Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
szukałem ale nie znalazłem-- Wine
Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Temat: szukałem ale nie znalazłem-- Wine

  1. #1
    Avatar numerek
    numerek jest nieaktywny Królik Zabójca
    Mężczyzna
    Dystrybucja: PclinuxOs/win XP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    trójmiasto
    Postów
    2,579
    Wątków
    182
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    -11

    szukałem ale nie znalazłem-- Wine

    mam podstawowe pytanie czy Wine się konfiguruje ? jeśli tak to jak ?
    próbowałem uruchomic różne programy z windy i jakoś nie chciało odpalać moze coś zle robiłem nie wiem dlatego pytam.
    Ps. szukałem chyba wszędzie na ten temat informacji i wynika żę się chyba nic nie robi z tym programem?
    pozdrawiam
    mumerek

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Nov 2003
    Postów
    14
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    witam!

    kazdy poczatkujacy uzytkownik linuksa o ile przesiada sie z windy zalicza przymusowa szkole kompilacji wine'a. nie wiem jakiego masz winea czy rpma czy zrudla, ale jesli mam cos radzic to radze wywalic rpma (jesli go instalowales) , albo jesli nie to od razu sciagnac zrudla. kompilacja nie jest trudna (naprawde!). rozpakowywujesz plik wine-* gdzies (jako zwykly uzytkownik), potem wchodzisz do katalogo ktory powstal (czyli wine-*). bedac w tym katalogo piszesz w terminalu ./tools/wineinstall. to uruchamia skrypt kompilacyjny i instalacyjny. po konfiguracji i kompilacji (albo przed kopilacja juz nie pamietam) zostaniesz zapytany czy znasz haslo roota (bedzie ono potrzebne do instalacji) jak znasz to wpiesujesz jak nie to tu koniec. rozumiem, ze znasz, wiec po kompilacji zostanie ci zadane pytanie o miejsce w ktorym ma sie znalezc plik konfiguracyjny i struktura fikcyjnego windowsa. wczesneij jednak (chyba, juz nie pamietam - pisze z pamieci) zostanie skrypt sprawdzi czy jest zainstalowany windows na partycji fat. jesli tak to zostanie psotawione pytanie czy chcesz zintergrowac winea z winda czy nie, jali tak to widomo, jesli nie to zostanie ci postawione pytanie o miejsce gdzie ma sie znalezc fikcyjny windows i czy chcesz zeby powstal plik konfiguracyjny wine ze standardowymi ustawieniami. ogolnie droga jest prosta odpowiadsz na postawione pytania i nie martwisz sie bo skrypt wszystko sam automagicznie ustawi i skonfiguruje. nic potem nie musisz zmieniac oprucz wpisow dotyczacych dyskietki i cdromu (domyslnie jest inna sciezka). po tym juz tylko uruchamiasz programy. mozesz jes onstalowac lub na chama kopiowac do fikcyjnego windowsa i potem uruchamiac . z mojego doswiaczenia wynika, ze jesli nie mozna czegos zainstalowac to mozna to jeszcze uruchomic i zwykle (o dziwo!) dziala bez zarzutu! nie p[olecam programow konfiguracyjnych (takich jak winesetupk) poniewaz byly pisane do starszytch wersji winea i jak sie nimi posluzysz to tracisz np dzwiek. dobrze poszukac w sieci w googlu 'wine frankscorner' -> jest taka strona na ktorej jest napisane co i jak zrobic by cos zainstalowac.

    pozdarwiam
    sorlki za bledy i powtorzenia ale sie spieszylem i z pamieci pisalem
    raaf

    ps. aha nie przeprowadzisz instalacji ./tools/wineinstall z roota, musisz byc zwyklym uzytkownikiem. a tak w ogole jak juz sie oswoisz z linuksem to nie bedziesz muszial uzywac winea bo bedziesz znal dobre i sparwdzone odpowiedniki.

  4. #3
    Avatar numerek
    numerek jest nieaktywny Królik Zabójca
    Mężczyzna
    Dystrybucja: PclinuxOs/win XP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    trójmiasto
    Postów
    2,579
    Wątków
    182
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    -11
    dzięki serdeczne
    zapiszę sobie poradę bo nie spamiętam

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    mam taki problem
    instalacja poszla bez problemu ale przy odpalaniu z konsoli


    [lunatic@localhost lunatic]$ wine
    Could not stat /home/lunatic/.wine/${HOME} (No such file or directory), ignoring drive H:
    Warning: could not find wine config [Drive x] entry for current working directory /home/lunatic; starting in windows directory.
    When you are running with a native NT directory specify
    'Profile=<profiledirectory>' or disable loading of Windows
    registry (LoadWindowsRegistryFiles=N)
    Wine 20040408

    Usage: wine [options] [--] program_name [arguments]
    The -- has to be used if you specify arguments (of the program)

    Options:
    --debugmsg name Turn debugging-messages on or off
    --help,-h Show this help message
    --version,-v Display the Wine version


    o co chodzi?

  7. #6
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    6
    /home/lunatic/.wine/${HOME} (No such file or directory), ignoring drive H:
    Nie ma takiego katalogu, w zwiazku z czym jest ignorowany dysk H: Aby to naprawic pobaw sie plikiem konfiguracyjnym wine (z tego co pamietam to domyslnie /home/user/.wine/wine.conf)

    Po drugie - wine uruchamiasz podajac nazwe programu np. :

    wine notepad.exe
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  8. #7
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    158
    Reputacja
    1854
    mozna tez graficznie:
    Kod:
    winesetup

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    </span><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE ("Borry")</td></tr><tr><td id='QUOTE'>
    /home/lunatic/.wine/${HOME} (No such file or directory), ignoring drive H:
    Nie ma takiego katalogu, w zwiazku z czym jest ignorowany dysk H: Aby to naprawic pobaw sie plikiem konfiguracyjnym wine (z tego co pamietam to domyslnie /home/user/.wine/wine.conf)

    Po drugie - wine uruchamiasz podajac nazwe programu np. :

    wine notepad.exe[/b][/quote]
    a mozna powiedziec co trzeba zmienic ?
    mam winde xp
    win c /mnt/win_c
    win d /mnt/win_d
    win e /mnt/win_e
    f to cd rom
    teraz nie wiem skad sa g i h
    mialem jeszcze virtuale na windzie 2 czy 3

    WINE REGISTRY Version 2
    ;; All keys relative to MachineSoftwareWineWineConfig

    [Drive C]
    "Path" = "/mnt/win_c"
    "Type" = "hd"
    "Filesystem" = "win95"

    [Drive D]
    "Path" = "/mnt/win_d"
    "Type" = "hd"
    "Filesystem" = "vfat"

    [Drive E]
    "Path" = "/mnt/win_e"
    "Type" = "hd"
    "Filesystem" = "vfat"

    [Drive F]
    "Path" = "/mnt/cdrom"
    "Type" = "cdrom"
    "Device" = "/dev/cdrom"
    "Filesystem" = "win95"

    [Drive G]
    "Path" = "/tmp"
    "Type" = "hd"
    "Filesystem" = "win95"

    [Drive H]
    "Path" = "${HOME}"
    "Type" = "network"
    "Filesystem" = "win95"


    /RESZTA WYCIĘTA/

  10. #9
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    6
    Fizycznie masz ileśtam dysków, ale wine widzi (tak podałeś mu w konfigu) dyski C,D,E,F,G,H.

    A najłatwiej będzie to zrobić poprzez winesetup - w nowych wersjach wygląda to już całkiem całkeim i umożliwia dosyć dokładną konfigurację.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  11. #10
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    sorry, ale ja dopiero poczatkuje

    rozumiem ze mam w konsoli wklepac 'winesetup'
    a takie komendy nie ma[przynajmniej u mnie]

    wiec jak ktos bedzie tak dobry
    i mi wytlumaczy jak to poprawnie skonfigurowac

    raz jeszcze napisze
    mam dwa dyski
    na master mam linuxa mdk 9.2
    na slave win xp pro
    dysk z win podzielony na 3 partycje c,d,e
    jeden cd rom
    do tego 2 wirtuale deamon tool

    jak skonfigurowac to zeby dzialalo
    probowalem juz przez podanie pelnej sciezki /mnt/win_c/.../iexplore.exe [avantbrowser] i dupa
    ciagle to samo wywala


    Could not stat /home/lunatic/.wine/${HOME} (No such file or directory), ignoring drive H:
    Warning: could not find wine config [Drive x] entry for current working directory /home/lunatic; starting in windows directory.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Wine
    By slawek.mario in forum Emulacja
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12.12.2004, 16:38
  2. wine + dreamweaver = POMOCY!!!!
    By artandsoft in forum Emulacja
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 10.06.2004, 00:40
  3. wine a Turbo Pascal
    By ambitny_ in forum Emulacja
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 19.04.2004, 08:31
  4. [Problem] Wine prosty!
    By BaZ in forum Emulacja
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 26.03.2004, 07:35
  5. wine
    By PathFinder in forum Emulacja
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 12.03.2004, 00:14

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •