Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet. Please take a second, Click here to register, and in a few simple steps you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Note that lewd or meaningless nicknames are prohibited (no numbers or letters at random) and please introduce yourself in the section for you to meet our community.
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Skąd mam sieć lokalną ???

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    z wariatkowa
    Postów
    317
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    Skąd mam sieć lokalną ???

    Mam pytanie, mój komp jest podłączony do internetu przez neostradę. Nie mam żadnej sieci lokalnej ani nawet karty sieciowej (również zintegrowanej z płytą) a mimo to ifconfig -a wskazuje, że jest interfejs eth0 (neostrada także jest jako ppp0 no i oczywiście jest interfejs lo, czyli razem 3 interfejsy). Może mi ktoś powiedzieć skąd jest ta sieć lokalna, w której w dodatku mam adres IP ?
    Pozdrowienia
    Slig (sikorski001@wp.pl)

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    93
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Zapewne masz zamontowaną karte sieciową, nawet zintegrowaną.

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    z wariatkowa
    Postów
    317
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Nie, nie mam karty sieciowej, żadnej na 100%. Sam kupowałem wszystkie elementy i sam składałem kompa. Znam jego każdy szczegół. A w dodatku ten interfejs eth0 pojawia się dopiero po poleceniu "startadsl", wcześniej go nie ma.
    Pozdrowienia
    Slig (sikorski001@wp.pl)

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    93
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Aha. Moze odpowiednie sterowniki powoduja, zeby system widzial to jako eth a nie inne urzadzenie :-). Jakie masz polaczenie z internetem?

  6. #5
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    mój komp jest podłączony do internetu przez neostradę. Nie mam żadnej sieci lokalnej ani nawet karty sieciowej
    Z tego wynikałoby iż jest to modem podłączony przez USB.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Aha. Moze odpowiednie sterowniki powoduja, zeby system widzial to jako eth a nie inne urzadzenie . Jakie masz polaczenie z internetem?
    Przeczytaj pierwsze zdanie jakie napisal.
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    93
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Sorki, odpowiadalem na ostatni post.

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    z wariatkowa
    Postów
    317
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Hmmm, w takim razie mam pytanie, może ktoś będzie wiedział jak mi pomóc. Który intefejs mam użyć w shorewallu jako net ? Na stronie www.shorewall.net napisale, żeby użyć ppp0, ale tam nie było nic o istniejącym interfejsie eth0. To jest modem sagem f@st 800 z chipem Eagle2 na sterach eagle-1.0.4 zainstalowanych metodą by ToMaS.

    To jest 'showstat' z mojego modemu.

    Analog Devices USB ADSL Modem Status Display
    -------------------------------------------------------------
    USB Bus : 002 USB Device : 003 Dbg mask: 0x0
    Ethernet Interface : eth0
    Tx Rate 0000000160 Rx Rate 0000000640 Crc 0000000000
    FEC 0000000000 Margin 0000000040 Atten 0000000017 dB
    VID-CPE 0000000000 VID-CO 0000000028 HEC 0000000000
    VPI 0000000000 VCI 0000000035 Delin GOOD
    Cells Rx 0000000000 Cells Tx 0000000000
    Pkts Rx 0000000000 Pkts Tx 0000000000
    OAM 0000000000 Bad VPI 0000000000 Bad CRC 0000000000
    Oversiz. 0000000000

    Modem is operational

    A to jest 'ifconfig -a'

    eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:60:4C:25:81:CD
    inet addr:192.168.60.30 Bcast:192.168.60.255 Mask:255.255.255.0
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:100 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:67 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:100
    RX bytes:49519 (48.3 Kb) TX bytes:9639 (9.4 Kb)

    lo Link encap:Local Loopback
    inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
    UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
    RX packets:76 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:76 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:0
    RX bytes:4928 (4.8 Kb) TX bytes:4928 (4.8 Kb)

    ppp0 Link encapoint-to-Point Protocol
    inet addr:80.54.240.105 P-t-P:213.25.2.180 Mask:255.255.255.255
    UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1492 Metric:1
    RX packets:96 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:63 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:3
    RX bytes:47644 (46.5 Kb) TX bytes:8211 (8.0 Kb)
    Pozdrowienia
    Slig (sikorski001@wp.pl)

  10. #9
    Dołączył
    Mar 2004
    Postów
    2
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    LAN

    Ja posiadam karte sieciowa 3COM sztuk 1. O ile dobrze sie widzialem to eth1 powstaje po instalacji neostrady. Nie posiadam zadnej drugiej karty sieciowej a pokazuje mi sie eth1, nejlepszy jest opis tego urzadzenia - hostbridge AGP Sa problemy neo poniewarz pakiety sa przezucane przez ta wirtualna karte eth (jesli chodzi o siec) . Osobiscie ustawilem w shorewall eth0 - loc eth1 - masq i dziala.

  11. #10
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Łódź
    Postów
    1,412
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    A czy to przypadkiem nie chodzi o to, ze neo jest podawana jako "ppp over ethernet"? Nie mam nic wspolnego z neo ale zdaje sie tak to jakos bylo (gdzies czytalem)
    &quot;Przybic to do kontuaru, Lordzie Ferguson, i niech licho porwie mleczarzy!&quot;

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Wolno Działająca Sieć.
    By a_drug in forum Sieć
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 28.03.2005, 20:03
  2. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 06.12.2004, 16:08
  3. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 16.11.2004, 11:01
  4. Sieć Windows + 1 Mandrake
    By Lucas_Czejgis in forum Sieć
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 24.11.2003, 08:12

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •