Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
nvidia pod mandrake 9.2
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: nvidia pod mandrake 9.2

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    nvidia pod mandrake 9.2

    Mam prblem z zainstalowaniem driverów do nvidii.Mam GF4mx440 i jak postępuje zgodnie z opisem instalacji z tego forum to gdy wpisuje ./NVIDIA-Linux.... to mi wypisuje Permission Danied i nie wiem jak to zmienic zeby bylo dobrze bo linucha mam dopiero pare godzin.Prosze o jakąś podpowiedź jak to ominąć.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Re: nvidia pod mandrake 9.2

    Mam prblem z zainstalowaniem driverów do nvidii.Mam GF4mx440 i jak postępuje zgodnie z opisem instalacji z tego forum to gdy wpisuje ./NVIDIA-Linux.... to mi wypisuje Permission Danied i nie wiem jak to zmienic zeby bylo dobrze bo linucha mam dopiero pare godzin.Prosze o jakąś podpowiedź jak to ominąć.
    napisz w konsoli: su a potem podaj hasło roota i dopiero zabieraj się za instalację .

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Wpisuje su potem haslo roota,potem telinit 3 ,prosi mnie o login wiec wpisuje root i haslo ale jak uruchamiam ./NVIDIA... to dalej mam Permission Danied

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Plik musi mieć nadane prawa do uruchamiania, a więc:
    chmod 777 NVIDIA-Linux...
    i potem już normalnie
    czyli root i uruchamiasz
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    Pewnie są inne sposoby ale napisze ci jak ja to robiłem.
    Najpierw edycja /etc/inittab - zmiana initdefault z 5 na 3
    reboot
    po uruchomieniu się w trybie tekstowym:
    sh NViDIA........

    Acha i musisz mieć zainstalowane źródełka jądra.

    Po skompilowaniu sterowników jeszcze mała zmiana w /etc/X11/XF86Config-4
    Driver "nv" na Driver "nvidia"
    w /etc/inittab 3 na 5
    i reboot

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Poszło troche dalej ale kolejny problem.Chciał żeby zainstaloeać binutils,więc zrobiłem to i poszło kawałek a teraz chce źródełka kernela ale ja nie wiem które to bo tych kernelów jest dużo na płytce.

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    Źródła jadra są w paczce kernel-source więc najszybciej zainstalujesz wydając polecenie: urpmi kernel-source

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Wszystko pięknie i wspaniale ale może ktoś napisze jak dla kompletnego laika, bo wszystko sprawdzałem i nie mogę przejść z kernelem. Cały czas błąd. Są jakieś gtx i kernel i sterowniki co jak i po kolei.

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    ok już wszystko wiem, problem był bo nie miałem kernel-source a można go pobrać z tąd : http://fr2.rpmfind.net/linux/rpm2html/sear...y=kernel-source dalej poszło bez problemów

  11. #10
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Pszło już dalej ale pojawił sie koplejny problem.Zainstlował sie sterownik ,zmienilem to co trzeba bylo w XF86Config-4i i juz nie wchodzi to trybu graficznego,Wypisuje mi cos takiego:
    Failed to initialize the NVIDIA kernel module.
    Screens found,but none have a usuable configuration.
    Fatal server error:no screens found
    Co mam zrobić żeby wystartowało?

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Nowy Problem Z Nvidia I Mandrake 10.1
    By zalany_108 in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 15.02.2005, 12:43
  2. nvidia gf i mandrake 10 --pomocy
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 04.04.2004, 13:51
  3. Q3, Mandrake 10.0, Nvidia
    By ..::Smelu::.. in forum Gry
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 26.03.2004, 01:10
  4. Nvidia na mandrake 9.1
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02.03.2004, 09:00
  5. NVIDIA on Mandrake 9.2 HOWTO - to działa.
    By motto in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 16.02.2004, 22:24

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •