Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
nVIdia znów...
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: nVIdia znów...

  1. #1
    Avatar motto
    motto jest nieaktywny Jaskółka Europejska
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • JetWay VB400
      • Procesor:
      • Athlon XP 2400
      • Karta Graficzna:
      • GeForce IV
      • Karta Dźwiękowa:
      • AC'97
      • Monitor:
      • Philips170B
      • Kernel:
      • zazwyczaj najnowszy...
    Dystrybucja: Debian GNU/Linux
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Włocławek
    Wiek
    40
    Postów
    939
    Wątków
    101
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    nVIdia znów...

    Poza tym że opis który przeczytałem na tej grupie jest gówno wart z powodu nie umieszczenia informacji o konieczności dopisania modułu "nvidia" do /etc/modules to reszta się zgadza. Pod MDK 9.1 instalowałem steronwiki nVidia chyba z 30 razy. Co nie zmienia faktu, że pod MDK 9.2 nie mogę tego zrobić, zaczynają podnosić się X i wmiejscu w którym popwinienem zobaczyć ładne logo nVidia widzę kilka kresek i zwis systemu. Komuś udało sie odpalić nVidia na MDK 9.2 z 2.4.22-21-mdk
    Pozdrawiam

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Po pierwsze: uważaj na swój język...
    Po drugie: autor tego tekstu (czyli ja) testował kilkakrotnie tą metodę instalacji pod systemem Mandrake Linux 9.1, nic nie dopisywał do /etc/modules i wszystko działało
    Po trzecie: jak ci coś nie idzie, nie oznacza to od razu, że napisana instrukcja jest do d***.
    Chyba widzisz co jest z opisami instalacji Neostrady... Nie każdemu działa, więc tacy ludzie zgłaszają to, opisują swój problem a inni piszą dodatkowe opisy, które im pomagają, w tych wyjątkowych przypadkach...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Avatar motto
    motto jest nieaktywny Jaskółka Europejska
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • JetWay VB400
      • Procesor:
      • Athlon XP 2400
      • Karta Graficzna:
      • GeForce IV
      • Karta Dźwiękowa:
      • AC'97
      • Monitor:
      • Philips170B
      • Kernel:
      • zazwyczaj najnowszy...
    Dystrybucja: Debian GNU/Linux
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Włocławek
    Wiek
    40
    Postów
    939
    Wątków
    101
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    No tą metodę o której ja mówie podano mi na pl.comp.os.linux i też działała.
    Problem w tym, że nie działa w przypadku Mandrake Linux 9.2 (FiveStar) 2.4.22-21mdk-athlon-xp
    Tak więc udało się komuś uruchomic stery nVIdia na 9.2?
    Pozdrawiam

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    z wariatkowa
    Postów
    317
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Mi się udało. Po prostu je zainstalowałem i działały. Oczywiście trzeba było dopisać to XFree86-4 ten wpis "nvidia". X odpala się z niki OK, tylko nie można wrócić do trybu tekstowego bo pojawiają się jakieś kolorowe znaczki tylko. Poza tym wszystko działą OK.

    Mandrake 9.2, karta ASUS GeForce2 GTS Pro, Athlon 1400 na AMD 761 (Epox)

    Slig

  6. #5
    Avatar motto
    motto jest nieaktywny Jaskółka Europejska
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • JetWay VB400
      • Procesor:
      • Athlon XP 2400
      • Karta Graficzna:
      • GeForce IV
      • Karta Dźwiękowa:
      • AC'97
      • Monitor:
      • Philips170B
      • Kernel:
      • zazwyczaj najnowszy...
    Dystrybucja: Debian GNU/Linux
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Włocławek
    Wiek
    40
    Postów
    939
    Wątków
    101
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    No ja już tak po prsotu jak to robiłem w mdk91 instalowałme 2 razy

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    :idea: no to moze tak:

    Instalacja sterownika nvidia w Linux Mandrake 9.X.

    Najpierw należy pobrac 2 pliki:

    http://download.nvidia.com/XFree86_40/1.0-....0-3123.src.rpm
    http://download.nvidia.com/XFree86_40/1.0-....0-3123.src.rpm

    Teraz jako root należy zainstalować te źródła:
    rpm --rebuild NVIDIA_kernel-1.0-3123.src.rpm
    rpm --rebuild NVIDIA_GLX-1.0-3123.src.rpm

    Źródła instalują się w katalogu /usr/src/RPM/RPMS/i586
    Należy tam się udać i wydać takie komendy:
    rpm -Uvh NVIDIA_kernel-1.0-3123.i586.rpm
    rpm -Uvh NVIDIA_GLX-1.0.3123.i586.rpm

    Teraz jeszcze trzeba tylko zmienić wpis w pliku /etc/X11/XF86Config-4 (Section "Device")
    Driver "nv"
    na
    Driver "nvidia"

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Ok sprawdzę!

  9. #8
    Avatar motto
    motto jest nieaktywny Jaskółka Europejska
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • JetWay VB400
      • Procesor:
      • Athlon XP 2400
      • Karta Graficzna:
      • GeForce IV
      • Karta Dźwiękowa:
      • AC'97
      • Monitor:
      • Philips170B
      • Kernel:
      • zazwyczaj najnowszy...
    Dystrybucja: Debian GNU/Linux
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Włocławek
    Wiek
    40
    Postów
    939
    Wątków
    101
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    :idea: no to moze tak:

    Instalacja sterownika nvidia w Linux Mandrake 9.X.

    Najpierw należy pobrac 2 pliki:

    http://download.nvidia.com/XFree86_40/1.0-....0-3123.src.rpm
    http://download.nvidia.com/XFree86_40/1.0-....0-3123.src.rpm

    Teraz jako root należy zainstalować te źródła:
    rpm --rebuild NVIDIA_kernel-1.0-3123.src.rpm
    rpm --rebuild NVIDIA_GLX-1.0-3123.src.rpm

    Źródła instalują się w katalogu /usr/src/RPM/RPMS/i586
    Należy tam się udać i wydać takie komendy:
    rpm -Uvh NVIDIA_kernel-1.0-3123.i586.rpm
    rpm -Uvh NVIDIA_GLX-1.0.3123.i586.rpm

    Teraz jeszcze trzeba tylko zmienić wpis w pliku /etc/X11/XF86Config-4 (Section "Device")
    Driver "nv"
    na
    Driver "nvidia"
    NIE DZIAŁA!

  10. #9
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    :: GdaŃsK ::
    Postów
    28
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

  11. #10
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    Ale co dokładnie nie działa ? Gdzie sie sypie... podczas instalacji sterowników czy po ich zainstalowaniu ?

    Slig - aby zapobiec robieniu się takich badziewi w lilo.conf zmień wpis vga na normal,extended lub ask(wtedy będziesz miał wybór rozdzielczości trybu tekstowego przy uruchamianiu komputera), wpisz lilo w konsoli i zresetuj komputer. Po tych zabiegach powinno wszystko być okej.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Sterowniki Do Karty Sieciowej Wifi
    By Bieniu in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 10.04.2005, 22:14
  2. Nie Moge Uruchomić Tunera Tv+radio
    By darek_p in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26.11.2004, 21:20
  3. nvidia - problemy...
    By krytyk in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 03.06.2004, 18:18

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •