Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet. Please take a second, Click here to register, and in a few simple steps you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Note that lewd or meaningless nicknames are prohibited (no numbers or letters at random) and please introduce yourself in the section for you to meet our community.
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Zapamiętywanie hasła root'a

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Zapamiętywanie hasła root'a

    Może to i nie jest poważny problem, ale bardzo mnie denerwuje... Chodzi o to że często korzystam z Centrum sterowania Mandrake z poziomu zwtykłego usera. Podczas uruchamiania Centrum sterowania system pyta o hasło root'a. Wpisuje je i zaznaczam opcje "Zapamiętaj hasło". Jednak gdy je opuszcze i zechce wejść ponownie muszę ponownie wpisać hasło root'a. Nie rozumiem dlaczego skoro jest zaznaczona "Zapamiętaj hasło" to system i tak go nie zapamiętuje... Jest na to jakaś rada? Z góry wszystkim dzięki.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    93
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Nie jest to zbyt hackerskie rozwiazanie, ale jesli z systemu korzystasz w domu i nie masz uruchomionych demonow internetowych to mozesz skasowac haslo roota: passwd -d root
    W konsoli. 8)

  4. #3
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    ale jesli z systemu korzystasz w domu
    I nie masz bezposredniego dostepu do netu, tylko przez jakiegos firewalla, ew jakas maskarada.





  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Olsztyn
    Postów
    36
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    idąc tym tokiem rozumowania, facio może nic nie kasować tylko zalogować się jako root i pracować na tym logu normalnie, tylko to mu i tak rozkłada bezpieczeństwo systemu.

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Przepraszam, że wtrącam się to tej jakże frapującej dyskusji, ale może ktoś udzieli odpowiedzi na postawione pytanie? Hmmm?
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    komp nie jest u mnie nie mogę skasować hasła root'a, proszę o jakies inne rady((

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Olsztyn
    Postów
    36
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    O ile mnie pamięć nie myli, gdzieś na jakiejś liście ktoś się wypowiadał, że to znana od dawna dziura mandrake. Więcej na dzisiaj Ci nie pomogę.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Poszukiwane Hasło Roota
    By Saddamus in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 03.02.2005, 17:48
  2. Odzyskiwanie Hasła Roota
    By Diamon in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 05.08.2004, 23:32
  3. nie mozna sie zalogowac na root'a przy starcie KDE
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 26.05.2004, 22:42
  4. Zmiana hasła root'a
    By Chmiel in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11.12.2003, 10:13

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •