Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Noob - pierwsze starcie z Mandrake 9.2 i problem :/
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Noob - pierwsze starcie z Mandrake 9.2 i problem :/

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    30
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    Noob - pierwsze starcie z Mandrake 9.2 i problem :/

    Witam.
    Od zawsze siedziałem na windowsach i od paru tyg. przymierzam się do instalacji linuxa. Dzisiaj nadszedl ten dzien i wybralem wlasnie Mandrake.
    zainstalowalem bez problemu loguje sie, wpisuje startx i kupa.
    Wyswietla błąd (ww) Radeon: No matching device section for instance (busID Pci:2:0:1) found
    nizej pisze
    (ee) No devices detected.
    Fatal Server error.
    No screens Found.
    Wiem, ze bylo o tym tu juz pisane, bo czytalem forum i sprawdzalem porady wczesniejsze - niesety nie dziają....
    wiec prosze o poloc.
    mam Bartona 1.866@.2300mhz abit nf7-s Hercules Radeon 9800 oraz dysk maxtora 80gb SATA.
    aha i monitor NEC FE700
    Hscan 31-70
    Vscan 55-120
    max rezolution 1280x1024.
    chcem pracowac na rozdzialce 1024x768 i odswierzanie 85hz,
    tyle ze nie bardzo moge to wszystko poustawiac (czyt. bledy wyzej)
    z gory dziekuje za pomoc i prosze o wyrozumialosc.
    pozdro

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    Po pierwsze primo - gratuluje wyboru !

    Po drugie primo - Opisz co dokładnie zrobiłeś - kroczek po kroczku, może coś zrobiłeś nieprawidłowo ?
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    30
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    hihi ano wybor trafny...
    tylko zeby dzialalo!
    dobra przechodze do zeczy:
    po instalacji (bo ta przeszla bez problemow) wlaczylem linuxa i zalogowalem sie jako root.
    podalem haslo itp.
    wpisalem startx i nacisnelem enter
    2x ekran blysna i wywalilo ten blad co wyzej.
    zrestartowalem kompa, wszedlem na forum i poczytalem o nim (jakies pare postow nizej bodajze z 2giego grudnia) i zorobilem jak tam ktos opisał czyli wklepalem xf86cfg i nacisnolem enter.
    wuskoczyl tryb 'graficzny' ustawien i wpisalem w Hscan 31-70 bo takie sa ustawienia mojego monitora (standardowe) i vscan 55-170.
    zastosowalem.
    nastepnie wybralem swoja karte Ati Radeon oraz sterownik Ati. zastosowalem i dalem startx - niestety dalej to samo.
    moze cos robie zle moze jakies zle parametry dobralem
    nie wiem :/ ale siedze nad tym dobre pare godzinek....
    z gory dziekuje za pomoc i uprzejmosc

  5. #4
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    Z tego miejsca przyznam się, iż nie zdarzyło mi się instalować nigdy żadnej karty Ati pod Linuksem, ale oto moje koncepcje na wyjście z kłopotu (spróbować nie zaszkodzi)

    1)spróbuj podać wartości hscan i vscan jako jedną liczbę a nie zakres tzn np. vscan - 170

    2)zainstalowałeś sterowniki do złej wersji X-window - dla Mandrake 9.2 powinna być ta

    Poza tym opis krok po kroczku oznacza opisanie co dokładnie się instaluje (samo sterowniki może nie wystarczyć), jakiego systemu się używa (tego też nie podałeś) itd.

    Poza tym zdaje się, że BANO miał podobny problem. Poszukaj jego tematów, może stamtąd dowiesz się czegoś nowego.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Proponuję Ci jeszcze raz uruchomić xf86cfg, wykasować wszystkie myszki, klawiatury, monitory i layouty (wszystko jak leci), a następnie samemu wszystko wybrać, od myszki po layout. Zapisać zmiany i wtedy spróbować startx
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    30
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    wydaje mi sie, ze to poroblem z instalacja radeona....
    bo widze ze jest tam duzo odmian Geforcow a radeonow nie ma....
    sciagnelem sterowniki ze strony ati ale nie bardzo wiem jak je zainstalowac...
    jest przyklejony temat jak instalowac sterownik ati/nvidia, ale mam pare watliwosci:
    Gdzie wrzucic ten sterownik sciagnety z netu? (dodam, ze mam windowsa i partycje linuxowe sa nie widoczne)
    plik mam rozszezenie rpm.
    z gory dzieki za pomoc.

  8. #7
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    Więc najpierw wpisujesz :
    Kod:
    chmod +x nazwapliku.rpm
    
    rpm -ivh nazwapliku.rpm
    Następnie plik ten jest instalowany. teraz powinieneś przystapić do edycji xf86conf i spróbować ponownie.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    30
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    ale na jakiej partycji go umiescic?
    przeczytaj dokladnie moj post wyzej.

  10. #9
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    Jeżeli ściągasz go spod linuksa to oczywiście łatwiej będzie na partycji linukowej,jeżeli spod wingrozy to możesz zapisać na partycji windowsowej.
    Aby potem dostać się do niej z poziomu Linuksa wystaczy, że wejdziesz w katalog /mnt/win_x gdzie x jesli literą dysku pod windowsami.
    Np. w win masz dysk C: w Linkusie będzie on w /mnt/win_c
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    30
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    podczas proby instalacji sterownika do ati wystepuje ten oto blad:

    file /usr/x11r6/lib/bibgl.so.1.2 from install of fglrx -g`c22-4.3.0.3 - 3.2.8 conflicts with file package libxfree864.3.2.
    dlaczego - czy cos zle robie?
    help!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mandrake 10. - Problem z instalacją
    By Adam Sniezko in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 15.06.2004, 19:47
  2. Mandrake 10.0 czcionki (?) XFree problem
    By Mrozu in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 07.04.2004, 04:01
  3. standardowo mandrake i problem z siecią
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 07.03.2004, 16:39
  4. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 08.09.2003, 01:00

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •