Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Komendy W Konsoli - Strona 3
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Komendy W Konsoli

  1. #21
    Avatar davidoski
    davidoski jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Shuttle AK31
      • Procesor:
      • Duron 1.2
      • Karta Graficzna:
      • Riva TNT2
      • Karta Dźwiękowa:
      • Sound Blaster 5.1
      • Monitor:
      • CRT 17'
      • Kernel:
      • 2.6.11-6mdk
    Dystrybucja: Mandriva 2005 Download Edition
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    39
    Postów
    23
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Originally posted by numerek+27 Aug 2004, 19:08--><div class='quotetop'>QUOTE(numerek @ 27 Aug 2004, 19:08)</div><div class='quotemain'><!--QuoteBegin-MarusMK@Aug 27 2004, 05:04 PM
    Masz problem z odczytem CD, Twój CD wyje jak sieczkarnia a ty z dziewczyną oglądasz nastrojowy film lub słuchasz muzy,
    oto rozwiązanie problemu:
    hdparm -E [prędkość] [napęd cdrom] czyli np. u mnie:
    Kod:
     hdparm -E 8 /dev/hdc
    i następuje błoga cisza.
    i nastęna .........
    [snapback]34210[/snapback]
    [/b][/quote]


    Prostsze jest:

    eject -x [predkość]

    Zmniejszy to prędkość obrotową cd rom do podanej do czasu ponownego wysunięcia tacki, np.
    eject -x 2
    ustali max. prędkość odczytu na 2, to wystarczy do oglądania filmu ze CD i nic nie buczy.
    Wysunięcie tacki:
    eject
    Wsunięcie:
    eject -t
    Więcej opcji oczywiście w manualu.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 29.10.2010 o 23:12

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #22
    Dołączył
    Jan 2005
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    41
    Postów
    16
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    cześć
    mam pytanie . Jest pod Linuxem jakiś program albo polecenie do sprawdzania czy nie ma na dysku błędów cos w stylu Scandisk lub Chkdsk ?

    Pozdrawiam :unsure:

  4. #23
    Avatar bolwerk
    bolwerk jest nieaktywny Admin
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUSTeK Computer INC./HTC
      • Procesor:
      • Intel(R) Atom(TM) CPU N270/Snapdragon
      • Karta Graficzna:
      • Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller
      • Karta Dźwiękowa:
      • Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller
      • Monitor:
      • Asus LED/AmoLED
      • Kernel:
      • 2.6.32.9/2.6.37.4-cyanogenmod-82245-g7f230e8
    Dystrybucja: Debian GNU/Linux Wheez/CyanogenMod-7.0.3
    Polska
    Dołączył
    Jun 2004
    Skąd
    Small Town: Nowhere
    Wiek
    38
    Postów
    2,804
    Wątków
    41
    Downloads
    9
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    261
    Reputacja
    3451
    Owszem jest.

    Kod:
    [bolwerk][~]->: man fsck
    Reformatting fsck(8), please wait...
    FSCK(8)                                     FSCK(8)
    
    NAME
        fsck - check and repair a Linux file system
    Pozostałe opcje przeczytaj.

    Pozdrawiam ...





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: -11

    Komentarze:
       nie zgadza się   Bo jestes samolubym chamem
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 29.10.2010 o 23:13

  5. #24
    Avatar niggazzz
    niggazzz jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2006 Free
    Dołączył
    Apr 2006
    Skąd
    Warsaw
    Postów
    69
    Wątków
    6
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    23
    Reputacja
    1

    Odp: Komendy W Konsoli

    Cytat Napisał MarusMK
    Przeglądam sobie np. strony Wirtualnej Polski, klikam na jakimś linku, strona zaczyna się wczytywać ale po chwili stop i przeglądarka myśli.
    Na pasku postępu (w Operze) widze że staneła na wczytywaniu wp.hit.gemius.pl czyli szpiega robiącego statystyki i wyciągającego dane z cookies.
    No to otwieram w ulubionym edytorku plik /etc/hosts i dodaje ten adresik np. tak:

    Kod:
    127.0.0.1  localhost
    127.0.0.1  ad.stat.4u.pl
    127.0.0.1  adidm.supermedia.pl
    127.0.0.1  adidm07.idmnet.pl
    127.0.0.1  advertising.com
    127.0.0.1  hit.gemius.pl
    127.0.0.1  wp.hit.gemius.pl
    127.0.0.1  opera1-servedby.advertising.com
    127.0.0.1  pbone.net
    127.0.0.1  stat.4u.pl
    127.0.0.1 klawisz Tab adres paskudy

    i następnym razem ten adres idzie do mnie co trwa ułamek sekundy. Przyspieszenie wczytywania wielu stron wybitnie zauważalne.
    Co złapie że mi zamula przeglądarke to ją do hosts.
    Polecam.
    Niestety u mnie nie dziala twoja porada. wpisalem nastepujace serwery ze statystykami i reklamami do /etc/hosts

    Kod:
    127.0.0.1	localhost
    127.0.0.1       *onet.hit.gemius.pl
    127.0.0.1	*hit.gemius.pl
    127.0.0.1	*adnet.gemius.pl
    127.0.0.1	*counter.gemius.pl
    127.0.0.1	*hit.stat.pl
    127.0.0.1	*www.stat.pl
    127.0.0.1	*www.stat.pl/engine/GuestEntry.php
    127.0.0.1	*stat.4u.pl/cgi-bin
    127.0.0.1	*ad.stat.4u.pl
    127.0.0.1	*adstat.4u.pl
    127.0.0.1	*mystat.pl/servlet
    127.0.0.1	*mystat.pl:8080/servlet
    127.0.0.1	*count.mystat.pl/counter.js
    127.0.0.1	*count.mystat.pl/count.js
    127.0.0.1	*activstats.pl/*/sitecounter.php
    127.0.0.1	*activstats.pl/*/stat.php
    127.0.0.1	*adocean.pl
    127.0.0.1	*google-analytics.com/*.js
    127.0.0.1	*tradedoubler.com
    127.0.0.1	*tophits4u.de/tophits/counter.cgi
    127.0.0.1	*nedstatbasic.net
    127.0.0.1	*nedstat.net/cgi-bin
    127.0.0.1	*nedstat.nl/cgi-bin
    127.0.0.1	*nedstat.nl/cgi-bin
    127.0.0.1	*count.rin.ru/count
    127.0.0.1	*counter.digits.com/wc
    127.0.0.1	*fastcounter.bcentral.com
    Uruchomilem ponownie system i niechciane polaczenia do serwerow ze statystykami dalej sie uruchamiaja przy wiekszosci stron. Nie wiem czy dobrze mysle, ale w katalogu /etc jest jeszcze 2 pliki hosts: hosts.allow oraz hosts.deny. Oto zawartosc hosts.deny
    Kod:
    #
    # hosts.deny	This file describes the names of the hosts which are
    #		*not* allowed to use the local INET services, as decided
    #		by the '/usr/sbin/tcpd' server.
    #
    # The portmap line is redundant, but it is left to remind you that
    # the new secure portmap uses hosts.deny and hosts.allow.  In particular
    # you should know that NFS uses portmap!
    Jesli sie nie myle to tutaj wlasnie powinny sie znalezc wyzej wklejone przeze mnie wpisy. Pozniej to jeszcze sprawdze, bo teraz nie mam czasu. Jesli sie myle to niech ktos mnie poprawi i wyjasni, dlaczego mimo wpisu w /etc/hosts polaczenia z serwerami statystyk sa ciagle realizowane
    Ostatnio edytowane przez niggazzz ; 24.09.2006 o 17:42

  6. #25
    Avatar czadczad
    czadczad jest nieaktywny Jaskółka Europejska
    Mężczyzna
    Dystrybucja: paczkowana
    Dołączył
    Oct 2005
    Skąd
    Krakau
    Wiek
    36
    Postów
    670
    Wątków
    30
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    62
    Reputacja
    560

    Odp: Komendy W Konsoli

    Kod:
    nmap -sP 192.168.1.1-254
    Szybki podgląd, ile osób wisi aktualnie na LANie.

  7. #26
    Avatar NeizD
    NeizD Gość

    Odp: Komendy W Konsoli

    Cytat Napisał Druciak
    Proponuje skorzystać z komendy
    Kod:
    lsof -i 4

    Nie lepiej netstat -lnp ?

  8. #27
    Dołączył
    Aug 2006
    Skąd
    Cyberspace
    Wiek
    32
    Postów
    1,721
    Wątków
    395
    Downloads
    8
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    138
    Reputacja
    1700

    Odp: Komendy W Konsoli

    Ja się dopnę....
    1)czy jest jakieś polecenie które może pokazać jaką mamy prędkość inetrnetu? Wiem że można to sprwadzić na różnych stronach, ale pytam o to czy jest do tego jakaś komenda.
    2) Jak można się dowiedzieć jaki jest adres karty sieciowej, oraz podstawowe informacje o niej?
    Linux registered user #440406

  9. #28
    Avatar bear
    bear jest nieaktywny Dyżurny Miś Zakładowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Ascrock ConRoseXFire-eSATA2 Intel 945P
      • Procesor:
      • Intel Core 2 Duo E6400 2,13GB
      • Karta Graficzna:
      • Ati Radeon X1600Pro 256MB/128Bit
      • Monitor:
      • Belinea 12035W
      • Kernel:
      • 2.6.17-13mdv
    Dystrybucja: Mandriva 2007.1Spring
    Polska
    Dołączył
    Feb 2007
    Skąd
    Tarnowskie Góry
    Wiek
    45
    Postów
    1,340
    Wątków
    31
    Downloads
    6
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    356
    Reputacja
    5002

    Odp: Komendy W Konsoli

    Pierwsze nie wiem, co do drugiego to przecież:
    ifconfig

  10. #29
    Avatar grzempek
    grzempek jest nieaktywny programista? moze kiedyś.
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • P5B
      • Procesor:
      • C2D6600
      • Karta Graficzna:
      • NVIDIA Gforce 7900GS
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Audigy2 ZS Gold
      • Monitor:
      • LG W2252V
      • Kernel:
      • 2.6.30-1-686-bigmem
    Dystrybucja: Debian testing
    Dołączył
    Jan 2007
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,111
    Wątków
    82
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    222
    Reputacja
    2988

    Odp: Komendy W Konsoli

    Polecam też
    Kod:
     ethtool <nazwa interfejsu np eth1>

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odswiezanie(?) w konsoli (irssi)
    By Loch in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 09.10.2005, 16:56
  2. Polonizacja Konsoli W Kde
    By Borys in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 14.11.2004, 17:44
  3. Z X do konsoli i same krzaki. Porada
    By Hektorek in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03.06.2004, 20:33
  4. polskie znaki w konsoli
    By wgrala in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03.06.2004, 01:44
  5. problem z komendami w konsoli
    By bigalex in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 10.02.2004, 21:13

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •