Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Konmpatybilnosc odostepnienie polaczenia z Internetem z XP
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Konmpatybilnosc odostepnienie polaczenia z Internetem z XP

  1. #1
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    4
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Konmpatybilnosc odostepnienie polaczenia z Internetem z XP

    Chociaz szukalem w sieci to nie znalazlem, moze dlatego ze mam za mala wiedze, wiec bylbym wdzieczny gdyby ktos mi pomogl. Niedawno zainstalowalem sobie MDK 9.1 na kompie, na ktorym byl do tej pory Win XP. Komputer ten ma stale lacze do internetu ze stalym IP (kablowka), ktore udostepnia innemu komputerowi. Ten Inny konmputer ma zainstalowany Win Me. Moj problem polega na tym ze na moim kompie uzywany jest zarowno Win Xp jak i Linux, wiec oba systemy musza udsotepniac polaczenie z Internetem temu drugiemu komputerowi. Nie wiem jak skonfigurowac Linuxa by robil to w taki sam sposob jak XP. Konfigurowalem przy uzyciu Drake'a i nic nie dalo, ten drugi komp nie wiedzi sieci, nie dziala nawet Ping. Z tego co mi sie udalo doczytac to XP do udostepniania polaczenia z netem uzywa serwera DHCP do przyznawania IP komputerom lokalnym, uzywa tez serwera proxy DNS? tak napisali w pomocy Win XP. Nie wiem czy nie jestem zbyt poczatkujacy na ustawienie tego, ale gdyby ktos to potrafil to bardzo prosze odpiszcie.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    Z tego co sie orientuje, to WinXP do udostepnienia polaczenia potrzebuje jedynie 2 kart sieciowych, jedna udostepniajaca, druga udostepniana. W Linuksie da sie tak samo....
    Jesli uzywasz Mandrake to powiem jak to zrobic ;-)
    Ale powiem jak to zrobic edytujac pliki pod konsola, a nie pod X-Windows.

    Wiec:
    Zakladam, ze masz zainstalowanego Firewalla a dokladnie mowiac, chodzi o shorewalla.
    Musisz edytowac plik /etc/shorewall/rules Powinno sie tam pojawic cos takiego:
    Kod:
    #INTERFACE       SUBNET     ADDRESSeth0          eth1#LAST LINE -- ADD YOUR ENTRIES ABOVE THIS LINE -- DO NOT REMOVE
    Oczywiscie male sprostowanie: eth0 to twoj interface z internetem, a eth1 to siec LAN.
    Robisz restart shorewalla wykonujac polecenie shorewall restart
    Od tej chwili powinno dzialac.
    Ale co do sieci. Powinienes miec skonfigurowane obydwa interface i internet i LAN. najlepiej sprawdzic to poleceniem ifconfig. Jesli jest tylko np. eth0 a nie wykryl eth1 to wtedy sie zaczynaja problemy... trzeba by to odpowiednio skonfigurowac.
    No ale jak dziala to....
    np. jesli eth1 (czyli ten LAN) ma adres 192.168.1.1 maska 255.255.255.0 to komputerowi z XP mozesz dac 192.168.1.2 maska 255.255.255.0 a bramke domyslna ustawiasz na 192.168.1.1 Dodatkowo ustawiasz sobie serwery DNS takie jakie sa w twojej sieci.
    W razie czego pisz... moze sie jeszcze pomoze

    Ps. jesli chodzi o shorewall to maly opis lezy tutaj





  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    4
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    dzieki

    Dziekuje za pomoc, jak wyprobuje to powiem czy dziala i ew. z czym mam klopoty.

    No tak u mnie cos nie dziala. Jesli wpisze to jak napisales z hashem na poczatku to wogole nic nie daje bo jest traktowane jako komentarz, czy mi sie wydaje tylko? Jesli napisze bez hasza to wywala sie shorewall (jest stopped) i net wogole nie dziala. przy restarcie shorewall podaje wrong target czy cos takiego, aha i podam ze u mnie eth0 to polaczenie z lanem a eth1 z internetem wiec zamienilem je miejscami w linii ktora mi podales.
    A tak poza tym to ustawienia shorewalla sa nast.

    ACCEPT masq fw tcp domain,bootps,http,https,631,imap,pop3,smtp,nntp,n tp -
    ACCEPT masq fw udp domain,bootps,http,https,631,imap,pop3,smtp,nntp,n tp -
    ACCEPT fw masq tcp 631,515,137,138,139 -
    ACCEPT fw masq udp 631,515,137,138,139 -

    Po wpisaniu w jakiejs kombinacji twojej linii pojawia mi sie przy restarcie cos takiego
    Error: Invalid Target in rule "......"
    Processing /etc/shorewall/stop ...
    Processing /etc/shorewall/stopped ...
    Terminated
    I wtedy net nie dzial mi wogole, bez tego dziala na moim kompie nie dzial mi tylko siec lokalna nawet pingi nie dochodza mimo ze IP w obu kompach polaczonych lokalnie ustawilem na stale.
    wiem ze marudze ale dopiero co sie przesiadlem z windowsa na MDK i tu ustawien sieci jest sporo wiecej niz pod XP wiec sie gubie.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Zanik polaczenia int-MDK 9.2
    By kubaM in forum Sieć
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 10.02.2004, 12:04

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •