Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
[HOW-To] Tv Na Jądrach 2.6 I Nie Tylko - Strona 3
Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 176

Temat: [HOW-To] Tv Na Jądrach 2.6 I Nie Tylko

  1. #21
    Avatar kotek951
    kotek951 jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2005 LE
    Dołączył
    Sep 2004
    Skąd
    Kielce
    Postów
    71
    Wątków
    17
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Krecik, jesteś WIELKI!
    Udało mi się zainstalować ten tuner(jeszcze tylko go dostroić trzeba)
    DZIĘKI WIELKIE!
    A ojciec nie wierzył że mi się uda odpalić TV pod pingwinem.
    Jeszcze raz ogrrrrrrrrrrrromne dzięki
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 16:01
    <span style='color:red'>Linux Registered User #368385</span>

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #22
    Avatar krecik
    krecik jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Gentoo 2006.1 AMD64
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    okolice Ostrołęki
    Postów
    61
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Originally posted by kotek951@Oct 8 2004, 03:53 PM
    Krecik, jesteś WIELKI!
    Bez przesady. Po prostu mialem dosc cierpliwosci zeby sie z nia troche pomeczyc.
    Ciesze sie, ze moje rady pomogly
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 16:02

  4. #23
    Dołączył
    Sep 2004
    Postów
    54
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    posiadacze innych kart z innym chipem zmieniają wartości bttv na odpowiednie dla soich kart (saa71*, czy cx88*).
    pytam dl pewnosci ja powinienem tam wstawic dla nvidi zmienik "nvidia" czy jakis numerek chipseta bo nie za bardzo to kapuje[jesli numerek chipseta to skad go wyciagnac?]?

  5. #24
    Avatar krecik
    krecik jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Gentoo 2006.1 AMD64
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    okolice Ostrołęki
    Postów
    61
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Originally posted by Macko®@Oct 11 2004, 08:30 PM
    czy jakis numerek chipseta bo nie za bardzo to kapuje[jesli numerek chipseta to skad go wyciagnac
    Z doumentacji karty tv lub znaleźć w internecie po nazwie karty.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 16:03

  6. #25
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    1
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Angry

    Originally posted by krecik+Oct 12 2004, 10:32 AM--><div class='quotetop'>QUOTE(krecik @ Oct 12 2004, 10:32 AM)</div><div class='quotemain'><!--QuoteBegin-Macko®@Oct 11 2004, 08:30 PM
    czy jakis numerek chipseta bo nie za bardzo to kapuje[jesli numerek chipseta to skad go wyciagnac
    Z doumentacji karty tv lub znaleźć w internecie po nazwie karty.
    [snapback]42658[/snapback]
    [/b][/quote]

    Moje przygoda z linuxem sie dopiero zaczyna. Jesli uda mi sie odpalic karte TV to w domku bedzie systemem nr 1 . Wybralem sobie bystro Suse 9.1 - bo najladniejsze ... oczywiscie mam problem z cx8800.

    Wiem, że jak sie coś samemu zrobiło to trudno powiedzieć coś dostatecznie prosto więc bede sie dopytywal Kreciku o detale ...

    1. dopisujemy do pliku /etc/rc.d/rc.local /dla bttv/ :
    modprobe bttv radio=0 card=15

    " posiadacze innych kart z innym chipem zmieniają wartości bttv na odpowiednie dla soich kart (saa71*, czy cx88*).:
    zmieniamy bttv na cx88 ? czy tylko nr radio i card?
    modprobe cx88 radio=0 card=15

    2. masz Aver TV 303 - ja tez, ale nie znalazlem nr card i radio w internecie.
    podaleś:
    options cx88xx tuner=38
    options cx8800 nicam=1
    a:
    radio=xx card=xx

    na razie tyle ... z domu przyatakuje jeszcze raz !

    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 16:03

  7. #26
    Avatar krecik
    krecik jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Gentoo 2006.1 AMD64
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    okolice Ostrołęki
    Postów
    61
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Originally posted by Jagi@Oct 25 2004, 09:21 AM
    2. masz Aver TV 303 - ja tez, ale nie znalazlem nr card i radio w internecie.
    podaleś:
    options cx88xx tuner=38
    options cx8800 nicam=1
    a:
    radio=xx card=xx
    Nie podałem card=xx bo w przypadku aver 303 karta jest prawidłowo wykrywana (ale jeśli koniecznie chcesz to ustaw card=6).
    Dla tego modułu nie istnieje opcja radio=xx. jest za to radio_nr=xx, ale przyporządkowuje ona tylko radio do pliku urządzenia /dev/radioxx).
    Zresztą na razie radio dla tej karty nie działa. Działa za to i to nieźle teletext.
    Dostępne opcje dla podanych modułów zobaczysz po:
    modinfo cx8800
    modinfo cx88xx

    Numery kart i tunerów są w dokumentacji sterowników.

  8. #27
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    1
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Thumbs up

    Zeby spelnic wymogi dzialu :;>:
    - dystrybucja: Mandrake 10.1 Community
    - wersja jadra: 2.6.8.1-10mdk
    - wersja sterownika: cx88-0.0.4 (Bytesex.org - cx88
    - urzadzenie: AVerTV Studio 303

    Podobnie jak koledzy wyzej posiadam karte AVerTV Studio 303, ktora dziala na chipsecie CX ::]. W czasie konfiguracji systemu doszedlem do etapu, w ktorym chcialbym zainstalowac karte TV ::>. Odnalazlem ten topic i zaczalem wszystko robic wedlug umieszczonych tutaj wskazowek :;]. Zassalem sterowniki, rozpakowalem je (do /usr/src), pousuwalem stare moduly... Wpisuje komende make i konsola wypluwa:

    Kod:
    [root@localhost cx88-0.0.4]# make
    make -C /lib/modules/2.6.8.1-10mdksmp/build SUBDIRS=/usr/src/cx88-0.0.4 modules
    make: *** /lib/modules/2.6.8.1-10mdksmp/build: No such file or directory. Stop.
    make: *** [default] Błąd 2
    [root@localhost cx88-0.0.4]#
    Rozumiem, ze brakuje mi katalogu build. Faktycznie, sprawdzilem i nie mam go. No to utworzylem go tam gdzie kompilator chce go miec ::>. Niestety to nie pomoglo, nadal dostaje tem sam raport o bledzie ::[. Dalej przeszukalem internet i znalazlem, ze katalog build musi byc jakosc polaczony ze zrodlami kernela, czyli /usr/src/linux. Tylko, ze w katalogu /usr/src/ mam sam folder /RPM - nie ma zadnego Linux, czy Kernel czy Linux 2.6.8.1-10mdksmp ::[. Troche dziwna sprawa skoro on tam niby powinien byc, a ja nic nie kasowalem.

    Moglby ktos mi pomoc? ::]
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 16:05

  9. #28
    Avatar krecik
    krecik jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Gentoo 2006.1 AMD64
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    okolice Ostrołęki
    Postów
    61
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    To zainstalu źródła jądra z płyt.

  10. #29
    Dołączył
    Dec 2004
    Postów
    5
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Originally posted by krecik@30 Oct 2004, 10:10
    To zainstalu źródła jądra z płyt.
    [snapback]46912[/snapback]
    Mam ten sam problem
    mam karte AVER 303 studio
    ale nie moge tych sterow zmakowac bo mi wywala ze nie mam build'a i nie mam pojecia co mam zrobic zeby go dorzucic.

    ktos wie o co halo ?
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 16:05

  11. #30
    Avatar krecik
    krecik jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Gentoo 2006.1 AMD64
    Dołączył
    Oct 2004
    Skąd
    okolice Ostrołęki
    Postów
    61
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Zainstaluj pakiet kernel-source.

Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. R-m
    By enterex in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26.01.2005, 23:23
  2. Jak Ustawic Cd Do Odczytu Tylko Po Podaniu Hasla.
    By dlugidll in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 04.01.2005, 15:49
  3. direct rendering tylko dla roota
    By ajfik in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 25.05.2004, 10:41
  4. mozilla tylko po /usr/local/mozilla/mozilla
    By dd126 in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 14.05.2004, 21:33
  5. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 22.11.2003, 10:00

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •