![]() |
|
|
Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake. Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu! Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami. |
|
|
|||||||
| FAQ | Sklep | Galeria | HCL | Downloads | Słowa kluczowe |
| Home | Zarejestruj się | Użytkownicy | Irc (W tym oknie) | Szukaj | Dzisiejsze Posty | Oznacz Fora Jako Przeczytane |
| Sprzet Sprawy zwiazane ze sprzetem. |
| Słowa kluczowe: blad, dysk, ide |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|
||||
|
||||
|
"błąd czytania systemu operacyjnego", gdy podłączony dysk pod IDE
Mam dysk 80GB od Western Digital. Służył mi on już parę lat i niedawno (jakieś dwa dni temu) wydarzyła się z nim nieciekawa rzecz.
Zaczęło się od tego, że postanowiłem sobie zainstalować Slackware, że mam jeszcze dysk sata 160, padło, że slacka zainstaluję na dysku WD. Zainstalowałem go, ale, oczywiście, był problem z bootowaniem. Poczytałem, popróbowałem i już niedługo potem GRUBas mój uruchomił normalnie Slackware. Po starcie okazało się, że (nie wiedzieć czemu) nie mam sieci (a mam DHCP). Szybki restart, odpaliłem DreamLinuksa (bo jego wtedy posiadałem) i sprawdzam. Znalazłem odpowiednie polecenie, restart. Akurat czytałem książkę, więc nie zauważyłem, kiedy włączył mi się bootloader i, z braku mojej reakcji, zaczął ładować DLa. Zaczynał dopiero wczytywać kernel, więc kliknąłem reset. Po owym resecie wyskoczył mi "Błąd ładowania systemu operacyjnego". Dysk dobrze działa na innym komputerze, na tym powoduje wyżej wymieniony błąd lub, jeśli wyłączam zajmowanie się płyty głównej rozpoznawaniem dysków IDE, nie jest czytany przez system (sprawdzałem pod windowsem). To raczej nie jest wina taśmy IDE, bo działa na niej cdrom, a nawet jeśli winne byłoby wejście, podłączałem dysk także zamiast cdromu. Jakieś pomysły?
RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU Linux Registered User #440416 Mój blog Wolna Kultura - O wolności w zinformatyzowanym świecie |
|
|
|||
|
|||
|
Odp: "błąd czytania systemu operacyjnego", gdy podłączony dysk pod IDE
Witam, nie wiem czy pomogę, ale rozumiem, ze metoda burzy mózgu jest wskazana. Mam taki sam dysk, mowie o wd80, i po zainstalowaniu systemu również nie chciał mi ruszać system. Ja nie szukałem rozwiązania w necie, ale w biosie. Kiedyś podnosiłem tą kwestie, nie wiem czy ktoś rozwijał ten wątek, bo problem rozwiązałem.
W biosie jest opcja odczytywania dysków ata i sata. Ja musiałem przełączyć ją na ata, żeby dysk ata mógł startować, ty masz jeden i drugi... Tej kwestii nie rozstrzygnąłem gdyż nie mam dysku sata. Pomocna była wskazówka? tutaj był moj problem
Mandriva 2008.0; kde3.5.7; Seamonkey 1.1.4 Ostatnio edytowane przez kasaj : 04-11-2007 o 19:33. |
|
|
||||
|
||||
|
"błąd czytania systemu operacyjnego", gdy podłączony dysk pod IDE
Jak już napisałem, chodzi o to, że nie czyta z żadnego dysku, gdy mam go podłączonego. Nie pojawia się grub, który jest na sda (dysk IDE był pod hdb). Poza tym, wcześniej wszystko działało, do niefortunnego resetu spod ładowania kernela, ale system, który wtedy się odpalał też był na sda, a nie na hdb.
Po wyłączeniu detektu IDE (bo miałem włączoną tę opcję) system się odpalił, ale cały czas nie dało rady podmontować partycji. Chyba spróbuję zrobić gruntowny format i jeszcze raz podłączę ten dysk... może to coś da... -------------------------------------------- Rozwiązanie(?) problemu wydaje się być banalnie proste. Podłączyłem dysk pod innym komputerem, format, usunięte wszystkie partycje etc. Następnie podpiąłem go, sprawdziłem bios, zmieniłem kolejność bootowania dysków (najpierw dysk 1600, później 800), zapisałem ustawienia i... Właśnie kopiuję dane na ten dysk. Zobaczymy, czy później nie zacznie świrować ![]() Sorry za posta pod postem, ale chciałem, żeby był widoczny, a z tego, co pamiętam, to jest włączone automatyczne łączenie postów ![]() Tak, a w razie jak nie zadziała, to włącza się automatyczny ban. Proszę stosować się do zasad i korzystać z Edycji. V.
RTFM - naprawdę przeczytaj, zanim zadasz pytanie NIE UDZIELAM POMOCY NA JABBERZE ANI GADU-GADU Linux Registered User #440416 Mój blog Wolna Kultura - O wolności w zinformatyzowanym świecie Ostatnio edytowane przez vorlog : 08-11-2007 o 19:51. Powód: Połączenie postów |