Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Konfiguracja internetu ? Pomocy !
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Konfiguracja internetu ? Pomocy !

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    5
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Konfiguracja internetu ? Pomocy !

    Witam;

    Jestem nowym userem tego forum jak i Linuxa Mandrake 9.2, i pojawil sie problem przy konfigurowaniu internetu - a mianowicie:
    Moja karta sieciowa:
    Compex ReadyLink Express 10/100 Fast Ethernet
    Internet posiadam z sieci osiedlowej, i wiem ze serwer automatycznie przynajmniej w Win Xp wszystko sam konfigurowal(jezeli sie niemyle to funkcja ta nazywa sie dhcp).
    Uruchamiam druida ale tez nic nim nie zdziałam.
    Zrobilem screena moze cos pomoze:
    http://www.rufi213.webpark.pl/siec.jpg

    z gory dziekuje.

    Pozdrawiam
    r@lf

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z drugiej strony kabla ;)
    Postów
    219
    Wątków
    11
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    spróbuj bez pomocy druida
    I have Linux I am free

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    5
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    spróbuj bez pomocy druida
    no faktycznie mi pomogles :|

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Z tego co widze to eth0 masz down a nie up -> to na 100 % nie będzie działało. Poza tym radze sprawdzić wpis w pliku : /etc/resolv.conf -> gdzie powinny być : (przynajmniej tak mi się wydaje)

    #DNS'y tepsy 1 i drugi
    nameserver 194.204.159.1
    nameserver 194.204.152.34

    pozatym nie wiem czy masz wpisaną BRAME do internetu -> też ważna rzecz. Zresztą wiele zależy jak skonfigurowany jest serverek, co jest wpisane w pliku dhcp.conf bo można na wiele sposobów to zrobić. Radze sprawdzić na dzień dobry czy wogóle pinguje do serva (prawdopodobnie będzie to adres 192.168.0.1 lub 192.168.1.1 ale mogę się mylić) jak już powiedziałam na pewno nie pójdzie jak masz eth0 down. Poza tym jest jeszcze jedna ciekawa komenda ifconfig gdzie pokazuje ci obecny stan twoich interfejsów sieciowych.

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    5
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Z tego co widze to eth0 masz down a nie up -> to na 100 % nie będzie działało. Poza tym radze sprawdzić wpis w pliku : /etc/resolv.conf -> gdzie powinny być : (przynajmniej tak mi się wydaje)

    #DNS'y tepsy 1 i drugi
    nameserver 194.204.159.1
    nameserver 194.204.152.34

    pozatym nie wiem czy masz wpisaną BRAME do internetu -> też ważna rzecz. Zresztą wiele zależy jak skonfigurowany jest serverek, co jest wpisane w pliku dhcp.conf bo można na wiele sposobów to zrobić. Radze sprawdzić na dzień dobry czy wogóle pinguje do serva (prawdopodobnie będzie to adres 192.168.0.1 lub 192.168.1.1 ale mogę się mylić) jak już powiedziałam na pewno nie pójdzie jak masz eth0 down. Poza tym jest jeszcze jedna ciekawa komenda ifconfig gdzie pokazuje ci obecny stan twoich interfejsów sieciowych.



    BANO dzieki za zainteresowanie moze ty mi pomozesz.

    A wiec:
    - w pliku pliku : /etc/resolv.conf niema zadnego wpisu czysto.
    - pingowac takze nie pinguje pisze Network is unreachable.
    - w infconfig --> screen

    pozdrawiam
    r@lf

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Ale nie pinguje ci przy eth0 up ? bo jeżeli jest down to nie będzie pingować najpierw zrób żeby eth0 było up. Zresztą wpis w resolv.conf nie ma wpływu na pingowanie po sieci lokalnej. Pierwsza rzecz to zmuś eth0 żeby było up tzn włącz interfejs. powinno starczyć wpis z konsoli pod root ifconfig eth0 up - po ponownym wpisaniu komendy ifconfig pokaże czy eth0 jest włączone jaki numer ip jaka maska sieci jaki MAC itp. Potem spróbuj pinga jeżeli twój adres należy do danej sieci lokalnej to powinno pingować do serva przynajmniej. Na screenie masz tylko lo a nie ma wcale eth0 czyli sieć jest wyłączona to będzie ci pingować tylko na interfejsie lo.

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    5
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Ale nie pinguje ci przy eth0 up ? bo jeżeli jest down to nie będzie pingować najpierw zrób żeby eth0 było up. Zresztą wpis w resolv.conf nie ma wpływu na pingowanie po sieci lokalnej. Pierwsza rzecz to zmuś eth0 żeby było up tzn włącz interfejs. powinno starczyć wpis z konsoli pod root ifconfig eth0 up - po ponownym wpisaniu komendy ifconfig pokaże czy eth0 jest włączone jaki numer ip jaka maska sieci jaki MAC itp. Potem spróbuj pinga jeżeli twój adres należy do danej sieci lokalnej to powinno pingować do serva przynajmniej. Na screenie masz tylko lo a nie ma wcale eth0 czyli sieć jest wyłączona to będzie ci pingować tylko na interfejsie lo.
    a wiec wpisalem: ifconfig eth0 up i po ponownym wpisaniu ifconfig wyswietlilo mi --->screen, ale gdy wejde w ustawienia tam gdzie jest konfiguracja internetu to nadal jest down ?

  9. #8
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z drugiej strony kabla ;)
    Postów
    219
    Wątków
    11
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    spróbuj bez pomocy druida
    no faktycznie mi pomogles :|
    sorki popieprzyło mi się miałem na myśli co innego na myśli ale nawet nie powiem bo i tak byłoby źle :? a z tym druidem to się pomyliłem źle napisałem nie wiem dlaczego npisałem coś innego niż myślałem
    I have Linux I am free

  10. #9
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gliwice
    Postów
    5
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    BANO bawilem sie dzisiaj troche wpisywalem brame itp. i wkoncu pojawilo sie up przy sieci i moje Ip ale w protokole bylo static a nie dhcp ?
    Rowniez w ifconfig wyswietlalo ip itp.
    I nie dalo sie rowniez pingowac, przy zmianie protokol na dhcp znow padlo na down ?

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    11
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    sproboj programik netconfig

    W dystrybucjach Red Hat i Mandrake do konfiguracji sieci możesz użyć programu netconfig albo netcfg lub wyedytować plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
    i ponownie uruchomić sieć poleceniem:
    /etc/rc.d./init.d/network restart
    Ostatnią czynnością jest określenie, jakich serwerów DNS ma używać serwer linuksowy. Należy je wpisać do pliku /etc/reslov.conf, w przypadku TP S.A. będą to: nameserver 194.204.159.1 nameserver 1194.204.152.34

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. konfiguracja Internetu na MDK 10
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 17.06.2004, 13:23
  2. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 16.06.2004, 17:25
  3. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 31.03.2004, 20:51

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •