Ej prosze wazNiech ktos mi napisze jak krok po kroku zainstalować jakiegoś klienta kazyy
PLZ!
Słyszałem że Apollon jest dobry...mam rpm-a 0.9(coś tam) ale mam problem z tym całym giftem:/nie umialem zainstalowac go ze zrodel itp:/PLZ pomocy!
Ej prosze wazNiech ktos mi napisze jak krok po kroku zainstalować jakiegoś klienta kazyy
PLZ!
Słyszałem że Apollon jest dobry...mam rpm-a 0.9(coś tam) ale mam problem z tym całym giftem:/nie umialem zainstalowac go ze zrodel itp:/PLZ pomocy!
PLZ HLP!![]()
Dobra, zaczekaj, znajdę chwilę czasu to napiszę co i jak.... Kiedyś udało mi się to zainstalować...
This is your life and it's ending one minute at a time.
A moze sprobowac zainstalowac xmule
Z tego co widzie to plf udostepniaja najnowszea wersje jako rpm. Jest to wersja xmule-testing.... (ver 1.7.1) wiec moze nie dzialac najlepiej. Ale chyba nie powinno z nia byc wiekszych problemow. Napewno powinno byc latwiej ja zainstalowac niz z tar.gz![]()
Właśnie skończyłem próbować zainstalować xMule. Horror! Nainstalowałem mnóstwo RPMów i nic
Ale wracając do tematu Apollona. Właśnie z nim skończyłem i spróbuję napisać "how I did it":
Potrzebne pliki to:
apollon-0.9.1-1mdk92.i386.rpm
gift-0.11.4.tar.bz2
giFT-FastTrack-0.8.5.tar.bz2
libltdl3-devel-1.4.3-7mdk.i586.rpm
libltdl3-1.4.3-7mdk.i586.rpm
giFT-FastTrack-0.8.5.tar.gz
Instalacja libltdl:
Instalacja giFTa:Kod:su rpm -ivh libltdl3-1.4.3-7mdk.i586.rpm libltdl3-devel-1.4.3-7mdk.i586.rpm exit
- rozpakowanie:
- kompilacja:Kod:tar -jxvf gift-0.11.4.tar.bz2
- instalacja:Kod:cd gift-0.11.4 ./configure --with-perl make
Instalacja plugina FastTrack do giFTa:Kod:su make install exit
- rozpakowanie:
- kompilacja:Kod:tar -zxvf giFT-FastTrack-0.8.5.tar.gz
- instalacja:Kod:cd giFT-FastTrack-0.8.5 ./configure make
Instalacja Apollona:Kod:su make install exit
Najważniejsza część została wykonana, teraz trzeba jeszcze skonfigurować giFTa i można uruchamiać Apollona:Kod:su rpm -ivh --nodeps apollon-0.9.1-1mdk92.i386.rpm exit
Po uruchomieniu gift-setup zostanie nam zadana seria pytań. Najważniejsze z nich to pytanie pierwsze (wpisz 1) i pytanie o pluginy (domyśnie OpenFT, ale należy zamiast tego wpisać FastTrack). Teraz można spróbować uruchomić demona giftd aby upewnić się, że proces konfiguracji (gift-setup) został przeprowadzony prawidłowo:Kod:su gift-setup exit
Jeżeli demon się uruchomi, pozostaje już tylko uruchomić Apollona:Kod:su giftd
Kod:apollon
Nie prosciej z rpmdrake bezposrednio? Apollon jest w plf i sciaga te wszystkie pakiety, konfiguruje i takie tam :-P
Skorzystaj z konfiguracji nosnikow,
plf:
http://mirrors.zoreil.com/www.plf.org/mandrake/9.2
hdlist.cz: hdlist.cz
--
Jesli przydalyby ci sie inne:
main: ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/man...6/Mandrake/RPMS
hdlist.cz: ../base/hdlist.cz
--
contrib: ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/man....2/contrib/i586
hdlist.cz: ../../i586/Mandrake/base/hdlist2.cz
--
update_source:
ftp://ftp.proxad.net/pub/Distributions_Li...pdates/9.2/RPMS
hdlist.cz: ../base/hdlist.cz
Mam nadzieje ze poradzisz sobie z dodaniem tego ;-)
po zrobieniu wszystkiego jak powiedzial pan Escaflowne_RCS wpisalem apollon i oto sqtek :
apollon: error while loading shared libraries: libgift.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
pomoc plzz![]()
Racja jest jak dupa, każdy ma swoją![]()
Brak biblioteki giFTa. Sprawdź, czy podany plik znajduje się w /usr/lib lub /usr/local/lib.
Jeżeli go tam nie ma, to znaczy że nie zainstalowałeś gifta (prawidłowo).
jest w file:/usr/local/lib/giFT.. sa w nim dwa pliki
libFastTrack.la
libFastTrack.so
a apollon pokazuje ten sam komunikat...![]()
Racja jest jak dupa, każdy ma swoją![]()
Ja mam mandarynke 9.1 i mam "starego" libtool-a...szukaem nowego ale nic z tego..zapodajcie linka
libtool=1.4.3-7
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)