Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
[HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI
Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 157

Temat: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

  1. #1
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    45
    Postów
    473
    Wątków
    33
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    -11

    [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

    Jako, że przesiadłem sie na ATI - Radeon 9600 Pro z poczciwego MX 400 Nvidii, poczułem potrzebe zainstawania wsparcia OpenGLa do mojego MAndraka, czyli mówiąc któtko wsparcie 3D i sterowników do Radeona.

    Sprzęt:
    ATI Radeon 9600 Pro
    płyta na NForce2
    Mandrake 10 comunity upgradowany na officiala
    kernel 2.6.3-16mdk
    oczywiście ściągamy wcześniej żródla kernele (#urpmi kernel-source-2.6.3-16mdk)

    1.
    Śiągamy sterowniki z http://www.ati.com/support/driver.html (oczywiście MDK 10.0 ma XFree86 w wersji 4.3.x)

    2.
    Instalujemy sterowniki:
    #rpm -Uh --force fglrx-4.3.0-3.12.0.i386.rpm
    W przypadku gdy pojawi się błąd przy ładowaniu (robi to automatycznie po instalacji sterowników więc czytajcie co dzieje sie na ekranie) fglrx.ko - u mnie pomogło usunięcie innych wersji kernela i zostawienie tylko jednego.

    3. Konfigurujemy sterownik - wiec uruchamiamy polecenie
    #fglrxconfig
    na poszczegolne ekrany odpowiadamy (przynajmneij u mnie)
    enter
    2 (mam mysz USB)
    2 (mysz ma kółko)
    n (ma 3 klawisze)
    /dev/mouse
    2
    19
    n
    n (nie chce wyjścia TV - jezeli któś chce to y)
    1 (mam jeden monitor - jeżeli chcecie pracy na kulku monitorach wybierzcie odpowiednią opcje)
    enter
    5 (uwaga można zniszczeć monitor - szczegolnie starszy typ )
    4
    1 (zmieniamy rozdzielczośc z 640x480 na 1024x768)
    3
    2 (zatwierdzamy zmiany)
    n (nie chce wirtualnych desktopów)
    1 (no restrictions)
    1 (Default)
    n
    n
    n
    1
    n
    n
    n
    y (Do you want to use the external AGP GART module - dajmy TAK)
    y
    0
    y (oczywiście zapisujemy zmiany do /etc/X11/XF86Config-4)


    4.
    Sprawdzamy przez
    #lsmod
    czy jest załadowany moduł agpgart
    i zgodnie z opisem http://www.mandrake.pl/index.php?sho...058&hl=agpgart czyli
    do /etc/modprobe.conf
    dopisujemy linijke :
    install fglrx /sbin/modprobe --ignore-install fglrx && { /sbin/modprobe nvidia-agp; /bin/true; }

    5.
    AGP, sterowniki cd.
    Restartujemy komputer
    #shutdown -r 0
    a porestarcie ładujemy #startx - chyba że mamy start X-ów automatyczny.

    Jeżeli polecenie:
    # fglrxinfo
    daje
    display: :0.0 screen: 0
    OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
    OpenGL renderer string: RADEON 9600 Generic
    OpenGL version string: 1.3.4510 (X4.3.0-3.12.0)
    jest OK
    jeżeli nie sprawdzamy:
    #glxinfo
    czy w OpenGL mamy:
    OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
    OpenGL renderer string: RADEON 9600 Generic
    OpenGL version string: 1.3.4510 (X4.3.0-3.12.0)
    jeżeli jest tam Mensa to sterowniki nie sa poprawnie załadowane i do OpenGLu wykorzystuje softwarowe sterowniki MENSA.

    Dodatkowo polecam /var/LOG/XFree86.0.log
    Jeżeli macie coś takiego:
    (WW) fglrx(0): ***********************************************
    (WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
    (WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
    (WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
    (WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
    (WW) fglrx(0): ********************************************* *
    to oznacza, że steroniki sa OK, jedynei jest problem z AGP, więc wracamy do punktu 5.
    Jeżeli natomiast macie:
    II) fglrx(0): Using XFree86 Acceleration Architecture (XAA)
    Screen to screen bit blits
    Solid filled rectangles
    Solid Horizontal and Vertical Lines
    Offscreen Pixmaps
    Setting up tile and stipple cache:
    32 128x128 slots
    32 256x256 slots
    16 512x512 slots
    (II) fglrx(0): Acceleration enabled
    (II) fglrx(0): Direct rendering disabled

    po oznacza , że możecie cieszyć sie np. wygaszaczami w OpenGL


    P.S.
    Bardzo przepraszam za błedy (tekst nie był za bardzo sprawdzany - zgłaszajcie to poprawie - niestety nie orientuje sie w innych sprzętach, tak więc nei pytajcie co na płycie VIA, SYS, etc.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 12:33
    #################
    Raku
    http://naskarpie.futuro.pl
    --------------------------------
    Athlon XP 2.6
    Gigabyte GA-7N400-L, 1 GB RAM TwinMos DualChanel, 120+80 GB HDD, SB Audigy, Gigabyte Radeon 9600Pro, LG Flatron 700P
    @ Gentoo

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Apr 2004
    Skąd
    3city
    Postów
    22
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Hmm wyskoczyło mi po rozszerzonym punkcie 2 :
    ATI module generator V 2.0
    ==========================
    initializing...
    Error:
    kernel includes at /usr/src/linux/include do not match current kernel.
    they are versioned as ""
    instead of "2.6.3-7mdk".
    you might need to adjust your symlinks:
    - /usr/include
    - /usr/src/linux

    i leże ... a ściągnąłem źródła jak wyżej czyli ...-16mdk .... Help?

  4. #3
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    45
    Postów
    473
    Wątków
    33
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    -11
    Originally posted by maciopa@Oct 3 2004, 09:52 AM
    Hmm wyskoczyło mi po rozszerzonym punkcie 2 :
    ATI module generator V 2.0
    ==========================
    initializing...
    Error:
    kernel includes at /usr/src/linux/include do not match current kernel.


    wszystko masz napisane - niewłaściwa wersja źródeł


    P.S.
    nie wiem czy na podobne posty nie byłoby lepiej otwierać osobnej dyskusji, z drugiej strony takie rozmowy ułatwiają w szukaniu potencjalnych problemów w czasie instalacji, ponieważ są w jednym miejscu

    ale to już zmartwienie moderatorów
    #################
    Raku
    http://naskarpie.futuro.pl
    --------------------------------
    Athlon XP 2.6
    Gigabyte GA-7N400-L, 1 GB RAM TwinMos DualChanel, 120+80 GB HDD, SB Audigy, Gigabyte Radeon 9600Pro, LG Flatron 700P
    @ Gentoo

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Mam pytanie do Raku.
    Dzieki Tobie udało mi się wkońcu zainstalować mojego 9800se ma Mandraku.
    Za to wielkie thx.
    Ale pytanie brzmi ile wynosi u Ciebie glxgear?
    U mnie na moim sprzęcie 1950 fps (XP 3200, 1 GB ram, 8RDA+, 9800se)
    czy to nie jest jakos mało, gdyż spotkalem posty w necie gdzie ludzie z R9200 mieli ponad 2000fps?

  6. #5
    Avatar art4x
    art4x jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: gentoo 2006.0
    Dołączył
    Aug 2004
    Skąd
    Zambrów
    Wiek
    56
    Postów
    97
    Wątków
    3
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    27
    Reputacja
    1
    Originally posted by dimson@Oct 6 2004, 09:41 AM
    U mnie na moim sprzęcie 1950 fps (XP 3200, 1 GB ram, 8RDA+, 9800se)
    czy to nie jest jakos mało, gdyż spotkalem posty w necie gdzie ludzie z R9200 mieli ponad 2000fps?
    [snapback]41146[/snapback]
    Pytanie co prawda nie do mnie ale faktycznie mało jakoś
    Na moim sprzęcie mam ok 1600 a przecież to całkiem inna generacj karty.

    Pozdrawiam.

    PS: Niedługo przesiadam się na Radeona 9800SE to będzie porównanie.
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    art4x Linux register user # 368578
    Gentoo 2006.0 Win XP
    ----------------------------------------------------------
    amd 64 Sempron 3000+ Asrock 939Dual ATAII 512MB GF 5900XT

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    No wlasnie. Cos mi sie zdaje ze stery sie zainstalowaly ale nie do konca, a może coś gdzieś trzeba włączyć albo wyłączyć?
    Z góry dzięki za ewentualną podpowiedź.
    Ps. bo to tak jakby mieć ferrari i jeździć tylko 50 km/h

  8. #7
    Avatar redflow
    redflow jest nieaktywny documentation daemon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5K PRO
      • Procesor:
      • Pentium Dual-Core E5200
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • HiFime 9018
      • Monitor:
      • EIZO FlexScan S2231W
      • Kernel:
      • 3.12.8
    Dystrybucja: Arch Linux x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jul 2004
    Wiek
    42
    Postów
    2,271
    Wątków
    36
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    460
    Reputacja
    6435
    A czy czasem fglrxinfo nie pokazuje ci, że używasz Mesa?
    ... being a Linux user is sort of like living in a house inhabited by a large family of carpenters and architects. Every morning when you wake up, the house is a little different.
    Maybe there is a new turret, or some walls have moved. Or perhaps someone has temporarily removed the floor under your bed.

  9. #8
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    w twj chwili nie pamietam bo jestem w robocie, ale jesli rzeczywiscie tak to co trzeba zmienic. Mam linuxa od niecalych dwóch tygodni wiec nie wymagajcie zbyt wiele.
    Dodam tylko tyle ze wczesniej w tuxracer mialem pokaz slajdów a po wskazówkach Raku juz lata normalnie (przynajmniej tak mi się wydaje).

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Sprawdzilem i fglrxinfo pokazuje ATI a nie Mesa.

  11. #10
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    272
    Reputacja
    3619
    ja na swoim r9000 pro mam prawie 2000fps........ lepiej sprawdz pod czyms bardziej wiarygodnym(GRY -benchmarki w UT2k3 i 2k4 ,timedemo w q3 lub cos takiego) bo glxgear to raczej malo wiarygodne

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 24.05.2004, 22:21
  2. Instalacja sterowników do ATI...
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11.05.2004, 18:35
  3. instalacja sterowników nVidia
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 02.03.2004, 00:57
  4. instalacja sterowników do kart NVIDIA
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 01.01.2004, 17:22

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •