Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
[HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI
Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 157

Temat: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

  1. #1
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    46
    Postów
    473
    Wątków
    33
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    -11

    [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

    Jako, że przesiadłem sie na ATI - Radeon 9600 Pro z poczciwego MX 400 Nvidii, poczułem potrzebe zainstawania wsparcia OpenGLa do mojego MAndraka, czyli mówiąc któtko wsparcie 3D i sterowników do Radeona.

    Sprzęt:
    ATI Radeon 9600 Pro
    płyta na NForce2
    Mandrake 10 comunity upgradowany na officiala
    kernel 2.6.3-16mdk
    oczywiście ściągamy wcześniej żródla kernele (#urpmi kernel-source-2.6.3-16mdk)

    1.
    Śiągamy sterowniki z http://www.ati.com/support/driver.html (oczywiście MDK 10.0 ma XFree86 w wersji 4.3.x)

    2.
    Instalujemy sterowniki:
    #rpm -Uh --force fglrx-4.3.0-3.12.0.i386.rpm
    W przypadku gdy pojawi się błąd przy ładowaniu (robi to automatycznie po instalacji sterowników więc czytajcie co dzieje sie na ekranie) fglrx.ko - u mnie pomogło usunięcie innych wersji kernela i zostawienie tylko jednego.

    3. Konfigurujemy sterownik - wiec uruchamiamy polecenie
    #fglrxconfig
    na poszczegolne ekrany odpowiadamy (przynajmneij u mnie)
    enter
    2 (mam mysz USB)
    2 (mysz ma kółko)
    n (ma 3 klawisze)
    /dev/mouse
    2
    19
    n
    n (nie chce wyjścia TV - jezeli któś chce to y)
    1 (mam jeden monitor - jeżeli chcecie pracy na kulku monitorach wybierzcie odpowiednią opcje)
    enter
    5 (uwaga można zniszczeć monitor - szczegolnie starszy typ )
    4
    1 (zmieniamy rozdzielczośc z 640x480 na 1024x768)
    3
    2 (zatwierdzamy zmiany)
    n (nie chce wirtualnych desktopów)
    1 (no restrictions)
    1 (Default)
    n
    n
    n
    1
    n
    n
    n
    y (Do you want to use the external AGP GART module - dajmy TAK)
    y
    0
    y (oczywiście zapisujemy zmiany do /etc/X11/XF86Config-4)


    4.
    Sprawdzamy przez
    #lsmod
    czy jest załadowany moduł agpgart
    i zgodnie z opisem http://www.mandrake.pl/index.php?sho...058&hl=agpgart czyli
    do /etc/modprobe.conf
    dopisujemy linijke :
    install fglrx /sbin/modprobe --ignore-install fglrx && { /sbin/modprobe nvidia-agp; /bin/true; }

    5.
    AGP, sterowniki cd.
    Restartujemy komputer
    #shutdown -r 0
    a porestarcie ładujemy #startx - chyba że mamy start X-ów automatyczny.

    Jeżeli polecenie:
    # fglrxinfo
    daje
    display: :0.0 screen: 0
    OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
    OpenGL renderer string: RADEON 9600 Generic
    OpenGL version string: 1.3.4510 (X4.3.0-3.12.0)
    jest OK
    jeżeli nie sprawdzamy:
    #glxinfo
    czy w OpenGL mamy:
    OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
    OpenGL renderer string: RADEON 9600 Generic
    OpenGL version string: 1.3.4510 (X4.3.0-3.12.0)
    jeżeli jest tam Mensa to sterowniki nie sa poprawnie załadowane i do OpenGLu wykorzystuje softwarowe sterowniki MENSA.

    Dodatkowo polecam /var/LOG/XFree86.0.log
    Jeżeli macie coś takiego:
    (WW) fglrx(0): ***********************************************
    (WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
    (WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
    (WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
    (WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
    (WW) fglrx(0): ********************************************* *
    to oznacza, że steroniki sa OK, jedynei jest problem z AGP, więc wracamy do punktu 5.
    Jeżeli natomiast macie:
    II) fglrx(0): Using XFree86 Acceleration Architecture (XAA)
    Screen to screen bit blits
    Solid filled rectangles
    Solid Horizontal and Vertical Lines
    Offscreen Pixmaps
    Setting up tile and stipple cache:
    32 128x128 slots
    32 256x256 slots
    16 512x512 slots
    (II) fglrx(0): Acceleration enabled
    (II) fglrx(0): Direct rendering disabled

    po oznacza , że możecie cieszyć sie np. wygaszaczami w OpenGL


    P.S.
    Bardzo przepraszam za błedy (tekst nie był za bardzo sprawdzany - zgłaszajcie to poprawie - niestety nie orientuje sie w innych sprzętach, tak więc nei pytajcie co na płycie VIA, SYS, etc.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 11:33
    #################
    Raku
    http://naskarpie.futuro.pl
    --------------------------------
    Athlon XP 2.6
    Gigabyte GA-7N400-L, 1 GB RAM TwinMos DualChanel, 120+80 GB HDD, SB Audigy, Gigabyte Radeon 9600Pro, LG Flatron 700P
    @ Gentoo

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Apr 2004
    Skąd
    3city
    Postów
    22
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Hmm wyskoczyło mi po rozszerzonym punkcie 2 :
    ATI module generator V 2.0
    ==========================
    initializing...
    Error:
    kernel includes at /usr/src/linux/include do not match current kernel.
    they are versioned as ""
    instead of "2.6.3-7mdk".
    you might need to adjust your symlinks:
    - /usr/include
    - /usr/src/linux

    i leże ... a ściągnąłem źródła jak wyżej czyli ...-16mdk .... Help?

  4. #3
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    46
    Postów
    473
    Wątków
    33
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    -11
    Originally posted by maciopa@Oct 3 2004, 09:52 AM
    Hmm wyskoczyło mi po rozszerzonym punkcie 2 :
    ATI module generator V 2.0
    ==========================
    initializing...
    Error:
    kernel includes at /usr/src/linux/include do not match current kernel.


    wszystko masz napisane - niewłaściwa wersja źródeł


    P.S.
    nie wiem czy na podobne posty nie byłoby lepiej otwierać osobnej dyskusji, z drugiej strony takie rozmowy ułatwiają w szukaniu potencjalnych problemów w czasie instalacji, ponieważ są w jednym miejscu

    ale to już zmartwienie moderatorów
    #################
    Raku
    http://naskarpie.futuro.pl
    --------------------------------
    Athlon XP 2.6
    Gigabyte GA-7N400-L, 1 GB RAM TwinMos DualChanel, 120+80 GB HDD, SB Audigy, Gigabyte Radeon 9600Pro, LG Flatron 700P
    @ Gentoo

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Mam pytanie do Raku.
    Dzieki Tobie udało mi się wkońcu zainstalować mojego 9800se ma Mandraku.
    Za to wielkie thx.
    Ale pytanie brzmi ile wynosi u Ciebie glxgear?
    U mnie na moim sprzęcie 1950 fps (XP 3200, 1 GB ram, 8RDA+, 9800se)
    czy to nie jest jakos mało, gdyż spotkalem posty w necie gdzie ludzie z R9200 mieli ponad 2000fps?

  6. #5
    Avatar art4x
    art4x jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: gentoo 2006.0
    Dołączył
    Aug 2004
    Skąd
    Zambrów
    Wiek
    57
    Postów
    97
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Originally posted by dimson@Oct 6 2004, 09:41 AM
    U mnie na moim sprzęcie 1950 fps (XP 3200, 1 GB ram, 8RDA+, 9800se)
    czy to nie jest jakos mało, gdyż spotkalem posty w necie gdzie ludzie z R9200 mieli ponad 2000fps?
    [snapback]41146[/snapback]
    Pytanie co prawda nie do mnie ale faktycznie mało jakoś
    Na moim sprzęcie mam ok 1600 a przecież to całkiem inna generacj karty.

    Pozdrawiam.

    PS: Niedługo przesiadam się na Radeona 9800SE to będzie porównanie.
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    art4x Linux register user # 368578
    Gentoo 2006.0 Win XP
    ----------------------------------------------------------
    amd 64 Sempron 3000+ Asrock 939Dual ATAII 512MB GF 5900XT

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    No wlasnie. Cos mi sie zdaje ze stery sie zainstalowaly ale nie do konca, a może coś gdzieś trzeba włączyć albo wyłączyć?
    Z góry dzięki za ewentualną podpowiedź.
    Ps. bo to tak jakby mieć ferrari i jeździć tylko 50 km/h

  8. #7
    Avatar redflow
    redflow jest nieaktywny documentation daemon
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Arch Linux x86_64
    Dołączył
    Jul 2004
    Wiek
    43
    Postów
    2,271
    Wątków
    36
    Siła Reputacji
    462
    Reputacja
    6435
    A czy czasem fglrxinfo nie pokazuje ci, że używasz Mesa?
    ... being a Linux user is sort of like living in a house inhabited by a large family of carpenters and architects. Every morning when you wake up, the house is a little different.
    Maybe there is a new turret, or some walls have moved. Or perhaps someone has temporarily removed the floor under your bed.

  9. #8
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    w twj chwili nie pamietam bo jestem w robocie, ale jesli rzeczywiscie tak to co trzeba zmienic. Mam linuxa od niecalych dwóch tygodni wiec nie wymagajcie zbyt wiele.
    Dodam tylko tyle ze wczesniej w tuxracer mialem pokaz slajdów a po wskazówkach Raku juz lata normalnie (przynajmniej tak mi się wydaje).

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Sprawdzilem i fglrxinfo pokazuje ATI a nie Mesa.

  11. #10
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    33
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Siła Reputacji
    274
    Reputacja
    3619
    ja na swoim r9000 pro mam prawie 2000fps........ lepiej sprawdz pod czyms bardziej wiarygodnym(GRY -benchmarki w UT2k3 i 2k4 ,timedemo w q3 lub cos takiego) bo glxgear to raczej malo wiarygodne

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 24.05.2004, 21:21
  2. Instalacja sterowników do ATI...
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11.05.2004, 17:35
  3. instalacja sterowników nVidia
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 01.03.2004, 23:57
  4. instalacja sterowników do kart NVIDIA
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 01.01.2004, 16:22

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •