Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
PROSZĘ O POMOC !!!
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: PROSZĘ O POMOC !!!

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    PROSZĘ O POMOC !!!

    Proszę o pomoc jestem laikiem komp. Kupiłem
    dystrybucję Mandrake 9.2 Z Gazety Chip Linux. Mam 40 Giga
    dysk,celeron 1,7 ,karta graf. GF2 400 na DDR ,Win98II-wydanie
    No i Modem z którym mam problemy aby się nim połonczyć z internetem . System linux go widzi w (MadDrake) ale program konfiguracyjny nie wykrywa go, tylko wskazuje na winmodem który i tak nie działa ukazując Komunikat że modem nie jest zainstalowany ten modem to :Modem Zoltrix Scorpius 56 PCI kv92

    proszę o pomoc Najlepiej na mój email. Guzek@inetia.pl

    Z góry dziękuję

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517

    Re: PROSZĘ O POMOC !!!

    program konfiguracyjny nie wykrywa go, tylko wskazuje na winmodem który i tak nie działa ukazując Komunikat że modem nie jest zainstalowany ten modem to :Modem Zoltrix Scorpius 56 PCI kv92
    Prawdopodobnie jest to modem na chipsecie Conexant. Sterowniki są tutaj: http://www.linuxant.com , ale są płatne. Ale tutaj:
    http://zoltek7.webpark.pl są ostatnie darmowe. Aby dowiedzieć się więcej jaki to modem wydaj polecenie lspci. Pojawi się tam linijka o modemi. Ale z tego co wiem Mandrake wsadził sterowniki do tego modemu w kernel...

    proszę o pomoc Najlepiej na mój email. Guzek@inetia.pl
    Na to nie licz. To jest forum, i inni później też mogą skorzystać z rozwiązań. Nie jesteś jedynym, który zada(ł) takie pytanie.

  4. #3
    Avatar Adalbertus
    Adalbertus jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Fedora Core4
    Dołączył
    Apr 2004
    Skąd
    Prudnik
    Wiek
    39
    Postów
    97
    Wątków
    31
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Hej!
    Może ktoś z Was będzie potrafił mi pomóc. Śiągnąłem stery do modemu (typ: patrz wyżej) i podczas instalacji pokazuje się komunikat o błędzie: "common.mak:11: *** Is the kernel-source package installed? KERNELSRC does not point to a proper directory (/lib/modules/2.4.22-10mdk/build). Stop.
    make[1]: Leaving directory `/usr/share/hsfmodem/modules'
    make: *** [install] Błąd 2". Co z tym fantem zrobić Przez to nadal nie mogę połączyć się z Internetem i muszę korzystać z Windy. POzdrawiam :?
    Pingwin Adalbertus

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    Is the kernel-source package installed? KERNELSRC does not point to a proper directory (/lib/modules/2.4.22-10mdk/build).
    Oj, niedobrze, niedobrze... Coraz więcej osób nie rozumie tego co czyta A jak się nie rozumie w obcej mowie to po słownik trzeba sięgnąć.
    Zainstaluj źródła kernela. Niechce mi się pisać jak, bo to temat nudny jak flaki z olejem, a był wałkowany wielokrotnie. Musisz się zwrócić do szukarki. Ona prawdę Ci powie.

  6. #5
    Dołączył
    Apr 2004
    Postów
    13
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Zainstaluj pakiet kernel***sources. (w gwiazdkach oczywiście wersja kernela jaki masz zainstalowany).
    "Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
    Konfucjusz

  7. #6
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    6
    Eeee tam... wpisuje się urpmi kernel-sources i jedziesz.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  8. #7
    Avatar Adalbertus
    Adalbertus jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Fedora Core4
    Dołączył
    Apr 2004
    Skąd
    Prudnik
    Wiek
    39
    Postów
    97
    Wątków
    31
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    :idea: ... rozumie, rozumie. I po obcemu także. Tylko jeszcze nie do końca poznałem Linuxa (mam go ok. 3 tygodnie). A jesli chodzi o kernela, to myslałem, że następuje kompletna instalacja pakietów podczas wgrywania systemu. Widocznie się myliłem..... . Dzięki Panowie!

    [ Add: 23 Kwiecień 2004, 19:25 ]
    Panowie, jesli mi nie pomożecie, to chyba nigdy nie uwolnię się od Windy (a nie mogę doczekać się dnia, kiedy go ujrzę raz ostatni).
    Został mi jesze pilot TV i modem. Ale rzecz o modemie... Otóż zainstalowałem Kernel - source (tak, jak mi radziliście - znalazłem RPM na płytce dołączonej do dystrybucji Mdk 9.2 w magazynie "Linux + Extra".
    Ale niestety nadal nie mogę chodzić po necie za pomocą Pingwina. Dlaczego? Otóż po konfiguracji otrzymałem komunikat, że mój modem (taki jak u Stacha - patrz wyżej) jest dostępny jako "dev/ttySHSF0".
    Kiedy próbowałem ustawić KPPP, na tej lokalizacji nie został wykryty modem; znalazłem go na "devS1" (chyba tak to jest; druga i trzecia pozycja z wyboru urządzenia). Odpytałem go - nie pojawił się żaden komentarz do rezultatów odpytywania; zobaczyłem tylko puste, białe pola.
    Próba połączenia też się w tym wypadku nieudała - komunikat "Modem gotów; inicjalizacja modemu". I wieczne czekanie, a połączenia nie ma.
    Próbowałem konfiguracji ręcznej, ale miałem do wybory tylko 2 porty COM (1 i 2), natomiast Windows widzi mój modem na 3 COM-ie. Koledzy, czy nie trzeba przypadkiem wyedytować jakiegoś pliku, tak jak to musiałem zrobić przy karcie TV? Może zmienić COM? Tylko jak to zrobić?
    :roll:
    Pingwin Adalbertus

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 06.04.2004, 11:01
  2. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 04.03.2004, 03:38
  3. prosze o pomoc - oczywiscie modem
    By Marek in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 16.01.2004, 12:39

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •