Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
No to jestem poczatkujacy ...
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: No to jestem poczatkujacy ...

  1. #1
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    2
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    No to jestem poczatkujacy ...

    Dzisiaj tzn. [data w opisie] zaczelem zabawe ( dla powaznych prace ) z Linuxem ( Mandreake 9.2 )
    Instalacja spokojna kupilem sobie Linuxa i wszystko gra Dopuki jak tu uruchomic jakas aplikacje co jest pliki .tgz
    (domyslilem sie rozpakowac) no tak ale co dalej...

    Jesli moglby mi ktos pomoc jakies rady podac w uruchomianiu tych plikow itp. Polecic jakies strony www gdzie jest podane jak co robic bede wdzieczny dopuki sie nienaucze bede jeszcze pod WIN XP siedzial wiec piszcie na gg 3968496
    A tak wpgule jest GG pod Linux'a
    gg: 3968496
    Zaczynam z linuxem
    pon. 24 listopada 2003r

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Re: No to jestem poczatkujacy ...

    Dzisiaj tzn. [data w opisie] zaczelem zabawe ( dla powaznych prace ) z Linuxem ( Mandreake 9.2 )
    Instalacja spokojna kupilem sobie Linuxa i wszystko gra Dopuki jak tu uruchomic jakas aplikacje co jest pliki .tgz
    (domyslilem sie rozpakowac) no tak ale co dalej...

    Jesli moglby mi ktos pomoc jakies rady podac w uruchomianiu tych plikow itp. Polecic jakies strony www gdzie jest podane jak co robic bede wdzieczny dopuki sie nienaucze bede jeszcze pod WIN XP siedzial wiec piszcie na gg 3968496
    A tak wpgule jest GG pod Linux'a
    Po rozpakowaniu plików (po porstu prawym klawiszem mychy wybierz opcję rozpakuj) czytaj readme i install i wykonuj polecenia, jakie tam napisano. A na początek korzystaj z plików *.rpm - same się rozpakują i zainstalują. Co do GG to zobacz jabberpl.org i chrome.pl to powinno cię wprowadzić w świat komunikatorów. Powodzenia! I dużo czytaj!

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Nie Szukałeś na Forum...
    Nie powinienem tego robić, ale zrobię wyjątek:
    Instalacja programów ze źródeł:
    .tar.gz / .tgz:
    Kod:
    tar -zxvf plik.tar.gz (lub plik.tgz)
    
    cd folder_programu
    
    ./configure --help
    
    ./configure --opcja1 --opcja2 ...
    
    make
    
    make test
    
    make check
    
    su
    
    make install
    
    exit
    .tar.bz2:
    Kod:
    tar -jxvf plik.tar.bz2
    
    cd folder_programu
    
    ./configure --help
    
    ./configure --opcja1 --opcja2 ...
    
    make
    
    make test
    
    make check
    
    su
    
    make install
    
    exit
    Pod Linuksa jest Kadu.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  5. #4
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    2
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    No to tak

    Sciagnelem sobie KADU w wersji instalatora z tlumaczenia jak zainstalowac z tar'ow nic prawie nie kapnelem. Costam probowalem w otwartej consoli z danego folderu ni i ..


    Wpisalem

    tar -zxvf d.tar.gz <--- Taki mnilaem plik d

    wyswietlilo mi jakies tam pliki z tego archiwum

    wpisalem make i takie cos

    Nie podales obiektow .......

    No i co z tym zrobic mozecie napisac jakis poradnik krok po kroku w co kliknac taki w 50 sekund

    A czytalem plik Readme i tam pisze

    INSTALL build the program from source files.

    no to wszedlem w katalog src otworzylem stamtad konsole
    (poprzez klikniecie prawym przyciskiem no i wpisaniu make )
    i znow komunikat

    Nie podales obiektow .......


    Ehhh
    gg: 3968496
    Zaczynam z linuxem
    pon. 24 listopada 2003r

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Plik d
    Wchodzisz do folderu z programem (wszystko rób w konsoli) i wpisujesz:
    ./configure
    make
    make install
    (w bardzo wielkim skrócie)
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Sciagnij pakiet binarny w postaci RPM. kadu.net -> Pobierz-> Mandrake -> wersja -> najnowsza wersja... rpm -Uhv kadu...rpm

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    hym troche samodzielnosci

    hym rozumie ze poczatki sa trudne, ale zanim o cos zapytasz to postaraj sie samemu jak najwiecej kombinowac. Nigdy nie nauczysz sie jak wszystko bedzie robil ktos za ciebie na forum. A co do instalowania z tar.gz to chyba na kazdym servisie o linuxie o tym pisza po za tym gdzie jak gdzie ale w Mandrake masz cos takiego jak dokumentacja i to w sporej czesci po pl. Jesli nie zainstalowales na poczatku to wez zkozystaj z konfiguracja>pakiety>instalacjia oprogramowania i dodaj ja sobie na dysk po za tym polecam
    www.linux.pl
    www.google.pl
    www.google.com/linux
    co do kadu to sciongnij sobie wercje testowa z nia nie powinno byc problemow (tzn nie przy instalacji)

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    ja proponuje

    jednak sugeruje aby wytłumaczyc jak KROWIE NA GRANICY JAK ZAINSTALOWAC COKOLWIEK w tym wypadku kadu dokładnie jak to zrobić w mandrake 9.2 ze szczegolami I TO JEST DOBRY POMYSŁ bo nie każdy moze zrozumiec ten text o instalowaniu na www.linux.pl
    A to jest forum I TU CHYBA powinno się mowić o problemach :o

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    a propo KADU ....

    Jezeli chodzi o KADU w wersji graficznej .. to czy jest w nim taka opca ktora umozliwia ustawienie wiecej niz jednego uzytkownika ... (tak jak jest na Gadu-Gadu) ... zeby pozniej mozna bylo swobodnie przechodzic miedzy tymi urzutkownikami .. ?!

    8)[/code]

  11. #10
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517

    Re: a propo KADU ....

    Jezeli chodzi o KADU w wersji graficznej .. to czy jest w nim taka opca ktora umozliwia ustawienie wiecej niz jednego uzytkownika ... (tak jak jest na Gadu-Gadu) ... zeby pozniej mozna bylo swobodnie przechodzic miedzy tymi urzutkownikami .. ?!
    Jeszcze nie, ale ma to być włączone w następnych wersjach. Zobacz na stronie , gdzieś w dziale TODO, albo podobnie powinno byc o tym napisane.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Jestem Poczatkujacy W Linuxie
    By rusman in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 23.09.2004, 11:22
  2. Poczatkujacy z eth0
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 02.05.2004, 17:06
  3. poczatkujacy i wine
    By kacos in forum Emulacja
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 22.04.2004, 19:47

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •