Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Ruter na MDK a stacje na win98 w szkole
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Ruter na MDK a stacje na win98 w szkole

  1. #1
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Legnica
    Postów
    7
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Ruter na MDK a stacje na win98 w szkole

    Witam.
    Mam taki oto problem.
    Udało mi się uruchomić na MDK9.1 współużytkowane połączenie dla stacji win98. Trochę się pomęczyłem ale po wczytaniu się w Wasze posty udało się 8) - no może nie całkiem, bo nie mam jeszcze firewalla ale wszystko w swoim czasie :wink:
    Mam inny problem. Chciałbym zrobić dyskietkę startową z linuxem za pomocą, której mógłbym połączyć się z serwerem (MDK9.1) i odtworzyć "nowiutkiego, zainstalowanego M$ ze wszystkimi dodatkami w ciągu kilku minut" na dysku usera.
    Widziałem coś podobnego w kawiarence tylko, że tam przy każdym uruchomieniu był ściągany cały system z kopii na serwerze.

    Szczerze mówiąc interesują mnie oba rozwiązania.
    Czy możecie mnie nakierować na odpowiednie tory.

    P.s.
    Nie szukałem w googlach bo nawet nie wiem od czego zacząć
    ghost - nie pasował :cry:

    Z góry wielkie dzięki.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Chodzi ci o całego windowsa? no z dyskietki się nie da zapewne
    Robiłem cos podobnego w kawiarence na ghosie - odtworzenie winxp trwało jakieś 10 minut - co prawda można się pobawić i odpowiednio skonfigurować żeby odtworzyć z dysku sieciowego - szczerze mówiąc nie miałem czasu w to wniknąć na pewno się da. Ponieważ tam była nagrywarka na serwerze zgranie obrazów na dysk było najszybsze.Jest jeden dość poważny problem - trzeba mieć dwie partycje ponieważ obraz zgrywać trzeba na jakiś osobny dysk lub po sieci na server. Myśle, że jak sie poczyta o ghosie da to się zrobić zgrywając po sieci na server.

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Legnica
    Postów
    7
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    W tej chwili mam zrobioną startową płytkę z okrojonym win98 i za jej pomocą kopiuję zipowaną kopię katalogów windows i program files na sformatowany dysk c:., a następnie wykonuję "sys c:"

    Ale u mnie ciężko o nudę. Udało się z win98 ale z żadnym NT czy XP to się nie udało. Pomyślałem więc o czymś takim jak np.:

    1. kopia całej partycji systemowej na serwerze i kopiowanie jej przez sieć na dysk - tylko jak to zrobić ? Z tego co wiem to każde urządzenie w linuxie jest traktowane jak plik. Tak więc, można skopiować taką partycję do pliku. Pytanie jakim poleceniem ? cp :?:

    2. Ściąganie całego systemu z serwera przy każdym restarcie - to widziałem w kawiarence ale właściciel na myśl o grzebaniu na serwerze zrobił się purpurowy :twisted:

    P.s.
    mam nadzieję, że nie namieszałem, a tylko wyjaśniłem co chcę zrobić.
    Myślę że w obu przypadkach da się to zrobić z wykorzystaniem dyskietki lub małej ukrytej partycji za pomocą której można by było odtwarzać "czyściutki" działający system w jedną chwilę
    :wink:

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Instalacja Win98 i Linux
    By Gacek in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 14.06.2004, 13:57
  2. Doinstalowanie Win98 do Mandrakera 9,2
    By gludus in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 25.01.2004, 20:57

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •