Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake  

Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake.

Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu!

Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami.

Wróć   Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Sprzet
Google
FAQSklepGaleriaHCLDownloadsSłowa kluczowe
Home Zarejestruj się Użytkownicy Irc (W tym oknie) Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane
Sprzet Sprawy zwiazane ze sprzetem.

Słowa kluczowe: , , , , ,

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Stary 10-01-2007
Katix Katix is offline
Kadet

Siła Reputacji: 0
Reputacja: 1 Katix nie ma jeszcze wyrobionej opinii u innych
Dystrybucja: MDV 2006 PP
Unhappy Sata2 w K9NU Neo-V - 3 minuty startu systemu

Witam

Konfiguracja komputera: Płyta MS-7270 K9NU Neo-V, Grafa ATI X1300 PCI-E, HDD 250GB WD2500KS Sata2, Sata/Raid ULi1697, system Mandriva 2007 PWP.

Problem: Po surowej instalacji system uruchamia się 3 minuty szukając na każdym porcie dysków sata, zaraz po załadowaniu modułów libata.ko i ahci.ko. Podczas instalacji dobiera sterownik sata/raid Acer Labs Inc. ULi M5288 SATA.

Czego już spróbowałem:
1. Instalacja z opcją noapic nolapic - rezultat żaden.
2. Instalacja przez ręczne dobranie sterownika - rezultat nie widzi dysku wogóle.
3. Instalacja kernel-linus-2.6.18.rc7 - rezultat dysk wczytuje idealnie, x-sy wogóle nie startują, errory iptabes i ipset.
4. Instalacja kernel-linus-2.6.19-2 i 3 - rezultat dysk wczytuje idealnie, x-sy startują, konflikt kernel-linus-source z dkms-ati, brak 3D, errory ipset i iptables.

Mi już się pomysły wyczerpały, może wy coś podpowiecie, podejrzewam że podmiana modułów ahci i libata naprawi ten błąd, tylko jak to zrobić w prosty sposów, a może jakieś inne rozwiazanie.

Katix
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-01-2007
vorlog's Avatar
vorlog vorlog is offline
Hiperadministrator(ka)

Miasto: Dąbrowa Tarnowska
Siła Reputacji: 601
Reputacja: 8722 vorlog przerasta wszelkie pojecievorlog przerasta wszelkie pojecievorlog przerasta wszelkie pojecievorlog przerasta wszelkie pojecievorlog przerasta wszelkie pojecievorlog przerasta wszelkie pojecievorlog przerasta wszelkie pojecievorlog przerasta wszelkie pojecievorlog przerasta wszelkie pojecievorlog przerasta wszelkie pojecievorlog przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Sidux 2010.1 Hypnos
Odp: Sata2 w K9NU Neo-V - 3 minuty startu systemu

A może downgrade kernela do wersji stabilnej sprzed 2.6.18.rc7?
Natomiast jeżeli zainstalowałeś kernel 2.6.19 i wszystko gra prócz dkms-ati, to pasuje reinstalować to ostatnie do wersji zgodnej z kernelem, bądź wgrać kernel-source odpowiednie do wersji kernela i zainstalować stery grafiki z binarek.
V.
Stary 10-01-2007
Katix Katix is offline
Kadet

Siła Reputacji: 0
Reputacja: 1 Katix nie ma jeszcze wyrobionej opinii u innych
Dystrybucja: MDV 2006 PP
Thumbs up Odp: Sata2 w K9NU Neo-V - 3 minuty startu systemu

Cytat:
Napisał vorlog
Natomiast jeżeli zainstalowałeś kernel 2.6.19 i wszystko gra prócz dkms-ati, to pasuje reinstalować to ostatnie do wersji zgodnej z kernelem, bądź wgrać kernel-source odpowiednie do wersji kernela i zainstalować stery grafiki z binarek.
V.
Niestety, o tym akurat wiem, testowałem i kicha ale...........

Według zasady "Widzisz-pamiętasz. Robisz-rozumiesz" udało się, więc tak:

Najpierw zassałem sobie kernel-2.6.17-8mdv i kernel-source-2.6.17-8mdv, następnie usunełem z systemu wszystkie dkms-y, wszystkie sterowniki ATI, oryginalny kernel-source-stripped i reboot.
Teraz każda instalacja po kolei i reboot:

1. rpm -ivh kernel-2.6.17.8mdv (tab i enter).
2. rpm -ivh kernel-source-2.6.17.8mdv (tab i enter).
3. urpmi dkms (enter)
4. urpmi ati (enter) (miałem dodane repo PLF ze sterami ati).

Po ostatnim restarcie wszystko chodzi igiełka.

Katix
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Sprzet

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady Postowania