Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
kernel 2.4.23 prawie działa
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: kernel 2.4.23 prawie działa

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    kernel 2.4.23 prawie działa

    Więc tak. Zabrałem się za kompilację pierwszy raz. I wszystko ok (robię wszystko jak opisano w poście powyżej). Lilo skonfigurowałem więc mogę bawić się do bulu. Gorzej mi idzie z make menuconfig (ostatni raz użyłem xconfiga, instrukcię biorę z http://anarchia.dolsat.pl/kernel.html ). Pierwszy start odbył się czrnym ekranem, drugi poszedł kawałek i zwiecha dysk pracuje a nic nie widzę) Zauważyłem że ustawienia menuconfig zapisywane są do pliku .config, wię przekopiowałem plik z linux-2.4.22-10mdk do linux 2.4.23 po czym zaczołem okrajać co niepotrzebne (nie wiem czy dobrze zrobiłem ). No i good system odpala uśmiech na twarzy troszka błędów ale do wyłapania no i pierwsze kłopoty brak startu x-ów. Zmieniam w XF86Config-4 w module po staremu czyli z nvidia na nv i idzie. Ale jest tak działa tylko dzwięk. W Harddarke widzę wszystkie urządzenia ale nie mogę ich konfigurować tzn. floopy, cdrom, karta sieciowa. Wszystko jest fizycznie ale nie działa (poza dzwiękim), zamontowane dyski są puste. I teraz pytnie zasadnicze czy muszę ustawiać wszytko w menuconfig aż będzie ok na zasadzie prób i błędów czy jest jakiś inny sposób. Dużo konfiguracj pokazuje mi których nie w opisie. Gdzie mogę znaleźć logi ze startu systemu i o urządzenich. Czy sterowniki nvidia powinny wystartować po nowym jajkiem czy trzeba zainstalować na nowo. Mam amd athlon 2000xp+ asus k7v8x lan i sound (Broadcom i ac97 na via 8235) 256DDR 333Mhz gf4 460 64mb więc komilacja u mnie w miarę szybko się odbywa.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    No kupke sobie zrobiles. Widocznie nie pozanaczales wszystkiego co jest Ci potrzebne, skoro Twoje jadro tego nie obsluguje.

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    67
    Reputacja
    517
    Sterowniki nvidii musisz zainstalować jeszcze raz. Logi znajdziesz w /var/log/* informacje które pokazują się w czasie startu dostaniesz po wpisaniu dmesg. Co do reszty to prawdopodobnie nie wkompilowałeś potrzebnych rzeczy. Przy opcjach w make menuconfig, czy make xconfig są pola help. Pozaglądaj do nich. To powinno trochę pomóc

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Wię powklejam sobie

    Dec 13 23:26:23 artur modprobe: modprobe: Can't locate module supermount
    Dec 13 23:26:23 artur mount: mount: fs type supermount not supported by kernel
    Dec 13 23:26:23 artur modprobe: modprobe: Can't locate module supermount
    Dec 13 23:26:23 artur mount: mount: fs type supermount not supported by kernel
    Dec 13 23:26:23 artur netfs: Montowanie innych systemów plików: failed




    ec 13 23:26:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module usb-uhci
    Dec 13 23:26:13 artur usb: Inicjalizacja kontrolera USB (usb-uhci): failed
    Dec 13 23:26:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module ehci-hcd
    Dec 13 23:26:13 artur usb: Inicjalizacja kontrolera USB (ehci-hcd): failed




    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module eth0
    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module eth1
    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module eth2
    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module eth3
    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module tr0
    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module tr1
    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module tr2
    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module tr3
    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module fddi0
    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module fddi1
    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module fddi2
    Dec 13 23:28:13 artur modprobe: modprobe: Can't locate module fddi3




    z tego co wyczytałem to nie mam w kernelu supermount ale jedyną sekcją gdzie się ją włącza jest Loadable module support (też tak wyczytałem) i na bank jest włączona. Tylko z modułami dalej mam problem.[/url][/quote][/code]

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Zeby miec supermounta trzeba spatchowac zrodla kernela: http://supermount-ng.sourceforge.net/ (chyba, ze juz masz spatchowane).

    Mowisz, ze zaznaczone, wiec pewnie spatchowane, ale zaznaczyles jako modul, czy kazales wkompilowac?

    Podobnie sprawa ma sie z uhci, to jest do myszki usb.
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Cyba trafiłeś w sedno - nic nir patchowałem, ale nie wiem co i jak mam z tym patchiem zrobić.

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Wrzucasz do /usr/src/linux i wydajesz komende gzip nazwa-pliku-z-patchem.gz | patch -p1.
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    A to co:

    gzip: supermount-1.2.10-2.4.23-pre8.patch.gz already has .gz suffix -- unchanged

  10. #9
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Nie pamietam, dosc dawno nie uzywalem linuxa, moze -p0?

    Tak wogole to poguglaj, dobrze Ci zrobi.
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    93
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Nie gzip tylko gunzip CHYBA. Jesli w katalogu do patchowania do -p0, jesli o jeden wyzej, to -p1

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Problem Z Kartą Dźwiękową
    By Mantir in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 24.01.2005, 00:41
  2. Dzwięk = Trzaski
    By Krajan in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 16.12.2004, 18:54
  3. Problem Z Podłączeniem Aparatu Pentax 33l
    By grapess in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 17.09.2004, 23:00
  4. mandrake10 +neostrada
    By Photo5 in forum Sieć
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 15.04.2004, 12:14

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •