Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Zegar systemowy.
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Zegar systemowy.

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Zegar systemowy.

    Uwaga problem jest z deka dziwny.
    W mandrake'u 9.1 za każdym razem jak włączę system zegar pokazuje mi inną godzinę. [zmienia tylko godzinę, minuty się zgadzają] .Nie mam pojęcia skąd to się bierze. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia z taim problemem to słucham jak "świnia grzmotu".[/quote]

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Postów
    15
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Najprostrze rozwiazanie

    Proponuje kupic nowa baterie do twojej plyty glownej. Idz do sklepu komputerowego powiedz jaka masz plyte glowna i popros o baterie do tej plyty. Jezeli komp jest na gwarancji to idz z nim do servesu zrobia ci to na miejscu jezeli maja dobry servis )

  4. #3
    Dołączył
    Feb 2004
    Skąd
    Z pokoju
    Postów
    390
    Wątków
    36
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    27
    Reputacja
    1
    Musze powiedziec, ze to nie wina bateryjki, bo tez sie z czym takim spotlaem (przy zabawie z IceWM - i jest to wyna stref czasowych kolego).

    Teraz moge tylko przestawic godzine w biosie, gdyz programowo mi wyskakuje, ze jest jakis blad w module...
    Cya

  5. #4
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    158
    Reputacja
    1854
    Na poczatku tez cos takiego mialem ale dalem sobie w rc.local oraz cron co 24h taki wpis:
    rdate -s ntp.task.gda.pl
    i zapomnialem ze moze byc nieaktualna data/godzina w komputerze[/quote]

  6. #5
    Avatar cipojsza
    cipojsza jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: PCLinux OS 0,81a
    Dołączył
    Feb 2004
    Skąd
    Gdańsk
    Wiek
    37
    Postów
    230
    Wątków
    24
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    27
    Reputacja
    1
    Na poczatku tez cos takiego mialem ale dalem sobie w rc.local oraz cron co 24h taki wpis...
    bardzo by mi sie przydało ale czy mogl bys rozwinac dwie rzeczy.
    Co to jest Cron (rc.local juz dopisalem)
    i jak zrobic zeby to sprawdzal co 24h.
    Begginer jestem ale lubie czytac wiec moze jakies linki
    <span style='font-size:9pt;line-height:100%'>taki sobie niewielki rzeźnik
    <span style='color:red'>jid: cipojsza(@)chrome(.)pl</span>
    </span>

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    34
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    66
    Reputacja
    517

    Co to jest Cron (rc.local juz dopisalem)
    Kod:
    man cron
    
    man crontab
    :twisted: Tam jest wszystko napisane. Są też nakładki graficzne na crona

  8. #7
    Avatar cipojsza
    cipojsza jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: PCLinux OS 0,81a
    Dołączył
    Feb 2004
    Skąd
    Gdańsk
    Wiek
    37
    Postów
    230
    Wątków
    24
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    27
    Reputacja
    1
    danke slicznie, zerkne w domu co i jak i sie odezwe
    <span style='font-size:9pt;line-height:100%'>taki sobie niewielki rzeźnik
    <span style='color:red'>jid: cipojsza(@)chrome(.)pl</span>
    </span>

  9. #8
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    212
    Reputacja
    2735
    Cron to taki daemon służący do uruchamiania poleceń co jakiś czas np. co godzinę, codziennie raz na tydzień. Zobacz sobie katalogi cron.* w /etc.
    Jeśli przykładowo chcesz pobierać aktualny czas co godzinę to możesz utworzyć plik /etc/cron.hourly/rdate.cron z zawartością:
    Kod:
    #!/bin/sh
    
    
    
    (/usr/bin/rdate -s time.nist.gov) && (/sbin/hwclock --systohc)
    Potem nadajesz mu prawo eXecutable: chmod 755 /etc/cron.hourly/rdate.cron
    i od tej pory co godzinę automagicznie aktualizowany będzie czas systemowy.
    Acha i musisz doinstalować rdate : urpmi rdate.

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    34
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    66
    Reputacja
    517

  11. #10
    Dołączył
    Feb 2004
    Skąd
    Z pokoju
    Postów
    390
    Wątków
    36
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    27
    Reputacja
    1
    ...
    Potem nadajesz mu prawo eXecutable: chmod 755 /etc/cron.hourly/rdate.cron
    i od tej pory co godzinę automagicznie aktualizowany będzie czas systemowy.
    Acha i musisz doinstalować rdate : urpmi rdate.
    Bardzo mnie to zaciekawilo - szukalem wlasnie programu, ktory by mi synhronizowal czas...

    1). Jednak, czy oby na pewno wszystko dziala? Gdy nie jestem jako root, wyswietla:
    --------------------
    rdate: Operation not permitted: could not set system time: Mon Mar 1 16:00:50 2004
    --------------------

    2). Co godzina... tzn. o kazdej pelnej godzinie?
    codziennie - o ktorej? przy starcie systemu? to samo odnosnie tygodniowego i miesiecznego...
    (takie moje pytanka...).

    Pozdrawiam
    (musze przyznac, ze to jest bardzo interesujace, z ta aktualizacja czasu Big THX)
    Cya

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. przyspieszony zegar i czeste bledy (M10)
    By qsx in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 28.01.2007, 22:54
  2. Dzwięk Systemowy
    By piole in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01.11.2004, 00:08
  3. Jak zrobić aby na tapecie był zegar tarczowy ?????
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 29.02.2004, 12:04

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •