Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
polskie znaki i siec Microsoft
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: polskie znaki i siec Microsoft

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    polskie znaki i siec Microsoft

    Mam maly problem z linuxem. Sprawa jest taka, ze kiedy wchodze z linuxa na udostepnione dyski pod windowsem na innym kompie, to jesli w nazwie sa niektore z polskich liter to nie moge tego sciagnac.Wiem ze chodzi o kodowanie. W odwrotna strone zalatwilem sprawe. prubowalem zmieniac w Konqueror kodowanie na cp-1250, ale to nie pomoglo.Do polaczen uzywam Komba2,Komba,Lisa,LinNeighborhood. Jako menagery tez uruchamiam co sie da, ale nadal nie moge sciagnac niektorych plikow, a jesli katalog ma polskie litery to po wejsciu nie wyswietla zawartosci.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Mam ten sam problem -> tylko na servie gdzie postawiłem sambe wsjo jest ok ale na innych kompach jest kicha. Prawdopodobnie zrobiłeś ten sam błąd co ja ->przegrałem dysk spod linuxa bez wcześniejszych ustawień stron kodowych tzn wpisy w samba.conf
    code page=852
    iso charset=8859-2
    Prawdopodobnie jest to operacja odwracalna tylko trzeba spowrotem skopiować bez tych ustawień pod winde i potem znowu z tymi ustawieniami pod sambe (nie próbowałem z braku czasu)

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Nie o to chodzi. Nie mam dostepu do plikow i katalogow u innych uzytkownikow w sieci, nie chodzi o katalogi na wlasnym kompie. W sambie mam ustawione ustawienia regionalne i wszystkie kompy w sieci moga widzec moje katalogi z polskimi znakami i pobierac pliki. Za to ja widze kod zamiast polskiej litery i nie moge wejsc do katalogu i pobierac plikow z polskimi literami.

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    A mapujesz te dyski z innych kompów do swojego jakiegoś katalogu? pytanie w jaki sposób, bo najprawdopodobniej tu jest problem chodzi o polecenie mount na twoim linuxie.

  6. #5
    Avatar Qla
    Qla jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • KTVTA3
      • Procesor:
      • AthlonXP 2000
      • Karta Graficzna:
      • PC Partner Limited Sapphire Radeon 9200 vivo/dvi RV280
      • Karta Dźwiękowa:
      • na płycie - Ac97 (Alc201A )
      • Monitor:
      • V770
      • Kernel:
      • 2.6.18.8.tex5
    Dystrybucja: PclinuxOS2007
    Dołączył
    Mar 2004
    Postów
    242
    Wątków
    16
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    109
    Witam:
    Samba 3.0.2a Mdk10 Official kernel 2.6.3-9mdk
    problem ten sam co u < frogi >. Zrobiłem testowy katalog u siebie na dysku z nazwą : ĄĆĘŁŃÓŚąćń .Po uruchomieniu Komba2 i zamontowaniu , konqueror już pokazywał í:255e:2564:2592ľą.
    Stosowałem różne kombinacje ( cp852 iso8859-2 utf-8 ) w : dos charset, unix charset, display charset - skutek ten sam - brak polskich liter na zasobach w sieci. Tak jak u < frogi > przy próbie wejścia w katalog pisze, ze go nie ma. Męczę się z tym już ok. tygodnia i nic. Komenda locale zwróciła zmienne równe pl_PL
    Po kombinacjach przy wpisywaniu kodowania liter uruchamiałem smbstatus i jeśli było coś nie tak wpisane pokazywało - więc robiłem inne wpisy aż smbstatus nie pokazywał błędów typu
    convert_string_internal: Conversion not supported
    ------ i np.
    Conversion from iso8895-2 to CP-850 not supported
    Conversion from iso8895-2 to UTF8 not supported
    Conversion from ISO-8859-2 to iso8895-2 not supported
    co znaczyło, że źle wpisałem kodowanie.

    Jeśli uruchomię /usr/share/apps/konqueror/dirtree/remote/lan.desktop - polskie litery na sieci są choć zdarzają się przekłamania ale katalogi otwiera a gdy uruchomię /usr/share/apps/konqueror/dirtree/remote/smb-network.desktop też są polskie litery ale nie mogę wejść do swego udostępnionego katalogu
    SMB services - uruchomiony
    NMB services - uruchomiony
    A mapujesz te dyski z innych kompów do swojego jakiegoś katalogu? pytanie w jaki sposób, bo najprawdopodobniej tu jest problem chodzi o polecenie mount na twoim linuxie.
    A więcej ?
    Wdzięczny byłbym za pomoc.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Msn Search Wystartował
    By redflow in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 06.02.2005, 11:07
  2. Oo Writer - Polskie Znaki, Problemik
    By Borys in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 09.09.2004, 23:16
  3. Prawidłowe czcionki przy wydruku (polskie znaki)
    By Loch in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 27.08.2004, 13:37
  4. polskie znaki w Mozilli
    By Robert Rewinski in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 22.01.2004, 03:37
  5. Evolution i polskie znaki
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 19.12.2003, 19:55

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •