Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
???Sygnał Video (grafika-->tv) w Mandrake 9.2???
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: ???Sygnał Video (grafika-->tv) w Mandrake 9.2???

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Miastopowyżej100tyś.
    Postów
    4
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    ???Sygnał Video (grafika-->tv) w Mandrake 9.2???

    Posiadam Riva TNT2, Mandrake 9.2, Mplayer 0.9, Xine, Wszystko śmiga :shock: o tak,
    Moje pytanie : Jak można puścić sygnał Video na Telewizor (na windzie obecne połączenie
    i owszem dawało radę)

    Dzięki ale nie działa.

    Chciałbym to zrobic pod Xine 0.9.22 (obraz przerzucić na TV.) Wie ktoś jak to zrobić?
    PS. Czy jest to kwestia ustawień w settings/TV analog...?
    Czy też może dodatkowego softu?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar NeizD
    NeizD Gość

    Re: ???Sygnał Video (grafika-->tv) w Mandrake 9.2???

    Posiadam Riva TNT2, Mandrake 9.2, Mplayer 0.9, Xine, Wszystko śmiga :shock: o tak,
    Moje pytanie : Jak można puścić sygnał Video na Telewizor (na windzie obecne połączenie
    i owszem dawało radę)
    Prawdopodobnie! Będziesz musiał samemu skompilować mplayer`a dodając odpowiednią opcję przy ./configure.

    Spróbuj # ./configure --help

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    sygnał tv z kompa

    ja akurat niemam karty z wyjściem tv ale jak z ciekawości przegladałem
    pakiety dodatkowe do MDK9.2 (wydanie linux+) to był jakiś pakiet dla kart nvidii do
    obsługi tych wyjść.(tak wynikało z opisu jak mi się zdaje)
    pozdrawiam

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    z wariatkowa
    Postów
    317
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Na stronie www.nvidia.com są sterowniki do linuxa. W pliku readme który pojawia się po zainstalowaniu jest instrukcja jak to zrobić - przełączyć cały Xwindow na telewizor. Jeszcze tego nie robiłem ale niedługo się zabiorę bo też chciałbym pooglądać filmy na TV. Jedna uwaga: u mnie ten strownik powodował dziwne zachowanie - po załądowaniu go przy starcie X*-ów nie można już było wyjść do trybu tekstowego bo było widać tylko jakieś krzaczki. Też przy zamykaniu systemu nie pojawiał się niebieski ekran i pasek tylko te głupoty.

    Slig

  6. #5
    Dołączył
    Nov 2003
    Postów
    86
    Wątków
    21
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Aby obejrzeć film na TV trzeba edytować plik XF86Config-4 w /etc/X11
    Oto przepis. Ja go próbowałem na nVidii i chula:

    Najpierw zrób kopie tego pliku:

    cp /etc/X11/XF86Config-4 /etc/X11/XF86Config-zapasowy

    Poszło gładko? Jeśli nie to znaczy że nie korzystasz X Window System dla SVGA, spróbuj poszukać samego XF86Config, niestety nie sprawdzałem jak taki plik się zachowuje przy podłączonym urządzeniu do TV-OUT.

    Czas dopisać stosowne zmiany do XF86Config-4, zaczynamy go edytować.
    Wstawiamy poniższe opcje między Section "Device" a EndSection:

    Option "NoLogo" "true"
    Option "TwinView"
    Option "TVStandard" "PAL-G"
    Option "MetaModels" "800x600"
    Option "TwinViewOrientation" "LeftOf"
    Option "ConnectedMonitor" "TV, dfp"

    Jeśli nie posiadacie kart działających na sterownikach NVIDII wystarczy, że dopiszecie opcję TVStandard, MetaModels, ConnectedMonitor. Z tych opcji powinna Was zainteresować opcja rozdzielczości ekranu, ja używam 800x600 ponieważ mój telewizor tylko taką potrafi wyświetlić, możecie próbować 1024x768 lub wyższe, wszystko zależy od jakości i specyfiki odbiornika TV. Także sekcja TVStandard jest bardzo ważna, niektóre odbiorniki wyświtlają tylko w standardzie NTSC czy SECAM, więc trzeba próbować!
    Następnie szukamy Section "Monitor", tutaj już powoli robią się schody...

    HorizSync 30-50
    VertRefresh 60

    Schody... ponieważ wreszcie przyda się instrukcja telewizora, a może wystarczy zaglądnąć za telewizorem na tabliczkę parametrów, szukamy tam wartości odświerzania i odchylenia pionowego. Jeśli nie znajdziemy spróbujcie wpisać te wartości które Wam podałem, a w przypadku zniekształceń, migotania obrazu próbować zmieniać na niższe.

    Zapisujemy plik konfiguracyjny, i próbujemy uruchamiać X Window System z nowym plikiem konfiguracyjnym. Jeśli się nasze oczy nie ujżą 'Xów' na ekranie to mamy dwie możliwości, sprawdzić plik konfiguracyjny - poprawić błędy lub dać sobie spokój i powrócić do poprzedniego pliku konfiguracyjnego.

    Miłego oglądania filmów na TV
    Jest cool!

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Ja-Lonek

    Dzięki Hektorek, mimo wszystko nie ma żadnej reakcji.
    Zrobiłem tak jak w Twoim tekscie, sprawdziłem kilkakrotnie, dosłownie nic.

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Tv

    Yanc: yanc.sourceforge.net
    Może pomoże poprawnie skonfigurować XF86Config-4
    Sporo jest w dokumentacji sterownika.

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    bocian przyniosl
    Postów
    127
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Tam w tym opisie odnosnie konfiguracji wkradl sie drobny blad - w XF86Config-4 powinno byc :
    "MetaModes", a nie "MetaModels".
    Chociaz powiem szczerze, ze do tej pory udalo mi sie uruchomic na GF4-MX440 obraz na TV tylko w rozdzielczosci 640x480, co przy ustawieniu rozdzielczosci monitora 800x600 (lub 1024x768) dalo mi tylko wycinek ekranu.
    Jakby ktos chcial sie pobawic, to istnieje programik pod pingusia do przesylania obrazu z kart Nvidia - nazywa sie nvtv - zrodla mozna sciagnac z netu. Tam w srodowisku graficznym mozna sobie poprobowac ustawic tvout.

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    nvtv

    Ściągnąłem sobie nvtv i jak na razie jedynym efektem jego działania jest przeprogramowanie klawiatury tak, że zniknęły mi polskie litery (używam klawiatury maszynistki) i nie bardzo wiem, jak je przywrócić. Może ktoś mi pomoże? Jestem początkującym użytkownikiem linuxa.

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    bocian przyniosl
    Postów
    127
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    Re: nvtv

    Ściągnąłem sobie nvtv i jak na razie jedynym efektem jego działania jest przeprogramowanie klawiatury tak, że zniknęły mi polskie litery (używam klawiatury maszynistki) i nie bardzo wiem, jak je przywrócić. Może ktoś mi pomoże? Jestem początkującym użytkownikiem linuxa.
    Wejdz do centrum sterowania wpisujac jako root na terminalu:
    Kod:
    mcc
    Na zakladce Sprzet masz KeyboardDrake.
    Zmien ustawienia na polski (programisty) i zatwierdz zmiany. A z tym nvtv to trzeba sie troche pobawic z opcjami. Powodzenia :wink:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Montaż Video Na Mandrake?
    By DamiLKR in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 25.10.2004, 15:18
  2. Grafika W Mandrake 10
    By chcący in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 23.08.2004, 09:16
  3. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.07.2004, 01:53
  4. grafika w mandrake 9.2
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 20.03.2004, 19:30
  5. Jaka grafika do mandrake 9.2
    By papcio24 in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11.03.2004, 11:42

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •