Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Jak zaisntalowac updejty do mandrake 9.2?
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Jak zaisntalowac updejty do mandrake 9.2?

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Jak zaisntalowac updejty do mandrake 9.2?

    Wlasnie sciagam wszystkie rpmy
    mam po kolei instalwoac kazdy plik komenda rmp -i ?

    czy mozna zainstalowac te latki jakos szybciej i sprawniej?



    poza tym, co to jest rpms czym sie to rozni od rpm?

    Pozdrawiam

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    71

    A urpmi ??

    Najlepiej skorzystac z odpowiedniego narzedzia do uaktualnienia pakietow.
    Jest to uprmi.

    Jak to zrobic
    A juz mowie :o

    Przyjmuje, ze masz staly dostep do Internetu.
    Logujesz sie jako root i wydajesz komende:
    Kod:
    urpmi.removemedia -a
    Ta komenda usuwa wszystkie nosniki aktualizacyjne.

    Nastepnie chcemy dodac wlasne. Ale jakie dodac Mozemy skorzystac z ladnej stronki, ktora nam w tym pomoze. http://plf.zarb.org/~nanardon/index.php

    Na tej stronce mozesz wygenerowac cos takiego:
    Kod:
     urpmi.addmedia plf ftp://ftp.club-internet.fr/pub/linux/plf/mandrake/9.2 with hdlist.cz
    
    urpmi.addmedia --update updates ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/updates/9.2/RPMS/ with ../base/hdlist.cz
    
    urpmi.addmedia main ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/9.2/i586/Mandrake/RPMS with ../base/hdlist.cz
    
    urpmi.addmedia contrib ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/9.2/contrib/i586 with ../../i586/Mandrake/base/hdlist2.cz
    Tu mala uwaga: plf to sa pakiety do mandrake, ktore nie zostaly dolaczone do dystrybucji z jakiegos powodu (Licencja, patentow i innych podobnych)
    Te komendy musisz wykonac.
    Po kazdej z nich, bedzie sie sciagal pewien plik z informacja, jakie sa tam pakiety i chyba jakie sa zaleznosci miedzy nimi.

    Jesli juz ci sie sciagnie, to wykonujesz komende:
    Kod:
    urpmi --auto-select
    Teraz powinny ci sie sciagac pakiety i zaczac instalowac.

    I kolejna uwaga.
    Polecam skorzystac z:
    Kod:
    man urpmi
    
    man urpmi.addmedia
    
    man urpmi.removemedia
    
    man urpmi.update





  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    MandrakeUpdate...

    A RPMS to RPM, tylko, że nie z binarkami, gotowymi do instalacji, tylko ze źródłami, które lądują w /usr/src (jeżeli dobrze pamiętam)...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    dzieki za odpowiedzi, ale ja sciagam te pakiety na windowsie do jedego katalogu

    i potem odpale mandrake i jak wtedy zainstalowac te latki jak mam je wszystkie w 1 katalogu?

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Na początek pytanie: Czemu robisz to właśnie w taki sposób, a nie bezpośrednio z Linuksa?
    Instalować możesz je np. tak:
    Kod:
    rpm -ivh nazwa_pakietu.rpm
    A jak jęczy, że on to już ma, to trzeba go zmusić:
    Kod:
    rpm -ivh --force nazwa_pakietu.rpm
    Kolega P-o-u-l z chęcią Ci pomoże w kwestii instalacji RPMów
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    robie tak, bo w mandrake mam problem z polaczneiem internetowym

    tzn mam tylko 64kb / s a mam isdn

    i nie wiem jak dac dual channel

    bo ustawienie 128kb mi nie dziala

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    A RPMS to RPM, tylko, że nie z binarkami, gotowymi do instalacji, tylko ze źródłami, które lądują w /usr/src (jeżeli dobrze pamiętam)...
    RPMS to RPM w liczbie mnogiej A pakiety ze srodlami sa w zwykle katalogu SRPMS (source RPMs).

    pozdr
    Marcin

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.07.2004, 02:53
  2. Aktualizacje Mandrake
    By Prozac in forum Wersje pudełkowe i pomoc techniczna - opinie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 21.05.2004, 23:58
  3. 3 partycje - 3 systemy (w tym Mandrake)
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 20.05.2004, 10:31
  4. Dysk w Mandrake 10 !!!
    By Snuff in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 05.05.2004, 23:47

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •