Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Ruter na MDK a stacje na win98 w szkole
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Ruter na MDK a stacje na win98 w szkole

  1. #1
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Legnica
    Postów
    7
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Ruter na MDK a stacje na win98 w szkole

    Witam.
    Mam taki oto problem.
    Udało mi się uruchomić na MDK9.1 współużytkowane połączenie dla stacji win98. Trochę się pomęczyłem ale po wczytaniu się w Wasze posty udało się 8) - no może nie całkiem, bo nie mam jeszcze firewalla ale wszystko w swoim czasie :wink:
    Mam inny problem. Chciałbym zrobić dyskietkę startową z linuxem za pomocą, której mógłbym połączyć się z serwerem (MDK9.1) i odtworzyć "nowiutkiego, zainstalowanego M$ ze wszystkimi dodatkami w ciągu kilku minut" na dysku usera.
    Widziałem coś podobnego w kawiarence tylko, że tam przy każdym uruchomieniu był ściągany cały system z kopii na serwerze.

    Szczerze mówiąc interesują mnie oba rozwiązania.
    Czy możecie mnie nakierować na odpowiednie tory.

    P.s.
    Nie szukałem w googlach bo nawet nie wiem od czego zacząć
    ghost - nie pasował :cry:

    Z góry wielkie dzięki.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Chodzi ci o całego windowsa? no z dyskietki się nie da zapewne
    Robiłem cos podobnego w kawiarence na ghosie - odtworzenie winxp trwało jakieś 10 minut - co prawda można się pobawić i odpowiednio skonfigurować żeby odtworzyć z dysku sieciowego - szczerze mówiąc nie miałem czasu w to wniknąć na pewno się da. Ponieważ tam była nagrywarka na serwerze zgranie obrazów na dysk było najszybsze.Jest jeden dość poważny problem - trzeba mieć dwie partycje ponieważ obraz zgrywać trzeba na jakiś osobny dysk lub po sieci na server. Myśle, że jak sie poczyta o ghosie da to się zrobić zgrywając po sieci na server.

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Legnica
    Postów
    7
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    W tej chwili mam zrobioną startową płytkę z okrojonym win98 i za jej pomocą kopiuję zipowaną kopię katalogów windows i program files na sformatowany dysk c:., a następnie wykonuję "sys c:"

    Ale u mnie ciężko o nudę. Udało się z win98 ale z żadnym NT czy XP to się nie udało. Pomyślałem więc o czymś takim jak np.:

    1. kopia całej partycji systemowej na serwerze i kopiowanie jej przez sieć na dysk - tylko jak to zrobić ? Z tego co wiem to każde urządzenie w linuxie jest traktowane jak plik. Tak więc, można skopiować taką partycję do pliku. Pytanie jakim poleceniem ? cp :?:

    2. Ściąganie całego systemu z serwera przy każdym restarcie - to widziałem w kawiarence ale właściciel na myśl o grzebaniu na serwerze zrobił się purpurowy :twisted:

    P.s.
    mam nadzieję, że nie namieszałem, a tylko wyjaśniłem co chcę zrobić.
    Myślę że w obu przypadkach da się to zrobić z wykorzystaniem dyskietki lub małej ukrytej partycji za pomocą której można by było odtwarzać "czyściutki" działający system w jedną chwilę
    :wink:

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Instalacja Win98 i Linux
    By Gacek in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 14.06.2004, 15:57
  2. Doinstalowanie Win98 do Mandrakera 9,2
    By gludus in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 25.01.2004, 22:57

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •