![]() |
|
|
Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake. Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu! Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami. |
|
|
|||||||
| FAQ | Sklep | Galeria | HCL | Downloads | Słowa kluczowe |
| Home | Zarejestruj się | Użytkownicy | Irc (W tym oknie) | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane |
| Siec Sprawy zwiazane z siecia |
| Słowa kluczowe: montowaniem, partycji, smbfs |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|
|||
|
|||
|
Problem z montowaniem partycji smbfs
Witam...
Mam następujący problem. Próbuję zamontować partycję udostępnianą przez sambe na serwerze.. W pliku /etc/fstab mam linię: //192.168.1.1/www /mnt/www smbfs umask=0,username=waitangi,password=........ 0 0 No i jej nie widać. Jeśli zaloguje się jako root i wpisze mount /mnt/www, to partycja jest montowana i dostępna. Tak samo spod harddrake. Wcisnę mount w edycji i jest. Najprościej mówiąc chodzi mi o to aby była dostępna po starcie. Gdzie zlamerzyłem Pozdrawiam, Paulus |
|
|
|||
|
|||
|
Odp: Problem z montowaniem partycji smbfs
Być może dlatego że podczas startu wcześniej czyta fstab niż uruchamia sambę.
|
|||
|
|||
|
Jeszcze tego nie sprawdziłem..... Sprawdzę
Chociaż buszowałem po sieci i wyszukałem gdzieś że jest to bug w mandrivie. Z tego co piszą inni to jedną z możliwości (u mnie również działającą) jest wpisanie do /etc/rc.d/rc.local odpowiedniego mount'a. Po dopisaniu u mnie w rc.local mount /mnt/www wszystko działa. Dziwne.... Chociaż od bidy może tak pozostać :-) Pozdrawiam |
|
|
||||
|
||||
|
Możliwe, że to bug ale można spróbować zapodać username i password z zewnętrznego pliku. Z tego co pamiętam w MDK też tak jest, że w podany przez Ciebie sposób montuje root.
To tylko może taka mała podpowiedź bo nie ćwiczyłem tego ponad rok z braku zastosowania smbfs u mnie. Jeżeli coś u Ciebie zadziałało to sprawdź jeszcze jak wyglądają i działają prawa do plików i katalogów w zamontowanym zasobie z rc.local. A tak wogóle to prawo do montowania zasobów to z reguły ma tylko root o ile się tego nie zmieni - tak mi się wydaje w każdym razie. Pozdrawiam Przemo Ostatnio edytowane przez Przemcio : 02-01-2007 o 21:43. |