Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Urpmi - konfiguracja i używanie (dla początkujących)
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Urpmi - konfiguracja i używanie (dla początkujących)

  1. #1
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    43
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    214
    Reputacja
    2735

    Urpmi - konfiguracja i używanie (dla początkujących)

    Konfiguracja i używanie urpmi
    Czym jest urpmi?
    Urpmi to manager pakietów rpm w dystrybucji Mandrake, który obsługuje system zależności, dzięki czemu instalacja rpmów staje się dużo łatwiejsza.
    Dzięki urpmi możesz instalować nie tylko lokalne pakiety (z dysku lub CD), lecz także pakiety dostępne w internecie (np. na serwerach ftp). Aby moć korzystać z takich źródeł oprogramowania musimy je zdefiniować oraz pobrać listę pakietów dostępnych w danym repozytorium. Służy do tego polecenie:
    Kod:
    urpmi.addmedia <nazwa> <adres> [with <scieżka do pliku syntezy>]
    Dodajmy więc kilka podstawowych żródeł pakietów
    (Przykłady odnoszą się do Mandrake 9.2 (FiveStar))

    Źródło updates - oficjalne uaktualnienia dla Mandrake, wraz z dotyczącymi bezpieczeństwa
    Kod:
    urpmi.addmedia --update updates ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/mandrake/updates/9.2/RPMS/ with ../base/hdlist.cz
    Źródło contrib - pakiety które nie znalazły się w dystrybucji
    Kod:
    urpmi.addmedia contrib http://mandrake.redbox.cz/Mandrake-devel/contrib/RPMS with ./synthesis.hdlist.cz
    Źródło plf - pakiety nie umieszczone w dystrybucji z powodów "licencyjnych" (m.innymi Mplayer+kodeki, P2P)
    Kod:
     urpmi.addmedia plf http://mandrakeusers.com/PLF/mandrake/9.2 with hdlist.cz
    Po wydaniu każdego z tych poleceń musimy poczekać aż zostanie sciągnięta lista dostępnych pakietów.

    Teraz możemy już wygodnie instalować dostępne pakiety poleceniem:
    Kod:
    urpmi <nazwa_pakietu>
    lub też za pomocą graficznego narzędzia RpmDrake dostępnego w Centrum Sterowania Mandrake ( Konfiguracja -> Konfiguracja komputera -> Zarządzanie oprogramowaniem -> RpmDrake ).
    Zauważcie że urpmi samo troszczy się o sciągnięcie i zainstalowanie zależności

    życzę szybkich transferów ..

    Przydatne linki:
    http://easyurpmi.zarb.org/ - Łatwa konfiguracja urpmi.
    Inne repozytoria z rpmami dla Mandrake:
    MandrakeClub
    Thac's RPMS
    rpmhelp.net

    A oprócz tego URPMIzator ze strony www.mandrake.int.pl


    -----------
    edit
    -----------

    Łatwa konfiguracja urpmi:

    http://urpmi-addmedia.org/
    http://easyurpmi.zarb.org/
    http://katu.zarb.org/~trem/easyurpmi/
    http://urpmi.borgnet.us/
    http://www.linuxfordummies.org/addmedia/
    http://www.ianmacgregor.net/addmedia/
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 25.10.2010 o 11:03

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    mam maly problem. konfiguruje wszystko tak jak jest napisane i znajdoje pakiecik (mplayer) i kiedy go zaczynam sciagac to mam komunikat "bad. nie mozna rozpoznac nazwy komputera".
    to jest z kolei wypis z konsoli (tez jest blad ale mam jakies takie wrazenie ze nie ten sam):

    Kod:
    [root@localhost karbos]# urpmi mplayer
    
    nie można przypisać nośnika "update_source" do konta, gdyż nie istnieje plik listy [/var/lib/urpmi/list.update_source]
    
    Zostaną zainstalowane następujące pakiety w celu spełnienia zależności (7 MB):
    
    libdha0.1-0.91-7.1.92mdk.i586
    
    libpostproc0-0.91-7.1.92mdk.i586
    
    mplayer-0.91-7.1.92mdk.i586
    
    W porządku? (T/n) t
    
      ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/mandrake/updates/9.2/RPMS/mplayer-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm
    
      ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/mandrake/updates/9.2/RPMS/libpostproc0-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm
    
      ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/mandrake/updates/9.2/RPMS/libdha0.1-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm
    
    instalowanie /var/cache/urpmi/rpms/mplayer-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm /var/cache/urpmi/rpms/libpostproc0-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm /var/cache/urpmi/rpms/libdha0.1-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm
    
    
    
    Instalacja nie powiodła się:
    
        Pakiet libdvdread.so.3 jest wymagany przez mplayer-0.91-7.1.92mdk
    
        Pakiet libdv.so.2 jest wymagany przez mplayer-0.91-7.1.92mdk
    
        Pakiet libggi.so.2 jest wymagany przez mplayer-0.91-7.1.92mdk
    
        Pakiet liblirc_client.so.0 jest wymagany przez mplayer-0.91-7.1.92mdk
    
        Pakiet liblzo.so.1 jest wymagany przez mplayer-0.91-7.1.92mdk
    help !
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 25.10.2010 o 11:01
    karbos

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    43
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    214
    Reputacja
    2735
    Instalator nie może odszukać kilku plików
    Spróbuj może Odpalić Centrum Sterowania Mandrake (polecenie mcc) i sprawdź tam w Manadżerze nosników czy nie masz powyłączanych kilku z nich np. CD1, 2 i 3.
    Np. plik libdvdread.so.3 pochodzi z pakietu libdvdread3, który powinien być na płytkach.
    Jeśli nie masz płytek to idź na http://urpmi.org/easyurpmi/index.php i postępując zgodnie z opisem dodaj nośnik main.

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    teraz z plyty odczytuje bez konca :?. caly czas czyta czyta czyta i nie moze doczytac. hyba po prostu nie rozpoznaje plytek hociaz wkladam dobre. poza tym na poczatku szukania zrodel mam taki linie:
    Kod:
    unable to take medium "update_source" into account as no list file [/var/lib/urpmi/list.update_source] exists
    
    unable to access hdlist file of "urpmi.addmedia contrib", medium ignored
    co zrobic ?!
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 25.10.2010 o 10:56
    karbos

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    To chyba coś z napendem jest nie dobże bo sytuacja powtaża sie w kilku innych miejscach. Mam jednak dwa CD-ROM'y tylko on koniecznie chce czytać z nagrywarki (nagrywarka to master - moze to dlatego?). Jak zprawić żeby czytał z drugigo CD-ROM'u
    karbos

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Wejherowo
    Postów
    187
    Wątków
    30
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    To jest świetne! W końcu przeczytałem z ulgą "Wszystkie pakiety zostały pomyślnie zainstalowane"! URPMI jest super. Windows może się schować!

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    a jak można dodać żrudła z płyt bo tak sie składa ze przez przypadek usunelem pierwszą płyte jako żrudło :roll:
    karbos

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Kod:
    urpmi.addmedia plf http://mandrakeusers.com/PLF/mandrake/9.2 with hdlist.cz
    root@localhost dominik]# urpmi.addmedia plf http://mandrakeusers.com/PLF/mandrake/9.2 with hdlist.cz
    dodany nośnik plf
    sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.Installation CD 1 (x86) (cdrom1).cz]
    sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.Installation CD 2 (x86) (cdrom2).cz]
    sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.International CD (x86) (cdrom3).cz]
    sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.updates.cz]
    sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.contrib.cz]

    ciagle tylko sprawdza i sprawdza i jakos niemoze sprawdzic - co jest grane
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 25.10.2010 o 10:54

  10. #9
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    43
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    214
    Reputacja
    2735
    Hmm też dzisiaj miałem to samo z PLFem .
    Może serwer im nie działa, na szczęście zawsze możesz skonfigurować sobie pobieranie z innego serwera zobacz na http://urpmi.org/easyurpmi/index.php

  11. #10
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    genialna rzecz... ciekawe kiedy gate$ uzna to za wlasny pomysl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Urpmi Konfiguracja - Problem
    By b0ro in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 23.02.2005, 22:24
  2. Urpmi Na Wstecznym.....
    By vince-mystery in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05.02.2005, 03:10
  3. Ręczna Konfiguracja Urpmi
    By horeb in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 20.12.2004, 22:28
  4. [problem] Dodawanie Zródeł Do Urpmi
    By RoZaRt in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 04.08.2004, 10:52
  5. URPMI - automatyczna konfiguracja
    By Mortas in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 28.04.2004, 14:38

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •