Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Urpmi - konfiguracja i używanie (dla początkujących)
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Urpmi - konfiguracja i używanie (dla początkujących)

  1. #1
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735

    Urpmi - konfiguracja i używanie (dla początkujących)

    Konfiguracja i używanie urpmi
    Czym jest urpmi?
    Urpmi to manager pakietów rpm w dystrybucji Mandrake, który obsługuje system zależności, dzięki czemu instalacja rpmów staje się dużo łatwiejsza.
    Dzięki urpmi możesz instalować nie tylko lokalne pakiety (z dysku lub CD), lecz także pakiety dostępne w internecie (np. na serwerach ftp). Aby moć korzystać z takich źródeł oprogramowania musimy je zdefiniować oraz pobrać listę pakietów dostępnych w danym repozytorium. Służy do tego polecenie:
    Kod:
    urpmi.addmedia <nazwa> <adres> [with <scieżka do pliku syntezy>]
    Dodajmy więc kilka podstawowych żródeł pakietów
    (Przykłady odnoszą się do Mandrake 9.2 (FiveStar))

    Źródło updates - oficjalne uaktualnienia dla Mandrake, wraz z dotyczącymi bezpieczeństwa
    Kod:
    urpmi.addmedia --update updates ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/mandrake/updates/9.2/RPMS/ with ../base/hdlist.cz
    Źródło contrib - pakiety które nie znalazły się w dystrybucji
    Kod:
    urpmi.addmedia contrib http://mandrake.redbox.cz/Mandrake-devel/contrib/RPMS with ./synthesis.hdlist.cz
    Źródło plf - pakiety nie umieszczone w dystrybucji z powodów "licencyjnych" (m.innymi Mplayer+kodeki, P2P)
    Kod:
     urpmi.addmedia plf http://mandrakeusers.com/PLF/mandrake/9.2 with hdlist.cz
    Po wydaniu każdego z tych poleceń musimy poczekać aż zostanie sciągnięta lista dostępnych pakietów.

    Teraz możemy już wygodnie instalować dostępne pakiety poleceniem:
    Kod:
    urpmi <nazwa_pakietu>
    lub też za pomocą graficznego narzędzia RpmDrake dostępnego w Centrum Sterowania Mandrake ( Konfiguracja -> Konfiguracja komputera -> Zarządzanie oprogramowaniem -> RpmDrake ).
    Zauważcie że urpmi samo troszczy się o sciągnięcie i zainstalowanie zależności

    życzę szybkich transferów ..

    Przydatne linki:
    http://easyurpmi.zarb.org/ - Łatwa konfiguracja urpmi.
    Inne repozytoria z rpmami dla Mandrake:
    MandrakeClub
    Thac's RPMS
    rpmhelp.net

    A oprócz tego URPMIzator ze strony www.mandrake.int.pl


    -----------
    edit
    -----------

    Łatwa konfiguracja urpmi:

    http://urpmi-addmedia.org/
    http://easyurpmi.zarb.org/
    http://katu.zarb.org/~trem/easyurpmi/
    http://urpmi.borgnet.us/
    http://www.linuxfordummies.org/addmedia/
    http://www.ianmacgregor.net/addmedia/
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 25.10.2010 o 13:03

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    mam maly problem. konfiguruje wszystko tak jak jest napisane i znajdoje pakiecik (mplayer) i kiedy go zaczynam sciagac to mam komunikat "bad. nie mozna rozpoznac nazwy komputera".
    to jest z kolei wypis z konsoli (tez jest blad ale mam jakies takie wrazenie ze nie ten sam):

    Kod:
    [root@localhost karbos]# urpmi mplayer
    
    nie można przypisać nośnika "update_source" do konta, gdyż nie istnieje plik listy [/var/lib/urpmi/list.update_source]
    
    Zostaną zainstalowane następujące pakiety w celu spełnienia zależności (7 MB):
    
    libdha0.1-0.91-7.1.92mdk.i586
    
    libpostproc0-0.91-7.1.92mdk.i586
    
    mplayer-0.91-7.1.92mdk.i586
    
    W porządku? (T/n) t
    
      ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/mandrake/updates/9.2/RPMS/mplayer-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm
    
      ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/mandrake/updates/9.2/RPMS/libpostproc0-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm
    
      ftp://ftp.cesnet.cz/OS/Linux/Mandrake/mandrake/updates/9.2/RPMS/libdha0.1-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm
    
    instalowanie /var/cache/urpmi/rpms/mplayer-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm /var/cache/urpmi/rpms/libpostproc0-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm /var/cache/urpmi/rpms/libdha0.1-0.91-7.1.92mdk.i586.rpm
    
    
    
    Instalacja nie powiodła się:
    
        Pakiet libdvdread.so.3 jest wymagany przez mplayer-0.91-7.1.92mdk
    
        Pakiet libdv.so.2 jest wymagany przez mplayer-0.91-7.1.92mdk
    
        Pakiet libggi.so.2 jest wymagany przez mplayer-0.91-7.1.92mdk
    
        Pakiet liblirc_client.so.0 jest wymagany przez mplayer-0.91-7.1.92mdk
    
        Pakiet liblzo.so.1 jest wymagany przez mplayer-0.91-7.1.92mdk
    help !
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 25.10.2010 o 13:01
    karbos

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    Instalator nie może odszukać kilku plików
    Spróbuj może Odpalić Centrum Sterowania Mandrake (polecenie mcc) i sprawdź tam w Manadżerze nosników czy nie masz powyłączanych kilku z nich np. CD1, 2 i 3.
    Np. plik libdvdread.so.3 pochodzi z pakietu libdvdread3, który powinien być na płytkach.
    Jeśli nie masz płytek to idź na http://urpmi.org/easyurpmi/index.php i postępując zgodnie z opisem dodaj nośnik main.

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    teraz z plyty odczytuje bez konca :?. caly czas czyta czyta czyta i nie moze doczytac. hyba po prostu nie rozpoznaje plytek hociaz wkladam dobre. poza tym na poczatku szukania zrodel mam taki linie:
    Kod:
    unable to take medium "update_source" into account as no list file [/var/lib/urpmi/list.update_source] exists
    
    unable to access hdlist file of "urpmi.addmedia contrib", medium ignored
    co zrobic ?!
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 25.10.2010 o 12:56
    karbos

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    To chyba coś z napendem jest nie dobże bo sytuacja powtaża sie w kilku innych miejscach. Mam jednak dwa CD-ROM'y tylko on koniecznie chce czytać z nagrywarki (nagrywarka to master - moze to dlatego?). Jak zprawić żeby czytał z drugigo CD-ROM'u
    karbos

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Wejherowo
    Postów
    187
    Wątków
    30
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    To jest świetne! W końcu przeczytałem z ulgą "Wszystkie pakiety zostały pomyślnie zainstalowane"! URPMI jest super. Windows może się schować!

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    a jak można dodać żrudła z płyt bo tak sie składa ze przez przypadek usunelem pierwszą płyte jako żrudło :roll:
    karbos

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Kod:
    urpmi.addmedia plf http://mandrakeusers.com/PLF/mandrake/9.2 with hdlist.cz
    root@localhost dominik]# urpmi.addmedia plf http://mandrakeusers.com/PLF/mandrake/9.2 with hdlist.cz
    dodany nośnik plf
    sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.Installation CD 1 (x86) (cdrom1).cz]
    sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.Installation CD 2 (x86) (cdrom2).cz]
    sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.International CD (x86) (cdrom3).cz]
    sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.updates.cz]
    sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.contrib.cz]

    ciagle tylko sprawdza i sprawdza i jakos niemoze sprawdzic - co jest grane
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 25.10.2010 o 12:54

  10. #9
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    Hmm też dzisiaj miałem to samo z PLFem .
    Może serwer im nie działa, na szczęście zawsze możesz skonfigurować sobie pobieranie z innego serwera zobacz na http://urpmi.org/easyurpmi/index.php

  11. #10
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    genialna rzecz... ciekawe kiedy gate$ uzna to za wlasny pomysl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Urpmi Konfiguracja - Problem
    By b0ro in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 24.02.2005, 00:24
  2. Urpmi Na Wstecznym.....
    By vince-mystery in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05.02.2005, 05:10
  3. Ręczna Konfiguracja Urpmi
    By horeb in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 21.12.2004, 00:28
  4. [problem] Dodawanie Zródeł Do Urpmi
    By RoZaRt in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 04.08.2004, 12:52
  5. URPMI - automatyczna konfiguracja
    By Mortas in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 28.04.2004, 16:38

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •