Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake  

Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake.

Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu!

Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami.

Wróć   Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Oprogramowanie
Google
FAQSklepGaleriaHCLDownloadsSłowa kluczowe
Home Zarejestruj się Użytkownicy Irc (W tym oknie) Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane
Oprogramowanie Oprogramowanie Linuksa

Słowa kluczowe: , ,

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Stary 25-11-2006
vnu007dl's Avatar
vnu007dl vnu007dl is offline
Linux user

Miasto: Cyberspace
Siła Reputacji: 96
Reputacja: 1271 vnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumny
Dystrybucja: MDV 2010
Odp: Beryl- Jak zainstalowac tematy?

Cytat:
[darek@MandrivaPC ~]$ glxinfo|grep string
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.4
client glx vendor string: NVIDIA Corporation
client glx version string: 1.4
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce4 MX 440/AGP/SSE2/3DNOW!
OpenGL version string: 1.5.6 NVIDIA 87.74
[darek@MandrivaPC ~]$
tak to wyglada. Ja mam 2007 PP wiec stery byly juz wgrane, wydaje mi sie ze w takim razie są najnowsze. Przedtem po dokonaniu takich zmian w /etc/X11/xorg.conf Xsy mi juz nie wstaly, wiec sądze ze to nie dziala
Linux registered user #440406
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25-11-2006
redflow's Avatar
redflow redflow is offline
Documentation Daemon

Siła Reputacji: 317
Reputacja: 4501 redflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Arch Linux x86_64

Co ty mnie tu z takim badziewiem
Kod:
OpenGL version string: 1.5.6 NVIDIA 87.74
Ma być:
Kod:
OpenGL version string: 1.5.6 NVIDIA 96.26
Sam dałeś linka do howto instalacji beryla, a się do niego nie stosujesz

Idź tutaj i ściągnij:
dkms-nvidia-9626-0.1plf2007.1.i586.rpm
nvidia-9626-0.1plf2007.1.i586.rpm
nvidia-devel-9626-0.1plf2007.1.i586.rpm

Przejdź konquerorem do katalogu gdzie je ściągłeś, wciśnij klawisz F4 (otworzy ci się w tym katalogu konsola), zaloguj się na roota i wykonaj:
Kod:
rpm -Uhv dkms-nvidia-9626-0.1plf2007.1.i586.rpm nvidia-9626-0.1plf2007.1.i586.rpm nvidia-devel-9626-0.1plf2007.1.i586.rpm
i restart.
Jak wszystko będzie O.K. to dokonaj zmian w xorg.conf, restart i teraz już możesz włączać beryla.

------EDIT------

I jak zwykle Hagal był szybszy

Reputacja przyznana temu postowi
vnu007dl zgadza si?: Wielki dzieki za pomoc juz dziala

Ostatnio edytowane przez redflow : 25-11-2006 o 17:18.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25-11-2006
vnu007dl's Avatar
Linux user

Reputacja: 1271 vnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumnyvnu007dl może być z siebie dumny

Jest git Dziala

Wielkie dzieki, jestescie wielcy
Jeszcze raz dzieki

Ostatnio edytowane przez vnu007dl : 25-11-2006 o 18:19.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25-11-2006
vnu007dl's Avatar
Linux user

Hej wiem ze mecze ale...... ajk dodac beryla do autostartu?

w katalogu domowym w .kde/autostart utowrzylem plik beryl-manager a w nim umiescilem wpisy:

Kod:
#!/bin/bash beryl-manager

Jednak to nie dziala i po ponownym zalogowaniu beryl sie nie wlącza :/
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25-11-2006
redflow's Avatar
redflow redflow is offline
Documentation Daemon

Siła Reputacji: 317
Reputacja: 4501 redflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecieredflow przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Arch Linux x86_64

Nadałeś atrybut wykonywalności plikowi, który stworzyłeś w ~./kde/Autostart?
Czy w systrayu pokazuje się ikona beryl-managera (czerwony kryształ)?
Jeśli się pokazuje to zobacz komunikaty konsoli, które wklejałeś wcześniej:
Kod:
beryl-manager doesn't autostart window-manager/decorator any more. Please consult: man beryl-manager
I wszystko jasne.
Wystarczy kliknąć na ikonę i wybrać opcję reload window manager. W nowszej wersji beryl-manager znowu włącza automatycznie ustawiony wcześniej manager okien i dekorator:
Kod:
[redflow@archlinux ~]$ beryl-manager --version beryl-manager 0.1.3
I tak na koniec od siebie dodam, że nie jestem pewny czy w twoim przypadku ustawianie automatycznego uruchamiania beryla to taki dobry pomysł. To wciąż oprogramowanie mocno eksperymentalne i zawierające sporo błędów. Czy wiesz co zrobić jeśli coś pójdzie nie tak i manager okien nie uruchomi się poprawnie i nic nie będziesz widział?
Stary 28-11-2006
vnu007dl's Avatar
Linux user

Hej
Wiecie co, wszytsko chodzilo i dzialalo, ale po restarecie juz IKSY nie wstaly, chcialem edytowac ten plik YORG, ale nie pamietalem jakie tam te zmiany dokonalem i nie umialem przywrócic go do poprzedniej postaci a kopi nie zrobilem:/
Musialem przeinstalowac system

Jednak nie moge zainstalowac teraz Beryla:/
Na stronie mieli chyba pad serwera ale niby juz jest........ tylko ze jak wpisze:
Kod:
urpmi.addmedia beryl http://mandriva.beryl-project.org/2007/i586 with hdlist.cz
to dostaje:
Kod:
dodany nośnik beryl zapisywanie pliku konfiguracyjnego [/etc/urpmi/urpmi.cfg] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.Powerpack DVD i586.cz] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.Powerpack DVD i586 (non-free).cz] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.contrib.cz] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.contrib_updates.cz] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.contrib_backports.cz] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.main.cz] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.main_updates.cz] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.main_backports.cz] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.plf-free.cz] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.plf-free_backports.cz] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.plf-nonfree.cz] sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.plf-nonfree_backports.cz] pobieranie pliku źródłowego hdlist (lub syntezy) związanego z "beryl"... http://mandriva.beryl-project.org/2007/i586/hdlist.cz ...pobieranie nie powiodło się: curl: (22) The requested URL returned error: 404 pobieranie pliku źródłowego hdlist (lub syntezy) zakończone niepowodzeniem nie znaleziono pliku hdlist dla nośnika "beryl" sprawdzanie pliku syntezy [/var/lib/urpmi/synthesis.hdlist.beryl.cz] wystąpił problem podczas odczytu pliku syntezy dla nośnika "beryl" znaleziono 0 nagłówków w pamięci podręcznej usuwanie 0 przestarzałych nagłówków w pamięci cache zapisywanie pliku konfiguracyjnego [/etc/urpmi/urpmi.cfg] nie można zaktualizować nośnika "beryl" [root@PatrycjaPC beryl-core]#
Uwage zwracam na error 404..... wiec chyab to wina serwera? Tak sie zastanawiam czy to moze wina mojego urpmi, ale mam dobrze skonfigurowane

Chcialem zapytac czy moze ktos ma paczki rpm Beryla pod mandrive?
Sciagnąłem źródla z SVN.....ale kompilacja wyrzuca zaleznosci a zwlaszcza jakies bledy ze brakuje w tych plikach instalacyjnych jakis lini w kodzie czy cos takiego i troche nie chce mi sie za to zabierac:/ atym bardziej nie wiem jak obejśc te problemy

Ostatnio edytowane przez vnu007dl : 28-11-2006 o 21:59.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-12-2006
vnu007dl's Avatar
Linux user

Hej udalo mi się zainstalowac Beryla z innego źródła i działa.

Mam tylko problem z konfiguracją..... chodzi o to ze jak sie wejdzie w te ustawienia.... to co z tego ze niby znam angola skoro nie bardzo czaje te efekty, ostatnim razem jak sie tym bawilem to sie skonczylo tym ze mi juz nie chcialy startowac Xksy

Chcialbym zapytac czy moglby ktos powiedziec gdzie jest opcja, która wyłacza nastepujące opcje:

ten efekt przy minimalizowaniu i maksymalizowaniu okna do paska (taki jakgdyby wir)

i drugi jak np klikam prawym na pulpit to pojawai sie menu kontekstowe i tak jakgdyby faluje i tez mnie to wkurza :/

prosze o jakąs sugestie..........
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 02-12-2006
gelon's Avatar
gelon gelon is offline
Sprzedawca Żywopłotów

Siła Reputacji: 9
Reputacja: 13 gelon jest na dobrej drodze
Dystrybucja: ubuntu 7.04-GNOME

Cytat:
Napisał Kosiarz umysłów

1. ostatnim razem jak sie tym bawilem to sie skonczylo tym ze mi juz nie chcialy startowac Xksy

2. ten efekt przy minimalizowaniu i maksymalizowaniu okna do paska (taki jakgdyby wir)

3. drugi jak np klikam prawym na pulpit to pojawai sie menu kontekstowe i tak jakgdyby faluje i tez mnie to wkurza :/

prosze o jakąs sugestie..........

ad. 1-zawsze włączaj tylko jedną opcję i patrz co z tego wychodzi, potestuj
ad. 2- animations/choices/minimize effect...to magic lamp zmien sobie na inny
ad. 3-animations/choices/create effect2/..dream..zmień sobie na inny
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 18-01-2007
neodg neodg is offline
Kadet

Siła Reputacji: 0
Reputacja: 1 neodg nie ma jeszcze wyrobionej opinii u innych
Dystrybucja: Mandriva 2006 Free

Witam mam problem z Berylem. Używam Mandrivy 2007 zainstalowalem sobie Beryla mam ikonke w trayu ale mimo tego nie moge zmienic wyglądu pulpitu. Mam karte ATI i używam KDE. prosze o pomoc.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03-08-2007
vnu007dl's Avatar
Linux user

NIe chciałem pisać nowego topika tylko dołacze się do obecnego.
Mianowicie chciałbym zapytać o kilka ustawień Beryla.

1) Jak ustawić tapetę dla całej kostki? Wchodzę w ustawienia "pulpit->kostka-> tło i wybieram jakąs tapete, ale sie nie ustawia tylko tło jest szare. Dlaczego nie działa?

2) Jak ustawić tło w tej sześciennej kostce które jest na podstawach? Domyslnie jest tam ten duży czerwony diamend. Nie moge sie doszukać tej opcji.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Oprogramowanie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady Postowania