Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
pilot do karty tv
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: pilot do karty tv

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    pilot do karty tv

    Mam dwa pytanka:
    1)jak skonfigurowac system by mozna by bylo uzywac poilota do zmieniania kanałów.
    2) jak skonfigurowac zapinga by podczas czytania telegazecie byly polskie znaki a nie krzaczki

    z gory dziekuje ludek

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    1.zainstaluj pakiety lirc i ustae konfiguracje w /etc/sysconfig/lirc
    i /etc/lircd.conf i /etc/lircmc.conf i plik z ustawnaimi użytkownika ~/.lircrc
    Jak masz tuner avermedia to moge ci podesłac gotowce z ustawieniai
    Wyśłij mi mejla jakby co na wafelj (na) wp.pl.
    P.s. konfiguracja z testowniem zajaeła mi dzoswiaj cały dziaeńm, ale z pilota bwaie sie w tvtime (do oglądania tv tylko z deintrlasingiem (usuwaniem przeplotu - 50klatek/s (standart jest 25 w tv))), xmms i mplayer.
    2. Zappinga nie używam bo jest ujowy.

  4. #3
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    Tychy
    Postów
    20
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Mam małe pytanie: Co ustawiasz w wymienionych :/etc/sysconfig/lirc
    i /etc/lircd.conf i /etc/lircmc.conf :?:
    bo ja ich nie ruszam i działa mi bez problemów (mandrake 9.0 i AverMedia ).
    Dodam jescze ze w w /etc/innttab dodałem wpis aby demon lircd uruchamiał sie w trakcie startu systemu.
    Pozdrowienia.
    Piotrek Karczmarczyk
    Registered Aurox User No.449
    GG 4289143

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Używam lirca z paczek plfa i w tych plikach /etc/sysconfig/lirc - są ustwanie jaka karta i moduł ładownany w czasie startu systemu (niezłe uproszcznie - tylko dwa wpisy i wszystko ładuje sie w czasie startu), a /etc/lircd.conf - ustwawnie od przycisków i /etc/lircmc.conf - od działania przycisków jako myszki (tylko to i tak mi nie działa).
    Jak sie kompiluje to te pliki są automatycznie kopiowane (ale mi sie coś w czasie kompilacji chraniłło - a tak działa bez pronlemu)

  6. #5
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    Tychy
    Postów
    20
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Nie chcę być marudny bo lirc działa mi rewelacyjnie (mdk 9.0 , AverMedia, lirc_gpio) ale nie moge sie doszukać pliku /etc/sysconfig/lirc . Nic takiego nie istnieje. Dwa pozostałe są ale nie widzę potrzeby ich edytowania. Najważniejszy jest ~/lircrc ajako demona uruchamia mi sie po zrobieniu wpisu w /etc/inittab. I wszystko działa rewelacyjnie.
    Piotrek Karczmarczyk
    Registered Aurox User No.449
    GG 4289143

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Nie dziwie sie bo ja pisałem o paczkach, a paczki zawsze inaczej działają. Pozatym jak kompilujesz ze źródeł to robisz to dla jednej karty, a paczki są do kilkudziesięciu.

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Witojcie!
    Zainstalowałem lirca z płytki instalacyjnej Mandarynki 9,2. Czy oprócz konfiguracji plików w /etc/ muszę jeszcze coś dopisać w modules.conf Mam kartę Pixel Viev Prolink stereo nicam +pilot (typu dokładnie teraz nie przypomnę sobie, ale wszystko chodzi prócz pilota po wyedytowaniu modules.conf). Używam XawTv i Zappinga. Pozdrawiam i dzięki

  9. #8
    Avatar Adalbertus
    Adalbertus jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Fedora Core4
    Dołączył
    Apr 2004
    Skąd
    Prudnik
    Wiek
    38
    Postów
    97
    Wątków
    31
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Hej!
    Panowie, po instalacji LIRCA i konfiguracji pilot do karty TV nie działa (mam kartę PROLINK PIXEL VIEV - w modules conf. widoczna jako 72). Może trzeba jeszcze uzupełnic jakies inne wpisy. A może ustawic jakąś inna kartę?
    POzdrawiam
    Do dzisiaj nie mogłem biegać po necie na Pingwinie. Ale wreszczie Winmodem ruszył...
    Pingwin Adalbertus

  10. #9
    Dołączył
    Mar 2005
    Postów
    11
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Witam!
    Dzisiaj za punkt honoru przyjąłem sobie podłączenie pilota od karty TV jako, że proces instalacji samej karty jak i XawTV mam już pomyślnie za sobą
    Wyczytałem wszystko o lircd i ściągnąłem paczki lircd oraz lirc oraz lirc-remotes...
    Robiłem WSZYSTKO zgodnie z instrukcjami jakie znalazłem na tej stronce: HOW TO - lirc i wszystko szło po mojej myśli dopóki nie doszedłem do momentu odpalenia
    Kod:
    irrecord -d /dev/lirc/serial testfile
    Jest to chyba programik, który zczytuje co się w danym momencie wcisnęło na pilocie i zapisuje ustawienia dla tegoż urządzenia... Problem w tym, że po 10 sekundach program się wyłącza pilot po prostu nie widzi się z urządzeniem do odbierania sygnału (Tym takim małym oczkiem, który za pomocą Jack'a podłącza się do jednostki )
    Tak wygląda mój plik w /etc/sysconfig/lircd
    Kod:
    # Customized setings for lirc daemon
    
    # The hardware driver to use, run lircd --driver=? for a list
    
    DRIVER=default
    
    # Hardware driver module to load
    HWMOD=lirc_serial
    
    # The device node that communicates with the IR device.
    # if you are using lirc_serial, set DEVICE to /dev/ttyS[0-9]
    # where 0-9 is the serial port your IR receiver is plugged
    
    # with devfs enabled
    DEVICE=/dev/lirc/serial
    #DEVICE=/dev/lirc/serial
    
    # without devfs
    #DEVICE=/dev/lirc
    
    # Serial port for the receiver (for serial driver)
    # COM1 (/dev/ttyS0)
    COM_PORT=/dev/ttyS0
    DRIVER_OPTS="irq=4 io=0x3f8"
    Z tego co rozumiem to tutaj jest coś jakby przypisanie tegoż 'czytnika' do portu COM a ja mam podłączany do karty TV na małego "Jack'a"

    Pomoże mi ktoś w rozwiązaniu tegoż problemu? Bo ja powoli się poddaję :/
    A może dysponuje ktoś kartą AverMedia98 i pilotem od tego urządzenia i podesłałby mi pliki konfiguracyjne do podczerwieni?
    Jeśli tak, to mój mail to: alans81@wp.pl
    Pozdrawiam.

  11. #10
    Avatar pawelst81
    pawelst81 jest nieaktywny Anticristianos
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ECS K7S5A
      • Procesor:
      • AMD Athlon(tm) XP 1700+
      • Karta Graficzna:
      • GF FX 5200
      • Karta Dźwiękowa:
      • SB Live! 5.1
      • Monitor:
      • Getaway FPD1730
      • Kernel:
      • 2.6.27.19
    Dystrybucja: Mandriva Linux 2009
    Dołączył
    Aug 2004
    Skąd
    /dev/???
    Wiek
    36
    Postów
    2,938
    Wątków
    273
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    77
    Reputacja
    681
    Mozna ewentualnie zaopatrzyc sie w myszke optyczno-radiowa i wtedy nie potrzeba zadnych pilotow ani zabawy z ustawianiem LIRC'a
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 133
    Ostatni post / autor: 14.03.2008, 23:51
  2. 2 Lub 3 Karty Dzwiekowe
    By dimateo in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 21.03.2005, 21:49

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •