Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
nie montuje cd, i czarno
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: nie montuje cd, i czarno

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    58
    Wątków
    13
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    nie montuje cd, i czarno

    zielono, nie montuje cd, i czarno
    Witam właśnie skompilowałem najnowszego kernela 2.6.0-test11. Zaraz podaje liste moich problemów:
    1. Z myślą o korzystaniu z CD-ROMÓW (również montowaniu obrazów ISO) specialenie nafaszerowałem mojego kernela opcjami odczytu NTFS,FAT,DOS, oraz systemami plikowymi jak FVAT,UDF,ISO (wszystko co tam było). Powyższe opcje zaznaczyłem gwiazdką czyli władowałem do jądra. I co? Nie montuje mi CD.
    2. Po reboocie podexcytowany czekam ........... dysk mruga a ja nic nie widzę, ale spoko, o dziwo KDE wystartowało. I tu nie wiem co jest źle. Oto wpis w lilo odpowiedzialny za odpalenie mojego kernelka:
    image=/boot/vmlinuz-2.6.0-test11
    label=M9.2_260test11
    root=/dev/hdf5
    read-only
    optional
    # append="devfs=mount hdh=ide-sci acpi=ht resume=/dev/hdf7 splash=silent"
    # vga=788
    vga=

    Muszę sie też przyznać że nie robiłem pliku ******.img bo to polecenie mkinitrd z przyczepionego do forum tematu nie działa, tzn działa tak że wyświetla angielskiego helpa na ten temat. Aja do licha nie wiem jakich parametrów w nim użyć. Gość napisał:

    Odnośnie powyższego image (nowy.img) - plik ten tworzymy wydając komendę: mkinitrd nowy.img wersja naszego nowego jądra - czyli np:
    <mkinitrd nowy.img 2.4.19-16mdkcustom> (modułki znajdują się w katalogu /lib/modules/) i już utworzony tym sposobem plik o nazwie nowy.img kopjujemy do /boot


    Gadaj zdrów soba coś tu pokręciłeś (żeby cie nie załamywać reszta jest ok) zerknij że jeszcze raz na to i sprawdź czy to na pewno takie parametry. Na mojej mandarynie 9.2 jest tak: jestem w źródłach a polecenie nie działa. Uwierz mi próbowałem różnych kombinacji i zawsze to samo
    Jak znasz jakieś info na temat tego polecenia (oczywiście w naszym ojczystym języku) daj znać.
    3. W reszcie ostatnie: zielono
    Pokazało mi się to jak chciałem odpalić wirtualną konsole ctr+alt+1 żeby wyłączyć Xy i zabrać sie do instalowania NVIDII. A tu ekran mi zzieleniał z odcieniem niebieskiego a w tle miałem takie zakreskowane KDE. Oczywiście nic nie pomogło tylko twardy reset. Może sie więcej nie powtórzy?
    (Pod warunkiem że pomożecie mi rozwiązać 2 pierwsze problemy) jestem zadowolony. sprzęt zdaje sie chodzi szybciej. Ja wchodzę do /mnt to dyski nie rzęsą i nie trzeba czekać 10 minut aż się skończy pomrukiwanie.
    I jeszcze jedno system nie może zamknąć takich usług:
    DEV FSD
    SMB
    NMB
    IrDA
    Tą ostatnią próbuje kilka razy i nie może. SMB i NMB nie zamyka mi też na standardowym jądrze.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71

    Re: nie montuje cd, i czarno

    zielono, nie montuje cd, i czarno
    Nic nie rozumiem ;-)

    Ogolnie musze powiedziec, ze nie wiem czy bede wstanie pomoc, bo nie spotkalem sie jeszcze z tymi problemami, a kernel 2.6 jest dopiero w planach. Dzisiaj wieczorkiem zamierzam instalowac w domu MDK 9.2 przez siec.
    1. Z myślą o korzystaniu z CD-ROMÓW (również montowaniu obrazów ISO) specialenie nafaszerowałem mojego kernela opcjami odczytu NTFS,FAT,DOS, oraz systemami plikowymi jak FVAT,UDF,ISO (wszystko co tam było). Powyższe opcje zaznaczyłem gwiazdką czyli władowałem do jądra. I co? Nie montuje mi CD.
    2. Po reboocie podexcytowany czekam ........... dysk mruga a ja nic nie widzę, ale spoko, o dziwo KDE wystartowało. I tu nie wiem co jest źle. Oto wpis w lilo odpowiedzialny za odpalenie mojego kernelka:
    image=/boot/vmlinuz-2.6.0-test11
    label=M9.2_260test11
    root=/dev/hdf5

    # append="devfs=mount hdh=ide-sci acpi=ht resume=/dev/hdf7 splash=silent"
    Co do CD-ROM, to hmm... Czy /dev/hdh to jest CD-ROM (8 dysk Masz 8 urzadzen na IDE mi przy 6 juz zasilacz nie wytrzymywal ) To jest chyba jakas nagrywarka.... zobacz co sie stanie jak wywalisz z lilo.conf hdh=ide-sci. Ale czy nie powinno byc tam hdh=ide-scsi chyba jesno s zjadles. Oczywiscie po grzebaniu w /etc/lilo.conf wykonujesz komende lilo :?:
    Aha... kernel 2.6 chyba nie korzysta z /etc/modules.conf tylko z /etc/modprobe.conf Wydaje mi sie ze powinno byc pewne narzedzie, jakic modprobe-generator czy cos takiego. Wlasnie szukam na sieci, moze znajde strone gdzie sie z tym spotkalem.
    ...
    Dobra znalazlem ;-) Powinno byc cos takiego jak gnerate-modprobe.conf A z CD-ROM powinno pomoc wpisanie w /etc/modprobe.conf czegos takiego
    Kod:
    alias iso9660 isofs

    Muszę sie też przyznać że nie robiłem pliku ******.img bo to polecenie mkinitrd z przyczepionego do forum tematu nie działa, tzn działa tak że wyświetla angielskiego helpa na ten temat. Aja do licha nie wiem jakich parametrów w nim użyć.
    Tu tylko sie zapytam.
    A co pokazuje ci
    kernelversion
    uname -a
    Jesli to sa zrodla z MDK to polecam zajrzec do /usr/share/doc/kernel-source{wersja kernela}/ i poczytac co tam wrzucili ;-) Tam powinien byc ladny opis jak kompilowac jadro krok po kroku. ;-)


    3. W reszcie ostatnie: zielono
    Pokazało mi się to jak chciałem odpalić wirtualną konsole ctr+alt+1 żeby wyłączyć Xy i zabrać sie do instalowania NVIDII. A tu ekran mi zzieleniał z odcieniem niebieskiego a w tle miałem takie zakreskowane KDE. Oczywiście nic nie pomogło tylko twardy reset. Może sie więcej nie powtórzy?
    A komputer ci startuje w trybie graficznym
    Moze trzeba by zmienic, by wystartowal w trybie tekstowym
    W /etc/inittab trzeba zmienic wpis na id:3:initdefault: z tego wpisu zmienic trzeba tylko 5(X11) na 3(text)
    restart kompa i powinno odpalic w trybie tekstowym

    I jeszcze jedno system nie może zamknąć takich usług:
    DEV FSD
    SMB
    NMB
    IrDA
    Tą ostatnią próbuje kilka razy i nie może. SMB i NMB nie zamyka mi też na standardowym jądrze.
    Jakies dziwne te uslugi, czy napewno z nich korzystasz Korzystasz z samby z irdy Moze to co niepotrzebne nie powinno sie odpalac
    Polecam wykonanie komendy chkconfig --list powinno ci pokazac jakie uslugi sa uruchamiane wraz ze startem systemu. Nastepnie mozna ustawic by ich nie startowalo np chkconfig --del samba
    Najlepiej wykonac komende man chkconfig i/lub chkconfig --help
    Mam nadzieje, ze chociaz w jednym z tych punktow pomoglem :twisted:





  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517

    Re: nie montuje cd, i czarno

    zielono, nie montuje cd, i czarno
    Witam właśnie skompilowałem najnowszego kernela 2.6.0-test11. Zaraz podaje liste moich problemów:
    1. Z myślą o korzystaniu z CD-ROMÓW (również montowaniu obrazów ISO) specialenie nafaszerowałem mojego kernela opcjami odczytu NTFS,FAT,DOS, oraz systemami plikowymi jak FVAT,UDF,ISO (wszystko co tam było). Powyższe opcje zaznaczyłem gwiazdką czyli władowałem do jądra. I co? Nie montuje mi CD.
    Może nie wkompilowałeś obsługi filesystemów cdromu? Tam jest tak opcja, zawiera ISO9660 i jeszcze inne pozycje


    2. Po reboocie podexcytowany czekam ........... dysk mruga a ja nic nie widzę, ale spoko, o dziwo KDE wystartowało. I tu nie wiem co jest źle. Oto wpis w lilo odpowiedzialny za odpalenie mojego kernelka:
    image=/boot/vmlinuz-2.6.0-test11
    label=M9.2_260test11
    root=/dev/hdf5
    read-only
    optional
    # append="devfs=mount hdh=ide-sci acpi=ht resume=/dev/hdf7 splash=silent"
    # vga=788
    vga=
    Sprawdź z tym dokumentem czy zaznaczyłeś odpowiednie opcje:http://soltysiak.com/linux/post-halloween-2.6.pl.txt
    ojczystym języku) daj znać.


    3. W reszcie ostatnie: zielono
    Pokazało mi się to jak chciałem odpalić wirtualną konsole ctr+alt+1 żeby wyłączyć Xy i zabrać sie do instalowania NVIDII. A tu ekran mi zzieleniał z odcieniem niebieskiego a w tle miałem takie zakreskowane KDE. Oczywiście nic nie pomogło tylko twardy reset. Może sie więcej nie powtórzy?
    Masz kartę Nvidii i wkompilowałesś obsługę framebuffera, a to od nie pamiętnych czasów są dwie sprzeczności. Pozatym prawdopodobmie nie masz wkompilowanej obsługi terminala.

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    58
    Wątków
    13
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Co do zieleni to prawdopodobnie pojedynczy incydent. Mam teraz inny problemik:
    Po instalacji nowego jądra 2.6.0-test11 nie mam możliwości uruchomienia niektórych programów konfiguracyjnych, jak konfiguracja komputera czy instalacje pakietów. wogule cały menedżer pakietów siadł, i nie działa na żednym z zainstalowanych j&plusmn;der. Oto co mi wyskakuje w konsoli:
    Co radzicie? czy zainstalować go z konsoli przez np MC wejść do rpma i odpalić run? Czy może co innego.

    [root@localhost sbin]# drakconf
    Can't locate common.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/libDrakX /usr/lib/perl5/ 5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.1 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8. 1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/site_per l /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor _perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.0 /usr/lib/perl5/vendor_perl .) at /u sr/sbin/drakconf line 26.
    BEGIN failed--compilation aborted at /usr/sbin/drakconf line 26.
    [root@localhost sbin]#

    A na polecenie rpmdrake --root mam:
    [root@localhost sbin]# rpmdrake --root
    Can't locate common.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/libDrakX /usr/lib/perl5/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.1 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/site_perl /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.0 /usr/lib/perl5/vendor_perl .) at /usr/sbin/rpmdrake line 40.
    BEGIN failed--compilation aborted at /usr/sbin/rpmdrake line 40.
    [root@localhost sbin]#

    P. O. U. L. napisał:
    Co do CD-ROM, to hmm... Czy /dev/hdh to jest CD-ROM (8 dysk Masz 8 urzadzen na IDE mi przy 6 juz zasilacz nie wytrzymywal ) To jest chyba jakas nagrywarka.... zobacz co sie stanie jak wywalisz z lilo.conf hdh=ide-sci. Ale czy nie powinno byc tam hdh=ide-scsi chyba jesno s zjadles. Oczywiscie po grzebaniu w /etc/lilo.conf wykonujesz komende lilo
    W moim rzęchu jest dyskietka hda no i kupa dysków (wirtualnych oczywiście), a fizyczne są tylko 2 WD 400. oprócz tego cd-rom NEC i cd-rw LITE ON. finito. Nie myśl że mi nie robi psikusów ten zasilacz. Wszak codegen to chyba najgorsze co mnie mogło spotkać. A co do płyty to mam ASUSA A7 V266 E . Jest w niej scsi i jakiś raid (mam 4 wejścia - 2 są obwiedzione ramką a wniej napis scsi raid czy jakoś tam , a dwa pozostałe to ide). Wszystko mam wpięte w ide. Strasznie mnie wkurzała włączona biosowa opcja wyszukiwania urządzeń scsi(szukało chyba ze 20s), więc ją wyłączyłem.
    A co do usług to SMB podobno odpowiada za udostępnianie zasobów windowsowych, więc może ją zostawić?
    Jesli to sa zrodla z MDK to polecam zajrzec do /usr/share/doc/kernel-source{wersja
    Ja źródła 2.6.0test11 wrzuciłem do /usr/src/KERN/2.6.0test11
    A wogule to dzięki wam obu za zainteresowanie się moimi bolączkami.

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    58
    Wątków
    13
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    Dalej nie montuje

    Zrobiłem wszystko co mi pisałeś w sprawie montowania cd-romów. I nic, dalej nie montuje. Jest jeszcze inne zjawisko: czasem przy zamykaniu system ma tendencje do zawieszania się.

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517

    Re: Dalej nie montuje

    Zrobiłem wszystko co mi pisałeś w sprawie montowania cd-romów. I nic, dalej nie montuje. Jest jeszcze inne zjawisko: czasem przy zamykaniu system ma tendencje do zawieszania się.
    Może to szczelanie w ciemno, ale sprawdź razem z plikiem Changes (lub podobnie) czy wszystkie programy masz w odpowiednich wersjach. Zwłaszcza depmod i modprobe. Jeśli nie to są tam adresy skąd pobrac odpowiednie pakiety. Jeśli po make module_install krzyczał coś w rodzaju unresolved symbol, to prawdopodobnie chodzi o nowsza wersję depmoda. Ale mam pytanka: jak duży wyszedł Ci kernel? Ja 2 dni temu kompilowałem i dostałem plik o wielkości 1.7MB (chyba, że źle odczytałem rozmiar)? I drugie pytanko Wkompilowałeś obsługę alsy? Ja wkompilowałem jako moduły a przy starcie wrzeszczał, że nie może załadować modułów, bo te są już w kernelu. Co prawda kompilowałem 2.6 pod Slackiem, ale nie powinno to mieć znaczenia. Musiałem wrócić do starego jajka, bo nie nie chciało mi się walczyć z modemem :|

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    58
    Wątków
    13
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Skompilowałem obsługę alsy, ale już jestem po kolejnej instalce. Wiesz co mi sie stało? Zachciało mi się zrobić partycję NTFS, no i Wywaliło mi sąsiednie linuxy, ale co dziwne nawet tego, który był na innym dysku fizycznym! Ostał się tylko Mandrake. A wracając do unresolwed symbols, to chyba coś takiego było. Ale teraz mam co innego do roboty, ide studiować latexa, bo mi trza napisać w nim prace dyplomową. A co do kernela to czy na pewno na dodatkowych płytkach Mandrake 9.2 są źródła 2.4.22? Coś tam znalazłem ale sypało mi błędami że ni można zainstalować z powodu niesatysfakcjonującego pakietu... bodajże. Wkurza mnieten manager pakietów. Weź na prube zainstaluj tak ze 150 pakietów za jednym zamachem, i powtórz tą czynność ze trzy razy, a nie otworzysz już katalogu domowego spod KDE. Zaś w menu startowym będziesz miał same katalogi. Pewno myślisz: to sobie włączę edytor i zaktualizuję menu, ale tu cie czeka niespodzianka bo go nie uruchomisz :-)

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    58
    Wątków
    13
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Znowu miałem sprawę z menagerem pakietów i z nie w pełni działającyi Xami (właściwie nie ruszysz się poza pulpit). Ale uporałem się z tym poprzez instalację w trybie aktualizacji.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Nie Montuje Mi Partycji :(
    By LukasDvd in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 24.02.2005, 15:14
  2. Nie Montuje Cdromu :(
    By antaeus in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 17.11.2004, 16:12

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •