Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
PROSZĘ O POMOC !!!
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: PROSZĘ O POMOC !!!

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    PROSZĘ O POMOC !!!

    Proszę o pomoc jestem laikiem komp. Kupiłem
    dystrybucję Mandrake 9.2 Z Gazety Chip Linux. Mam 40 Giga
    dysk,celeron 1,7 ,karta graf. GF2 400 na DDR ,Win98II-wydanie
    No i Modem z którym mam problemy aby się nim połonczyć z internetem . System linux go widzi w (MadDrake) ale program konfiguracyjny nie wykrywa go, tylko wskazuje na winmodem który i tak nie działa ukazując Komunikat że modem nie jest zainstalowany ten modem to :Modem Zoltrix Scorpius 56 PCI kv92

    proszę o pomoc Najlepiej na mój email. Guzek@inetia.pl

    Z góry dziękuję

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517

    Re: PROSZĘ O POMOC !!!

    program konfiguracyjny nie wykrywa go, tylko wskazuje na winmodem który i tak nie działa ukazując Komunikat że modem nie jest zainstalowany ten modem to :Modem Zoltrix Scorpius 56 PCI kv92
    Prawdopodobnie jest to modem na chipsecie Conexant. Sterowniki są tutaj: http://www.linuxant.com , ale są płatne. Ale tutaj:
    http://zoltek7.webpark.pl są ostatnie darmowe. Aby dowiedzieć się więcej jaki to modem wydaj polecenie lspci. Pojawi się tam linijka o modemi. Ale z tego co wiem Mandrake wsadził sterowniki do tego modemu w kernel...

    proszę o pomoc Najlepiej na mój email. Guzek@inetia.pl
    Na to nie licz. To jest forum, i inni później też mogą skorzystać z rozwiązań. Nie jesteś jedynym, który zada(ł) takie pytanie.

  4. #3
    Avatar Adalbertus
    Adalbertus jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Fedora Core4
    Dołączył
    Apr 2004
    Skąd
    Prudnik
    Wiek
    39
    Postów
    97
    Wątków
    31
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Hej!
    Może ktoś z Was będzie potrafił mi pomóc. Śiągnąłem stery do modemu (typ: patrz wyżej) i podczas instalacji pokazuje się komunikat o błędzie: "common.mak:11: *** Is the kernel-source package installed? KERNELSRC does not point to a proper directory (/lib/modules/2.4.22-10mdk/build). Stop.
    make[1]: Leaving directory `/usr/share/hsfmodem/modules'
    make: *** [install] Błąd 2". Co z tym fantem zrobić Przez to nadal nie mogę połączyć się z Internetem i muszę korzystać z Windy. POzdrawiam :?
    Pingwin Adalbertus

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517
    Is the kernel-source package installed? KERNELSRC does not point to a proper directory (/lib/modules/2.4.22-10mdk/build).
    Oj, niedobrze, niedobrze... Coraz więcej osób nie rozumie tego co czyta A jak się nie rozumie w obcej mowie to po słownik trzeba sięgnąć.
    Zainstaluj źródła kernela. Niechce mi się pisać jak, bo to temat nudny jak flaki z olejem, a był wałkowany wielokrotnie. Musisz się zwrócić do szukarki. Ona prawdę Ci powie.

  6. #5
    Dołączył
    Apr 2004
    Postów
    13
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Zainstaluj pakiet kernel***sources. (w gwiazdkach oczywiście wersja kernela jaki masz zainstalowany).
    "Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
    Konfucjusz

  7. #6
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    Eeee tam... wpisuje się urpmi kernel-sources i jedziesz.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  8. #7
    Avatar Adalbertus
    Adalbertus jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Fedora Core4
    Dołączył
    Apr 2004
    Skąd
    Prudnik
    Wiek
    39
    Postów
    97
    Wątków
    31
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    :idea: ... rozumie, rozumie. I po obcemu także. Tylko jeszcze nie do końca poznałem Linuxa (mam go ok. 3 tygodnie). A jesli chodzi o kernela, to myslałem, że następuje kompletna instalacja pakietów podczas wgrywania systemu. Widocznie się myliłem..... . Dzięki Panowie!

    [ Add: 23 Kwiecień 2004, 19:25 ]
    Panowie, jesli mi nie pomożecie, to chyba nigdy nie uwolnię się od Windy (a nie mogę doczekać się dnia, kiedy go ujrzę raz ostatni).
    Został mi jesze pilot TV i modem. Ale rzecz o modemie... Otóż zainstalowałem Kernel - source (tak, jak mi radziliście - znalazłem RPM na płytce dołączonej do dystrybucji Mdk 9.2 w magazynie "Linux + Extra".
    Ale niestety nadal nie mogę chodzić po necie za pomocą Pingwina. Dlaczego? Otóż po konfiguracji otrzymałem komunikat, że mój modem (taki jak u Stacha - patrz wyżej) jest dostępny jako "dev/ttySHSF0".
    Kiedy próbowałem ustawić KPPP, na tej lokalizacji nie został wykryty modem; znalazłem go na "devS1" (chyba tak to jest; druga i trzecia pozycja z wyboru urządzenia). Odpytałem go - nie pojawił się żaden komentarz do rezultatów odpytywania; zobaczyłem tylko puste, białe pola.
    Próba połączenia też się w tym wypadku nieudała - komunikat "Modem gotów; inicjalizacja modemu". I wieczne czekanie, a połączenia nie ma.
    Próbowałem konfiguracji ręcznej, ale miałem do wybory tylko 2 porty COM (1 i 2), natomiast Windows widzi mój modem na 3 COM-ie. Koledzy, czy nie trzeba przypadkiem wyedytować jakiegoś pliku, tak jak to musiałem zrobić przy karcie TV? Może zmienić COM? Tylko jak to zrobić?
    :roll:
    Pingwin Adalbertus

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 06.04.2004, 13:01
  2. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 04.03.2004, 05:38
  3. prosze o pomoc - oczywiscie modem
    By Marek in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 16.01.2004, 14:39

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •