Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
[HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI - Strona 3
Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 157

Temat: [HOW-TO] Instalacja sterowników dla kart ATI

  1. #21
    Avatar trzepaq
    trzepaq jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDK 10.1
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    67
    Wątków
    17
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    26
    Reputacja
    1
    Witam.
    Zainstalowalem Linuxa tydzien temu. Nie moge ustawic czestotliwosci odswiezania ekranu wiekszej niz 85 Hz. Prawdopodobnie sterownik.
    Na stronach ATI mam 3 wersje sterownikow (w zaleznosci od wersji Xfree). Szukam info:
    http://www.mandrakelinux.com/en/10.1/features/
    No XFree - Xorg 6.7.0
    i troche sie pogubilem...
    Chcialem zaczac zgodnie z manualem opisanym przez Raku ale luka w info o Xfree sprawia, ze nie wiem ktora wersje sterownika pobrac ze stron ATI. Prosze o dodatkowy zestaw podpowiedzi dla poczatkujacych

    Mandrake 10.1
    Ati Radeon 9200

    Ps. Lopatologia wskazana: nawet dokladny manual Raku to dla mnie ciagle Terra incognita Australis

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #22
    Avatar dracon
    dracon jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Epox 8RDA3+pro
      • Procesor:
      • Athlon 2800+
      • Karta Graficzna:
      • Radaeon 9500
      • Kernel:
      • 2.6.8.1-12
    Dystrybucja: Mandriva 2005 le
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Myślibórz
    Postów
    20
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    <_< dobre...
    pisałem posta o R9500 i Xorg 6.7.0 pod MDK 10.1 ale nikt nie odpowiedział...
    widzę, że nia ja jeden mam trable z Radkiem i Mdk w nowej wersji....
    Pod 10.0 było prosto -> ster zależnie od Xfree. a tu jak

    postaram się znaleźć sam...
    a jak znajdę to się podzielę tą wiedzą tajemną
    -= Athlon 2800+, radek9500, 1024/400 ddr Kingston, Epox 8 rda3+pro (nForce) + Mandriva =-

  4. #23
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    45
    Postów
    473
    Wątków
    33
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    -11

    no to jeszcze do tej instalacji dołóżmy instalacje fireglcontrol
    czyli Panelu Kontrolnego ATI.


    W katalogu
    Kod:
    /usr/src/ATI
    szukamy pliku fglrx_panel_sources.tgz
    Należy go rozpakować (wybaczcie alke nei będe tu pisał jak sie rozpakowuje oraz inne podstawowe polecenia)

    potem
    Kod:
    make
    i mamy niestety śliczny błąd
    Kod:
    /usr/bin/ld: cannot find -lqt
    collect2: ld returned 1 exit status
    make: *** [fireglcontrol.qt3.gcc3.3.2] Błąd 1
    jak to ktos łatnie powiedział, google twoim przyjacielem i po 5 minutach miałem rozwiązanie.
    Wystarczy wyedytować plik:
    Makefile
    wpisując zamiast
    Kod:
    LIBQT_DYN = qt
    poprawne
    Kod:
    LIBQT_DYN = qt-mt
    w których linijkach domyślcie się (a jest ich na szczęście neiwiele)
    potem na wszelki wypadek
    Kod:
    make dep
    make clean
    make
    make install
    i już możemy otwierać

    fireglcontrol


    a wygląda tak
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zrzut_ekranu3.jpg
Wyświetleń:	952
Rozmiar:	48.5 KB
ID:	35  
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 12:39
    #################
    Raku
    http://naskarpie.futuro.pl
    --------------------------------
    Athlon XP 2.6
    Gigabyte GA-7N400-L, 1 GB RAM TwinMos DualChanel, 120+80 GB HDD, SB Audigy, Gigabyte Radeon 9600Pro, LG Flatron 700P
    @ Gentoo

  5. #24
    Avatar trzepaq
    trzepaq jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDK 10.1
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    67
    Wątków
    17
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    26
    Reputacja
    1
    Utworzyłem w katalogu domowym nowy plik, rozpakowałem do niego fglrx-a i zanim wpisałem make wyedytowalem Makefile. W 2 miejscach znalazłem LIBQT_DYN = qt
    I zamieniłem na LIBQT_DYN = qt-mt. Zapisałem i make....
    [root@localhost pulpit ATI]# make
    Makefile:91: *** environment incomplete: MK_QTDIR=/usr/lib/qt3/. Stop.
    Hmmmmm <_<

  6. #25
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Kraków
    Wiek
    45
    Postów
    473
    Wątków
    33
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    -11
    Originally posted by trzepaq@Nov 6 2004, 11:14 PM
    Utworzyłem w katalogu domowym nowy plik, rozpakowałem do niego fglrx-a i zanim wpisałem make wyedytowalem Makefile. W 2 miejscach znalazłem LIBQT_DYN = qt
    I zamieniłem na LIBQT_DYN = qt-mt. Zapisałem i make....
    [root@localhost pulpit ATI]# make
    Makefile:91: *** environment incomplete: MK_QTDIR=/usr/lib/qt3/. Stop.
    Hmmmmm <_<
    [snapback]48548[/snapback]

    a masz zainstalowane qt3

    Kod:
    urpmi qt3
    #################
    Raku
    http://naskarpie.futuro.pl
    --------------------------------
    Athlon XP 2.6
    Gigabyte GA-7N400-L, 1 GB RAM TwinMos DualChanel, 120+80 GB HDD, SB Audigy, Gigabyte Radeon 9600Pro, LG Flatron 700P
    @ Gentoo

  7. #26
    Avatar trzepaq
    trzepaq jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDK 10.1
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    67
    Wątków
    17
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    26
    Reputacja
    1
    Z urpmi jest chwilowy problem - nie mam dostepu do sieci. Jakos sobie goscinnie radze
    Sprawdzilem w Centrum (Usun) co mam: po wpisaniu qt dostalem
    libqt 3
    qt 3 - common
    qtfprot (odpada bo to nakladka na fprot)

    Tak wiec czy qt3 i qt3 -common to dwa rożne pliki, jezeli tak to jakiego rpm-a mam szukac?


    MDK10.1 Community

  8. #27
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    158
    Reputacja
    1854
    Originally posted by trzepaq@Nov 7 2004, 12:26 PM
    Z urpmi jest chwilowy problem - nie mam dostepu do sieci. Jakos sobie goscinnie radze
    Sprawdzilem w Centrum (Usun) co mam: po wpisaniu qt dostalem
    libqt 3
    qt 3 - common
    qtfprot (odpada bo to nakladka na fprot)

    Tak wiec czy qt3 i qt3 -common to dwa rożne pliki, jezeli tak to jakiego rpm-a mam szukac?


    MDK10.1 Community
    [snapback]48641[/snapback]
    syćkich
    Kod:
    [root][/usr/bin]# rpmfind qt
    qt3-common-3.3.3-26.100thac
    libqt3-devel-3.3.3-26.100thac
    libqt3-3.3.3-26.100thac
    licq-qt-gui-1.3.0-1
    pinentry-qt-0.7.0-1mdk
    [root][/usr/bin]#
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 12:40

  9. #28
    Avatar trzepaq
    trzepaq jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDK 10.1
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    67
    Wątków
    17
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    26
    Reputacja
    1
    Jak mawiaja gorale na polnocy: Siajt!
    Zainstalowane mam:

    qt3-common
    libqt3
    Sprawdzilem Instalki w poszukiwaniu reszty - ani sladu......... :angry:
    Dzien zakupu Neostrady zbliza sie nieuchronnie......... :blink:
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 12:40

  10. #29
    Avatar trzepaq
    trzepaq jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDK 10.1
    Dołączył
    Oct 2004
    Postów
    67
    Wątków
    17
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    26
    Reputacja
    1
    Mam juz MDK 10.1 Official i kilka problemow z glowy: gladko zainstalowaly sie skladniki do qt3, gcc i spolka.
    Utworzyłem w katalogu domowym nowy plik, rozpakowałem do niego fglrx-a i zanim wpisałem make wyedytowalem Makefile. W 2 miejscach znalazłem LIBQT_DYN = qt
    I zamieniłem na LIBQT_DYN = qt-mt. Zapisałem i make....


    [root@localhost panel Ati]# make
    g++ -c -O2 -fno-strength-reduce -funsigned-char -Wall -W -Dlinux -DFGLRX_USE_XEXTENSIONS -DFGLRX_OGL_INFO -DQT_NO_STL -I/usr/lib/qt3//include -I. -I./include_dummy main.cpp
    In file included from FireGLControl.h:22,
    from main.cpp:1:
    AdjustPage.h:11:22: X11/Xlib.h: No such file or directory
    AdjustPage.h:13:38: X11/extensions/xf86vmode.h: No such file or directory
    In file included from FireGLControl.h:22,
    from main.cpp:1:
    AdjustPage.h:61: error: `XF86VidModeModeLine' does not name a type
    AdjustPage.h:63: error: `XF86VidModeModeLine' does not name a type
    AdjustPage.h:65: error: `XF86VidModeGamma' does not name a type
    AdjustPage.h:66: error: `XF86VidModeGamma' does not name a type
    make: *** [main.o] Błąd 1

    Hmmmmmmm.....
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 12:41

  11. #30
    Avatar MarusMK
    MarusMK jest nieaktywny Jaskółka Afrykańska
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • DELL Inspiron 1526
      • Procesor:
      • AMD64 AthlonX2
      • Karta Graficzna:
      • ATI R X1300
      • Karta Dźwiękowa:
      • SB600 snd-hda-intel
      • Kernel:
      • 4.4.14-pclos1
    Dystrybucja: PCLinuxOS 2015
    Polska
    Dołączył
    May 2004
    Skąd
    Międzyrzecz FMI
    Wiek
    57
    Postów
    1,389
    Wątków
    41
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    39
    Reputacja
    159
    Originally posted by trzepaq@26 Nov 2004, 00:11
    AdjustPage.h:11:22: X11/Xlib.h: No such file or directory
    AdjustPage.h:13:38: X11/extensions/xf86vmode.h: No such file or directory
    [snapback]52589[/snapback]
    Widocznie nie czytałeś:
    http://www.mandrake.pl/index.php?showtopic...indpost&p=41282
    a zwłaszcza końcówki, przeciesz to podstawa.
    PCLinuxOS nawet jak padnie to mam własne LiveCD.
    Informacje
    http://www.pclinuxos.com/

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 24.05.2004, 22:21
  2. Instalacja sterowników do ATI...
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11.05.2004, 18:35
  3. instalacja sterowników nVidia
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 02.03.2004, 00:57
  4. instalacja sterowników do kart NVIDIA
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 01.01.2004, 17:22

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •