Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Instalka w Mandrake 9.2
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Instalka w Mandrake 9.2

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Instalka w Mandrake 9.2

    Witam !
    Nie obrażajcie się za tak proste pytanie ale jestem zupełnym laikiem jeżeli chodzi o linuxa. Jak zainstalować gierkę której screena z katalogu zamieszczam:


    Klikam wszystko po kolei i nic tylko że nie ma takiego pliku albo coś

    Pomóżcie a z następnymi instalkami z pewnością sobie poradzę

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    przeczytaj plik "readme" (ostatni w kolejności w katalogu), tam powinna być instrukcja. po angielsku pewnie.
    a jak nie kumasz nic to:
    zaloguj się jako root (albo supersuser - patrz na samym dole jak), odpal powłokę (takie coś podobne do ekranu komend dosa), za pomocą tej powłoki wejdź do katalogu z gierką (w katalogi wchodzi się wpisując: cd nazwa_katalogu - wejscie do konkretnego katalogu, cd .. -wejscie do katalogu nadrzędnego), odpal po kolei: plik configure (będąc w katalogu z gierką wpisz ./configure), install (wpisz make install).
    superuser - wpisujesz w powłoce komendę su, a potem hasło (jak cię ktoś o to spyta )
    pozdr.

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    ...powłokę albo konsolę. nie pamiętam jak to coś się nazywa bo własnie operuję windę i nie widze co tam jest w menu mandrejka.

  5. #4
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    Hmm... Ja poradze troszeczke inaczej.
    Przeczytac plik readme, a takze plik install. Tam powinno sie wyjasnic jak instalowac.
    Powiedziec nam co to za gierka, moze i my sprawdzimy u siebie ;-)
    Odpalic konsole (Prawdopodobnie jak klikniej prawym przyciskiem myszki na ten katalog, bedzie opcja otworz tutaj konsole, czy cos podobnego. Nie pamietam dokladnie, bo wlasnie tez operuje na Windows ;-)
    Jesli masz +18 lat, kup 2 piwa, wypij i dopiero zasiadaj do kompa ;-)





  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    A konsola to to samo co powłoka? bo wpisywałem tam .configure i nic sie nie działo

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    trzeba wpisać ./configure

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    To ja też jeszcze coś dołożę:
    ./configure --help

    następnie

    make

    następnie

    su -

    i na końcu

    make install

    oraz

    exit

    Staraj się robić jak najmniej rzeczy jako root. Przy kompilacji, root przydaje się jedynie przy make install. Przy pozostałych etapach nie jest potrzebny.
    Zainstalowany program będzie gdzieś w /usr/local/bin.
    Pamiętaj, że Konsola to Twój przyjaciel, z którego będziesz dość często korzystać

    Temat instalacji był już poruszany na forum (chyba go przykleję)...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Instalka Mandrake 10.1 I586
    By Intense in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 25.12.2004, 17:48
  2. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.07.2004, 03:53
  3. 3 partycje - 3 systemy (w tym Mandrake)
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 20.05.2004, 11:31
  4. zawieszająca się instalka mandrake 9.2
    By rw30 in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 27.02.2004, 11:05

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •