Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
shockavawe flash i java for Linux - pewnie już było, ale ...
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: shockavawe flash i java for Linux - pewnie już było, ale ...

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Pieczary
    Postów
    8
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    shockavawe flash i java for Linux - pewnie już było, ale ...

    proszę o jakieś wsparcie...
    dopiero zaczynam i jeszcze sporo się gubię ...
    gdzie mogę znaleźć shockavawe flash i java for Linux.
    ten shockavawe flash to do wyświetlania chyba animacji, a Java for Linux to obsługi m.in. czata
    wszedłem na stronkę http://rpm.pbone.net , wpisałem flash i wyszukał mi 200 *.rpm, ale niewiem co mam wybrać :shock:
    proszę o wytłumaczenie jak dla totalnego żółtodzioba (ale tylko w Linuxie )
    dzięki

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    szukaj rpm-ow odpowiednich dla twojej dystrybucji (okreslone w nazwie pakietu) np: *.mdk.i586.rpm
    zreszta na stronie ktora wymieniasz sa dokladne opisy do jakiej dystro nalezy dany pakiet :idea:

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Pieczary
    Postów
    8
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    mam Mandrake 9.2. więc jaka dystrybucja

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    mandrake 9.2!

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Pieczary
    Postów
    8
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    dzięki za adres, ale ...
    łomatko...
    ściągnął .... rpm.bin
    po kliknięciu nie instaluje... nie wiem co z tym zrobić...
    sorry, za lamerstwo, ale nie wiem - poważnie

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    sciagnij np. z http://rpm.pbone.net jave dla mandrake, nazwa pakietu: j2re-1.4.1_01-5mdk.i585.rpm (lub nowsza wersje odpowiednia dla posiadanej dystrybucji).

    sugerowal bym na poczatku szukac zawsze programow w pakietach .rpm (przynajmniej do czasu glebszego poznania linuxa) 8)

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

  10. #9
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    sciagnij np. z http://rpm.pbone.net jave dla mandrake, nazwa pakietu: j2re-1.4.1_01-5mdk.i585.rpm (lub nowsza wersje odpowiednia dla posiadanej dystrybucji).

    sugerowal bym na poczatku szukac zawsze programow w pakietach .rpm (przynajmniej do czasu glebszego poznania linuxa) 8)
    Java2 1.4.1 ma dziurę związaną z bezpieczeństwem, dość poważną. Java2 1.4.2 nie mam jej.

    dzięki za adres, ale ...
    łomatko...
    ściągnął .... rpm.bin
    po kliknięciu nie instaluje... nie wiem co z tym zrobić...
    sorry, za lamerstwo, ale nie wiem - poważnie
    Naucz się, że Linux to nie Windows, i nie wszystko da się zrobić, po protstu klikając dwa razy. Naucz się korzystać z konsoli, dzięki niej zrobisz te same rzeczy, które zrobiłbyś przez X-Window, o wiele szybciej i lepiej.

    Pisałem już o instalacji Javy, ale napiszę jeszcze raz: ściągnięty plik musi mieć nadane odpowiednie uprawnienia, tak żeby można go było uruchomić:
    chmod 777 <nazwa_pliku>

    Następnie "zmieniasz się" w roota i uruchamiasz tenże plik:
    ./<nazwa_pliku> (w folderze, w którym ten plik się znajduje)

    Powstanie plik .rpm, który instalujesz w taki (np.) sposób:
    rpm -ivh <nazwa_pliku> (oczywiście, wciąż jako root)

    I to tyle, jeżeli chodzi o instalację Javy.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Pieczary
    Postów
    8
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    wielkie dzięki Fajtłapie za adres do flasha - baaardzo pomocne to jest

    wielkie dzięki Escaflowne_RCS za wytłumaczenie tego wszystkiego. zainstalowałem Java2 1.4.2 (tzn. zmieniłem uprawnienia, potem z rooota na *.rpm, a dale to jush umiem )
    nie rozumiem dlaczego podrzuca się pliki w postaci *.rpm.bin
    zdaję sobie sprawę, że milion razy tłumaczyłeś jak instalować, ale jak wpadniesz na nasze forum samochodowe www.autocentrum.pl Palio/Siena/Albea i zapytasz po raz milionowy np. filterek oleum, to tesh Ci po raz milionowy odpowiemy - takie życie
    niestety po zainstalowaniu Java2 1.4.2 nie mam możliwości czatowania... co jeszcze potrzeba
    dzięki za cierpliwość

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Java I Flash Na Mozilla 1.7
    By Tomi915 in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 20.10.2004, 18:35
  2. Java I Flash Poraz Ostatni
    By lexicon in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 14.08.2004, 13:55
  3. java flash Mozilla problem
    By tt48 in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11.07.2004, 13:50
  4. Java i Flash w Linux(sie) - problemy z wyświetlaniem.
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 19.12.2003, 14:51

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •