Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
nie montuje cd, i czarno
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: nie montuje cd, i czarno

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    58
    Wątków
    13
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1

    nie montuje cd, i czarno

    zielono, nie montuje cd, i czarno
    Witam właśnie skompilowałem najnowszego kernela 2.6.0-test11. Zaraz podaje liste moich problemów:
    1. Z myślą o korzystaniu z CD-ROMÓW (również montowaniu obrazów ISO) specialenie nafaszerowałem mojego kernela opcjami odczytu NTFS,FAT,DOS, oraz systemami plikowymi jak FVAT,UDF,ISO (wszystko co tam było). Powyższe opcje zaznaczyłem gwiazdką czyli władowałem do jądra. I co? Nie montuje mi CD.
    2. Po reboocie podexcytowany czekam ........... dysk mruga a ja nic nie widzę, ale spoko, o dziwo KDE wystartowało. I tu nie wiem co jest źle. Oto wpis w lilo odpowiedzialny za odpalenie mojego kernelka:
    image=/boot/vmlinuz-2.6.0-test11
    label=M9.2_260test11
    root=/dev/hdf5
    read-only
    optional
    # append="devfs=mount hdh=ide-sci acpi=ht resume=/dev/hdf7 splash=silent"
    # vga=788
    vga=

    Muszę sie też przyznać że nie robiłem pliku ******.img bo to polecenie mkinitrd z przyczepionego do forum tematu nie działa, tzn działa tak że wyświetla angielskiego helpa na ten temat. Aja do licha nie wiem jakich parametrów w nim użyć. Gość napisał:

    Odnośnie powyższego image (nowy.img) - plik ten tworzymy wydając komendę: mkinitrd nowy.img wersja naszego nowego jądra - czyli np:
    <mkinitrd nowy.img 2.4.19-16mdkcustom> (modułki znajdują się w katalogu /lib/modules/) i już utworzony tym sposobem plik o nazwie nowy.img kopjujemy do /boot


    Gadaj zdrów soba coś tu pokręciłeś (żeby cie nie załamywać reszta jest ok) zerknij że jeszcze raz na to i sprawdź czy to na pewno takie parametry. Na mojej mandarynie 9.2 jest tak: jestem w źródłach a polecenie nie działa. Uwierz mi próbowałem różnych kombinacji i zawsze to samo
    Jak znasz jakieś info na temat tego polecenia (oczywiście w naszym ojczystym języku) daj znać.
    3. W reszcie ostatnie: zielono
    Pokazało mi się to jak chciałem odpalić wirtualną konsole ctr+alt+1 żeby wyłączyć Xy i zabrać sie do instalowania NVIDII. A tu ekran mi zzieleniał z odcieniem niebieskiego a w tle miałem takie zakreskowane KDE. Oczywiście nic nie pomogło tylko twardy reset. Może sie więcej nie powtórzy?
    (Pod warunkiem że pomożecie mi rozwiązać 2 pierwsze problemy) jestem zadowolony. sprzęt zdaje sie chodzi szybciej. Ja wchodzę do /mnt to dyski nie rzęsą i nie trzeba czekać 10 minut aż się skończy pomrukiwanie.
    I jeszcze jedno system nie może zamknąć takich usług:
    DEV FSD
    SMB
    NMB
    IrDA
    Tą ostatnią próbuje kilka razy i nie może. SMB i NMB nie zamyka mi też na standardowym jądrze.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    39
    Reputacja
    71

    Re: nie montuje cd, i czarno

    zielono, nie montuje cd, i czarno
    Nic nie rozumiem ;-)

    Ogolnie musze powiedziec, ze nie wiem czy bede wstanie pomoc, bo nie spotkalem sie jeszcze z tymi problemami, a kernel 2.6 jest dopiero w planach. Dzisiaj wieczorkiem zamierzam instalowac w domu MDK 9.2 przez siec.
    1. Z myślą o korzystaniu z CD-ROMÓW (również montowaniu obrazów ISO) specialenie nafaszerowałem mojego kernela opcjami odczytu NTFS,FAT,DOS, oraz systemami plikowymi jak FVAT,UDF,ISO (wszystko co tam było). Powyższe opcje zaznaczyłem gwiazdką czyli władowałem do jądra. I co? Nie montuje mi CD.
    2. Po reboocie podexcytowany czekam ........... dysk mruga a ja nic nie widzę, ale spoko, o dziwo KDE wystartowało. I tu nie wiem co jest źle. Oto wpis w lilo odpowiedzialny za odpalenie mojego kernelka:
    image=/boot/vmlinuz-2.6.0-test11
    label=M9.2_260test11
    root=/dev/hdf5

    # append="devfs=mount hdh=ide-sci acpi=ht resume=/dev/hdf7 splash=silent"
    Co do CD-ROM, to hmm... Czy /dev/hdh to jest CD-ROM (8 dysk Masz 8 urzadzen na IDE mi przy 6 juz zasilacz nie wytrzymywal ) To jest chyba jakas nagrywarka.... zobacz co sie stanie jak wywalisz z lilo.conf hdh=ide-sci. Ale czy nie powinno byc tam hdh=ide-scsi chyba jesno s zjadles. Oczywiscie po grzebaniu w /etc/lilo.conf wykonujesz komende lilo :?:
    Aha... kernel 2.6 chyba nie korzysta z /etc/modules.conf tylko z /etc/modprobe.conf Wydaje mi sie ze powinno byc pewne narzedzie, jakic modprobe-generator czy cos takiego. Wlasnie szukam na sieci, moze znajde strone gdzie sie z tym spotkalem.
    ...
    Dobra znalazlem ;-) Powinno byc cos takiego jak gnerate-modprobe.conf A z CD-ROM powinno pomoc wpisanie w /etc/modprobe.conf czegos takiego
    Kod:
    alias iso9660 isofs

    Muszę sie też przyznać że nie robiłem pliku ******.img bo to polecenie mkinitrd z przyczepionego do forum tematu nie działa, tzn działa tak że wyświetla angielskiego helpa na ten temat. Aja do licha nie wiem jakich parametrów w nim użyć.
    Tu tylko sie zapytam.
    A co pokazuje ci
    kernelversion
    uname -a
    Jesli to sa zrodla z MDK to polecam zajrzec do /usr/share/doc/kernel-source{wersja kernela}/ i poczytac co tam wrzucili ;-) Tam powinien byc ladny opis jak kompilowac jadro krok po kroku. ;-)


    3. W reszcie ostatnie: zielono
    Pokazało mi się to jak chciałem odpalić wirtualną konsole ctr+alt+1 żeby wyłączyć Xy i zabrać sie do instalowania NVIDII. A tu ekran mi zzieleniał z odcieniem niebieskiego a w tle miałem takie zakreskowane KDE. Oczywiście nic nie pomogło tylko twardy reset. Może sie więcej nie powtórzy?
    A komputer ci startuje w trybie graficznym
    Moze trzeba by zmienic, by wystartowal w trybie tekstowym
    W /etc/inittab trzeba zmienic wpis na id:3:initdefault: z tego wpisu zmienic trzeba tylko 5(X11) na 3(text)
    restart kompa i powinno odpalic w trybie tekstowym

    I jeszcze jedno system nie może zamknąć takich usług:
    DEV FSD
    SMB
    NMB
    IrDA
    Tą ostatnią próbuje kilka razy i nie może. SMB i NMB nie zamyka mi też na standardowym jądrze.
    Jakies dziwne te uslugi, czy napewno z nich korzystasz Korzystasz z samby z irdy Moze to co niepotrzebne nie powinno sie odpalac
    Polecam wykonanie komendy chkconfig --list powinno ci pokazac jakie uslugi sa uruchamiane wraz ze startem systemu. Nastepnie mozna ustawic by ich nie startowalo np chkconfig --del samba
    Najlepiej wykonac komende man chkconfig i/lub chkconfig --help
    Mam nadzieje, ze chociaz w jednym z tych punktow pomoglem :twisted:





  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517

    Re: nie montuje cd, i czarno

    zielono, nie montuje cd, i czarno
    Witam właśnie skompilowałem najnowszego kernela 2.6.0-test11. Zaraz podaje liste moich problemów:
    1. Z myślą o korzystaniu z CD-ROMÓW (również montowaniu obrazów ISO) specialenie nafaszerowałem mojego kernela opcjami odczytu NTFS,FAT,DOS, oraz systemami plikowymi jak FVAT,UDF,ISO (wszystko co tam było). Powyższe opcje zaznaczyłem gwiazdką czyli władowałem do jądra. I co? Nie montuje mi CD.
    Może nie wkompilowałeś obsługi filesystemów cdromu? Tam jest tak opcja, zawiera ISO9660 i jeszcze inne pozycje


    2. Po reboocie podexcytowany czekam ........... dysk mruga a ja nic nie widzę, ale spoko, o dziwo KDE wystartowało. I tu nie wiem co jest źle. Oto wpis w lilo odpowiedzialny za odpalenie mojego kernelka:
    image=/boot/vmlinuz-2.6.0-test11
    label=M9.2_260test11
    root=/dev/hdf5
    read-only
    optional
    # append="devfs=mount hdh=ide-sci acpi=ht resume=/dev/hdf7 splash=silent"
    # vga=788
    vga=
    Sprawdź z tym dokumentem czy zaznaczyłeś odpowiednie opcje:http://soltysiak.com/linux/post-halloween-2.6.pl.txt
    ojczystym języku) daj znać.


    3. W reszcie ostatnie: zielono
    Pokazało mi się to jak chciałem odpalić wirtualną konsole ctr+alt+1 żeby wyłączyć Xy i zabrać sie do instalowania NVIDII. A tu ekran mi zzieleniał z odcieniem niebieskiego a w tle miałem takie zakreskowane KDE. Oczywiście nic nie pomogło tylko twardy reset. Może sie więcej nie powtórzy?
    Masz kartę Nvidii i wkompilowałesś obsługę framebuffera, a to od nie pamiętnych czasów są dwie sprzeczności. Pozatym prawdopodobmie nie masz wkompilowanej obsługi terminala.

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    58
    Wątków
    13
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Co do zieleni to prawdopodobnie pojedynczy incydent. Mam teraz inny problemik:
    Po instalacji nowego jądra 2.6.0-test11 nie mam możliwości uruchomienia niektórych programów konfiguracyjnych, jak konfiguracja komputera czy instalacje pakietów. wogule cały menedżer pakietów siadł, i nie działa na żednym z zainstalowanych j&plusmn;der. Oto co mi wyskakuje w konsoli:
    Co radzicie? czy zainstalować go z konsoli przez np MC wejść do rpma i odpalić run? Czy może co innego.

    [root@localhost sbin]# drakconf
    Can't locate common.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/libDrakX /usr/lib/perl5/ 5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.1 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8. 1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/site_per l /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor _perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.0 /usr/lib/perl5/vendor_perl .) at /u sr/sbin/drakconf line 26.
    BEGIN failed--compilation aborted at /usr/sbin/drakconf line 26.
    [root@localhost sbin]#

    A na polecenie rpmdrake --root mam:
    [root@localhost sbin]# rpmdrake --root
    Can't locate common.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/libDrakX /usr/lib/perl5/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.1 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/site_perl /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.0 /usr/lib/perl5/vendor_perl .) at /usr/sbin/rpmdrake line 40.
    BEGIN failed--compilation aborted at /usr/sbin/rpmdrake line 40.
    [root@localhost sbin]#

    P. O. U. L. napisał:
    Co do CD-ROM, to hmm... Czy /dev/hdh to jest CD-ROM (8 dysk Masz 8 urzadzen na IDE mi przy 6 juz zasilacz nie wytrzymywal ) To jest chyba jakas nagrywarka.... zobacz co sie stanie jak wywalisz z lilo.conf hdh=ide-sci. Ale czy nie powinno byc tam hdh=ide-scsi chyba jesno s zjadles. Oczywiscie po grzebaniu w /etc/lilo.conf wykonujesz komende lilo
    W moim rzęchu jest dyskietka hda no i kupa dysków (wirtualnych oczywiście), a fizyczne są tylko 2 WD 400. oprócz tego cd-rom NEC i cd-rw LITE ON. finito. Nie myśl że mi nie robi psikusów ten zasilacz. Wszak codegen to chyba najgorsze co mnie mogło spotkać. A co do płyty to mam ASUSA A7 V266 E . Jest w niej scsi i jakiś raid (mam 4 wejścia - 2 są obwiedzione ramką a wniej napis scsi raid czy jakoś tam , a dwa pozostałe to ide). Wszystko mam wpięte w ide. Strasznie mnie wkurzała włączona biosowa opcja wyszukiwania urządzeń scsi(szukało chyba ze 20s), więc ją wyłączyłem.
    A co do usług to SMB podobno odpowiada za udostępnianie zasobów windowsowych, więc może ją zostawić?
    Jesli to sa zrodla z MDK to polecam zajrzec do /usr/share/doc/kernel-source{wersja
    Ja źródła 2.6.0test11 wrzuciłem do /usr/src/KERN/2.6.0test11
    A wogule to dzięki wam obu za zainteresowanie się moimi bolączkami.

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    58
    Wątków
    13
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1

    Dalej nie montuje

    Zrobiłem wszystko co mi pisałeś w sprawie montowania cd-romów. I nic, dalej nie montuje. Jest jeszcze inne zjawisko: czasem przy zamykaniu system ma tendencje do zawieszania się.

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517

    Re: Dalej nie montuje

    Zrobiłem wszystko co mi pisałeś w sprawie montowania cd-romów. I nic, dalej nie montuje. Jest jeszcze inne zjawisko: czasem przy zamykaniu system ma tendencje do zawieszania się.
    Może to szczelanie w ciemno, ale sprawdź razem z plikiem Changes (lub podobnie) czy wszystkie programy masz w odpowiednich wersjach. Zwłaszcza depmod i modprobe. Jeśli nie to są tam adresy skąd pobrac odpowiednie pakiety. Jeśli po make module_install krzyczał coś w rodzaju unresolved symbol, to prawdopodobnie chodzi o nowsza wersję depmoda. Ale mam pytanka: jak duży wyszedł Ci kernel? Ja 2 dni temu kompilowałem i dostałem plik o wielkości 1.7MB (chyba, że źle odczytałem rozmiar)? I drugie pytanko Wkompilowałeś obsługę alsy? Ja wkompilowałem jako moduły a przy starcie wrzeszczał, że nie może załadować modułów, bo te są już w kernelu. Co prawda kompilowałem 2.6 pod Slackiem, ale nie powinno to mieć znaczenia. Musiałem wrócić do starego jajka, bo nie nie chciało mi się walczyć z modemem :|

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    58
    Wątków
    13
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Skompilowałem obsługę alsy, ale już jestem po kolejnej instalce. Wiesz co mi sie stało? Zachciało mi się zrobić partycję NTFS, no i Wywaliło mi sąsiednie linuxy, ale co dziwne nawet tego, który był na innym dysku fizycznym! Ostał się tylko Mandrake. A wracając do unresolwed symbols, to chyba coś takiego było. Ale teraz mam co innego do roboty, ide studiować latexa, bo mi trza napisać w nim prace dyplomową. A co do kernela to czy na pewno na dodatkowych płytkach Mandrake 9.2 są źródła 2.4.22? Coś tam znalazłem ale sypało mi błędami że ni można zainstalować z powodu niesatysfakcjonującego pakietu... bodajże. Wkurza mnieten manager pakietów. Weź na prube zainstaluj tak ze 150 pakietów za jednym zamachem, i powtórz tą czynność ze trzy razy, a nie otworzysz już katalogu domowego spod KDE. Zaś w menu startowym będziesz miał same katalogi. Pewno myślisz: to sobie włączę edytor i zaktualizuję menu, ale tu cie czeka niespodzianka bo go nie uruchomisz :-)

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    58
    Wątków
    13
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Znowu miałem sprawę z menagerem pakietów i z nie w pełni działającyi Xami (właściwie nie ruszysz się poza pulpit). Ale uporałem się z tym poprzez instalację w trybie aktualizacji.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Nie Montuje Mi Partycji :(
    By LukasDvd in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 24.02.2005, 13:14
  2. Nie Montuje Cdromu :(
    By antaeus in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 17.11.2004, 14:12

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •