno mnie dziwi .. zrobiłem 3 partycje :

    /
    /home
    /swap

    a jak otwoze MC to - nie tak jak w windzie ze kazda partycja w nowym oknie .. tu jest tak ze /home jest tak jakby na partycji / - głównej - mimo ze jest inna partycja .. niech będzie tak skoro musi .. - głupie przyzwyczajenie z windy

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Kopia Bezpieczeństwa
    By tomek in forum Bezpieczeństwo
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 13.04.2005, 13:05
  2. Kopia Bezpieczeństwa
    By butek in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 15.11.2004, 21:15
  3. Poziomy bezpieczeństwa w MDK.
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07.06.2004, 12:11
  4. Kopia lilo?
    By pajel in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 26.11.2003, 21:34

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •