Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Jak zaisntalowac updejty do mandrake 9.2?
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Jak zaisntalowac updejty do mandrake 9.2?

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Jak zaisntalowac updejty do mandrake 9.2?

    Wlasnie sciagam wszystkie rpmy
    mam po kolei instalwoac kazdy plik komenda rmp -i ?

    czy mozna zainstalowac te latki jakos szybciej i sprawniej?



    poza tym, co to jest rpms czym sie to rozni od rpm?

    Pozdrawiam

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    39
    Reputacja
    71

    A urpmi ??

    Najlepiej skorzystac z odpowiedniego narzedzia do uaktualnienia pakietow.
    Jest to uprmi.

    Jak to zrobic
    A juz mowie :o

    Przyjmuje, ze masz staly dostep do Internetu.
    Logujesz sie jako root i wydajesz komende:
    Kod:
    urpmi.removemedia -a
    Ta komenda usuwa wszystkie nosniki aktualizacyjne.

    Nastepnie chcemy dodac wlasne. Ale jakie dodac Mozemy skorzystac z ladnej stronki, ktora nam w tym pomoze. http://plf.zarb.org/~nanardon/index.php

    Na tej stronce mozesz wygenerowac cos takiego:
    Kod:
     urpmi.addmedia plf ftp://ftp.club-internet.fr/pub/linux/plf/mandrake/9.2 with hdlist.cz
    
    urpmi.addmedia --update updates ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/updates/9.2/RPMS/ with ../base/hdlist.cz
    
    urpmi.addmedia main ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/9.2/i586/Mandrake/RPMS with ../base/hdlist.cz
    
    urpmi.addmedia contrib ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/9.2/contrib/i586 with ../../i586/Mandrake/base/hdlist2.cz
    Tu mala uwaga: plf to sa pakiety do mandrake, ktore nie zostaly dolaczone do dystrybucji z jakiegos powodu (Licencja, patentow i innych podobnych)
    Te komendy musisz wykonac.
    Po kazdej z nich, bedzie sie sciagal pewien plik z informacja, jakie sa tam pakiety i chyba jakie sa zaleznosci miedzy nimi.

    Jesli juz ci sie sciagnie, to wykonujesz komende:
    Kod:
    urpmi --auto-select
    Teraz powinny ci sie sciagac pakiety i zaczac instalowac.

    I kolejna uwaga.
    Polecam skorzystac z:
    Kod:
    man urpmi
    
    man urpmi.addmedia
    
    man urpmi.removemedia
    
    man urpmi.update





  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    MandrakeUpdate...

    A RPMS to RPM, tylko, że nie z binarkami, gotowymi do instalacji, tylko ze źródłami, które lądują w /usr/src (jeżeli dobrze pamiętam)...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    dzieki za odpowiedzi, ale ja sciagam te pakiety na windowsie do jedego katalogu

    i potem odpale mandrake i jak wtedy zainstalowac te latki jak mam je wszystkie w 1 katalogu?

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    Na początek pytanie: Czemu robisz to właśnie w taki sposób, a nie bezpośrednio z Linuksa?
    Instalować możesz je np. tak:
    Kod:
    rpm -ivh nazwa_pakietu.rpm
    A jak jęczy, że on to już ma, to trzeba go zmusić:
    Kod:
    rpm -ivh --force nazwa_pakietu.rpm
    Kolega P-o-u-l z chęcią Ci pomoże w kwestii instalacji RPMów
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    robie tak, bo w mandrake mam problem z polaczneiem internetowym

    tzn mam tylko 64kb / s a mam isdn

    i nie wiem jak dac dual channel

    bo ustawienie 128kb mi nie dziala

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    A RPMS to RPM, tylko, że nie z binarkami, gotowymi do instalacji, tylko ze źródłami, które lądują w /usr/src (jeżeli dobrze pamiętam)...
    RPMS to RPM w liczbie mnogiej A pakiety ze srodlami sa w zwykle katalogu SRPMS (source RPMs).

    pozdr
    Marcin

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.07.2004, 01:53
  2. Aktualizacje Mandrake
    By Prozac in forum Wersje pudełkowe i pomoc techniczna - opinie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 21.05.2004, 22:58
  3. 3 partycje - 3 systemy (w tym Mandrake)
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 20.05.2004, 09:31
  4. Dysk w Mandrake 10 !!!
    By Snuff in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 05.05.2004, 22:47

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •