Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
???Sygnał Video (grafika-->tv) w Mandrake 9.2???
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: ???Sygnał Video (grafika-->tv) w Mandrake 9.2???

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Miastopowyżej100tyś.
    Postów
    4
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    ???Sygnał Video (grafika-->tv) w Mandrake 9.2???

    Posiadam Riva TNT2, Mandrake 9.2, Mplayer 0.9, Xine, Wszystko śmiga :shock: o tak,
    Moje pytanie : Jak można puścić sygnał Video na Telewizor (na windzie obecne połączenie
    i owszem dawało radę)

    Dzięki ale nie działa.

    Chciałbym to zrobic pod Xine 0.9.22 (obraz przerzucić na TV.) Wie ktoś jak to zrobić?
    PS. Czy jest to kwestia ustawień w settings/TV analog...?
    Czy też może dodatkowego softu?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar NeizD
    NeizD Gość

    Re: ???Sygnał Video (grafika-->tv) w Mandrake 9.2???

    Posiadam Riva TNT2, Mandrake 9.2, Mplayer 0.9, Xine, Wszystko śmiga :shock: o tak,
    Moje pytanie : Jak można puścić sygnał Video na Telewizor (na windzie obecne połączenie
    i owszem dawało radę)
    Prawdopodobnie! Będziesz musiał samemu skompilować mplayer`a dodając odpowiednią opcję przy ./configure.

    Spróbuj # ./configure --help

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    sygnał tv z kompa

    ja akurat niemam karty z wyjściem tv ale jak z ciekawości przegladałem
    pakiety dodatkowe do MDK9.2 (wydanie linux+) to był jakiś pakiet dla kart nvidii do
    obsługi tych wyjść.(tak wynikało z opisu jak mi się zdaje)
    pozdrawiam

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    z wariatkowa
    Postów
    317
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Na stronie www.nvidia.com są sterowniki do linuxa. W pliku readme który pojawia się po zainstalowaniu jest instrukcja jak to zrobić - przełączyć cały Xwindow na telewizor. Jeszcze tego nie robiłem ale niedługo się zabiorę bo też chciałbym pooglądać filmy na TV. Jedna uwaga: u mnie ten strownik powodował dziwne zachowanie - po załądowaniu go przy starcie X*-ów nie można już było wyjść do trybu tekstowego bo było widać tylko jakieś krzaczki. Też przy zamykaniu systemu nie pojawiał się niebieski ekran i pasek tylko te głupoty.

    Slig

  6. #5
    Dołączył
    Nov 2003
    Postów
    86
    Wątków
    21
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Aby obejrzeć film na TV trzeba edytować plik XF86Config-4 w /etc/X11
    Oto przepis. Ja go próbowałem na nVidii i chula:

    Najpierw zrób kopie tego pliku:

    cp /etc/X11/XF86Config-4 /etc/X11/XF86Config-zapasowy

    Poszło gładko? Jeśli nie to znaczy że nie korzystasz X Window System dla SVGA, spróbuj poszukać samego XF86Config, niestety nie sprawdzałem jak taki plik się zachowuje przy podłączonym urządzeniu do TV-OUT.

    Czas dopisać stosowne zmiany do XF86Config-4, zaczynamy go edytować.
    Wstawiamy poniższe opcje między Section "Device" a EndSection:

    Option "NoLogo" "true"
    Option "TwinView"
    Option "TVStandard" "PAL-G"
    Option "MetaModels" "800x600"
    Option "TwinViewOrientation" "LeftOf"
    Option "ConnectedMonitor" "TV, dfp"

    Jeśli nie posiadacie kart działających na sterownikach NVIDII wystarczy, że dopiszecie opcję TVStandard, MetaModels, ConnectedMonitor. Z tych opcji powinna Was zainteresować opcja rozdzielczości ekranu, ja używam 800x600 ponieważ mój telewizor tylko taką potrafi wyświetlić, możecie próbować 1024x768 lub wyższe, wszystko zależy od jakości i specyfiki odbiornika TV. Także sekcja TVStandard jest bardzo ważna, niektóre odbiorniki wyświtlają tylko w standardzie NTSC czy SECAM, więc trzeba próbować!
    Następnie szukamy Section "Monitor", tutaj już powoli robią się schody...

    HorizSync 30-50
    VertRefresh 60

    Schody... ponieważ wreszcie przyda się instrukcja telewizora, a może wystarczy zaglądnąć za telewizorem na tabliczkę parametrów, szukamy tam wartości odświerzania i odchylenia pionowego. Jeśli nie znajdziemy spróbujcie wpisać te wartości które Wam podałem, a w przypadku zniekształceń, migotania obrazu próbować zmieniać na niższe.

    Zapisujemy plik konfiguracyjny, i próbujemy uruchamiać X Window System z nowym plikiem konfiguracyjnym. Jeśli się nasze oczy nie ujżą 'Xów' na ekranie to mamy dwie możliwości, sprawdzić plik konfiguracyjny - poprawić błędy lub dać sobie spokój i powrócić do poprzedniego pliku konfiguracyjnego.

    Miłego oglądania filmów na TV
    Jest cool!

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Ja-Lonek

    Dzięki Hektorek, mimo wszystko nie ma żadnej reakcji.
    Zrobiłem tak jak w Twoim tekscie, sprawdziłem kilkakrotnie, dosłownie nic.

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Tv

    Yanc: yanc.sourceforge.net
    Może pomoże poprawnie skonfigurować XF86Config-4
    Sporo jest w dokumentacji sterownika.

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    bocian przyniosl
    Postów
    127
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Tam w tym opisie odnosnie konfiguracji wkradl sie drobny blad - w XF86Config-4 powinno byc :
    "MetaModes", a nie "MetaModels".
    Chociaz powiem szczerze, ze do tej pory udalo mi sie uruchomic na GF4-MX440 obraz na TV tylko w rozdzielczosci 640x480, co przy ustawieniu rozdzielczosci monitora 800x600 (lub 1024x768) dalo mi tylko wycinek ekranu.
    Jakby ktos chcial sie pobawic, to istnieje programik pod pingusia do przesylania obrazu z kart Nvidia - nazywa sie nvtv - zrodla mozna sciagnac z netu. Tam w srodowisku graficznym mozna sobie poprobowac ustawic tvout.

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    nvtv

    Ściągnąłem sobie nvtv i jak na razie jedynym efektem jego działania jest przeprogramowanie klawiatury tak, że zniknęły mi polskie litery (używam klawiatury maszynistki) i nie bardzo wiem, jak je przywrócić. Może ktoś mi pomoże? Jestem początkującym użytkownikiem linuxa.

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    bocian przyniosl
    Postów
    127
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    Re: nvtv

    Ściągnąłem sobie nvtv i jak na razie jedynym efektem jego działania jest przeprogramowanie klawiatury tak, że zniknęły mi polskie litery (używam klawiatury maszynistki) i nie bardzo wiem, jak je przywrócić. Może ktoś mi pomoże? Jestem początkującym użytkownikiem linuxa.
    Wejdz do centrum sterowania wpisujac jako root na terminalu:
    Kod:
    mcc
    Na zakladce Sprzet masz KeyboardDrake.
    Zmien ustawienia na polski (programisty) i zatwierdz zmiany. A z tym nvtv to trzeba sie troche pobawic z opcjami. Powodzenia :wink:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Montaż Video Na Mandrake?
    By DamiLKR in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 25.10.2004, 17:18
  2. Grafika W Mandrake 10
    By chcący in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 23.08.2004, 11:16
  3. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.07.2004, 03:53
  4. grafika w mandrake 9.2
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 20.03.2004, 21:30
  5. Jaka grafika do mandrake 9.2
    By papcio24 in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11.03.2004, 13:42

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •