Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
ATI - i linux sa problemy .?
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: ATI - i linux sa problemy .?

  1. #1
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    ATI - i linux sa problemy .?

    Bo tak jestem zły na NVIDIE .. ze dzis sobie wezne do domu ATI .. z nia też sa takie poblemy .? czy bez problemów ?
    --== Linux - is fun . is fun Linux .. ehh... ==--

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Gdzieś miałem opis instalacji sterowników do ATI... Sprawdzę...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Tylko nie mów ze znów takie kombinacje jak z nvidią bo chyba zostane na samym Dosie ... :wink: - nie rób mi tego
    --== Linux - is fun . is fun Linux .. ehh... ==--

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Nie wiem, nie mam karty ATI :twisted:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    a ten opisik znalazłes ?
    --== Linux - is fun . is fun Linux .. ehh... ==--

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Wrócę do domu, to go wrzucę... Czyli po 18:00
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  8. #7
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Spoko dzieki .. ja przysiade do reinstalu lina ok 0:00 to do 4 rano zas zdaze go popsuć .. :wink:
    --== Linux - is fun . is fun Linux .. ehh... ==--

  9. #8
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Na początek małe oświadczenie: nie biorę odpowiedzialności za ewentualne szkody, jakie mogą wyniknąć po skorzystaniu z poniższych porad. Przedstawiony tutaj sposób nie był przeze mnie testowany, ale pochodzi on z zaufanego źródła, ufam więc, że jest on prawidłowy i pomoże.

    A więc:
    Najpierw ściągnij plik Check.sh i uruchom go, oczywiście jako root:
    su
    sh ./Check.sh
    (zakładając, że znajdujemy się w folderze z plikiem)

    Dzięki temu, dowiemy się, z której wersji XFree86 korzystamy.
    Załóżmy, że dostaliśmy odpowiedź:
    XFree86 Version 4.2.0 is installed (czyli, że zainstalowana jest wersja 4.2.0)

    Ściągamy plik:
    fglrx-glc22-4.1.0-3.2.8.i586.rpm (dla XFree86 4.1.0)
    lub
    fglrx-glc22-4.2.0-3.2.8.i586.rpm (dla XFree86 4.2.0)
    lub
    fglrx-glc22-4.3.0-3.2.8.i586.rpm (dla XFree86 4.3.0)

    Teraz trzeba, podobnie jak w przypadku sterowników nVidii, przejść do trybu tekstowego:
    telinit 3

    Instalujemy plik:
    rpm -ivh -force <plik.rpm (<plik.rpm> zastępujemy jedną z podanych powyżej nazw, w zależności od wersji XFree86)

    Po instalacji zostaniemy poproszeni o skonfigurowanie XFree86. Nie można tego zrobić przez edycję pliku konfiguracyjnego, tak jak było w przypadku sterowników do nVidii. Uruchamiamy więc dostarczony przez producenta program:
    fglrxconfig

    Odpowiadamy na pytania dotyczące myszki. Ostatnie z nich dotyczy urządzenia, prze które myszka będzie dostępna - domyślnie jest to /dev/mouse. Jeżeli dowiązanie symboliczne do portu myszy jest zdefiniowane w ten sposób, naciskamy Enter. W przeciwnym wypadku, wpisujemy w oknie prawidłową nazwę i naciskamy Enter (aby sprawdzić istnienie takiego dowiązania, należy wydać polecenie: ls -l /dev/mouse Gdy istnieje, zostanie wyświetlona odpowiednia informacja, jeżeli nie - pojawi się komunikat o braku takiego pliku).

    Typ klawiatury: 4

    Układ klawiatury: 19

    Liczba ekranów: 1

    Teraz zostaniemy zapytani o częstotliwość odchylania poziomego w kHz. Należy sprawdzić ten parametr w instrukcji monitora i wpisać odpowiednią wartość.
    Analogicznie postępujemy w wypadku pytania o częstotliwość odświeżania monitora oraz o rozdzielczość obrazu (zaglądamy do instrukcji).

    Wirtualne pulpity: N

    Jaka grupa użytkowników będzie mogła używać OpenGL na naszym systemie: 1 (wszyscy)

    Profil aplikacji: 1 (domyślny)

    Synchronizacja buforów wideo: N

    Nową konfigurację zapisujemy do XFree86Config-4 (y)

    Teraz trzeba sprawdzić, czy wszystko zostało prawidłowo zainstalowane:
    startx

    Jeżeli wszysko jest OK, uruchomi się środowisko graficzne, jeżeli coś nie jest OK - no cóż...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  10. #9
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    THX ... Juz mam powód ... al to w osobnym Topicu szczele
    --== Linux - is fun . is fun Linux .. ehh... ==--

  11. #10
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    mam nadzieje ze to bedzie dzialac, bo jak nie to nie wiem... Na AUROXIE mezylem sie z tym ponad 2 tygodnie I sie nie udalo... Mam nadzieje ze z Mandrake bedzie lepiej

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mandrake Linux 10 Official > Problemy Instalacyjne
    By tire in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 15.09.2004, 11:12
  2. Jak dlugo dziala wam Linux ?
    By Druciak in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 11.08.2004, 00:49
  3. problemy z instalacją Mandrake Linux 10.0
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 22.05.2004, 16:26
  4. Czy Linux może być lepszy od kobiety?
    By NeizD in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 30.03.2004, 14:27

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •