Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
obsloga mplayera
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: obsloga mplayera

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    obsloga mplayera

    udalo mi sie uruhomic film w mplayerze na pelnym ekranie i z napisami. nie wiem tylko jak przewijac film i wydawac inne komendy kture sa opisane jak wydaje komende "mplayer --help". tam jest naprzyklad ze przewinac do przodu o 10s to "->". no to pisze w trakcie trwania filmu "->" i nic sie nie dzieje to dozocam jeszcze enter i sie film wylacza. poza tym jak film poleci jakis czas to sie wylacza i w konsoli jest taki text:

    MPlayer interrupted by signal 11 in module: decode_video
    - MPlayer crashed by bad usage of CPU/FPU/RAM.
    Recompile MPlayer with --enable-debug and make a 'gdb' backtrace and
    disassembly. For details, see DOCS/en/bugreports.html#crash
    - MPlayer crashed. This shouldn't happen.
    It can be a bug in the MPlayer code _or_ in your drivers _or_ in your
    gcc version. If you think it's MPlayer's fault, please read
    DOCS/en/bugreports.html and follow the instructions there. We can't and
    won't help unless you provide this information when reporting a possible bug.

    i jak wezme w trybie graficznym otwoz w->inne iwybieram mplayera to tez sie wylacza i w tym samym momencie. da sie moze jakos wlaczyc tryb graficzny z prostymi przyciskami i prewijarka bo to by mi bardziej odpowiadalo.

    pozdr dla wszystkih
    karbos

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Wersja GUI Mplayera to gmplayer.
    Odnośnie wciśnięcia: -> - mogę się mylić, ale czy nie chodzi tu wciśnięcie przycisku "strzałka w prawo"?
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    :: GdaŃsK ::
    Postów
    28
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    hehe ... pewnie ze strzała w prawo wystarczy albo w lewo jak do tyłu
    Gadu-Gadu - 4122486

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    z wariatkowa
    Postów
    317
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Ja mam niezłe zadanie... Jak zmusić MPlayer, żeby wyświetlał film na TV. Jest tam możliwość zmiany Video Output ale jak dodać do tej listy swoje wyjście TV

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    :: GdaŃsK ::
    Postów
    28
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Miastopowyżej100tyś.
    Postów
    4
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Jak to zrobić ???

    Ja mam niezłe zadanie... Jak zmusić MPlayer, żeby wyświetlał film na TV. Jest tam możliwość zmiany Video Output ale jak dodać do tej listy swoje wyjście TV
    NO właśnie , Jak zmusić to coś do tego czegoś, Mam ten sam problem,
    ŃeizD radził mi
    Spróbuj # ./configure --help

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    sprawdzilem. jak sie naacisnie strzalke w prawo to sie nic nie dzieje ale strzalka w gore opisana jako przewiniecie hiba o 1 min. dziala. pozostaje jednak problem z wylaczaniem sie bez wyraznej przyczyny. to jest text wyswietlany wtedy w konsoli:

    MPlayer interrupted by signal 11 in module: decode_video
    - MPlayer crashed by bad usage of CPU/FPU/RAM.
    Recompile MPlayer with --enable-debug and make a 'gdb' backtrace and
    disassembly. For details, see DOCS/en/bugreports.html#crash
    - MPlayer crashed. This shouldn't happen.
    It can be a bug in the MPlayer code _or_ in your drivers _or_ in your
    gcc version. If you think it's MPlayer's fault, please read
    DOCS/en/bugreports.html and follow the instructions there. We can't and
    won't help unless you provide this information when reporting a possible bug.
    Successfully enabled DPMS

    moze cos poradzicie

    ps. wersja gui (gmplayer) to wersja graficzna tak
    karbos

  9. #8
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    tak.
    Uzyskasz ją, jeżeli wpiszesz przed kompilacją:
    ./configure --with-gui

    A jak się nie chcesz męczyć, po prostu ściągnij RPMy
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  10. #9
    Dołączył
    Nov 2003
    Postów
    86
    Wątków
    21
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Aby obejrzeć film na TV trzeba edytować plik XF86Config-4 w /etc/X11
    Oto przepis. Ja go próbowałem na nVidii i chula:

    Najpierw zrób kopie tego pliku:

    cp /etc/X11/XF86Config-4 /etc/X11/XF86Config-zapasowy

    Poszło gładko? Jeśli nie to znaczy że nie korzystasz X Window System dla SVGA, spróbuj poszukać samego XF86Config, niestety nie sprawdzałem jak taki plik się zachowuje przy podłączonym urządzeniu do TV-OUT.

    Czas dopisać stosowne zmiany do XF86Config-4, zaczynamy go edytować.
    Wstawiamy poniższe opcje między Section "Device" a EndSection:

    Option "NoLogo" "true"
    Option "TwinView"
    Option "TVStandard" "PAL-G"
    Option "MetaModels" "800x600"
    Option "TwinViewOrientation" "LeftOf"
    Option "ConnectedMonitor" "TV, dfp"

    Jeśli nie posiadacie kart działających na sterownikach NVIDII wystarczy, że dopiszecie opcję TVStandard, MetaModels, ConnectedMonitor. Z tych opcji powinna Was zainteresować opcja rozdzielczości ekranu, ja używam 800x600 ponieważ mój telewizor tylko taką potrafi wyświetlić, możecie próbować 1024x768 lub wyższe, wszystko zależy od jakości i specyfiki odbiornika TV. Także sekcja TVStandard jest bardzo ważna, niektóre odbiorniki wyświtlają tylko w standardzie NTSC czy SECAM, więc trzeba próbować!
    Następnie szukamy Section "Monitor", tutaj już powoli robią się schody...

    HorizSync 30-50
    VertRefresh 60

    Schody... ponieważ wreszcie przyda się instrukcja telewizora, a może wystarczy zaglądnąć za telewizorem na tabliczkę parametrów, szukamy tam wartości odświerzania i odchylenia pionowego. Jeśli nie znajdziemy spróbujcie wpisać te wartości które Wam podałem, a w przypadku zniekształceń, migotania obrazu próbować zmieniać na niższe.

    Zapisujemy plik konfiguracyjny, i próbujemy uruchamiać X Window System z nowym plikiem konfiguracyjnym. Jeśli się nasze oczy nie ujżą 'Xów' na ekranie to mamy dwie możliwości, sprawdzić plik konfiguracyjny - poprawić błędy lub dać sobie spokój i powrócić do poprzedniego pliku konfiguracyjnego.

    Miłego oglądania filmów na TV
    Jest cool!

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    z wariatkowa
    Postów
    317
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    No ale najpiękniejsze to by było, gdyby nie trzeba było przerzucać całych Xów ma TV tylko gdy włączamy film na mplayer to na czas oglądania filmo (w fullscreen oczywiście) obraz byłby wyświetlany na TV a potem by wracał na monitor. To by było fajne.
    Pozdrowienia
    Slig (sikorski001@wp.pl)

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Instalacja Mplayera Ze źródeł.
    By MarusMK in forum Mplayer
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01.12.2004, 13:08
  2. Jeszcze Odnośnie Mplayera....
    By jerry in forum Mplayer
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 08.09.2004, 07:42
  3. Instalacja Mplayera
    By maracin18 in forum Mplayer
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 18.08.2004, 17:42
  4. Szukam programu podobnego do Mplayera
    By Snuff in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 18.01.2004, 02:16

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •