Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
No to jestem poczatkujacy ...
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: No to jestem poczatkujacy ...

  1. #1
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    2
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    No to jestem poczatkujacy ...

    Dzisiaj tzn. [data w opisie] zaczelem zabawe ( dla powaznych prace ) z Linuxem ( Mandreake 9.2 )
    Instalacja spokojna kupilem sobie Linuxa i wszystko gra Dopuki jak tu uruchomic jakas aplikacje co jest pliki .tgz
    (domyslilem sie rozpakowac) no tak ale co dalej...

    Jesli moglby mi ktos pomoc jakies rady podac w uruchomianiu tych plikow itp. Polecic jakies strony www gdzie jest podane jak co robic bede wdzieczny dopuki sie nienaucze bede jeszcze pod WIN XP siedzial wiec piszcie na gg 3968496
    A tak wpgule jest GG pod Linux'a
    gg: 3968496
    Zaczynam z linuxem
    pon. 24 listopada 2003r

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Re: No to jestem poczatkujacy ...

    Dzisiaj tzn. [data w opisie] zaczelem zabawe ( dla powaznych prace ) z Linuxem ( Mandreake 9.2 )
    Instalacja spokojna kupilem sobie Linuxa i wszystko gra Dopuki jak tu uruchomic jakas aplikacje co jest pliki .tgz
    (domyslilem sie rozpakowac) no tak ale co dalej...

    Jesli moglby mi ktos pomoc jakies rady podac w uruchomianiu tych plikow itp. Polecic jakies strony www gdzie jest podane jak co robic bede wdzieczny dopuki sie nienaucze bede jeszcze pod WIN XP siedzial wiec piszcie na gg 3968496
    A tak wpgule jest GG pod Linux'a
    Po rozpakowaniu plików (po porstu prawym klawiszem mychy wybierz opcję rozpakuj) czytaj readme i install i wykonuj polecenia, jakie tam napisano. A na początek korzystaj z plików *.rpm - same się rozpakują i zainstalują. Co do GG to zobacz jabberpl.org i chrome.pl to powinno cię wprowadzić w świat komunikatorów. Powodzenia! I dużo czytaj!

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Nie Szukałeś na Forum...
    Nie powinienem tego robić, ale zrobię wyjątek:
    Instalacja programów ze źródeł:
    .tar.gz / .tgz:
    Kod:
    tar -zxvf plik.tar.gz (lub plik.tgz)
    
    cd folder_programu
    
    ./configure --help
    
    ./configure --opcja1 --opcja2 ...
    
    make
    
    make test
    
    make check
    
    su
    
    make install
    
    exit
    .tar.bz2:
    Kod:
    tar -jxvf plik.tar.bz2
    
    cd folder_programu
    
    ./configure --help
    
    ./configure --opcja1 --opcja2 ...
    
    make
    
    make test
    
    make check
    
    su
    
    make install
    
    exit
    Pod Linuksa jest Kadu.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  5. #4
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    2
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    No to tak

    Sciagnelem sobie KADU w wersji instalatora z tlumaczenia jak zainstalowac z tar'ow nic prawie nie kapnelem. Costam probowalem w otwartej consoli z danego folderu ni i ..


    Wpisalem

    tar -zxvf d.tar.gz <--- Taki mnilaem plik d

    wyswietlilo mi jakies tam pliki z tego archiwum

    wpisalem make i takie cos

    Nie podales obiektow .......

    No i co z tym zrobic mozecie napisac jakis poradnik krok po kroku w co kliknac taki w 50 sekund

    A czytalem plik Readme i tam pisze

    INSTALL build the program from source files.

    no to wszedlem w katalog src otworzylem stamtad konsole
    (poprzez klikniecie prawym przyciskiem no i wpisaniu make )
    i znow komunikat

    Nie podales obiektow .......


    Ehhh
    gg: 3968496
    Zaczynam z linuxem
    pon. 24 listopada 2003r

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Plik d
    Wchodzisz do folderu z programem (wszystko rób w konsoli) i wpisujesz:
    ./configure
    make
    make install
    (w bardzo wielkim skrócie)
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Sciagnij pakiet binarny w postaci RPM. kadu.net -> Pobierz-> Mandrake -> wersja -> najnowsza wersja... rpm -Uhv kadu...rpm

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    hym troche samodzielnosci

    hym rozumie ze poczatki sa trudne, ale zanim o cos zapytasz to postaraj sie samemu jak najwiecej kombinowac. Nigdy nie nauczysz sie jak wszystko bedzie robil ktos za ciebie na forum. A co do instalowania z tar.gz to chyba na kazdym servisie o linuxie o tym pisza po za tym gdzie jak gdzie ale w Mandrake masz cos takiego jak dokumentacja i to w sporej czesci po pl. Jesli nie zainstalowales na poczatku to wez zkozystaj z konfiguracja>pakiety>instalacjia oprogramowania i dodaj ja sobie na dysk po za tym polecam
    www.linux.pl
    www.google.pl
    www.google.com/linux
    co do kadu to sciongnij sobie wercje testowa z nia nie powinno byc problemow (tzn nie przy instalacji)

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    ja proponuje

    jednak sugeruje aby wytłumaczyc jak KROWIE NA GRANICY JAK ZAINSTALOWAC COKOLWIEK w tym wypadku kadu dokładnie jak to zrobić w mandrake 9.2 ze szczegolami I TO JEST DOBRY POMYSŁ bo nie każdy moze zrozumiec ten text o instalowaniu na www.linux.pl
    A to jest forum I TU CHYBA powinno się mowić o problemach :o

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    a propo KADU ....

    Jezeli chodzi o KADU w wersji graficznej .. to czy jest w nim taka opca ktora umozliwia ustawienie wiecej niz jednego uzytkownika ... (tak jak jest na Gadu-Gadu) ... zeby pozniej mozna bylo swobodnie przechodzic miedzy tymi urzutkownikami .. ?!

    8)[/code]

  11. #10
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517

    Re: a propo KADU ....

    Jezeli chodzi o KADU w wersji graficznej .. to czy jest w nim taka opca ktora umozliwia ustawienie wiecej niz jednego uzytkownika ... (tak jak jest na Gadu-Gadu) ... zeby pozniej mozna bylo swobodnie przechodzic miedzy tymi urzutkownikami .. ?!
    Jeszcze nie, ale ma to być włączone w następnych wersjach. Zobacz na stronie , gdzieś w dziale TODO, albo podobnie powinno byc o tym napisane.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Jestem Poczatkujacy W Linuxie
    By rusman in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 23.09.2004, 13:22
  2. Poczatkujacy z eth0
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 02.05.2004, 19:06
  3. poczatkujacy i wine
    By kacos in forum Emulacja
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 22.04.2004, 21:47

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •