Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet. Please take a second, Click here to register, and in a few simple steps you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Note that lewd or meaningless nicknames are prohibited (no numbers or letters at random) and please introduce yourself in the section for you to meet our community.
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Problem instalacją Mandrake 9.2

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Problem instalacją Mandrake 9.2

    Witam mam kłopot z instalacją mandrake 9,2 a mianowicie przy włozeniu płytki i zrestartowaniu kompa zaczyna się instalacja naciskam enter i pisze mi
    PLEASE WAIT
    TRYING TO ACCESS MANDRAKE LINUKS CDROM DISC (CRD-8400C)
    i próbuje mi pózniej czytać cd po około 5 min cd gaśnie (twardego nie używa w tym czasie)i nic sie nie dzieje
    Wgrałem nowe firmware do cdromu ściągnięte ze strony www.lge.pl wszystko pisze ze firmware jest ok
    płyte mam fic vb601.
    Próbowałem nawet zrobić obraz na dyskietke z płytki zeby instalacja przebiegała z dyskietki ale dalej to samo
    Nawet mam 2 kopie tego linuksa także płytki sa raczej napewno ok
    Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny ponieważ ja już nie wiem co może być grane nawet zrobiłem update biosu miałem mi413 a zrobiłem na mi415 dalej to samo w sumie byłem pewny ze to mi nic nie da no ale trzeba coś w końcu próbowac
    Za wszelką pomoc z góry dz Pozdrawiam Tomeksoft
    aha cd mam lg 40x 8400c no a le jak już mówiłem nowe firmware wgrywałem .
    Dz

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Hmm... ciekawe.... na początek spróbuj wgrać domyślne/optymalne wartości BIOSu i wtedy spróbuj jeszcze raz z instalacją. Jeżeli dalej nie będzie działąć, spróbuj wyjąć (ew. powyłańczać w BIOSie) zbędne urządzenia (np. karta sieciowa, modem, itp), tak żeby w kompie zostało niezbędne minimum. Wtedy spróbuj odpalić instalkę. Jeżeli ruszy, włóż jedną z wyjętych/wyłączonych części i jeszcze raz spróbuj zaintalować instalkę. Jeżeli w którymś momencie nie ruszy, znaczy się, że winna jest ostatnio zamontowana/właczona część. Problem sprzętowy moim zdaniem
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Hmm niestety wszystko powyciągałem i dalej to samo no może nei wszystko a mianowicie wyciągłem karte sieciową karte dzwiękową w biosie poustawiane na minimal i dalej to samo nie wyciągałem karty graficzne bo nei mam zapasowej ale to standardowy model i tam gdzie sie sprawdza zgodnośc pisze ze ok
    (Karta wideo NVIDIA RIVA TNT)
    Nie wiem może macie jeszcze jakieś pomysły co to moze być
    mój sprzęt to dokładnie napisze

    Typ procesora Intel Pentium III, 500 MHz (5 x 100)
    Nazwa płyty głównej FIC VB-601/601-Z
    Mikroukład płyty głównej Intel 82440BX/ZX
    Pamięć fizyczna 128 MB (PC100 SDRAM)
    Typ BIOS'u Award Modular (13/12/99) Mi415PO WYCIĄGNIECIU KARTY DZWIĘKOWEJ DALEJ TO SAMO
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
    Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

    Na starym biosie mi413 też nie działa


    Karta wideo NVIDIA RIVA TNT
    Akcelerator 3D NVIDIA RIVA TNT

    Karta dźwiękowa Creative SB PCI128 (Ensoniq ES1371)

    Napęd dyskietek GENERIC NEC FLOPPY DISK
    Dysk fizyczny GENERIC IDE DISK TYPE47 SEAGATE ST38420A
    Napęd dysków optycznych LG CD-ROM CRD-8400C (40x CD-ROM)

    <span style='color:red'>Przyczym firmware lg Jest pod linuksa

    Sprawdzałem zgodnośc mojego twardego wsumie go tam nei ma jest tylko ST38421A i ST38410A
    </span>






    Karta sieciowa Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet


    Bez karty też to samo

    Jeżeli mielibyście jeszcze jakies pomysły albo coś to z góry dzięki bo ja już nie wiem naprawde co robić będe kombinował jeszcze z kartą graficzną ale i tak wydaje mi sie to ze to raczej napewno nie to ale kto wie
    Za wszelką pomoc z góry dzięki Pozdrawiam Tomeksoft

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Sprawa się wyjaśniła, pomimo wgrania nowego firmware do CD-ROMa nadal nie czyta. Kupiłem nagryware, podłączyłem ją jako master a CD jako slawe i wszystko ruszyło.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Problem Z Instalacją Mandrake 10
    By cadmark in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 10.08.2004, 14:54
  2. Mandrake 10. - Problem z instalacją
    By Adam Sniezko in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 15.06.2004, 18:47
  3. Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 30.01.2004, 20:55
  4. Mandrake 9.2 - problem z instalacją netu
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 20.01.2004, 14:58

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •