Xall, sprawdzaj datę ostatniego posta...
V.
Witam. Ja mam inny problem... Dostałem mandrivę od kumpla. Na płytce są dwa katalogi :i586 oraz x86_64 . Chcę zainstalować mandrivę na laptopie - beznapędowcu, z dysku i za pomocą dyskietki botującej.. Czy muszę oba katalogi wrzucać na dysk czy wystarczy któryś z nich... Mój lapek to PIII 500MHz, 192RAM, dysk 40GB ( na linucha chcę przeznaczyć 15 GB ) .. Dyskietkę borującą chcę zrobić za pomocą programu rawwrite... Jaką muszę podać ścieżkę, bo nie mogę znależć tego pliku na płytce hd_grub.img..
Proszę , pomóżcie...
Proszę ... pomożcie... Powoli głupieję.. Zgrałem zawartość płytki mandrivy na dysk dfat32). Są te dwa katalogi i586 oraz x86_64... W obydwu jest plik hd_grub.img... Nie mam możliwości wrzucenia płyty botowalnej, więc w lapie montuję stację floppy i zarzucam rarite. Jaką ścieżkę mam w końcu podać do zainstalowania Mandriwy... Rozumiem że po podaniu prawidłowej ścieżki ma uruchomić się instlalacja... Czy dobrze rozumiem ?
Ostatnio edytowane przez Hagal ; 12.02.2007 o 15:06
Witam.
Niecierpliwy jesteś. Tu kilka wskazówek.
U nas
Gdzieś w odległej galaktyce
Powodzenia
heh, dzięki jak nie wiem co za wskazówki... przypuszczam że ten pierwszy link mi pomoże... pzdr
No i ruszyłem trochę do przodu ... ale znów mam problem... coś robię nie tak przy tworzeniu dyskietki... probowałem konfigurować menu.lst... i cały czas coś mam nie tak... Na lapie mam dysk cntfs) i d
fat32) , na dysku zgrałem pliki mandrivy prosto z płyty i wygląda to tak d:/install/images/hd_grub.img odpowiednio do tego zmodyfikowałem wpis w pliku menu.lst i wygląda on tak
timeout 10
default 0
fallback 1
title Mandriva Linux Install
root (hd0,0)
kernel /install/images/hd_grub.img/isolinux/alt0/vmlinuz ramdisk_size=128000 root=/dev/ram3 acpi=ht
vga=788 automatic=method:disk,partition=hda2,directory=/install/images/hd_grub.img
initrd /install/images/hd_grub.img/isolinux/alt0/all.rdz
przy czym wpis:root (hd0,0) zminiałem na root (hd0,1) a także próbowałem z root (hd0,5)
i nie chce mi wystartować... heh. Jestem świadom że to pewnie przez jakąs głupotę , duperelkę... i przypuszczam że właśnie ten ostatni wpis jest błędny... Jaki więc powinien być..Czy coś jesze jest nie tak
ścieżki /install/images/hd_grub.img dopisałem zamiast katalogu coocer do którego powinienem zgrać cd mandrivy.. A tak wogole jeżeli jest pierwsza partycja ntfs a druga fat32 to który to będzie dysk wg linuxaczy linux rozpoznaje ntfs czy ją ignoruje podczas instalacji
poradziłem sobie , ale napiszę co i jak - może ktoś na tym skorzysta...
Edytowałem w końcu plik w ten sposób :
timeout 0
default 0
title Mandrake Install
root (hd0,4)
kernel /isolinux/alt0/vmlinuz ramdisk_size=128000 root=/dev/ram3 acpi=ht vga=788 automatic=method:disk,
initrd /isolinux/alt0/all.rdz
Instalka poszła sprawnie i szybko ... Co prawda wynika z tego że podczas instalki partycja ntfs jest widziana.. ale tylko się tak domyślam i nie wiem jakie to ma znaczenie...
Ostatnio edytowane przez Mytrik ; 12.02.2007 o 23:24 Powód: Automerged Doublepost
odpowiednie ustawienia wybór i działa
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)