Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
ATI - i linux sa problemy .?
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: ATI - i linux sa problemy .?

  1. #1
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    ATI - i linux sa problemy .?

    Bo tak jestem zły na NVIDIE .. ze dzis sobie wezne do domu ATI .. z nia też sa takie poblemy .? czy bez problemów ?
    --== Linux - is fun . is fun Linux .. ehh... ==--

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Gdzieś miałem opis instalacji sterowników do ATI... Sprawdzę...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Tylko nie mów ze znów takie kombinacje jak z nvidią bo chyba zostane na samym Dosie ... :wink: - nie rób mi tego
    --== Linux - is fun . is fun Linux .. ehh... ==--

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Nie wiem, nie mam karty ATI :twisted:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    a ten opisik znalazłes ?
    --== Linux - is fun . is fun Linux .. ehh... ==--

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Wrócę do domu, to go wrzucę... Czyli po 18:00
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  8. #7
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Spoko dzieki .. ja przysiade do reinstalu lina ok 0:00 to do 4 rano zas zdaze go popsuć .. :wink:
    --== Linux - is fun . is fun Linux .. ehh... ==--

  9. #8
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Na początek małe oświadczenie: nie biorę odpowiedzialności za ewentualne szkody, jakie mogą wyniknąć po skorzystaniu z poniższych porad. Przedstawiony tutaj sposób nie był przeze mnie testowany, ale pochodzi on z zaufanego źródła, ufam więc, że jest on prawidłowy i pomoże.

    A więc:
    Najpierw ściągnij plik Check.sh i uruchom go, oczywiście jako root:
    su
    sh ./Check.sh
    (zakładając, że znajdujemy się w folderze z plikiem)

    Dzięki temu, dowiemy się, z której wersji XFree86 korzystamy.
    Załóżmy, że dostaliśmy odpowiedź:
    XFree86 Version 4.2.0 is installed (czyli, że zainstalowana jest wersja 4.2.0)

    Ściągamy plik:
    fglrx-glc22-4.1.0-3.2.8.i586.rpm (dla XFree86 4.1.0)
    lub
    fglrx-glc22-4.2.0-3.2.8.i586.rpm (dla XFree86 4.2.0)
    lub
    fglrx-glc22-4.3.0-3.2.8.i586.rpm (dla XFree86 4.3.0)

    Teraz trzeba, podobnie jak w przypadku sterowników nVidii, przejść do trybu tekstowego:
    telinit 3

    Instalujemy plik:
    rpm -ivh -force <plik.rpm (<plik.rpm> zastępujemy jedną z podanych powyżej nazw, w zależności od wersji XFree86)

    Po instalacji zostaniemy poproszeni o skonfigurowanie XFree86. Nie można tego zrobić przez edycję pliku konfiguracyjnego, tak jak było w przypadku sterowników do nVidii. Uruchamiamy więc dostarczony przez producenta program:
    fglrxconfig

    Odpowiadamy na pytania dotyczące myszki. Ostatnie z nich dotyczy urządzenia, prze które myszka będzie dostępna - domyślnie jest to /dev/mouse. Jeżeli dowiązanie symboliczne do portu myszy jest zdefiniowane w ten sposób, naciskamy Enter. W przeciwnym wypadku, wpisujemy w oknie prawidłową nazwę i naciskamy Enter (aby sprawdzić istnienie takiego dowiązania, należy wydać polecenie: ls -l /dev/mouse Gdy istnieje, zostanie wyświetlona odpowiednia informacja, jeżeli nie - pojawi się komunikat o braku takiego pliku).

    Typ klawiatury: 4

    Układ klawiatury: 19

    Liczba ekranów: 1

    Teraz zostaniemy zapytani o częstotliwość odchylania poziomego w kHz. Należy sprawdzić ten parametr w instrukcji monitora i wpisać odpowiednią wartość.
    Analogicznie postępujemy w wypadku pytania o częstotliwość odświeżania monitora oraz o rozdzielczość obrazu (zaglądamy do instrukcji).

    Wirtualne pulpity: N

    Jaka grupa użytkowników będzie mogła używać OpenGL na naszym systemie: 1 (wszyscy)

    Profil aplikacji: 1 (domyślny)

    Synchronizacja buforów wideo: N

    Nową konfigurację zapisujemy do XFree86Config-4 (y)

    Teraz trzeba sprawdzić, czy wszystko zostało prawidłowo zainstalowane:
    startx

    Jeżeli wszysko jest OK, uruchomi się środowisko graficzne, jeżeli coś nie jest OK - no cóż...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  10. #9
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Katowice - okolice
    Postów
    40
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    THX ... Juz mam powód ... al to w osobnym Topicu szczele
    --== Linux - is fun . is fun Linux .. ehh... ==--

  11. #10
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    mam nadzieje ze to bedzie dzialac, bo jak nie to nie wiem... Na AUROXIE mezylem sie z tym ponad 2 tygodnie I sie nie udalo... Mam nadzieje ze z Mandrake bedzie lepiej

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mandrake Linux 10 Official > Problemy Instalacyjne
    By tire in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 15.09.2004, 09:12
  2. Jak dlugo dziala wam Linux ?
    By Druciak in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 10.08.2004, 22:49
  3. problemy z instalacją Mandrake Linux 10.0
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 22.05.2004, 14:26
  4. Czy Linux może być lepszy od kobiety?
    By NeizD in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 30.03.2004, 12:27

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •