Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Nie uruchamia się DrakConfig
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Nie uruchamia się DrakConfig

  1. #1
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6

    Nie uruchamia się DrakConfig

    Oto co otrzymuję przy próbie uruchmonienia go:

    Kod:
    $ DrakConf
    
    Can't locate loadable object for module c::stuff in @INC (@INC contains: /usr/lib/libDrakX /usr/lib/perl5/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.1 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/site_perl /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.0 /usr/lib/perl5/vendor_perl .) at /usr/lib/libDrakX/c.pm line 5
    
    Compilation failed in require at /usr/lib/libDrakX/c.pm line 5.
    
    BEGIN failed--compilation aborted at /usr/lib/libDrakX/c.pm line 5.
    
    Compilation failed in require at /usr/lib/libDrakX/log.pm line 7.
    
    BEGIN failed--compilation aborted at /usr/lib/libDrakX/log.pm line 7.
    
    Compilation failed in require at /usr/lib/libDrakX/run_program.pm line 7.
    
    BEGIN failed--compilation aborted at /usr/lib/libDrakX/run_program.pm line 7.
    
    Compilation failed in require at /usr/lib/libDrakX/common.pm line 7.
    
    BEGIN failed--compilation aborted at /usr/lib/libDrakX/common.pm line 7.
    
    Compilation failed in require at /usr/bin/mcc line 26.
    
    BEGIN failed--compilation aborted at /usr/bin/mcc line 26.
    Podobne błędy wyskakują im przy próbie odpalenia dowolnego Draka, zarówno przez zwykłego usera jak i roota.

    P.S.
    Jaki program do zmiany rozmiaru partycji polecilibyście ?
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Odnośnie pierwszej części postu: co instalowałeś ostatnio? Wygląda na to, że masz duży problem. Jakiś czas temu miałem podobny problem i nie udało mi się go rozwiązać. Musiałem reinstalować system
    Druga część pytania (tzw. Ps): z utratę danych, czy bez utraty danych (a'la PM)?
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517
    Hmmm... A sprwdzałeś uprawnienia do tych plików? Może kto inny jest właściecielem? Zajrzyj też do tych plików o których jest mowa. Zobacz gdzie co się odwołuje.

    A drugie pytanie: ja ostatnio zmieniałem rozmiar partycji tym takim mandrekowym narzędziem co to w Centrum Sterowanie jest. Poszło wszystko gładko. Nie wiem na jakim filesystemi'e chcesz to zmienić, ja moge powiedzieć, że zmieniałem na ext3. Wszystko pięknie gładko, nawet nie musiałem formatowac partycji którą zmniejszyłem (a jest tam mój /home ) Oczywiście kopia zapasowa obowiązkowa!

  5. #4
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    Ot i problem - właśnie nie wiem po czym draki odmówiły współpracy. Instalowałem dziesiątki rzeczy i przy próbie zmiany czegoś okazało się, że odmówiły współpracy.

    W związku z tym chciałem jeszcze potwierdzić jedną rzecz. Gdyby koło Mandrake chciał zainstalować inną distro to obywdwie będą korzystały z tego samego swapa i home, ale root muszą mieć oddzielne, tak?
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Odnośnie programów do "zabawy" partycjami:
    FIPS
    GNU Parted
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517

    W związku z tym chciałem jeszcze potwierdzić jedną rzecz. Gdyby koło Mandrake chciał zainstalować inną distro to obywdwie będą korzystały z tego samego swapa i home, ale root muszą mieć oddzielne, tak?
    Tak partycja root, czyli / powinny byc odzdzielnie. Inaczej raczej
    będą kwiatki. Np. wspólny katalog /etc i różne skrypty startowe.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mozilla 1.6 / 1.7nie Uruchamia Się
    By MaciejRozmus in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 13.08.2004, 12:25
  2. Nie Uruchamia Sie Instalator
    By Łuksik in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 07.08.2004, 12:36
  3. Windows nie uruchamia się
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.07.2004, 17:36
  4. Boot loader nie uruchamia się
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 04.03.2004, 22:14
  5. Liniuks się nie uruchamia
    By Pierzak in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 03.03.2004, 18:28

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •