Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Mandrake 9.2 -> podzial na partycje
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Mandrake 9.2 -> podzial na partycje

  1. #1
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    14
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Mandrake 9.2 -> podzial na partycje

    Witam.
    Zapewne bede niedlugo instalowal mdk9.2. Nurtuje mnie pytanie podzialu na partycje. Na kompie zapewne bedzie zaisntalowane duzo pakietow std. instalacji. Troche sie pewnie bede bawil w php/mysql. Wiece bedzie tam tam stac serwer (taki maly dla wlasnych eksperymentalnych potrzeb) www, mysql. Narzedzia z grupy router, serwer beda dodane, ale to glownie wlasne potrzeby 'badawcze'. Oprocze tego mulitmedia, biurowe itp, miejsca jest.
    I teraz kwestia dzieleania 20gb na parytcje. Na home przyda mi sie napewno 10gb (pliki wynikowe symulatora ns2). Moje pierwsze podejscie
    /boot - 100mb
    swap - 500-700mb (komputer ma 768mb)
    /home - 10 -14gb
    / - 4gb czyli reszta.

    Czy przyda mi sie robienie dodatkowo extra wydzielonych partycji (na jednym dysku fizycznym) np /var lub /tmp ?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Po co aż tyle na swap? Wystarczyłaby połowa
    Pamiętaj, że programy instalują się w:
    /usr (RPMy i przy instalacji systemu)
    /usr/local (programy instalowane ze źródeł)
    wiec 4GB na / może szybko się skończyć
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    14
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Wedlug zalecen SWAP powinien miec 2 - 2.5 razy tyle co RAM'u. Przynajmniej w serwerach. Po to zeby w razie jakiegos kernel panic, mogl zrzucic do swapa caly ram. Ale stacja robocza to nie serwer.

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Pierwsza strona o mAndrake

    To jest pierwsza stronka poświęcona całkowicie mandrake : oto jej adres:www.mandrakelinux.website.pl

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Kurde, egzekutor... Ostatnie ostrzeżenie! :evil:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Partycje Dla Linux Mandrake 10.0
    By dbig in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 01.10.2004, 00:47
  2. 3 partycje - 3 systemy (w tym Mandrake)
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 20.05.2004, 10:31
  3. Jakie partycje dla Mandrake 9.2?
    By Marekx in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 23.02.2004, 23:56

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •