Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Tryb 3D (NVIDIA) uruchamia się tylko po zalogowaniu jako roo
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Tryb 3D (NVIDIA) uruchamia się tylko po zalogowaniu jako roo

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gorzów
    Postów
    4
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Tryb 3D (NVIDIA) uruchamia się tylko po zalogowaniu jako roo

    Po wielkich bojach zainstalowałem sterowniki NVIDII wg wskazówek z forum, ale jak przy starcie próbuje się zalogować jako zwykły użytkownik to mignie mi coś na monitorze, (po reakcji monitora poznaje, że próbuje zmienić tryb graficzny) i z powrotem wraca do ekranu logowania. Nie mogę więc wogóle uruchomić X'ów jako zwykły użytkownik. Jak zaloguję się na roota to jest OK. Coś mogłem pokiełbasić :?: Trzeba dodac, ze dopiero zaczynam z linux'em. Proszę o pomoc.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    Możliwe też, że znowu wychodzi na wierzch niedopracowanie przez nVidie tychże sterowników
    Przy okazji: o jakiej karcie graficznej tutaj mówimy?
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517
    Zaloguj się w trybie tekstowym jako zwykły użytkownik, wpisz startx. Jak się wykrzaczy to przeczytaj co wypluł, ewentualnie wklej to na forum. Tam powinno być rozwiązanie.

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gorzów
    Postów
    4
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    maja grafika to GF2 MX 400
    śćiągnęłem i zainstalowałem źródła:
    [i]ftp://fr2.rpmfind.net/linux/Mandrake...10mdk.i586.rpm

    następnie w po opuszczeniu okienek zainstalowałem sterowniki grafiki:
    su
    chmod +x NVIDIA-Linux-x86-1.0-4496-pkg2.run
    ./NVIDIA-Linux-x86-1.0-4496-pkg2.run


    oto co mam zainstalowane:
    [i][root@host-62-141-235-141 root]# rpm -qa |grep kernel
    kernel-source-2.4.22-10mdk
    kernel-2.4.22.10mdk-1-1mdk


    zalogowałem się w konsoli jako zwykły użytkownik i wpisałem startx . Wtedy pojawia się logo NVIDII, próbuje zmienić tryb graficzny a potem wraca do konsoli i na ekranie mam coś takiego:
    <span style='color:darkblue'>...
    coś tam, wygląda ok
    ...
    (EE) Failed to load module "GLcore" (module does not exist, 0)
    Symbol __glxActiveScreens from module /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdri.a is unresolved!
    Symbol __glxActiveScreens from module /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdri.a is unresolved!
    </span>
    ale na roocie jest to samo plus:
    AUDIT: data i godz.: 2868 X: client 5 rejected from local host

    i mimo to się uruchamia
    Nie mam pojęcia o co chodzi :?:

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    Fragment instrukcji instalacji sterowników nVidia z tego Forum:
    Przejdź do sekcji "Module" i dopisz linijkę Load "glx" (jeżeli już jest, nie dopisuj jej).
    Wstaw też znak # przed linijki:
    Load "dri"
    Load "GLcore"
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gorzów
    Postów
    4
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Może to będzie jakaś wskazówka:
    Do tej pory zawsze próbowałem zalogować się do GNOMA i mnie wywalało. Spróbowałem KDE i przy ładowaniu wywaliło mi taki komunikat:
    [i]'No write access to /home/greg/.ICEauthority'.
    Może chodzi o jakieś prawa dostępu dla użytkownika, bo spróbowałem jeszcze ICEWM i uruchomiło się bez problemu dla zwykłego użytkownika z obsługą 3D. Czy ktoś wie co mam zrobić?

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    [i]'No write access to /home/greg/.ICEauthority'.
    Kurcze, przeciez napisał co mu źle. Nie masz prawa zapisu do pliku .ICEauthority
    Kod:
    chmod 666 .ICEauthority
    wystarczy.

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gorzów
    Postów
    4
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Pomogło. Dzięki. 8)
    Dla was rzecz oczywista a dla mnie nie.
    Moge teraz szukać nowego problemu. Może np. poznam pare podstawowych kodów (poleceń).

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Powolny Mandrake
    By piter10 in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 03.04.2005, 08:52
  2. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 08.12.2004, 17:38
  3. strona z forum uruchamia się jako strona główna
    By Anonymous in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 06.04.2004, 06:58
  4. Mandrake 9.2 i Radeon 9200 tylko tryb txt
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 05.03.2004, 23:00
  5. Problem z KDE przy zalogowaniu jako root
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 11.09.2003, 20:49

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •