Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
pilot do karty tv
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: pilot do karty tv

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    pilot do karty tv

    Mam dwa pytanka:
    1)jak skonfigurowac system by mozna by bylo uzywac poilota do zmieniania kanałów.
    2) jak skonfigurowac zapinga by podczas czytania telegazecie byly polskie znaki a nie krzaczki

    z gory dziekuje ludek

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    1.zainstaluj pakiety lirc i ustae konfiguracje w /etc/sysconfig/lirc
    i /etc/lircd.conf i /etc/lircmc.conf i plik z ustawnaimi użytkownika ~/.lircrc
    Jak masz tuner avermedia to moge ci podesłac gotowce z ustawieniai
    Wyśłij mi mejla jakby co na wafelj (na) wp.pl.
    P.s. konfiguracja z testowniem zajaeła mi dzoswiaj cały dziaeńm, ale z pilota bwaie sie w tvtime (do oglądania tv tylko z deintrlasingiem (usuwaniem przeplotu - 50klatek/s (standart jest 25 w tv))), xmms i mplayer.
    2. Zappinga nie używam bo jest ujowy.

  4. #3
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    Tychy
    Postów
    20
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Mam małe pytanie: Co ustawiasz w wymienionych :/etc/sysconfig/lirc
    i /etc/lircd.conf i /etc/lircmc.conf :?:
    bo ja ich nie ruszam i działa mi bez problemów (mandrake 9.0 i AverMedia ).
    Dodam jescze ze w w /etc/innttab dodałem wpis aby demon lircd uruchamiał sie w trakcie startu systemu.
    Pozdrowienia.
    Piotrek Karczmarczyk
    Registered Aurox User No.449
    GG 4289143

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Używam lirca z paczek plfa i w tych plikach /etc/sysconfig/lirc - są ustwanie jaka karta i moduł ładownany w czasie startu systemu (niezłe uproszcznie - tylko dwa wpisy i wszystko ładuje sie w czasie startu), a /etc/lircd.conf - ustwawnie od przycisków i /etc/lircmc.conf - od działania przycisków jako myszki (tylko to i tak mi nie działa).
    Jak sie kompiluje to te pliki są automatycznie kopiowane (ale mi sie coś w czasie kompilacji chraniłło - a tak działa bez pronlemu)

  6. #5
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    Tychy
    Postów
    20
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Nie chcę być marudny bo lirc działa mi rewelacyjnie (mdk 9.0 , AverMedia, lirc_gpio) ale nie moge sie doszukać pliku /etc/sysconfig/lirc . Nic takiego nie istnieje. Dwa pozostałe są ale nie widzę potrzeby ich edytowania. Najważniejszy jest ~/lircrc ajako demona uruchamia mi sie po zrobieniu wpisu w /etc/inittab. I wszystko działa rewelacyjnie.
    Piotrek Karczmarczyk
    Registered Aurox User No.449
    GG 4289143

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Nie dziwie sie bo ja pisałem o paczkach, a paczki zawsze inaczej działają. Pozatym jak kompilujesz ze źródeł to robisz to dla jednej karty, a paczki są do kilkudziesięciu.

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Witojcie!
    Zainstalowałem lirca z płytki instalacyjnej Mandarynki 9,2. Czy oprócz konfiguracji plików w /etc/ muszę jeszcze coś dopisać w modules.conf Mam kartę Pixel Viev Prolink stereo nicam +pilot (typu dokładnie teraz nie przypomnę sobie, ale wszystko chodzi prócz pilota po wyedytowaniu modules.conf). Używam XawTv i Zappinga. Pozdrawiam i dzięki

  9. #8
    Avatar Adalbertus
    Adalbertus jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Fedora Core4
    Dołączył
    Apr 2004
    Skąd
    Prudnik
    Wiek
    39
    Postów
    97
    Wątków
    31
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Hej!
    Panowie, po instalacji LIRCA i konfiguracji pilot do karty TV nie działa (mam kartę PROLINK PIXEL VIEV - w modules conf. widoczna jako 72). Może trzeba jeszcze uzupełnic jakies inne wpisy. A może ustawic jakąś inna kartę?
    POzdrawiam
    Do dzisiaj nie mogłem biegać po necie na Pingwinie. Ale wreszczie Winmodem ruszył...
    Pingwin Adalbertus

  10. #9
    Dołączył
    Mar 2005
    Postów
    11
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Witam!
    Dzisiaj za punkt honoru przyjąłem sobie podłączenie pilota od karty TV jako, że proces instalacji samej karty jak i XawTV mam już pomyślnie za sobą
    Wyczytałem wszystko o lircd i ściągnąłem paczki lircd oraz lirc oraz lirc-remotes...
    Robiłem WSZYSTKO zgodnie z instrukcjami jakie znalazłem na tej stronce: HOW TO - lirc i wszystko szło po mojej myśli dopóki nie doszedłem do momentu odpalenia
    Kod:
    irrecord -d /dev/lirc/serial testfile
    Jest to chyba programik, który zczytuje co się w danym momencie wcisnęło na pilocie i zapisuje ustawienia dla tegoż urządzenia... Problem w tym, że po 10 sekundach program się wyłącza pilot po prostu nie widzi się z urządzeniem do odbierania sygnału (Tym takim małym oczkiem, który za pomocą Jack'a podłącza się do jednostki )
    Tak wygląda mój plik w /etc/sysconfig/lircd
    Kod:
    # Customized setings for lirc daemon
    
    # The hardware driver to use, run lircd --driver=? for a list
    
    DRIVER=default
    
    # Hardware driver module to load
    HWMOD=lirc_serial
    
    # The device node that communicates with the IR device.
    # if you are using lirc_serial, set DEVICE to /dev/ttyS[0-9]
    # where 0-9 is the serial port your IR receiver is plugged
    
    # with devfs enabled
    DEVICE=/dev/lirc/serial
    #DEVICE=/dev/lirc/serial
    
    # without devfs
    #DEVICE=/dev/lirc
    
    # Serial port for the receiver (for serial driver)
    # COM1 (/dev/ttyS0)
    COM_PORT=/dev/ttyS0
    DRIVER_OPTS="irq=4 io=0x3f8"
    Z tego co rozumiem to tutaj jest coś jakby przypisanie tegoż 'czytnika' do portu COM a ja mam podłączany do karty TV na małego "Jack'a"

    Pomoże mi ktoś w rozwiązaniu tegoż problemu? Bo ja powoli się poddaję :/
    A może dysponuje ktoś kartą AverMedia98 i pilotem od tego urządzenia i podesłałby mi pliki konfiguracyjne do podczerwieni?
    Jeśli tak, to mój mail to: alans81@wp.pl
    Pozdrawiam.

  11. #10
    Dołączył
    Aug 2004
    Skąd
    /dev/???
    Wiek
    37
    Postów
    2,938
    Wątków
    273
    Siła Reputacji
    79
    Reputacja
    681
    Mozna ewentualnie zaopatrzyc sie w myszke optyczno-radiowa i wtedy nie potrzeba zadnych pilotow ani zabawy z ustawianiem LIRC'a
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 133
    Ostatni post / autor: 14.03.2008, 22:51
  2. 2 Lub 3 Karty Dzwiekowe
    By dimateo in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 21.03.2005, 20:49

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •