Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
[HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI - Strona 3
Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 157

Temat: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

  1. #21
    Avatar trzepaq
    trzepaq jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDK 10.1
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    67
    Wątków
    17
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Witam.
    Zainstalowalem Linuxa tydzien temu. Nie moge ustawic czestotliwosci odswiezania ekranu wiekszej niz 85 Hz. Prawdopodobnie sterownik.
    Na stronach ATI mam 3 wersje sterownikow (w zaleznosci od wersji Xfree). Szukam info:
    http://www.mandrakelinux.com/en/10.1/features/
    No XFree - Xorg 6.7.0
    i troche sie pogubilem...
    Chcialem zaczac zgodnie z manualem opisanym przez Raku ale luka w info o Xfree sprawia, ze nie wiem ktora wersje sterownika pobrac ze stron ATI. Prosze o dodatkowy zestaw podpowiedzi dla poczatkujacych

    Mandrake 10.1
    Ati Radeon 9200

    Ps. Lopatologia wskazana: nawet dokladny manual Raku to dla mnie ciagle Terra incognita Australis

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #22
    Avatar dracon
    dracon jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2005 le
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Myślibórz
    Postów
    20
    Wątków
    4
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    <_< dobre...
    pisałem posta o R9500 i Xorg 6.7.0 pod MDK 10.1 ale nikt nie odpowiedział...
    widzę, że nia ja jeden mam trable z Radkiem i Mdk w nowej wersji....
    Pod 10.0 było prosto -> ster zależnie od Xfree. a tu jak

    postaram się znaleźć sam...
    a jak znajdę to się podzielę tą wiedzą tajemną
    -= Athlon 2800+, radek9500, 1024/400 ddr Kingston, Epox 8 rda3+pro (nForce) + Mandriva =-

  4. #23
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    46
    Postów
    473
    Wątków
    33
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    -11

    no to jeszcze do tej instalacji dołóżmy instalacje fireglcontrol
    czyli Panelu Kontrolnego ATI.


    W katalogu
    Kod:
    /usr/src/ATI
    szukamy pliku fglrx_panel_sources.tgz
    Należy go rozpakować (wybaczcie alke nei będe tu pisał jak sie rozpakowuje oraz inne podstawowe polecenia)

    potem
    Kod:
    make
    i mamy niestety śliczny błąd
    Kod:
    /usr/bin/ld: cannot find -lqt
    collect2: ld returned 1 exit status
    make: *** [fireglcontrol.qt3.gcc3.3.2] Błąd 1
    jak to ktos łatnie powiedział, google twoim przyjacielem i po 5 minutach miałem rozwiązanie.
    Wystarczy wyedytować plik:
    Makefile
    wpisując zamiast
    Kod:
    LIBQT_DYN = qt
    poprawne
    Kod:
    LIBQT_DYN = qt-mt
    w których linijkach domyślcie się (a jest ich na szczęście neiwiele)
    potem na wszelki wypadek
    Kod:
    make dep
    make clean
    make
    make install
    i już możemy otwierać

    fireglcontrol


    a wygląda tak
    Załączone miniatury Załączone miniatury zrzut_ekranu3.jpg  
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 11:39
    #################
    Raku
    http://naskarpie.futuro.pl
    --------------------------------
    Athlon XP 2.6
    Gigabyte GA-7N400-L, 1 GB RAM TwinMos DualChanel, 120+80 GB HDD, SB Audigy, Gigabyte Radeon 9600Pro, LG Flatron 700P
    @ Gentoo

  5. #24
    Avatar trzepaq
    trzepaq jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDK 10.1
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    67
    Wątków
    17
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Utworzyłem w katalogu domowym nowy plik, rozpakowałem do niego fglrx-a i zanim wpisałem make wyedytowalem Makefile. W 2 miejscach znalazłem LIBQT_DYN = qt
    I zamieniłem na LIBQT_DYN = qt-mt. Zapisałem i make....
    [root@localhost pulpit ATI]# make
    Makefile:91: *** environment incomplete: MK_QTDIR=/usr/lib/qt3/. Stop.
    Hmmmmm <_<

  6. #25
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    46
    Postów
    473
    Wątków
    33
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    -11
    Originally posted by trzepaq@Nov 6 2004, 11:14 PM
    Utworzyłem w katalogu domowym nowy plik, rozpakowałem do niego fglrx-a i zanim wpisałem make wyedytowalem Makefile. W 2 miejscach znalazłem LIBQT_DYN = qt
    I zamieniłem na LIBQT_DYN = qt-mt. Zapisałem i make....
    [root@localhost pulpit ATI]# make
    Makefile:91: *** environment incomplete: MK_QTDIR=/usr/lib/qt3/. Stop.
    Hmmmmm <_<
    [snapback]48548[/snapback]

    a masz zainstalowane qt3

    Kod:
    urpmi qt3
    #################
    Raku
    http://naskarpie.futuro.pl
    --------------------------------
    Athlon XP 2.6
    Gigabyte GA-7N400-L, 1 GB RAM TwinMos DualChanel, 120+80 GB HDD, SB Audigy, Gigabyte Radeon 9600Pro, LG Flatron 700P
    @ Gentoo

  7. #26
    Avatar trzepaq
    trzepaq jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDK 10.1
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    67
    Wątków
    17
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Z urpmi jest chwilowy problem - nie mam dostepu do sieci. Jakos sobie goscinnie radze
    Sprawdzilem w Centrum (Usun) co mam: po wpisaniu qt dostalem
    libqt 3
    qt 3 - common
    qtfprot (odpada bo to nakladka na fprot)

    Tak wiec czy qt3 i qt3 -common to dwa rożne pliki, jezeli tak to jakiego rpm-a mam szukac?


    MDK10.1 Community

  8. #27
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    39
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Siła Reputacji
    160
    Reputacja
    1854
    Originally posted by trzepaq@Nov 7 2004, 12:26 PM
    Z urpmi jest chwilowy problem - nie mam dostepu do sieci. Jakos sobie goscinnie radze
    Sprawdzilem w Centrum (Usun) co mam: po wpisaniu qt dostalem
    libqt 3
    qt 3 - common
    qtfprot (odpada bo to nakladka na fprot)

    Tak wiec czy qt3 i qt3 -common to dwa rożne pliki, jezeli tak to jakiego rpm-a mam szukac?


    MDK10.1 Community
    [snapback]48641[/snapback]
    syćkich
    Kod:
    [root][/usr/bin]# rpmfind qt
    qt3-common-3.3.3-26.100thac
    libqt3-devel-3.3.3-26.100thac
    libqt3-3.3.3-26.100thac
    licq-qt-gui-1.3.0-1
    pinentry-qt-0.7.0-1mdk
    [root][/usr/bin]#
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 11:40

  9. #28
    Avatar trzepaq
    trzepaq jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDK 10.1
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    67
    Wątków
    17
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Jak mawiaja gorale na polnocy: Siajt!
    Zainstalowane mam:

    qt3-common
    libqt3
    Sprawdzilem Instalki w poszukiwaniu reszty - ani sladu......... :angry:
    Dzien zakupu Neostrady zbliza sie nieuchronnie......... :blink:
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 11:40

  10. #29
    Avatar trzepaq
    trzepaq jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDK 10.1
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    67
    Wątków
    17
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Mam juz MDK 10.1 Official i kilka problemow z glowy: gladko zainstalowaly sie skladniki do qt3, gcc i spolka.
    Utworzyłem w katalogu domowym nowy plik, rozpakowałem do niego fglrx-a i zanim wpisałem make wyedytowalem Makefile. W 2 miejscach znalazłem LIBQT_DYN = qt
    I zamieniłem na LIBQT_DYN = qt-mt. Zapisałem i make....


    [root@localhost panel Ati]# make
    g++ -c -O2 -fno-strength-reduce -funsigned-char -Wall -W -Dlinux -DFGLRX_USE_XEXTENSIONS -DFGLRX_OGL_INFO -DQT_NO_STL -I/usr/lib/qt3//include -I. -I./include_dummy main.cpp
    In file included from FireGLControl.h:22,
    from main.cpp:1:
    AdjustPage.h:11:22: X11/Xlib.h: No such file or directory
    AdjustPage.h:13:38: X11/extensions/xf86vmode.h: No such file or directory
    In file included from FireGLControl.h:22,
    from main.cpp:1:
    AdjustPage.h:61: error: `XF86VidModeModeLine' does not name a type
    AdjustPage.h:63: error: `XF86VidModeModeLine' does not name a type
    AdjustPage.h:65: error: `XF86VidModeGamma' does not name a type
    AdjustPage.h:66: error: `XF86VidModeGamma' does not name a type
    make: *** [main.o] Błąd 1

    Hmmmmmmm.....
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 11:41

  11. #30
    Dołączył
    May 2004
    Skąd
    Międzyrzecz FMI
    Wiek
    58
    Postów
    1,389
    Wątków
    41
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    159
    Originally posted by trzepaq@26 Nov 2004, 00:11
    AdjustPage.h:11:22: X11/Xlib.h: No such file or directory
    AdjustPage.h:13:38: X11/extensions/xf86vmode.h: No such file or directory
    [snapback]52589[/snapback]
    Widocznie nie czytałeś:
    http://www.mandrake.pl/index.php?showtopic...indpost&p=41282
    a zwłaszcza końcówki, przeciesz to podstawa.
    PCLinuxOS nawet jak padnie to mam własne LiveCD.
    Informacje
    http://www.pclinuxos.com/

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 24.05.2004, 21:21
  2. Instalacja sterowników do ATI...
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11.05.2004, 17:35
  3. instalacja sterowników nVidia
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 01.03.2004, 23:57
  4. instalacja sterowników do kart NVIDIA
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 01.01.2004, 16:22

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •