Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Tryb 3D (NVIDIA) uruchamia się tylko po zalogowaniu jako roo
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Tryb 3D (NVIDIA) uruchamia się tylko po zalogowaniu jako roo

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gorzów
    Postów
    4
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Tryb 3D (NVIDIA) uruchamia się tylko po zalogowaniu jako roo

    Po wielkich bojach zainstalowałem sterowniki NVIDII wg wskazówek z forum, ale jak przy starcie próbuje się zalogować jako zwykły użytkownik to mignie mi coś na monitorze, (po reakcji monitora poznaje, że próbuje zmienić tryb graficzny) i z powrotem wraca do ekranu logowania. Nie mogę więc wogóle uruchomić X'ów jako zwykły użytkownik. Jak zaloguję się na roota to jest OK. Coś mogłem pokiełbasić :?: Trzeba dodac, ze dopiero zaczynam z linux'em. Proszę o pomoc.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Możliwe też, że znowu wychodzi na wierzch niedopracowanie przez nVidie tychże sterowników
    Przy okazji: o jakiej karcie graficznej tutaj mówimy?
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517
    Zaloguj się w trybie tekstowym jako zwykły użytkownik, wpisz startx. Jak się wykrzaczy to przeczytaj co wypluł, ewentualnie wklej to na forum. Tam powinno być rozwiązanie.

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gorzów
    Postów
    4
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    maja grafika to GF2 MX 400
    śćiągnęłem i zainstalowałem źródła:
    [i]ftp://fr2.rpmfind.net/linux/Mandrake...10mdk.i586.rpm

    następnie w po opuszczeniu okienek zainstalowałem sterowniki grafiki:
    su
    chmod +x NVIDIA-Linux-x86-1.0-4496-pkg2.run
    ./NVIDIA-Linux-x86-1.0-4496-pkg2.run


    oto co mam zainstalowane:
    [i][root@host-62-141-235-141 root]# rpm -qa |grep kernel
    kernel-source-2.4.22-10mdk
    kernel-2.4.22.10mdk-1-1mdk


    zalogowałem się w konsoli jako zwykły użytkownik i wpisałem startx . Wtedy pojawia się logo NVIDII, próbuje zmienić tryb graficzny a potem wraca do konsoli i na ekranie mam coś takiego:
    <span style='color:darkblue'>...
    coś tam, wygląda ok
    ...
    (EE) Failed to load module "GLcore" (module does not exist, 0)
    Symbol __glxActiveScreens from module /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdri.a is unresolved!
    Symbol __glxActiveScreens from module /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdri.a is unresolved!
    </span>
    ale na roocie jest to samo plus:
    AUDIT: data i godz.: 2868 X: client 5 rejected from local host

    i mimo to się uruchamia
    Nie mam pojęcia o co chodzi :?:

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Fragment instrukcji instalacji sterowników nVidia z tego Forum:
    Przejdź do sekcji "Module" i dopisz linijkę Load "glx" (jeżeli już jest, nie dopisuj jej).
    Wstaw też znak # przed linijki:
    Load "dri"
    Load "GLcore"
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gorzów
    Postów
    4
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Może to będzie jakaś wskazówka:
    Do tej pory zawsze próbowałem zalogować się do GNOMA i mnie wywalało. Spróbowałem KDE i przy ładowaniu wywaliło mi taki komunikat:
    [i]'No write access to /home/greg/.ICEauthority'.
    Może chodzi o jakieś prawa dostępu dla użytkownika, bo spróbowałem jeszcze ICEWM i uruchomiło się bez problemu dla zwykłego użytkownika z obsługą 3D. Czy ktoś wie co mam zrobić?

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    [i]'No write access to /home/greg/.ICEauthority'.
    Kurcze, przeciez napisał co mu źle. Nie masz prawa zapisu do pliku .ICEauthority
    Kod:
    chmod 666 .ICEauthority
    wystarczy.

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Gorzów
    Postów
    4
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Pomogło. Dzięki. 8)
    Dla was rzecz oczywista a dla mnie nie.
    Moge teraz szukać nowego problemu. Może np. poznam pare podstawowych kodów (poleceń).

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Powolny Mandrake
    By piter10 in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 03.04.2005, 10:52
  2. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 08.12.2004, 19:38
  3. strona z forum uruchamia się jako strona główna
    By Anonymous in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 06.04.2004, 08:58
  4. Mandrake 9.2 i Radeon 9200 tylko tryb txt
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 06.03.2004, 01:00
  5. Problem z KDE przy zalogowaniu jako root
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 11.09.2003, 22:49

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •