Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
NVIDIA-Linux-x86...
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: NVIDIA-Linux-x86...

  1. #1
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Bytom
    Postów
    6
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    NVIDIA-Linux-x86...

    ok banalny temat jak dla niektórych otóż...w trakcie istalacji sterownika nvidi miałem bląd zwiazany z tym ze jądro w systemie zostało skompilowane przez kompilator gcc w wersji innej niz zainastalowany w systemie obecnie

    i wyczytałem gdzieś ze nalezy zamknąć instalator i ustawic zmienna IGNORE_CC_MISMATCH=1
    ktora niby ignoruje bledy zwiazane z roznymi wersjami kompilatorów

    Do powłoki Bash nnalezy wydac polecenie export IGNORE_CC_MISMATCH=1 a dla csh/tcsh: set IGNORE_CC_MISMATCH=1

    PYTANIE BRZMI jak ustawic zmienna na podaną powyżej, oraz gdzie wpisac to polecenie i gdzie na jakiej sciezce? chyba ze znacie lepszy pomysl....PROSZE O SZCZEGÓŁOWĄ INFORMACJĘ
    Linux Madrake Rulez !

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Polecenie to:
    export IGNORE_CC_MISMATCH=1

    A wpisujesz je w Konsoli.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Bytom
    Postów
    6
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    no wlasnie :)

    wiem przecie jaka komenda ale niestety ona nie dziala (hm ogolnie mowiac jak ja wpisuje nic sie nie dzieje)

    przechodzi do nastepnej linijki
    Linux Madrake Rulez !

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    bo nie ma się nic dziać !
    to polecenie ustawia zmienną systemową i tyle
    co masz ustawione możesz obejrzeć poleceniem env

  6. #5
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Bytom
    Postów
    6
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    ok zeby było zabawniej

    ZAZNACZAM PROCES INSALACJI (uwzględniając wskazówke powyższą) został przeprowadzony poprawnie do momentu az nie wyskoczylo mi takie cuś CZYLI JEDNAK MAM PROBLEM

    "no precompiled kernel inteerface was found to much your kernel;"
    itd itp sciagnij kernel blebleble ze serwera ftp nvidia........eh......i co ja mam zrobić no bardziej dokładniej chyba nie da się tej instalacji zrobić.......

    przeciez uzyłem polecenia "export IGNORE_CC_MISMATCH=1" w konsole wcześniej....

    Ma ktoś na to odpowiedz bo ja jestem narazie zrezygnowany....ALE SIE NIE PODDAJE staram sie wierzyc jeszcze w to ze linux to jedyny słuszny system narazie.... :?
    Linux Madrake Rulez !

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735

    Re: ok zeby było zabawniej



    "no precompiled kernel inteerface was found to much your kernel;"
    itd itp sciagnij kernel blebleble ze serwera ftp nvidia........eh......i co ja mam zrobić no bardziej dokładniej chyba nie da się tej instalacji zrobić.......
    Ten komunikat mówi że nie znaleziono sterownika pod twoję jądro czy chcesz sciągnąć go z ftpa nvidii. I to nie jest sedno problemu.
    W następnym kroku instalator sam spróbuje skompilować moduł.
    I jeśli masz zainstalowane źródła jądra (kernel-source) to są duże szanse że mu się to uda.
    Jeśli skompiluje ten moduł to pozostaje ci tylko zmienić w pliku /etc/X11/XF86Config-4 wpis:
    Driver "nv"
    na
    Driver "nvidia"
    i wystartować Xy

    powodzenia

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    58
    Wątków
    13
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    A gdzie dać te source

    Man ten problem i chcę zapytać gdzie dać source do mojego kernela 4.2 coś tam (nawet nie wiem jakie a może w boot plik linuz-........... wskazuje jaki mam kernel).
    Moje 2 pytanie skąd bo nie mam 4,5,6 ani 7 płyty instalacyjnej.
    Acha bawiłem się z instalką kernela 2.6.0-test11. ale te łagi z "komputer świat experta" nie raczyły wspomnieć o czymś takim jak robienie z plikiem image (efekt jest taki że na dysku coś się dzieje a ja nic nie widzę :roll: ).
    Oczywiście wziąłem sie za kernela bo jak pewnie wielu zachciało mi się dopalki 3D. Ale może po tylu przejściach będe w końcu wiedział jak sie zabierać Mandrakeowi za jądra. I zaimponuję Bożkowi na systemach operacyjnych .

  9. #8
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Bytom
    Postów
    6
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    hm a co ty na to jesli....

    "I jeśli masz zainstalowane źródła jądra (kernel-source) to są duże szanse że mu się to uda. "

    hm logicznie mysląc (przeczytawszy tą poradę twoją) wynika z tego ze po prostu nie mam zrodla kernela....czy to wogóle możliwe?

    bo jak napisałeś niby powinie proces instalacji przebiec pomyslnie a jednak tak nie było ["wyskoczyły mi errory - chyba ze trzy po tym] .... czyli nie mam kernela? czy to wogóle możliwe?
    Linux Madrake Rulez !

  10. #9
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    jądro i żródła jądra to dwie różne rzeczy. jądro masz w paczce kernel a źródła jądra w kernel-source (jak same nazwy wskazują). możesz sprawdzić co masz zainstalowane poleceniem rpm -qa | grep kernel

  11. #10
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Bytom
    Postów
    6
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    no wiesz.....

    ja jestem w tym temacie świerzy [to chyba nie jest zle ] i dlatego nie wiedzialem o tym....ok co mi radzisz PO PROSTU ... zainstalować coś jeszcze?
    Linux Madrake Rulez !

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Opis Plików Konfiguracyjnych.
    By nexo in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 10.11.2004, 11:24
  2. Jak dlugo dziala wam Linux ?
    By Druciak in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 11.08.2004, 00:49
  3. Czy Linux może być lepszy od kobiety?
    By NeizD in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 30.03.2004, 14:27
  4. Linux secure i nVidia driver
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 20.11.2003, 21:00

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •