Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake  

Witamy na Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake.

Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu!

Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami.

Wróć   Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Oprogramowanie
Google
FAQSklepGaleriaHCLDownloadsSłowa kluczowe
Home Zarejestruj się Użytkownicy Irc (W tym oknie) Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane
Oprogramowanie Oprogramowanie Linuksa

Słowa kluczowe: , ,

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Stary 25-02-2008
kiko80's Avatar
kiko80 kiko80 is offline
Borsuk

Miasto: /mnt/podlasie
Siła Reputacji: 96
Reputacja: 1284 kiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumny
Send a message via Skype™ to kiko80
Dystrybucja: MDV 2010.1 x86_64
Odp: Jaki polecacie program diagnostyczny?

Po zainstalowaniu lm_sensors musisz jako root wklepać sensors-detect i tam odpowiadasz YES.
Aby uruchomić Infosistema musisz mieć zainstalowaniu kommandera paczka się nazywa kdewebdev-kommander po zainstalowaniu prawy myszy na Info-Sistema.kmdr Otwórz w kommander uruchamianie.
Stary 25-02-2008
grzempek's Avatar
grzempek grzempek is offline
programista? moze kiedyś.

Miasto: Poznań
Siła Reputacji: 229
Reputacja: 3297 grzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Debian testing

Cytat:
Napisał kiko80
Po zainstalowaniu lm_sensors musisz jako root wklepać sensors-detect i tam odpowiadasz YES.
Aby uruchomić Infosistema musisz mieć zainstalowaniu kommandera paczka się nazywa kdewebdev-kommander po zainstalowaniu prawy myszy na Info-Sistema.kmdr Otwórz w kommander uruchamianie.

Co do procedury z lm_sensors: zrobiłem już to oczywiście wcześniej, czyli sprawdziłem czy mam zainstalowane lm_sensors (mam) jako root wydałem

Kod:
sensors-detect

wszędzie YES, a następnie żeby nie resetować systemu wydałem

Kod:
modprobe lm78

sensors wypluwa:

Kod:
lm78-isa-0290 Adapter: ISA adapter VCore 1: +2.70 V (min = +2.85 V, max = +3.15 V) VCore 2: +3.68 V (min = +2.85 V, max = +3.15 V) +3.3V: +3.28 V (min = +3.14 V, max = +3.47 V) +5V: +5.51 V (min = +4.76 V, max = +5.24 V) +12V: +0.00 V (min = +11.37 V, max = +12.59 V) -12V: -11.07 V (min = -12.63 V, max = -11.40 V) -5V: -0.26 V (min = -5.25 V, max = -4.74 V) fan1: 0 RPM (min = 6887 RPM, div = 2) fan2: 0 RPM (min = 10546 RPM, div = 2) fan3: 0 RPM (min = 6250 RPM, div = 2) temp: +33.0°C (high = +108°C, hyst = +72°C) vid: +3.00 V

Tak więc to chyba czyta temperaturę procka. Problem polega jednak na tym, że w PerlMon nie odczytuje..nie wiem z jakich odczytów zatem ten program korzysta. Przeczytałem cały wątek na tamtym forum i chyba tylko z lm_sensors jeśli idzie o procka.

Co do info-sistema: dzieki, zainstalowałem paczki, które polecałeś, ale klikając prawym na pliku Info-sistema.kmdr nie wiem gdzie znaleśc ten program. Jaka jest nazwa wywoławcza tego kommandera?
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25-02-2008
kiko80's Avatar
kiko80 kiko80 is offline
Borsuk

Miasto: /mnt/podlasie
Siła Reputacji: 96
Reputacja: 1284 kiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumnykiko80 może być z siebie dumny
Send a message via Skype™ to kiko80
Dystrybucja: MDV 2010.1 x86_64

Prawy myszy na Info-Sistema.kmdr Otwórz w i wybierz kommander uruchamianie.
Musisz podać kodu z PerlMon bo widocznie coś w nim nie halo odnośnie temp.
Stary 23-03-2008
POL_ED's Avatar
POL_ED POL_ED is offline
Zbanowany admin

Miasto: Tigerland
Siła Reputacji: 992
Reputacja: 14401 POL_ED przerasta wszelkie pojeciePOL_ED przerasta wszelkie pojeciePOL_ED przerasta wszelkie pojeciePOL_ED przerasta wszelkie pojeciePOL_ED przerasta wszelkie pojeciePOL_ED przerasta wszelkie pojeciePOL_ED przerasta wszelkie pojeciePOL_ED przerasta wszelkie pojeciePOL_ED przerasta wszelkie pojeciePOL_ED przerasta wszelkie pojeciePOL_ED przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: MDV2010.1-32,Debian Lenny, 64studio

DRACO namawia na Info-Sistema
W dziale Downloads

Dodam jeszcze program SystemInfo umożliwiający szybkie wyświetlenie informacji o systemie i sprzęcie.
SystemInfo
Cytat:
Wymagane pakiety do do działania: libglib1.2, libgtk1.2, mozliwe ze cos jeszcze ale to z termianal wyswietli czego brakuje. Jakis pakiet czcionek tez by sie przydal bo na czystym systemie wygląda biednie.

Pakiety potrzebne do wyswietlania niektórych informacji:
- smartmontools
- hdparm
- hddtemp
- nvclock

do tego dobrze miec stery nvidii i nvidia-settings.
Najlepiej uruchamiac z pelnymi uprawnieniami bo inaczej nie wyswietli niektórych rzeczy. Ostroznie z OC karty bo trzeba podac recznie prawidłowe takty(bezpieczniej bedzie doinstalowac nvclock-gtk).

Jabber : pol_ed Muzyka na wieczorową porę

Ostatnio edytowane przez POL_ED : 23-03-2008 o 20:10.
Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28-01-2010
grzempek's Avatar
grzempek grzempek is offline
programista? moze kiedyś.

Miasto: Poznań
Siła Reputacji: 229
Reputacja: 3297 grzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojeciegrzempek przerasta wszelkie pojecie
Dystrybucja: Debian testing

Witam,
Odswieżam temat. Potrzebuje sprawdzić czy moja nagrywarka DVD jest walnięta, tzn. czy na pewno nie nagrywa płyt CD (nie moge zadnej wypalić, zawsze błąd wodima). Szukam i szukam, i żadnego programu diagnostycznego nie mogę znaleźć. Skompilowłem sobie cdstatus, ale z tego co widzę, to można nim co najwyżej diagnozować odczyt, a ja potrzebuje czegoś do sprawdzenia zapisu...

MAm zainstalowany QpxTool w wersji 0.6.1 i niestety nie widze nigdzie opcji testu zapisu. W ogóle wiele checkboxów mam nieaktywnych...
Na tym screenie pochądzącym ze stronki projektu jest jakis write test..

Gdy włożę płytę dvd do napędu to podświetla mi się tylko opcja testu PIE(sum8) oraz read transfer. Jednak wykonanie testu PIE kończy się wywaleniem programu z kominukatem konsoli:

Kod:
-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres :-( unable to LiteOn_pi_do_one_interval_scan : Błędny adres Naruszenie ochrony pamięci

Ostatnio edytowane przez grzempek : 28-01-2010 o 10:16.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake > Pomoc > Oprogramowanie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady Postowania