Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake  

Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake.

Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu!

Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami.

Wróć   Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Sprzet
Google
FAQSklepGaleriaHCLDownloadsSłowa kluczowe
Home Zarejestruj się Użytkownicy Irc (W tym oknie) Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane
Sprzet Sprawy zwiazane ze sprzetem.

Słowa kluczowe: , ,

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Stary 28-10-2007
darcnet's Avatar
darcnet darcnet is offline
Seksowna Adminka

Miasto: Brody||Kraków
Siła Reputacji: 467
Reputacja: 6812 darcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: PCLinuxOS
"błąd czytania systemu operacyjnego", gdy podłączony dysk pod IDE

Mam dysk 80GB od Western Digital. Służył mi on już parę lat i niedawno (jakieś dwa dni temu) wydarzyła się z nim nieciekawa rzecz.
Zaczęło się od tego, że postanowiłem sobie zainstalować Slackware, że mam jeszcze dysk sata 160, padło, że slacka zainstaluję na dysku WD. Zainstalowałem go, ale, oczywiście, był problem z bootowaniem. Poczytałem, popróbowałem i już niedługo potem GRUBas mój uruchomił normalnie Slackware.
Po starcie okazało się, że (nie wiedzieć czemu) nie mam sieci (a mam DHCP). Szybki restart, odpaliłem DreamLinuksa (bo jego wtedy posiadałem) i sprawdzam. Znalazłem odpowiednie polecenie, restart.
Akurat czytałem książkę, więc nie zauważyłem, kiedy włączył mi się bootloader i, z braku mojej reakcji, zaczął ładować DLa. Zaczynał dopiero wczytywać kernel, więc kliknąłem reset.
Po owym resecie wyskoczył mi "Błąd ładowania systemu operacyjnego".
Dysk dobrze działa na innym komputerze, na tym powoduje wyżej wymieniony błąd lub, jeśli wyłączam zajmowanie się płyty głównej rozpoznawaniem dysków IDE, nie jest czytany przez system (sprawdzałem pod windowsem).
To raczej nie jest wina taśmy IDE, bo działa na niej cdrom, a nawet jeśli winne byłoby wejście, podłączałem dysk także zamiast cdromu.
Jakieś pomysły?
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04-11-2007
kasaj kasaj is offline
Boy Hotelowy

Siła Reputacji: 9
Reputacja: 1 kasaj nie ma jeszcze wyrobionej opinii u innych
Dystrybucja: Mandriva 2008.0
Odp: "błąd czytania systemu operacyjnego", gdy podłączony dysk pod IDE

Witam, nie wiem czy pomogę, ale rozumiem, ze metoda burzy mózgu jest wskazana. Mam taki sam dysk, mowie o wd80, i po zainstalowaniu systemu również nie chciał mi ruszać system. Ja nie szukałem rozwiązania w necie, ale w biosie. Kiedyś podnosiłem tą kwestie, nie wiem czy ktoś rozwijał ten wątek, bo problem rozwiązałem.
W biosie jest opcja odczytywania dysków ata i sata. Ja musiałem przełączyć ją na ata, żeby dysk ata mógł startować, ty masz jeden i drugi... Tej kwestii nie rozstrzygnąłem gdyż nie mam dysku sata.
Pomocna była wskazówka?

tutaj był moj problem

Ostatnio edytowane przez kasaj : 04-11-2007 o 19:33.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-11-2007
darcnet's Avatar
darcnet darcnet is offline
Seksowna Adminka

Miasto: Brody||Kraków
Siła Reputacji: 467
Reputacja: 6812 darcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojeciedarcnet przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: PCLinuxOS
"błąd czytania systemu operacyjnego", gdy podłączony dysk pod IDE

Jak już napisałem, chodzi o to, że nie czyta z żadnego dysku, gdy mam go podłączonego. Nie pojawia się grub, który jest na sda (dysk IDE był pod hdb). Poza tym, wcześniej wszystko działało, do niefortunnego resetu spod ładowania kernela, ale system, który wtedy się odpalał też był na sda, a nie na hdb.
Po wyłączeniu detektu IDE (bo miałem włączoną tę opcję) system się odpalił, ale cały czas nie dało rady podmontować partycji.
Chyba spróbuję zrobić gruntowny format i jeszcze raz podłączę ten dysk... może to coś da...

--------------------------------------------

Rozwiązanie(?) problemu wydaje się być banalnie proste.
Podłączyłem dysk pod innym komputerem, format, usunięte wszystkie partycje etc. Następnie podpiąłem go, sprawdziłem bios, zmieniłem kolejność bootowania dysków (najpierw dysk 1600, później 800), zapisałem ustawienia i... Właśnie kopiuję dane na ten dysk.
Zobaczymy, czy później nie zacznie świrować

Sorry za posta pod postem, ale chciałem, żeby był widoczny, a z tego, co pamiętam, to jest włączone automatyczne łączenie postów

Tak, a w razie jak nie zadziała, to włącza się automatyczny ban. Proszę stosować się do zasad i korzystać z Edycji.
V.

Ostatnio edytowane przez vorlog : 08-11-2007 o 19:51. Powód: Połączenie postów
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Sprzet

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady Postowania