Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Sieć Windows + 1 Mandrake
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Sieć Windows + 1 Mandrake

  1. #1
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141

    Sieć Windows + 1 Mandrake

    Witam!
    Jestem aż tak zdesperowany, że po prostu nie mam wyjścia i muszę poprosić o pomoc, bo inaczej chyba nie wyrobię
    Sytuacja wygląda następująco. Jest sieć. Sieć, w której istniej serwer DHCP i wszystkie kompy z niego korzystają. Ja na jednym z nowych kompów zainstalowałem Mandrake'a 9.1. Karta sieciowa to zintegrowana VIA Rhine. Skompilowałem dla niej sterownik (rhinefet.o), skonfigurowałem wszystko przez linuxconf'a i nic...
    Ustawiłem wszystko tak, że ma automatycznie otrzymywać potrzebne dane z serwera DHCP. Nie działa.
    Ustawiłem wszystko ręcznie. Także nic.
    Kiedy spróbuję spingować samego siebie przez adres, który sobie nadałem lub przez 127.0.0.1, wszystko jest OK. Kiedy spróbuję spingować kogoś z zewnątrz albo jakiegoś kompa z Internetu (np. 216.239.41.99) - kicha.
    Ten komp jest po prostu ślepy
    Inne komputery (Windowsy) też go nie widzą. Co mam zrobić (oprócz strzału w skroń)? :wink:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Yeap

    Tak, mam ECSa na KT400 (używam go do testowania prg) jest oparty na zintegrowanej VIA Rhine i jeżeli spinguje się sam albo na localhost albo na 127.0.0.1 wsio jest OK /moje IP to 192.168.0.3/. Natomiast jezeli puszcze pinga na 192.168.0.2 albo inne to ni chu... chu!
    Host nie osiągalny i finał ... windows 98 go nie widzi a ping wywala, ze siec niedostępna/ host nie osiagalny i finalito!

    Nie wiem jak to rozwiązać na xp <> mdk 9.1 nie próbowałem. reszta kompów jest oparta na realtekach i mają 98 na pokladzie.

  4. #3
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    POLSKA
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    I back...

    W rzeczy samej takowy błąd występuje i sam się własnie zastanawiam jak temu zaradzic... pojawia się on na płytach bazujących na chipsetach VIA KT 400 (VIA Rhine - rozpoznawana jako realtek pod win32). Chociaz nie jest to żelazna zasadą, ponieważ na Gigabyte działa bez problemu i na DFI także. Karty te nie tylko prawidłowo działają pod Win32 ale dodatkowo pobijają niepodważalnie swoich braci rlt. Natomiast pod MDK 9.1 stwierdzam osobiście buga, który to powoduje, że nie ma możliwości obsługi sieci !

    Nie działa DHCP i stat IP. Prawdopodobnie problem leży w samym ustawieniu jadra /znaczy sterownika w jadrze - który to jest domyślnie wkompilowany/ można spróbować z nim poekspoerymentowac.

    Sam jestem ciekaw jak to się rozwiąże i wnoszę wniosek o zajęcie sietym problemem. A ja jeszcze pójdę do kumpla ... pozyczę kompa DFI na kt 400 i zainstaluje MDK 9.1 - zobaczymy co zdziałam :>
    Chomik Sierściuch - stary "chomik" na nowej drodze

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Ciekawostka: Uruchomiłem z płyty Auroxa i bez problemu skontaktował się przy starcie z serwerem DHCP, uzyskując wszelkie potrzebne dane. Sieć jest, Inet działa... Pogrzebałem i odkryłem, że Aurox użył pipea do skontaktowania się z DHCP. Przegrałem go do Mandrakea (9.2) i... nie działa
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    POLSKA
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    sucks

    To dziwne ...

    po wpisaniu w terminalu polecenia "ifconfig" wszystkie ustawienia w MDK 8.0 wyskakują - a co najdziwniejsze .................... jest sieć !

    Natomiast pod 9.0 zapomniałem sprawdzić ale pod 9.1 definitywnie sieci nie ma spingować można tylko localhost, natoomiast po próbie pingu innych adresów wyskakuje bug, że sieć niedostępna albo host nieosiągalny...

    Spróbuje coś w ustawieniach modułu pokombinować!

    Aha, jeszcze jedno! Po zainstalowaniu MDK 9.1 na VIA Rhine i sprawdzeniu sieci (nie działała wyłączyłem kontroler na płycie i )zainstalowałem Realteka z seri 8139 sieć dalej nie działa i dodatkowo ifconfig non found : |

    Prawdopodobnie jest jakiś bug w instalatorze, który powoduje, ze pewne pakiety się nie kopiują i cała sieć to KUPA.
    Chomik Sierściuch - stary "chomik" na nowej drodze

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mandrake 10.0 I Windows 98 Nie Widzi Dysku
    By MARIUK in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 17.08.2004, 21:38
  2. Windows 98 Mandrake 10.0 obo Seagate
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02.07.2004, 14:15
  3. windows comander & Mandrake
    By d_k in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 10.04.2004, 19:46
  4. Mandrake 10.0 i windows xp botowanie
    By gotoxy in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 27.03.2004, 19:01
  5. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02.12.2003, 19:24

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •