Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
logowanie do trybu graficznego-laik linuxowy
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: logowanie do trybu graficznego-laik linuxowy

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    logowanie do trybu graficznego-laik linuxowy

    Witam, zainstalowalem dopiero co mandrake 9.2 niestety podczas gdy sie wszystko wczyta wyskakuje mi komunikat w trybie textowym cos w stylu dos
    login
    wpisuje tak jak napisalem wczesniej
    pozniej haslo
    tez wpisuje takie jakie mailem
    ale pozniej sie nic nie dzieje
    nadal pozostaje w trybie textowym, jak sie zalogowac by linux byl w trybie graficzny,- czyli tak jak windows.
    Moze to wina mojego sprzetu
    Athlon 2100Mhz (2600+), 256DDR, grafika GeForce4Ti 4800, reszta standard.
    Prosze o pomoc!

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    dodatkowo jak wpisze startx zamiast sie zalogowac to pojawia sie blad EE "no screens found) chlopaki pomozcie!

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517
    dodatkowo jak wpisze startx zamiast sie zalogowac to pojawia sie blad EE "no screens found) chlopaki pomozcie!
    Wygląda na to, że musisz poprwić plik /etc/X11/XFree86config-4 Opis jest przyklejony. Wcześniej musisz pobrać sterowniki ze stron nvidii.

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    witaj stery pobralem wrzucilem je do katalogu home/danieldz/tmp/
    poprzez partition magic
    jakbys mogl to napisz mi dokladnie tak po ludzku co trzeba robic bo jak robie xf86config
    to robie wszystko niby dobrze, ale i tak sie nic nie zmienia-zapisuje sie do /etc/X11
    wybacz moze takie prozaicznie glupie pytania-ale to moja pierwsza sytcznosc z linuxem.
    Pozdrawiam i czekam na odp.

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    jeszcze jedno, tam jest napisane dla kogos kto moze sie zalogowac do trybu graricznego ja tego wcale nie moge zrobic bo pojawia sie to co na poczatku napisalem!

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Xfree Server nie został skonfigurowany... Ale jakim cudem, to nie wiem... Instalowałem wczoraj M 9.2 i wszystko poszło jak zwykle, bez najmniejszych problemów...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Jakby ktos mogl to niech mi napisze po kolei co w jakim momencie dla mojego sprzetu mam ustawiac, moze w jakis ustawieniach sterownikow lub cos w tym stylu robie zle. Sam sie dziwie ze sie to nie skonfigurowalo-a moze to wina mojej dziwnej karty TI4800 se

    Dla ulatwienia moj konfig
    plytka soltek frn2-l (nforce2) athlon 2600+. 256DDR, grafa Ti4800se, monitor nec fe771sb. Reszta mysle ze juz nie wazna.
    Pozdrawiam i z gory thx za podpowiedz

  9. #8
    Dołączył
    Nov 2003
    Postów
    14
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    wiec tak. jak juz sie zalogowałes to albo sie wyloguj 'exit' albo napisz 'su' co oznacza zmiane usera na kogos innego, jesli nie podaje sie kogo to domyslnym userem jesr root czyli administrator systemu (czyli ty ). po podaniu hasła ktore jest poprawne bedziesz mogl zrobic to co tylko sobie zyczysz nawet zepsuc komputer. wiec skoro nie skonfigurowales xow to zrub to wpisujac jedna z dwuch komend: albo 'XFdrake' lub 'xf86cfg -textmode'. dajel juz jest proste, ale ja polecam pierwsza bo jest natywana dla mdk i nie powinno byc problemow. aha mozesz miec tez problem z odsiweżaniem monitora - najlepiej ustaw tak jak jest dostwaca a jesli jest zle (czytaj nia ma obrazu) to wyedytuj plik /etc/X11/XF86config-4. robisz to bedac rootem przez mc (mc to komenda uruchamiajaca klona nc) -> poprostu wchodzisz do katalogu tak jak podałem scieżke i naciskasz F4 znjadujesz scieżke o monitorze (nie znajdziesz czestoliwowsci tylko zakresy wertkalne i horyzontalne -> zmniejsz ich zakres) i tyle możesz tez uruchomić 'XFdrake' z roota i tak to zminic, jak ci wygodnie. w ogole w linuxie wiele rzeczy mozna robic na wiele sposobow. poza tym jak juz to zrobisz to sie wyloguj z roota komenda 'exit' i zaloguj sie jako zwykly user (no chyba ze wchodziles do roota przez 'su' to wtedy wpisujac exit atomatycznie wracasz na poziom usera). nigdy nie pracuj na rootcie! masz do tego zwykle konta userow. potem piszesz tylk stratx i bach! masz xy! polecam gnoma, kde to przerost tresci nad forma, ale to tylko moje prywatne zdanie!

    pozdrawiam
    raaf
    ps. sorki z abledy ale mi sie nie chcialo juz poprawiac

  10. #9
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    startx
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  11. #10
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Thx very much za pomoc, ide zabrac sie do roboty-ale wpierw musze zainstalowac mandrake bo mialem red hata 9 i jakos nie przyadl mi do gustu.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Brak Trybu Graficznego
    By adamxp in forum Mplayer
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 30.03.2005, 00:12
  2. Mplayer Brak Trybu Graficznego
    By mefior in forum Mplayer
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 28.02.2005, 01:17
  3. Zamiast Trybu Graficznego Pojawia Sie Konsola.....
    By gariz in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 28.08.2004, 17:40
  4. Problem z inicjacją trybu graficznego
    By kot3992 in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 17.03.2004, 20:01
  5. problem z włączniem trybu graficznego
    By Adamu_1 in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 21.11.2003, 19:14

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •