Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
[HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI - Strona 16
Strona 16 z 16 PierwszyPierwszy ... 6141516
Pokaż wyniki od 151 do 157 z 157

Temat: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

  1. #151
    Dołączył
    Jun 2006
    Postów
    6
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

    Witam.

    Jak wiekoszosc nowych mam problem ze sterownikami. Posiadam Radeona 9550. Od momentu instalacji mialem problem z przesunietym lekko w prawo ekranem. Tzn. m.in. nie widzialem czwartej cyferki w liczbie prezetujacej rok w datcie w prawym dolnym rogu. Postanowilem wiec zainstalowac sterowniki zgodnie z tym postem:

    Cytat Napisał Misha
    Ha
    Poradzilem sobie
    Dla potomkow:

    trzeba KONIECZNIE pobrac RPMki z takimi rzeczami jak:
    Kod:
    libxorg-x11-6.9.0-5.3.20060mdk.i586.rpm
    libxorg-x11-devel-6.9.0-5.3.20060mdk.i586.rpm
    xorg-x11-6.9.0-5.3.20060mdk.i586.rpm
    xorg-x11-75dpi-fonts-6.9.0-5.3.20060mdk.i586.rpm
    xorg-x11-100dpi-fonts-6.9.0-5.3.20060mdk.i586.rpm
    xorg-x11-server-6.9.0-5.3.20060mdk.i586.rpm
    xorg-x11-xauth-6.9.0-5.3.20060mdk.i586.rpm
    xorg-x11-xfs-6.9.0-5.3.20060mdk.i586.rpm
    do pobrania np tutaj: ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandr.../main_updates/
    wersja driverow 8:21:7 wymaga takze
    Kod:
    libstdc++5-3.3.6-2mdk
    libstdc++5-devel-3.3.6-2mdk
    do pobrania tutaj: ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandr...media/contrib/

    Zupdateowalem tez kernela do wersji 2.6.12-15 i wrzucilem kernel-source-stripped-2.6.12-15 (ale to zrobilem w ixach)

    Jak juz pobierzecie w/w paczki ( ja mialem wszystko w folderze /home/misha/rpmy )
    to trzeba sie zastanowic ktore stery wrzucic - ja wrzucilem 8.21.7 z pliku ati-driver-installer-8.21.7-i386.run - pobrany stad:
    https://support.ati.com/ics/support/...estionID=21496
    i zapisalem go w w/w katalogu - zeby bylo latwo szukac.

    Po tej operacji bedac nadal w ixach wlaczamy konsole (pod warunkiem ze ixy nam sie automatycznie startuja - w przeciwnym wypadku ten krok ominac)
    dajemu su, haslo
    i piszemy
    Kod:
    vi /etc/inittab
    wciskamy klawisz INSERT i idziemy do linijki
    Kod:
    id:5:initdefault:
    i z 5 robimy 3
    wciskamy ESC i piszemy
    Kod:
    :wq
    (dwukropek w q - nie pomijajcie dwukropka)
    po tej opreacji zamykacie konsole i robicie restart kompa - uruchomi sie bez ixow.
    logujemy sie jako root i najpierw zmierzamy do katalogu /usr/share/fglrx
    dajemy polecenie "ls" i jesli sa tam jakies pliki to dajemy
    Kod:
    sh ./fglrx-uninstall.sh
    dajemy cd ~
    pozniej cd /home/misha/rpmy (czyli idziemy do foldery z wczesniej pobranymi paczkami i sterami)
    i dajemy komende:
    Kod:
    rpm -Uh --nodeps libxorg-x11-6.9.0-5.3.20060mdk.rpm
    i po kolei kazda z paczek tak instalujemy
    po tej operacji dajemy
    Kod:
    chmod +x ati-driver-installer-8.21.7-i386.run
    i pozniej
    Kod:
    ./ati-driver-installer-8.21.7-i386.run
    jesli wszystko macie dobrze poinstalowane to powinno wyskoczyc "Instalation succesfully"
    jesli wyskoczy "installation finished with some errors" czy cos to macie zle poinstalowane paczki lub czegos jeszcze brakuje
    Jesli wszystko poszlo OK to dajemy komende "drakconf"
    tam wchodzimy w DISPLAY
    najezdzamy na ATI costam i dajemy entera - wybierami ATI (fglrx)
    i powinno wyskoczyc okienko wyboru X 6.9.0 z akceleracja sprzetowa lub X 6.9.0 (nie musze mowic co wybieracie )
    testujecie ustawienia, wychodzicie z drakconf i zmieniacie /etc/inittab linie id:3:initdefault:
    z 3 na 5 (metoda ta sama co wczesniej)
    restart kompa - logowanie do xow - uruchomienie konsoli
    komenda "fglrxinfo" i:
    Kod:
    [misha@localhost ~]$ fglrxinfo
    display: :0.0  screen: 0
    OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
    OpenGL renderer string: RADEON 9800 Pro Generic
    OpenGL version string: 2.0.5582 (8.21.7)
    Dziekuje za uwage

    P.S. Wyniki...
    w okienku
    Kod:
    24482 frames in 5.0 seconds = 4896.330 FPS
    23780 frames in 5.0 seconds = 4755.910 FPS
    26040 frames in 5.0 seconds = 5207.906 FPS
    26020 frames in 5.0 seconds = 5203.952 FPS
    26008 frames in 5.0 seconds = 5201.565 FPS
    25986 frames in 5.0 seconds = 5197.115 FPS
    Pelny ekran
    Kod:
    8757 frames in 5.0 seconds = 1751.044 FPS
    2601 frames in 5.0 seconds = 520.058 FPS
    2602 frames in 5.0 seconds = 520.365 FPS
    2599 frames in 5.0 seconds = 519.789 FPS
    2928 frames in 5.0 seconds = 585.452 FPS
    Po pierwszej probie wyrzucilo ze instalacja sie udala ale z bledami. Mimo to ekran byl juz na wlasciwej pozycji ale polecenie fglrxinfo dalo:

    [root@host-81-190-18-51 fglrx]# fglrxinfo
    display: :0.0 screen: 0
    OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
    OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.4.1)

    natomiast w logu bylo cos takiego:
    [Message] Kernel Module : Trying to install a precompiled kernel module.
    [Message] Kernel Module : Precompiled kernel module version mismatched.
    [Message] Kernel Module : Found kernel module build environment, generating kernel module now.

    Zajrzalem do paru tematow i znalazlem rozwiazanie. Chodzilo o wersje zrodel nie zgodna z kernelem wiec doinstalowalem odpowiedni pakiet, konkretnie to kernel-source-2.6-2.6.12-12mdk gdyz mam kernel w wersji 2.6.12-12mdk. Nastepnie uzylem skryptu fglrx-uninstall.sh i zainstalowalem sterowniki jeszce raz. Tym razem instalator pokazal ze wszystko jest jak byc powinno. Tyle ze fglrxinfo nadal daje:

    [root@host-81-190-18-51 fglrx]# fglrxinfo
    display: :0.0 screen: 0
    OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
    OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.4.1)

    Log z instalacji wyglada tak:
    [Message] Kernel Module : Trying to install a precompiled kernel module.
    [Message] Kernel Module : Precompiled kernel module version mismatched.
    [Message] Kernel Module : Found kernel module build environment, generating kernel module now.
    ATI module generator V 2.0
    ==========================
    initializing...
    cleaning...
    patching 'highmem.h'...
    assuming new VMA API since we do have kernel 2.6.x...
    doing Makefile based build for kernel 2.6.x and higher
    make -C /lib/modules/2.6.12-12mdk/build SUBDIRS=/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x modules
    make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.12-12mdk'

    WARNING: Symbol version dump /usr/src/linux-2.6.12-12mdk/Module.symvers
    is missing; modules will have no dependencies and modversions.

    CC [M] /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.o
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c: In function 'firegl_put_user_ptr':
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:1246: warning: cast from pointer to integer of different size
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:1246: warning: cast from pointer to integer of different size
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:1246: warning: cast from pointer to integer of different size
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:1246: warning: cast from pointer to integer of different size
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c: In function '__ke_unregister_ioctl32_conversion':
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:2406: warning: 'return' with a value, in function returning void
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c: At top level:
    /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:2137: warning: 'deferred_flush' defined but not used
    LD [M] /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/fglrx.o
    Building modules, stage 2.
    MODPOST
    CC /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/fglrx.mod.o
    LD [M] /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/fglrx.ko
    make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.12-12mdk'
    build succeeded with return value 0
    duplicating results into driver repository...
    done.
    ==============================
    - recreating module dependency list
    - trying a sample load of the kernel modules
    done.

    Zastanawiam sie czy przypadkiem te pierwsze 3 linijki to nie jest pozostalosc po pierwszej instalacji bo skoro wszystko poszlo dobrze to czemu nadal w logu wisza te problemy z wersja kernela i zrodel? No i podstawowe pytanie jak sprawic zeby sterowniki w koncu zaczely dzialac?

    Do instalacji uzylem ati-driver-installer-8.25.18-x86_64.run.

    P.S. glxgears przed rozpoczeciem instalacji sterownikow dawalo w granicach 170 a teraz daje w graniach 195. Jednakze tak i przed instalacja tak i teraz zebatki sie przycinaja podobnie jak SuperTux.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #152
    Dołączył
    Jul 2006
    Postów
    1
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

    sorry, możesz podać dokładniejszy link do sterow

  4. #153
    Avatar armand
    armand jest nieaktywny Kadet
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Jakiś biedny Albatron
      • Procesor:
      • Pentium 4- 2.80Ghz
      • Karta Graficzna:
      • ATI Radeon X 1600 256 mb
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowaną Ac'97
      • Monitor:
      • Daytek- 17 cali
    Dystrybucja: Mandriva 2007 spring
    Dołączył
    May 2007
    Skąd
    okolice Wrocławia
    Postów
    1
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

    Opis wydaje mi się lekko przestarzały, bo dotyczy Mandrake. Próbował już ktoś robić tym samym sposobem na nowej Mandrivie? Ściągam sobie właśnie wersję Spring. Zawsze co bawię się jakąś dystrybucją Linuxa to pierwsze co, mam problem z instalacją sterowników do mojego Radeona X 1600, pod Susem nie mam tego problemu, bo dokładny opis znalazłem na wiki Suse. A co z tą Mandrivą? Będzie bezboleśnie jeżeli będę sie trzymał tego opisu?

  5. #154
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    157
    Reputacja
    1854

    Odp: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

    Bardzo bym prosil o komentarz. Bede mogl poprawic pierwszy post lub ew. zamknac temat jesli jest nieaktualny.

    dziekuje

  6. #155
    Dołączył
    Apr 2007
    Skąd
    Skarland
    Wiek
    26
    Postów
    5
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

    instalowalem sterowniki do mojego radeona 9550 prosto ze strony ATI... [(ati-driver-installer-8.38.6-x86.x86_64.run) plik z ktorego instalowalem] instalacja przebiegla pomyslnie [(chyba) z pierwszymi podejsciami wiazaly sie jakies errory... dzis przy instalacji wyskoczylo ze jest ok] ... myslac ze juz wszystko gotowe... chce odpalic quake 3... niestety nie daje rady... chce odpalic beryla ? tez nie chodzi... wlaczyc pulpit 3d ? nie... nie da sie wybrac zadnej opcji... wnioskuje ze nie mam 3d... wiec cos poszlo nie tak... nie wiem zabardzo co...
    po wpisaniu fglrxinfo dostaje:
    [root@localhost Desktop]# fglrxinfo
    Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
    display: :0.0 screen: 0
    OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
    OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.5)
    a w pierwszym poscie pisze ze pownno byc ati a nie mesa...
    dozuce jeszcze moj xorg.conf :
    # File generated by XFdrake (rev 57713)
    # ************************************************** ********************
    # Refer to the xorg.conf man page for details about the format of
    # this file.
    # ************************************************** ********************

    Section "ServerLayout"
    Identifier "layout1"
    Screen "screen1" 0 0
    Screen "aticonfig-Screen[1]" Above "screen1"
    InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
    InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
    EndSection

    Section "Files"

    # font server independent of the X server to render fonts.
    # minimal fonts to allow X to run without xfs
    FontPath "unix/:-1"
    FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
    EndSection

    Section "Extensions"
    Option "Composite" "Disable"
    Option "RENDER" "Enable"
    EndSection

    Section "Module"
    Load "dbe" # Double-Buffering Extension
    Load "v4l" # Video for Linux
    Load "extmod"
    Load "type1"
    Load "freetype"
    Load "glx" # 3D layer
    Load "dri" # direct rendering
    EndSection

    Section "ServerFlags"

    #DontZap # disable <Crtl><Alt><BS> (server abort)
    # allows the server to start up even if the mouse does not work
    #DontZoom # disable <Crtl><Alt><KP_+>/<KP_-> (resolution switching)
    Option "allowmouseopenfail"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Keyboard1"
    Driver "kbd"
    Option "XkbModel" "pc105"
    Option "XkbLayout" "pl"
    Option "XkbOptions" "compose:rwin"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Mouse1"
    Driver "mouse"
    Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
    Option "Device" "/dev/mouse"
    EndSection

    Section "Monitor"

    # Monitor preferred modeline (60.0 Hz vsync, 64.0 kHz hsync, ratio 5/4)
    Identifier "monitor1"
    VendorName "Samsung"
    ModelName "Samsung SyncMaster 712V/713V/710S/715V"
    HorizSync 30.0 - 81.0
    VertRefresh 56.0 - 75.0
    ModeLine "1280x1024" 108.0 1280 1328 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
    ModeLine "768x576" 50.0 768 832 846 1000 576 590 595 630
    ModeLine "768x576" 63.1 768 800 960 1024 576 578 590 616
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "aticonfig-Monitor[1]"
    Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option "DPMS" "true"
    EndSection
    Section "Device"

    # === Screen Management ===
    # Note: When OpenGL Overlay is enabled, Video Overlay
    # will be disabled automatically
    Identifier "device1"
    Driver "fglrx"
    VendorName "ATI Technologies Inc."
    BoardName "ATI Radeon (fglrx)"
    Option "DPMS"
    Option "XaaNoOffscreenPixmaps" "1"

    # === disable PnP Monitor ===
    #Option "NoDDC"
    # === disable/enable XAA/DRI ===
    Option "no_accel" "no"
    Option "no_dri" "no"
    # === FireGL DDX driver module specific settings ===
    Option "DesktopSetup" "0x00000000"
    Option "MonitorLayout" "AUTO, AUTO"
    Option "IgnoreEDID" "off"
    Option "HSync2" "unspecified"
    Option "VRefresh2" "unspecified"
    Option "ScreenOverlap" "0"
    # === TV-out Management ===
    Option "NoTV" "yes"
    Option "TVStandard" "NTSC-M"
    Option "TVHSizeAdj" "0"
    Option "TVVSizeAdj" "0"
    Option "TVHPosAdj" "0"
    Option "TVVPosAdj" "0"
    Option "TVHStartAdj" "0"
    Option "TVColorAdj" "0"
    Option "GammaCorrectionI" "0x00000000"
    Option "GammaCorrectionII" "0x00000000"
    # === OpenGL specific profiles/settings ===
    Option "Capabilities" "0x00000000"
    # === Video Overlay for the Xv extension ===
    Option "VideoOverlay" "on"
    # === OpenGL Overlay ===
    Option "OpenGLOverlay" "off"
    Option "CenterMode" "off"
    # === QBS Support ===
    Option "Stereo" "off"
    Option "StereoSyncEnable" "1"
    # === Misc Options ===
    Option "UseFastTLS" "0"
    Option "BlockSignalsOnLock" "on"
    Option "UseInternalAGPGART" "no"
    Option "ForceGenericCPU" "no"
    # === FSAA ===
    Option "FSAAScale" "1"
    Option "FSAADisableGamma" "no"
    Option "FSAACustomizeMSPos" "no"
    Option "FSAAMSPosX0" "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY0" "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX1" "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY1" "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX2" "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY2" "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX3" "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY3" "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX4" "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY4" "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX5" "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY5" "0.000000"
    BusID "PCI:1:0:0"
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "aticonfig-Device[1]"
    Driver "fglrx"
    BusID "PCI:1:0:0"
    Screen 1
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "screen1"
    Device "device1"
    Monitor "monitor1"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Depth 8
    Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 15
    Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 16
    Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 24
    Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
    EndSubSection
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[1]"
    Device "aticonfig-Device[1]"
    Monitor "aticonfig-Monitor[1]"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 24
    EndSubSection
    EndSection
    jakies sugestie ? co powinienem zrobic aby moc odpalic tego quake albo beryla ? ktos wie co moze byc nie tak ?

  7. #156
    Avatar yoman17
    yoman17 jest nieaktywny Początkujący
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2008 Xtreme2 (x86)
    Dołączył
    Sep 2008
    Postów
    2
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

    Witam!
    Ja niestety jestem zielony jeśli chodzi o jakiekolwiek instalacje na linuxie.
    Mam Mandriva 2008 extreme x86 i nie mam pojęcia jak się instaluje sterowniki do mojej karty graficznej ati HD 3470. Czy mógłby ktoś krok po kroku powiedzieć jak to zainstalować? A posiadam laptopa, jeżeli to ma jakiś związek z tym


    Pozdrawiam.

  8. #157
    Dołączył
    Sep 2008
    Postów
    20
    Wątków
    4
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

    kumpel miał Extremke i zainstalował wgrane stery od 38xx...w Konfiguracji Komputera -> Sprzet->Konfiguracja Serwera Graficznego

Strona 16 z 16 PierwszyPierwszy ... 6141516

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 24.05.2004, 22:21
  2. Instalacja sterowników do ATI...
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11.05.2004, 18:35
  3. instalacja sterowników nVidia
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 02.03.2004, 00:57
  4. instalacja sterowników do kart NVIDIA
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 01.01.2004, 17:22

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •