Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Co się stanie, jeżeli źle stworzę jądro?
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Co się stanie, jeżeli źle stworzę jądro?

  1. #1
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141

    Co się stanie, jeżeli źle stworzę jądro?

    Pytanie: chciałbym skompilować nowego kernela, ale nie boję się, co się stanie, jak system nie będzie chciał się uruchomić. Mógłbym wtedy wprawdzie jeszcze raz zainstalować system, ale mam na dysku dane, które są:
    a) bardzo cenne
    B) nie moje
    We FreeBSD w przypadku źle skompilowanego jądra, można było bez problemu wystartować ze starego. Czy jest coś podobnego w Mandrakeu? Czy mam tylko "jeden strzał"? :shock:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517
    Jak coś źle pójdzie, to dostaniesz kernel panic Najważniejsze jest, żeby nie nadpisać starego jądra. Wtedy nie będzie problemu z wystartowaniem tego dobrze działającego i ponowną kompilacją nowego.

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Załóżmy, że:
    a) skompilowałem nowe jądro, ale jest "złe"
    B) zachowałem stare jądro
    Jak teraz wystartować system ze starego jądra?
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  5. #4
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    Jak sie korzysta z kernel-source z MDK to w usr/share/doc/kernel-source{werjsa} sa dwa pliki ktore opisuja instalacje jadra.
    Nie jestem na 100% pewien tylko na jakies 99% ze wykonujac te kroki co sa tam podane, nie bedzie trzeba nic gmerac w /boot i w /etc/lilo.conf On sam doda nowe jadro, doda jak dobrze pamietam tak: kernel-{wersja}-{data}
    Ogolnie nie pozostaje nic innego jak zrobic backup danych i sprobowac





  6. #5
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    Tylko mam mieszane uczucia co do tych zrodel z MDK. Jest tam nawrzucane duzo paczy, ale te zrodla sa 2 razy wieksze od tych Linusowych Ale przynajmniej samemu nie trzeba paczowac :wink:





  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Po skompilowaniu i umieszczeniu bzImage w /boot pod nazwa np. test26 i dodaniu odpowiedniego wpisu w /etc/lilo.conf (nowego!) bedziesz mogl odpalic sobie system z tego jajka, jak cos nie zadziala to mozesz uruchomic ze starego. :-D

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. zarty i dowcipy
    By Druciak in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 964
    Ostatni post / autor: 19.09.2016, 22:59
  2. Jakie Jądro Dla 1gb Ram-u?
    By TB1333 in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 14.11.2004, 16:41
  3. Zoltrix Spirit a jądro 2.6.3
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 30.03.2004, 15:33

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •