Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Problemy z myszka pod Mandrake 9.2
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Problemy z myszka pod Mandrake 9.2

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Problemy z myszka pod Mandrake 9.2

    Nie wiem czemu ale po ktoryms uruchomieniu przestala mi dzialac pod MDK 9.2 myszka (lTrust - optyczna na PS/2) - na poczatku dzialala bez najmniejszych problemow, a pozniej odmowila kompletnie posluszenstwa - przy uruchomieniu X-ow kursor pojawial sie na srodku ekranu i nie moglem go przemieszcac - probowalem przekonfigurowac ja ale nic z tego... ( uzywam WInME i MDK 9.2 - byc moze ma to jakies znaczenia) Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517

    Re: Problemy z myszka pod Mandrake 9.2

    Nie wiem czemu ale po ktoryms uruchomieniu przestala mi dzialac pod MDK 9.2 myszka (lTrust - optyczna na PS/2) - na poczatku dzialala bez najmniejszych problemow, a pozniej odmowila kompletnie posluszenstwa - przy uruchomieniu X-ow kursor pojawial sie na srodku ekranu i nie moglem go przemieszcac - probowalem przekonfigurowac ja ale nic z tego... ( uzywam WInME i MDK 9.2 - byc moze ma to jakies znaczenia) Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje
    Jesli mozesz sprawdz gryzonia na innym komputerze. Mysza moze byc uszkodzona. To, ze dziala (?) pod windows nie znaczy ze jest dobra. Linux jest czuly na wszelkie awarie.

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    Odp.

    Witam.

    man gpm polecam, jeżeli występuje problem z myszką (pod konsolą).

    Z moich obserwacji widzę, że w MDK często się to zdarza.... (Jestem w trakcie produkcji narzędzia, które w tym systemie poprawi działanie myszy)- W moim przypadku.
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517

    Re: Odp.

    Witam.

    man gpm polecam, jeżeli występuje problem z myszką (pod konsolą).
    Heh, SOA#1 moze zle wybrany typ myszy? Ja gpm'a odpalam w rc.local tak:
    Kod:
    gpm -m /dev/psaux -t exps2 -3 -d 25 -r 27 -a 2
    To dziala dobrze jesli sa włączone X'y ze sterownikiem NVidii, jesli uruchamiam system linux 3 to sie kaszani i trzeba uruchamiac
    Kod:
    gpm -m /dev/psaux -t imps2 -3 -d 25 -r 27 -a 2

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    polecenia gpm mi nie dziala - znaczy wyswietla sie ze jest nieznane, ale co ciekawe manuala przeczytalem... wiem juz troche wiecej na temat mojego problemu... to znaczy przeinstalowalem linuxa, i niestety znowu stalo sie to samo, czyli przy pierwszym uruchomieniu wszystko jest ok, myszka smiga bez zastrzezen, jak robie reboot, i uruchamiam po raz kolejny podczas uruchamiania wyswietla sie komunikat, ze ustawienia myszki ulegaja zmiania... z /dev/psaux na /dev/ttyS0 - z tego co wiem ttyS0 odpowiada za COM1 a ja mam myszke na PS/2... niestety nawet jak pozmienialem wpisy w /etc/X11/XF86Config i XF86Config-4 nic mi to nie dalo myszka nadal nie dziala... juz nie mam pojecia co mam zrobic... prosze pomozcie...

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Dalej zglebiajac temat doszedlem do wniosku ze czego bym nie robil -xf86cfg, xf86config, mouseconfig, mousedrake - tak czy tak w harddrake'u w sekcji mouse - wyswietla mi ze mam myszke pod ttyS0... blagam pomozcie ....

  8. #7
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517
    Dalej zglebiajac temat doszedlem do wniosku ze czego bym nie robil -xf86cfg, xf86config, mouseconfig, mousedrake - tak czy tak w harddrake'u w sekcji mouse - wyswietla mi ze mam myszke pod ttyS0... blagam pomozcie ....
    Wiesz, podaruj sobie wizardy i wszelkie graficzne konfiguratory. Może to Cię naprowadzi. Plik /etc/sysconfig/mouse :
    Kod:
    MOUSETYPE=imps2
    
    XMOUSETYPE=IMPS/2
    
    FULLNAME="PS/2|Generic PS2 Wheel Mouse"
    
    XEMU3=no
    
    WHEEL=yes
    
    device=psaux
    oraz Section "InputDevice" z konfigu X'ów:
    Kod:
    Identifier "Mouse1"
    
      Driver "mouse"
    
      Option "Buttons" "5"
    
      Option "Protocol" "IMPS/2"
    
      Option "Device" "/dev/psaux"
    
      Option "ZAxisMapping" "4 5"

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Plik /ets/sysconfig/mouse jest identyczny z tym co napisales, a configi X-ow zmienilem odpowiednia... ale to niestety nic mi nie dalo... mysz nadal nie dziala... a harddrake uparcie wskazuje na ttyS0... nie mam pojecia jak to zmienic... albo wylaczyc harddrake'a... probowalem chkconfig harddrake off... i wtedt skonfigurowalem wszystko... ale tak czy tak myszka mi nie dziala... nie mam pojecia co jest nie tak....i juz mi klawiatura numeryczna brzydnie... podlaczalem nawet szeregowa myszke pod ttyS0 - com1 znaczy sie... ale tez nie dziala... jakies dalsze pomysly?

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Zainstalowalem sobie gpm... ale jak wpisuje: gpm -m /dev/psaux -t ps2 to wyswietla: ooops culd not open /dev/psaux... a jak tam cat /dev/psaux to odpowiada: Device or resource busy... Any ideas? /- jakbyscie cos wymyslili wo wyslijscie mi maila: lplotnicki@gazeta.pl

  11. #10
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517
    Zainstalowalem sobie gpm... ale jak wpisuje: gpm -m /dev/psaux -t ps2 to wyswietla: ooops culd not open /dev/psaux... a jak tam cat /dev/psaux to odpowiada: Device or resource busy... Any ideas? /- jakbyscie cos wymyslili wo wyslijscie mi maila: lplotnicki@gazeta.pl
    Bo gpm'a trzeba uruchamiac jako root. Ale to jest obsługa myszy dla konsoli, a Ty masz problem w X'ach. A sprawdziłeś mysz na innym komputerze? Ew. podłącz inną do tego na którym nie działa.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Q3 i mandrake 10--problem z myszka
    By bilgoldberg in forum Gry
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 13.06.2004, 17:06
  2. myszka w Mandrake 10
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 16.05.2004, 18:49
  3. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 02.05.2004, 15:20
  4. Problemy z Mandrake 10
    By baksio in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 16.03.2004, 21:47
  5. Mandrake Move, problemy z instalacja
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 16.03.2004, 20:18

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •