![]() |
|
|
Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake. Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu! Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami. |
|
|
|||||||
| FAQ | Sklep | Galeria | HCL | Downloads | Słowa kluczowe |
| Home | Zarejestruj się | Użytkownicy | Irc (W tym oknie) | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane |
| Sprzet Sprawy zwiazane ze sprzetem. |
| Słowa kluczowe: k9nu, minuty, neov, sata2, startu, systemu |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|
|||
|
|||
|
Witam
Konfiguracja komputera: Płyta MS-7270 K9NU Neo-V, Grafa ATI X1300 PCI-E, HDD 250GB WD2500KS Sata2, Sata/Raid ULi1697, system Mandriva 2007 PWP. Problem: Po surowej instalacji system uruchamia się 3 minuty szukając na każdym porcie dysków sata, zaraz po załadowaniu modułów libata.ko i ahci.ko. Podczas instalacji dobiera sterownik sata/raid Acer Labs Inc. ULi M5288 SATA. Czego już spróbowałem: 1. Instalacja z opcją noapic nolapic - rezultat żaden. 2. Instalacja przez ręczne dobranie sterownika - rezultat nie widzi dysku wogóle. 3. Instalacja kernel-linus-2.6.18.rc7 - rezultat dysk wczytuje idealnie, x-sy wogóle nie startują, errory iptabes i ipset. 4. Instalacja kernel-linus-2.6.19-2 i 3 - rezultat dysk wczytuje idealnie, x-sy startują, konflikt kernel-linus-source z dkms-ati, brak 3D, errory ipset i iptables. Mi już się pomysły wyczerpały, może wy coś podpowiecie, podejrzewam że podmiana modułów ahci i libata naprawi ten błąd, tylko jak to zrobić w prosty sposów, a może jakieś inne rozwiazanie. Katix |
|
|
||||
|
||||
|
Odp: Sata2 w K9NU Neo-V - 3 minuty startu systemu
A może downgrade kernela do wersji stabilnej sprzed 2.6.18.rc7?
Natomiast jeżeli zainstalowałeś kernel 2.6.19 i wszystko gra prócz dkms-ati, to pasuje reinstalować to ostatnie do wersji zgodnej z kernelem, bądź wgrać kernel-source odpowiednie do wersji kernela i zainstalować stery grafiki z binarek. V. |
|
|
|||
|
|||
|
Cytat:
Według zasady "Widzisz-pamiętasz. Robisz-rozumiesz" udało się, więc tak: Najpierw zassałem sobie kernel-2.6.17-8mdv i kernel-source-2.6.17-8mdv, następnie usunełem z systemu wszystkie dkms-y, wszystkie sterowniki ATI, oryginalny kernel-source-stripped i reboot. Teraz każda instalacja po kolei i reboot: 1. rpm -ivh kernel-2.6.17.8mdv (tab i enter). 2. rpm -ivh kernel-source-2.6.17.8mdv (tab i enter). 3. urpmi dkms (enter) 4. urpmi ati (enter) (miałem dodane repo PLF ze sterami ati). Po ostatnim restarcie wszystko chodzi igiełka. Katix |