Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Motorola Cable ModemSB4200
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Motorola Cable ModemSB4200

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Motorola Cable ModemSB4200

    Zainstalowalem sobie Mandrake 9.2, i niestety nie mam zielonego pojecia jak połączyc się z internetem. Posiadam Motorola Cable ModemSB4200, a internet mam z RTK (kablówka). Linux to jak na razie dla mnie czarna magia więc nie mam pojęcia co mam zrobic. Bede wdzięczny za wszelka pomoc.
    Ps. A ten modem mam podłączony przez USB a nie sieciówke co pewnie dodatkowo komplikuje sprawe. Jeżeli się nie myle to Linux wogóle mi tego modemu nie wykrywa.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    Spróbuj tak:
    Konfiguracja --> Konfiguracja komputera--> Sieć i internet -->DrakConnect -->Uruchom druida

    O ile dobrze pamiętam to ten modem jest obsługiwany przez sterownik cdcether (albo jakoś podobnie się zwie).
    Powodzenia

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Zrobiłem tak jak mówiłes. Po uruchomieniu druida zaznaczyłem 'Uzyj automatycznego wykrywania'. Pokazał się lista połaczen z której wybrałem ' Połączenie przez kablówke' . Dale j trzeba podać jakiego klijeta DHCP chce uzyć, mam do wyboru dhcp-cklient (domyślny), dhcpcd,dhcpxd. Próbowałem na wszystkich. Potem trzeba jeszcze podać IP i Maske (są podawane automatycznie). Dalej trzeba podać nazwe komputera i jeszcze na koniec pośrednika HTTP i FTP - te pola pozostawiłem puste. Niestety nic to nie dało dalej nie mam sieci. Ma kotoś moze jeszcze jakieś pomysły

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    A wybrałeś z listy ten sterownik ? cdcether ?

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    nie było takiego do wyboru

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    93
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Polecam tryb zaawansowany.
    Przy dostepnych 'polaczeniach' nie pisalo przy zadnym '-wykryte' ? Wtedy raczej doradzalbym ten wybor 8)

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Przy dostepnych 'polaczeniach' nie pisalo przy zadnym '-wykryte' . tryb zaawansowany te z nic nie daje.

  9. #8
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Zaczełem pisać wczoraj posta, ale musiałem po hamsku zresetować kompa i nic z tego nie wyszło, więc napiszę jeszcze raz, ale krótko:
    sam mam SB4100. Zrób tak:
    modprobe CDCEther (jako root)

    od tego momentu, twój modem będzie widziany przez system, jako dodatkowa karta sieciowa.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Naprawde WIELKIE DZIĘKI. Ja się z tym, juz od tygodnia mecze a tu wystarczyło jedno polecenie wpisać))). Jeszcze raz THX

  11. #10
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    No i zapomniałem
    Zapomniałem dopisać, co zrobić, żeby Internet był od razu po włączeniu kompa, a nie że trzeba za każdym razem wpisywać to polecenie.
    Jako root dopisz na końcu pliku /etc/rc.conf:
    Kod:
    modprobe CDCEther
    Od teraz, polecenie to będzie się wykonywać przy każdym starcie systemu
    Nie jest to może zbyt profesjonalne podejście do sprawy, ale na początek myślę, że wystarczy
    This is your life and it's ending one minute at a time.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Motorola E398 + Linux
    By barcin in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 27.01.2005, 19:43
  2. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02.11.2004, 01:19
  3. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 20.10.2004, 16:23
  4. Motorola Surfboard 5100
    By whyduck in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07.07.2004, 16:56

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •