Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Internet :((((( help mi plizzzz
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Internet :((((( help mi plizzzz

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Legnica
    Postów
    8
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Internet :((((( help mi plizzzz

    Mam problem z uruchomieniem Internetu na Mandrake 9.2. Internet z którego kożystam jest w sieci telewizji kablowej. Od nich dostalem modem, który podłączam do karty sieciowej. W innnych systemach wystarczyło ustawić DHCP i Internet chodził. Tu mam problem.Czytałem formu i to mi troche pomogło. Sytacja u mnie wygląda tak: Miałem kartę Via- sieciowa(przeczytalem ze nie jest ogsługiwana ), kupilem nowa karte sieciową "RTL-8139". jak sie zaloguje i po wpisaniu ifconfig wyświetlają sie mi dane o eth0 i lo. Jak dam ifconfig eth0 down to po ifconfigg nie ma danych o eth0. z wystartownym eth0 staralem sie skonfigurować internet. Jenak w X Gnome w ustawieniach sieci pokazuje, że karta jest down , mimo że jak wpisuje ifconfig on jest podniesiony. Starałem sie zrobic polączenie dla kablówki - w tym momęcie mam kolejne eth0:9 ale i tak mi Internet nie chodzi. Może ktośmi z tym pomoże ))
    TomekM

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Wejdź w druida odpowiedzialnego za konfigurację sieci i dostępu do internetu (zapomniałem jego nazwy ) i jako typ polączenia nie wybieraj "kablówka" (nie wiem co dla autorów Mandrake'a znaczy to określenie) tylko "karta sieciowa ethernet". Następnie ustaw ją tak, żeby wszystkie potrzebne dane pobierała z serwera DHCP.
    Jak skończysz, to na wszelki wypadek zrestartuj kompa. Kiedy będzie się uruchamiał, powinien dojść do momentu, w którym będzie pisało: "Podnoszenie interfejsu eth0" (czy jakoś tak). Jeżeli ta operacja będzie trwać dłużej niż 30 sek, oznacza to, że komputer nie może znaleźć serwera DHCP.
    Na wszelki wypadek, jak skończy, wpisz: ifconfig i sprawdż, czy twoja karta jest na liście i czy ma przydzielony IP.
    Nie wiem jak jest u Twojego dostawcy Internetu, ale u mnie jest tak, że nie skontaktuję się z serwerem DHCP, jeżeli nie podam im (przez formularz na ich stronie www) adresu MAC karty sieciowej. Może w Twoim przypadku jest podobnie...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Legnica
    Postów
    8
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    ok

    Juz wykonywalem taka konfiguracje i faktycznie przet wykonaniem tego w trakcie startu sytemu interfejs eth0 mial stan nieudany-chyba, a po zrobieniu polaczenia wlasnie przez kablówke to intefejs uruchamia sie dluzej ale nie ma komunikatu zeby nie wstal wszystko jest ok. I tak nie mogę nic dzialac w Necie. A po wpisaniu ifconfig pojawia sie dodatkowo inetrfejs eth0:9- nie wiem co to oznacza.
    TomekM

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Internet w Linuksie
    By LordXax in forum Sieć
    Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 11.06.2005, 07:11
  2. internet USB vs. LAN
    By no-name in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 13.06.2004, 17:21
  3. Neo+, Mdk10, internet service...
    By Ece in forum Sieć
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 23.03.2004, 11:50
  4. siec internet jest ale sie nie widza
    By kelvan in forum Sieć
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 09.03.2004, 15:22
  5. Internet
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 02.12.2003, 09:12

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •