Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Problem z wyłączeniem komputera
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z wyłączeniem komputera

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Problem z wyłączeniem komputera

    Witam! Jestem początkującym użytkownikiem Linuxa i mam mały problem. Otóż gdy zamykam system, po wstrzymaniu wszystkich procesów, pisze power down ale komputer się nie wyłącza (i trzeba ręcznie wcisnąć Power), co mam zrobić by to zmienić. Za odpowiedź serdeczne dzięki.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar BadKENNY
    BadKENNY jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus K8N
      • Procesor:
      • Amd Athlon Sempron 3000+
      • Karta Graficzna:
      • Gigabyte Radeon 9550
      • Karta Dźwiękowa:
      • Zintegrowana Realtek ALC850
      • Monitor:
      • Benq T905
      • Kernel:
      • 2.6.12-12mdk
    Dystrybucja: Mandriva 2006 Free
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Gorzów Wlkp
    Wiek
    30
    Postów
    250
    Wątków
    64
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Wpisz w konsoli:
    poweroff

    lub:
    halt

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517

    Re: Problem z wyłączeniem komputera

    Witam! Jestem początkującym użytkownikiem Linuxa i mam mały problem. Otóż gdy zamykam system, po wstrzymaniu wszystkich procesów, pisze power down ale komputer się nie wyłącza (i trzeba ręcznie wcisnąć Power), co mam zrobić by to zmienić. Za odpowiedź serdeczne dzięki.
    Nie pamiętam dokładnie, ale zrób tak: jako root wpisz w konsoli
    Kod:
    modprobe apm
    I wtedy wpisz halt. Jeśli się wyłączy to dobrze. Teraz mozna zainstalować jakiś skrypt startowy. Chyba w MDK jest taki, ale nie pamiętam. Ewentualnie do /etc/rc.d/rc.local dopisać właśnie modprobe apm. To załaduje moduł odpowiedzialny za to. A swoją drogą to dziwne, ze tak się dzieje. U mnie nigdy w domyślnej konfiguracji nie bylo tego problemu. Jedynie kiedy kompilowałem jądro i zapomniełem o tym module...

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    najprościej skorzystać z polecenie chkconfig:
    chkconfig apmd on - to polecenie spodowuje że daemon apmd będzie uruchamiał się wraz z systemem.
    Przy okazji chkconfig to świetne poleconko - wpisując :
    chkconfig --list|less - zobaczysz jakie demony i na którym runlevelu startują w systemie
    chkconfig <nazwa_daemona> on|off - włączanie/wyłączanie startu wraz z systemem

    Jak nie lubisz konsoli to da sie to gdzieś wyklikać w Mandrake Control Center

  6. #5
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    Znam problem z wylaczaniem kompa.
    Tez to mialem, ale jak kiedys mi sie sypnal dysk, to gdy instalowalem od nowa MDK, w konfiguracji poinstalacyjnej, w opcjach uruchamiania czy czego podobnego, ustawialem by korzystal z ACPI. Teoretycznie mozna to sobie doinstalowac, ale nie wiem jak to sie konfiguruje i co sie z tym dalej robi. Najlepiej skorzystac z man acpi man acpid a takze man man
    Ostatnia czynnoscia jaka mozna wtedy zrobic, to zajrzed co /usr/share/doc/ czy ogolnie do /usr/share/





  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Sprawdź jeszcze w BIOSie.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    hmmm

    Ja poradzilem sobie z tym w ten sposob ze w konfiguracji konputera w DrakBoot zaznaczylem wlaczenie ACPI przy starcie. Uruchomienie apmd zglaszalo mi ze APM nie jest oblugiwane przez jadro. W biosie ACPI bylo wlaczone i dopiero zaznaczenie tej opcji w DrakBoot pozwilo na normalne wylaczanie kompa. Gdzie to zostalo zapisane, nie wiem, nie szukalem, ale w lilo.conf tego nie ma. Najwazniesze ze dziala.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Problem Z Wyłączeniem Mandrake 10.1
    By kix in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 09.04.2005, 22:57
  2. Problem Z Ssh I Ftp
    By plusmr in forum Sieć
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 01.12.2004, 17:52
  3. Problem Z Konfiguracja Komputera
    By hitover in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 03.09.2004, 15:39

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •